Govori molk
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.3 od 41 glasov Ocenite to novico!
Miša Molk se je z gostoma pogovarjala o novem očetovstvu. Igralec Gregor Čušin ima šest otrok, glasbenik Tilen Pusar pričakuje četrtega. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanič
       Ko sem dobil prvega otroka, sem se ustrašil tega, da je to 'za zmeraj'. Tega me je bilo strah.       
 Gregor Čušin
false
"Se moški danes zavedajo pomembnosti svoje starševske vloge in pričakovanj, da bi bili dejavnejši v družinskem življenju?" Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanič
       Vloga očeta je za otroka izredno pomembna od tretjega leta naprej.       
 Tilen Pusar

Dodaj v

Novo očetovstvo: oče, ki takoj po rojstvu otroka aktivira svojo novo vlogo

Podkast (4) Govori molk/z Mišo Molk
30. november 2016 ob 06:18
Ljubljana - MMC RTV SLO

Se moški danes zavedajo pomembnosti svoje starševske vloge in pričakovanj, da bi bili dejavnejši v družinskem življenju? Gre zgolj za pomoč preobremenjenim partnericam ali so res prepoznali aktivno vlogo očeta in vanjo vstopili brez zadržkov?

Oči, ati, tatko, očka, tati, fotr, oče, ata, pozneje tudi tastar ... Veliko možnih naslavljanj očeta. Dojemali smo ga kot steber družine. Pa če je to bil ali ne. Tudi v njegovi pogosti odsotnosti smo ga doživljali kot avtoriteto. Če že sam to ni bil, ga je s to vlogo nagradila podrejena žena, mati njegovih otrok. Težko bi rekli, da so bili kaj manj ljubeči, večinoma pa nisi bili aktivni, celoviti očetje; zlasti v zgodnjem otroštvu svojih otrok pogosto ne.

Najprej je bil oče predvsem oskrbovalec družine. Preskrbovalec družine. Veliko mam je bilo namreč doma. Gospodinjile so, skrbele za dom, nego in vzgojo otrok. Če je to počel oče, je bilo že kar nenavadno in so ga gledali malce po strani.

Odkrito o očetovstvu v podkastu Govori molk/z Mišo Molk. Vabljeni k poslušanju.

Novo očetovstvo ali očetovanje prepoznava očeta, ki že takoj po rojstvu otroka aktivira svojo novo vlogo. In tudi že pred tem. Udeleži se namreč tečaja za bodoče očete, navzoč je pri porodu in naj bi takoj "padel not" v novo, povsem neznano zgodbo. Nekateri vstopijo spontano, drugi pogumno, tretji so malo zbezljani. Enim to uspe takoj, nekaterim se to posreči, ne da bi bili navzoči ali na tečaju ali pri porodu. Enostavno - začutijo. Ljubezen in odgovornost. Se trudim razumeti tudi tiste, ki se lovijo v očetovski vlogi vse tja do prvih otrokovih besed in korakov. Do prve možnosti, ko v reakciji otroka prepoznajo svoj vložen trud. Ja, nekateri se kot očetje najdejo komaj tam. Češ, naučil sem ga in zna. Hm, ne bi si želela deliti starševstva s takim očetom tudi mojega otroka.

Ali je današnji oče zmeden, ker paternalistično starševstvo izginja, ker čustvena bližina ni več zgolj v domeni matere? Takole zapiše pisatelj in filozof Antonio Scurati:
"Lahko je reči, da ni nič naravnejšega od poroda, lahko je modrovati o vsesplošnem vključevanju očeta, toda resnica je drugje, vedno ista, okamnela v fosilnih ostankih starodavnosti: bolečina je tista, ki žensko posveti v skrivnost rojstva, je oko, ki gleda v notranjost nedojemljivega dogodka, nerodno, a nezmotljivo tipalo. Ona narekuje pravila in je hkrati edini igralec na igrišču. Moški se lahko še tako trudi in ima še tako trdne dobre namene, pa bo vseeno ostal zunaj: nesposobni opazovalec. Nova kultura 'novega očeta' ga poziva, naj steče na igrišče, toda ves čas nosečniško-porodno-dojitvene tekme do malčkovega prvega rojstnega dne se žoge dotaknil ne bo."

