Gospodarstvo

Poudarki

  • Sodišče ni ugodilo zahtevi Marjane Mrak za izdajo začasne odredbe o zadržanju odpovedi pogodbe o zaposlitvi, za katero sindikati ocenjujejo, da je nezakonita.
Bled
Javno podjetje Infrastruktura Bled opravlja komunalne storitve v občinah Bled in Gorje. Foto: BoBo
KPK
Komisija za preprečevanje korupcije je v poslovanju Infrastrukture Bled ugotovila korupcijska tveganja. Foto: BoBo

Dodaj v

Žvižgačka iz javnega podjetja Infrastruktura Bled spet "na cesti"

Sodišče ni izdalo začasne odredbe, s katero bi se zadržalo izvajanje odpovedi
4. april 2018 ob 07:44
Bled - MMC RTV SLO

Žvižgačka Marjana Mrak, ki je po opozarjanju na nepravilnosti pri javnem podjetju Infrastruktura Bled po začasni odredbi, s katero je inšpektorat zadržal izvajanje njene odpovedi, je znova brez službe, saj je delovno sodišče zdaj zavrnilo predlog za izdajo začasne odredbe.

Ljubljansko delovno sodišče je namreč v obravnavi predloga Marjane Mrak za izdajo začasne odredbe, s katero bi se do zaključka sodnih postopkov, povezanih z njeno odpovedjo, zadržala veljavnost odpovedi pogodbe o zaposlitvi, zavrnilo izdajo take odredbe. Pri tem je sodišče presodilo, da Marjana Mrak ni izkazala verjetnosti, da je odpoved pogodbe o zaposlitvi javnega podjetja Infrastruktura Bled nezakonita.

Sodišče je tako presodilo, čeprav je inšpektorat za delo že pred tem izdal začasno odredbo o zadržanju odpovedi z argumentom, da obstajajo indici, ki nakazujejo, da je odpoved zgolj povračilni ukrep zoper Marjano Mrak, ki je opozarjala na nepravilnosti pri poslovanju Infrastrukture Bled. Podobno je ugotovila tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK), ki je izdala mnenje, da obstaja vzročna povezava med njenim "žvižgaštvom" in odpovedjo.

Sodišče: Mrakova lahko zahteva višjo preživnino
Prav tako je sodišče presodilo, da za Marjano Mrak, sicer mater samohranilko, odpoved ne predstavlja tveganja težko nadomestljive škode. Sodišče je to utemeljilo s trditvijo, da lahko zaradi spremenjene zmožnosti za preživljanje zahteva zvišanje preživnine od otrokovega očeta, in z navedbo, da Marjana Mrak ni izkazala, da ne bi mogla preprečiti škode z aktivnim iskanjem zaposlitve. Podobno odločitev je pred časom delovno sodišče zavzelo tudi v primeru predsednika Sindikata voznikov avtobusov Slovenije Endreja Mesaroša, ki so ga odpustili v družbi Arriva Slovenija.

Kot smo že pred časom poročali, so se težave v odnosu z nadrejenimi na delovnem mestu za Marjano Mrak začele leta 2016, ko je na pobudo nadzornega sveta začela opozarjati na nepravilnosti pri postopkih javnega naročanja. Pozneje je utemeljenost njenih opozoril izkazal tudi KPK, ki je ugotovil, da so v javnem podjetju Infrastruktura Bled nabavljali vodomere brez ustreznega postopka javnega naročanja, posli z družbo Jordan, skupno jih je bilo za 250 tisoč evrov, pa so po mnenju KPK-ja potrjevali, da je bilo ravnanje direktorja Janeza Resmana izpostavljeno korupcijskemu tveganju.

ZSSS: Pritiski so se po odredbi nadaljevali
Po prijavi nepravilnosti pri javnem naročanju na KPK je bila Marjana Mrak na delovnem mestu deležna šikaniranja, kar direktor družbe sicer zanika, pozneje pa tudi odpovedi pogodbe o zaposlitvi. V sindikatih so takrat opozarjali, da je zaščita žvižgačev ključnega pomena, saj so pri nas v praksi večkrat deležni pritiskov, medtem ko je žvižgaštvo v nekaterih drugih državah dolžnost javnih uslužbencev.