Razumem te dvome, notranje bitke, razumem bojazen pred odgovornostjo, strah pred delitvijo ljubezni in pozornosti, strah pred odtujevanjem žene kot ženske pred možem moškim, ki je zdaj postal predvsem oče ... Ampak, tale moški v tem romanu je, oprostite, zgolj narcistično pezde, ki razmišlja le o sebi samem.

K pogovoru o očetovstvu danes in nekdaj sem povabila igralca Gregorja Čušina, ki ima šest otrok, in glasbenika Tilna Pusarja, ki pričakuje četrtega otroka. Gregor pravi, da je oče res glava družine, ampak da očetov vrat obrača mama. Lepa prispodoba. Tilen je odraščal brez očeta in je moral marsikaj predelati sam.

Miša Molk, TV Slovenija
false
false
false
false
false
false
false
false
Prijavi napako
Komentarji
firtoh
# 30.11.2016 ob 07:34
Nisem bil na tečaju in ne na porodu.Pred 29 in 27 leti to ni bilo namenjeno moškim.Sem pa menjaval plenice in se učil kuhati,da ni bilo vse na ženi.Tudi ponoči sem vstajal,kar je bilo v začetku zelo težko in sem se večkrat pretvarjal,da ne slišim.
Pri vzgoji sva v začetku z ženo imela par konfliktov,dokler nisva sklenila dogovor,Sploh pri vzgojnih ukrepih drživa skupaj,čeprav se kdo od naju občasno ne strinja
Ampak majhni otroci,majhni problemi,veliki otroci,veliki problemi.
Spravila sva oba otroka do kruha,oba sta v tujini.Imata svoja partnerja.
Z ženo pa zdaj uživava v svobodi.
xes
# 30.11.2016 ob 08:41
Napišite še kaj o vlogi starih staršev, saj si brez njih v naši državi mladi več ne morejo privoščiti otrok.
glasrazuma
# 30.11.2016 ob 11:02
Bedarija, da je oče v napoto prvi dve leti. Ko je otroček najbolj ranljiv, mu še kako prav pride vsak objem in crkljanje, tudi očkovo. Na ta način se med njima že takrat tkejo močne vezi. Mamica si nekoliko spočije, če se skrb pravično deli in tako je tudi partnerstvo v boljši formi. Najbolj žalostno je, ko se starša v prvih letih otrokovega življenja odtujita. To ni dobro niti za otroka. Je pa 100% posledica tega, da je vse na ženski.

Moj mož je bil ob rojstvih in po rojstvu najinih otrok res krasen in je še vedno. Je oče v pravem pomenu besede. Bojim pa se, da je ne glede na nekaj izkušenj drugih komentatorjev to še vedno redkost. Vsaj kolikor jaz poznam staršev, se vse še vedno bolj prepušča ženskam, ki so nato izčrpane, brez volje do česarkoli. Dobesedo poznam žensko, ki je od vsega napora shirala do kosti, mož pa prihaja domov šele zvečer po svojih številnih sporstitvenih aktivnostih. Navedeno priprisujem pomanjkanju feminizma, miselnosti, da mora ženska pač potrpeti, temu, da se ne potegnejo zase in pomanjkanju empatije s strani njihovih partnerjev.
g1n3k
# 30.11.2016 ob 17:24
Sam imam "le" dva mladiča in lahko povem da, če želiš res biti zraven lahko pozabiš na čisto vse do cca 21h zvečer. Nema fitnesa, kofetkanja, bluzenja po mestu.
.
Jaz pa štiri in raje izberem druženje z njimi kot vse kar si naštel kot neko "odrekanje".
JackAce
# 30.11.2016 ob 08:34
Biti fotr je debest. Jest prav uživam, ko se s tamalim dvema ukvarjam.
Se pa strinjam, da na začetku tam do prvega leta in pol smo fotri bolj kot ne stranski igralci oz. bolj za pomoč partnerki kot kaj drugega. Tudi pri porodu sam raje nebi bil zraven pa sem bil ker me je moja prosila.
Miša Molk
# 01.12.2016 ob 17:52
@krjavelj:Bili so časi, ko smo žensko podobo videli le s kuhalnico ali dojenčkom v roki. Tudi danes seveda opravlja ta ista dela, vendar pa zaposlovanje žensk pričakuje tudi aktivnejšo vključevanje moških v nego in skrb za otroke. Ne zato, ker bi ženska mislila, da je skrb za družino in dom neko drugorazredno delo, kot menite vi, ampak, ker enostavno sama vsega ne zmore; kot bi tudi sam oče težko opravil vse dolžnosti, obveznosti in prijetnosti starševstva. Mišljenje, da je moški ženski v pomoč, se sliši, kot da je ženska nemočna in ji je pač treba pomagati. Enako bi lahko rekli, da moški potrebuje pomoč in da zato za dom in družino poskrbi ženska. Ne, ženska ne potrebuje pomoči, ampak sodelovanje. Isto velja za moškega.
Canis.Lupus
# 30.11.2016 ob 12:04
g1n3k