Mrakovi je pritrdil inšpektorat za delo z izdajo začasne odredbe, po kateri se je vrnila na delovno mesto, a kot je poudaril sekretar območne organizacije ZSSS-ja Matej Jemec, ki zastopa Mrakovo, so se pritiski nanjo nadaljevali in je bila kljub začasni odredbi napotena domov. Jemec je poudaril, da so tudi to prijavili na inšpektorat za delo.

Peticija podpore Marjani Mrak
Jemec je sicer razočaran tudi nad odzivom županov občin Gorje in Bled. Obe občini sta namreč solastnici javnega podjetja. Blejski župan Janez Fajfar in župan Gorij Peter Torkar sta pred časom poudarila, da se ne strinjata z začasnim zadržanjem odpovedi, ki jo je izdal inšpektorat za delo, pri čemer sta po poročanju Slovenske tiskovne agencije poudarila, da je na prvem mestu zaščita pravnega interesa javnega podjetja. Poslovanje podjetja pa je po njunih navedbah pregledno in v skladu z zakonodajo.

Marjana Mrak bo nezakonitost odpovedi skušala dokazati na sodišču, a kot poudarja Jemec, je to postopek, ki bi po najbolj optimističnem scenariju svoj epilog dočakal v pol leta, bolj realno pa v enem letu. Medtem so pri OO-ju ZSSS-ja Gorenjske začeli zbirati podpise pod peticijo Proti korupciji in mobingu v podjetjih, saj so poleg Marjane Mrak pritiski na predstavnike organiziranega dela v številnih podjetjih vse pogostejša praksa. Pod peticijo, s katero zahtevajo preklic odpovedi in odstop direktorja Infrastrukture Bled, so v nekaj tednih zbrali okoli 1.000 podpisov.

Luka Lukič
Prijavi napako
Komentarji
Binder Dandet
# 04.04.2018 ob 07:52
Zdaj bodo slovenski pravosodni mlini poštenjakinjo stiskali toliko časa, da bomo čez 10 let na Tedniku gledali o njej prispevek. Sramota od pravosodja.
Mikey
# 04.04.2018 ob 08:00
Se pravi da niti od sodstva ni podpore da stvari ratajo transparentne. Bravo Slovenistan!! Bomo kar vsi rakom žvižgali.
Tao3
# 04.04.2018 ob 09:02
Žvižgačka iz javnega podjetja Infrastruktura Bled spet "na cesti"

Velika sramota za delovno sodišče. Slovenija bi morala UZAKONITI obveznost žvižgaštva za javne uslužbence in popolno imuniteto in zaščito zanjih. To kar se dela na 211 občinah in njihovih podjetjih je KRIMINAL! Kako se krade preko naročil majhne vrednosti ... gabilo bi se vam ...
bilzerian
# 04.04.2018 ob 08:40
in kdaj bo vložena kazenska ovadba proti direktorju?
kingeston
# 04.04.2018 ob 08:15
javna skrivnost je da je korupcija v sloveniji zaželjena ker drugače ne znamo funkcionirati
grom-instrela
# 04.04.2018 ob 08:51
ne nekaj zadnjih let, kot se je zapisalo novinarju, podjetje Jordan d.o.o. je dvorni dobavitelj najbrž že celih 18 let. Saj se da preveriti v knjigah. Zakaj in zaradi koga je pa povsem drugo vprašanje.

Pa ne smrdi samo to; ne dolgo nazaj so po naklučju pretepli nekoga, ki je malo preveč jezikal o dogajanjih na Občini in o občinski politiki,

No, ja, menda se tudi med voljenimi predstavniki lokalcev najde prijazne ljudi, ki "zanimive" investitorje vozijo po Bledu sem in tja in jim "kažejo" priložnosti" za "spodoben" zaslužek. Nič slabega o tem, če se po kraju nebi šušljalo, da se pri tem neredko za tako asistenco namoči kljun v slogu prijateljev z juga zahodne sosede.

Ehhh, še bi se našlo, le očke bi bilo treba odpreti tistim, ki so plačani, da se ukvarjajo z zanimivimi posli.
bruhnmici
# 04.04.2018 ob 09:11
Sramota!
Radoveden
# 04.04.2018 ob 09:05
Slovenske Železnice v malem. Korito je globoko in prsti lepljivi.
praetor
# 04.04.2018 ob 09:26
"da lahko zaradi spremenjene zmožnosti za preživljanje zahteva zvišanje preživnine od otrokovega očeta"

Norca se delajo, kaj naj drugega rečem.
pepar
# 04.04.2018 ob 09:36
Naše sodstvo ima več ali manj samo eno nalogo,skrbeti da je elitam in "poštenjakarjem" med elito lepo v naši državi.
Ostali se pa lahko obrnejo na socialo.....
Bubbles
# 04.04.2018 ob 10:05
Ne morm verjet....višja preživnina? pa sj preživnina ni namenjena njej ampak otroku....resno no, kdo je tu nor? Sicer moja otroka dobivata preživnino od očeta, ampak da bi jaz zaradi izgube službe njegov prihodek napadla in s tem mogoče poslabšala socialni položaj njegove nove družine, sej ni dolžan mene preživljat ampak otroka.....pol pa imej zaupanja v sodišča
pogled
# 04.04.2018 ob 09:46
Vsem delavcem se pošilja jasno sporočilo:"Tako močni smo, da nam nič ne morete, zato ničesar ne poskušajte! Mi pa vam bomo delali, kar se nam bo zljubilo."
Me prav zanima, zakaj se je ta"sodnik" odločil tako kot se je.
gizmolinux
# 04.04.2018 ob 09:13
Najbrž, če bi to bil nek "menažer" z vezami po možnosti še moškega spola, bi dobil odpoved z bogato odpravnino, tako pa bo gospa sledila kot zgled za ostale, naj bodo tiho in lahko le opazujejo nečednosti ki se dogajajo vsepovsod.
Vongobongo
# 04.04.2018 ob 08:32
Jz bi tozil sodnike.
jodlzi
# 04.04.2018 ob 09:58
pa kaj je tem sodiščem pri nas, to je bolno...

"sicer mater samohranilko, odpoved ne predstavlja tveganja težko nadomestljive škode. Sodišče je to utemeljilo s trditvijo, da lahko zaradi spremenjene zmožnosti za preživljanje zahteva zvišanje preživnine od otrokovega očeta"

in zdaj naj oče plača več, ker so lopovi v firmi? pa kdo je tu nor??
sv
# 04.04.2018 ob 09:26
Sramota od države. A o pravni in socialni državi, ne duha ne sluha.
Malega človeka je treba kaznovati, ki opozarja na nepravilnosti. Velikih, ki so odgovorni za te nepravilnosti, se pa noben ne upa lotit.
piarija
# 04.04.2018 ob 09:28
se vidi kam spadamo...na nivo romunije, če ne clo nižje...
Eska
# 04.04.2018 ob 09:57
Osumljena sta izjavila, da ne kršita predpisov in sodišče je temu bolj verjelo kot ugotovitvam državnih institucij - inšpekcije za delo in KPK. J e postavilo pravni interes javnega podjetja nad državni interes ali so v ozadju še druga dejstva? Sestav sodišča, ki je odločilo, bi verjetno zanimal množice.
Homer.
# 04.04.2018 ob 09:41
Naše sodstvo v gozdu členov zakonov ne vidi gozda (pravice, poštenosti in logike)
maja kibira
# 04.04.2018 ob 10:07
Nase pravosodje nima stika z realnostjo..toliko nebuloznih sodb kot jih izrecejo nasa sodisca clovek ne vidi nikjer drugje..sodstvo je potrebno temeljite reforme in nemudoma odstavit vse sodnike ki niso kos svoji sluzbi
ciracara
# 04.04.2018 ob 10:08
Jao, kako je to pri nas. Žalostno. Sistem je za nepoštene menedžerje narejene.

Izgleda, da to tako pač funkcionira v Sloveniji, ker jaz še nisem videl nekoga vodilnega, ki bi dejansko odgovarjal za rezultati ali napakami.

Ko pa pride delavec v podjetje mu pa ti isti ljudje vsak dan povedo kako le rezultati in inovativnosti štejejo.. :D
grom-instrela
# 04.04.2018 ob 09:55
Ploha se je vsula na sodstvo, OK, tudi prav.

Ampak brez krivde nismo niti t.im. navadni državljani, ki volimo tako državne politike kot občinske ve(se)ljake, ti potem imenujejo (saj je to menda njihova naloga) direktorje, ki jim ustrezajo, direktorji pa, no ja, kot tipični direktorji neoliberalizma.

včasih pravijo, da volimo (tudi) z nogami, pa je kljub temu bolje, da bi volili predvsem s sivimi celicami.

Hudič, kot se mi kaže je v tem, da ne vem kako nagovoriti pametne in vsaj približno spodobne, da kandidirajo namesto pohlepnih in dokazano nespodobnih. In dokler bo tako bodo tudi zgodbe kot je ta.
maja kibira
# 04.04.2018 ob 10:04
S postopki javnega narocanja pa se nihce ne ukvarja. To ne zanima nikogar..ja, to je Slovenija
Lesnikovsok
# 04.04.2018 ob 13:02
največja žalost je pa da so vse te sodbe v "imenu ljudstva"....
Coli
# 04.04.2018 ob 11:05
V Sloveniji bo potrebno začeti jemati pravico kar v svoje roke. Dejstvo je namreč, da sodstvo obvladujejo mafijske naveze!
heavyd
# 04.04.2018 ob 10:21
Lokalni šerifi lahko delajo kar želijo. To je Slovenija.
menitosi
# 04.04.2018 ob 14:21
Svinje v zakonodajni sodni in izvršni oblasti. Najbolj žalostno pa je, da kandidati za parlamentarne volitve niti malo nimajo programa usmerjenega v reševanje teh problemov.
amigo
# 04.04.2018 ob 12:54
Prav tako je sodišče presodilo, da za Marjano Mrak, sicer mater samohranilko, odpoved ne predstavlja tveganja težko nadomestljive škode. Sodišče je to utemeljilo s trditvijo, da lahko zaradi spremenjene zmožnosti za preživljanje zahteva zvišanje preživnine od otrokovega očeta, in z navedbo, da Marjana Mrak ni izkazala, da ne bi mogla preprečiti škode z aktivnim iskanjem zaposlitve.

Sodišče zastopa stališča, ki nimajo zveze s pravico in zdravo pametjo. Tako lahko delodajalci vržejo mater samohranilko na cesto, ta pa pač zahteva višjo preživnino za otroka in aktivno išče zaposlitev. Če nimaš kruha lahko ješ potico. Bravo!
mpotocnik
# 04.04.2018 ob 14:39
Jaz bi sodišče pravzaprav vprašal, kaj ima preživnina tu zraven; ni preživnina namenjena otroku? Potemtakem mati/oče samohranilka/ec lepo da odpoved v službi in od otrokovega očeta/matere zahtreva višjo preživnino; sama/sam pa lepo uživa v brezdelju ...

In kaj ima aktivno isaknje nove službe s kršenjem pogodbe o zaposlitvi? Bolano ....
Vongobongo
# 04.04.2018 ob 10:12
Kje se da podpisat to peticijo???
ajvard
# 04.04.2018 ob 11:03
katastrofa od sodstva.

črkobralci, ne pa avtonomni sodniki, ki bi sodili na podlagi zakona in ustave. sramota.
PJANSKA_LIGA
# 04.04.2018 ob 10:40
V "hramu demokracije" žvižgači pristanejo v zaporih. Kvazi svoboda govora pa to ...
novi_xy
# 04.04.2018 ob 15:28
Pravzaprav pričakovano.
Sodstvo je v službi kapitala, ljudje jih ne zanimajo. Mafijska mentaliteta. Kdo bo počistil to gnojnico?
velenjcan
# 04.04.2018 ob 15:24
Sodniki se trudijo s prepričevanjem, da je njihov neskončni mandat neumen in nekoristen.
ZETAC
# 04.04.2018 ob 12:00
Toliko časa, dokler bomo imeli korupcijo tudi v sodstvu in podporo aktualni politiki s strani medijev ne more biti spremembe na bolje in v neki normalni demokratični družbi bi imeli ob takšnih dogodkih ljudi na cesti,
piskotoksiq
# 04.04.2018 ob 12:20
Če govoriš po pravici, se ne bi smel ničesar bati ... INTERVJU!
Povezava: https://www.vecer.com/ce-govoris-po-pravici-se-ne-bi-smel-nicesar-bati-6422667
conanbarbarian
# 04.04.2018 ob 09:45
http://proti-korupciji-in-mobingu.si/author/protik61/
jezernik
# 04.04.2018 ob 16:00
Sicer so pa na Bledu čudni patroni.Pred leti so za občinskega svetnika izvolili človeka,ki je imel eno glavnih vlog pri kraji smuči iz Elana.
JMH
# 04.04.2018 ob 15:23
v sloveniji nimamo pravosodja, pač pa krivosodje.
Dinozaver001
# 04.04.2018 ob 10:54
povezava do peticije: http://proti-korupciji-in-mobingu.si/
janezi
# 04.04.2018 ob 16:44
lahko nam samo še bog pomaga,drugo vse odpove v naši državi.Naj se ON potrudi in kaznuje hinavce.Le to upanje mi preostane.
JMH
# 04.04.2018 ob 15:27
pri nas bi morali razpustiti popolnoma celo državo in temelje postaviti iz ničle.

kaj je to? je to država?

po svoji pristranskosti se lahko naše krivosodje primerja z inkvizicijo.
JMH
# 04.04.2018 ob 15:25
še orangutani na lsd-ju so bolj razumsko inteligentni od slovenskih sodnikov.
TinTin
# 04.04.2018 ob 19:04
To ni nobena zvizgacka, samo postena delavka, ki je opozorila na nepravilnosti. Odpustiti bi bilo potrebno vodilne, ki so tapravi mafijozi. S tem se kaze kaksna pravna drzava je Sloevnija. Sciti mafijoze, kot so Jankovic in ostali! Sramota! Ti unicujejo to prelepo dezelo! Sram naj jih bo! Upam, da bodo nekoc dobili posteno kazen!!! Lopovi!
Kobalt
# 04.04.2018 ob 11:51
PETICIJA
vrtojb5
# 04.04.2018 ob 10:19
Ženska je svojega dnarja vredna, kljub temu je pa tole bedarija od sodišča, da take razsodbe daje ven.
burruchaga1986
# 05.04.2018 ob 08:35
Skippy

# 04.04.2018 ob 12:34
Levičarstvo v vsem svojem sijaju ... vseh so sama polna usta o poštenosti, ko pa kdo hoče kaj poštenega narediti, pa ga potopijo, da je bankomat še dalje na voljo.

Ja res, ta levičarski SNS. Kdor ni SDS je komunajzar?
stotrideset
# 04.04.2018 ob 20:39
malo izven konteksta, ampak vseeno zelo pereče:
Nekaj dni nazaj sva s soprogo na hitrico obiskala Bled in nadaljevala vožnjo proti Bohinjski Bistrici.
Nazadnje sem bil v teh krajih kakšnih 20-25 let nazaj. Kaj sem opazil: nič, popolnoma NIČ. Hočem reči: stavbe v slabem stanju, prometni režim slab, ceste v katastrofalnem stanju, parkirnih prostorov ni, ali pa manjkajo v smislu P+R!?!?
Edina svetla točka je bilo veliko število turistov, predvsem azijskih. kako mislijo občinski veljaki peljati turizem naprej v takem slogu, pa si niti pomisliti ne upam....
Torej Bled: pošteno bo treba pljuniti v roke in 100% izboljšati infrastrukturo in še kaj.
lp na Bled
KdoJeDarthVader
# 04.04.2018 ob 20:17
In kaj drugega bi bilo za pričakovat od skorumpiranega sodnega sistema v rokah mafije?
arbajter
# 04.04.2018 ob 18:58
Ko jih bo nekaj (mafijozotov) "noč vzela", bo morda kdaj bolje.
Kazalo