# 30.11.2016 ob 10:15
Prijavi neprimerno vsebino Vloge ženska-moški so že dalj časa zelo enakopravne v našem prostoru in tako imenovano novo očetostvo je v mojem pogledu pri nas prisotno vsaj že zadnjih petnajst let, ampak očitno ne bilo poudarjeno in ne velja, dokler ženska družba tako ne prizna in napiše. Kaže tudi na rahlo zaostalost tistega, ki o tem piše in izpostavlja leta 2016. Ne poznam očeta iz X generacije, ki ne bi povsem enakovredno in hkrati komplementarno materini vlogi skrbel za svoje otroke. Ženska je res potrebna dokler še doji, za vse ostalo znamo enakovredno poskrbet očetje, večkrat brez pretiranega dramatiziranja.


Če oče vozi otroka v vozičku za jurja+ in dela selfije z dojenčkom zgoraj brez (da kaže kolko je delal v fitnesu), to ne pomeni da je dejansko udeležen kot oče. Upam da razumeš, kaj mislim. Žena dela v šolstvu in lahko ti iz prve povem, da če so res očetje zadnjih 15 let stalno eenakopravno zraven, so nekaj kapitalno zajeb*li, ker je velioko otrok izjemno nevgojenih, jezikavih, lažnivih in sebičnih malih manipulantov. Prej so bili taki otroci v manjšini, sedaj pa jih je že polvica ali več.

Skratka neki ne štima s temi "novimi" očeti v SLO. Ali pa dajejo zelo sba zgled.

Sam imam "le" dva mladiča in lahko povem da, če želiš res biti zraven lahko pozabiš na čisto vse do cca 21h zvečer. Nema fitnesa, kofetkanja, bluzenja po mestu. Oz, lahko a v "družbi". Mislim da sva bila v 7 letih z ženo sama nekje samo 2x za cca 1 dan in noč. Ne pritoćujem se, tako pot sva si izbrala. Če ne bi želel biti z otroci, bi si pač psa kupil, a ne :)
seba goričan
# 30.11.2016 ob 11:10
kak tečaj?jst sem pr obeh bil zraven, nisem bil v napoto v začetnih mesecih in tudi danes nisem...brez tašče bi pa težk shajal, pa sma oba zaposlena...take stavri rajš poudarte...oba mam šiht pa smo na pol reveži
g1n3k
# 30.11.2016 ob 10:15
Vloge ženska-moški so že dalj časa zelo enakopravne v našem prostoru in tako imenovano novo očetostvo je v mojem pogledu pri nas prisotno vsaj že zadnjih petnajst let, ampak očitno ne bilo poudarjeno in ne velja, dokler ženska družba tako ne prizna in napiše. Kaže tudi na rahlo zaostalost tistega, ki o tem piše in izpostavlja leta 2016. Ne poznam očeta iz X generacije, ki ne bi povsem enakovredno in hkrati komplementarno materini vlogi skrbel za svoje otroke. Ženska je res potrebna dokler še doji, za vse ostalo znamo enakovredno poskrbet očetje, večkrat brez pretiranega dramatiziranja.
lizing
# 30.11.2016 ob 07:00
Gospoda vsaka čast
Gepard007
# 30.11.2016 ob 09:03
Kaj pa stari starši? Tempo življenja danes narekuje, da so oni tisti, ki jih vzgajajo!
kefa88
# 30.11.2016 ob 08:43
Čudovto! Zelo lepo govorita o očetovstvu, vzgoji in partnerstvu.
pietetnik
# 30.11.2016 ob 08:36
Čušin je bil in je CAR.
fokus
# 30.11.2016 ob 07:36
Odlično.
Srečni Luka
# 30.11.2016 ob 07:30
Ljubezen je odgovornost. Pojma nista ločena, ampak se prepletata, skupaj rasteta. "Neodgovorna ljubezen" je pač le sebičnost.
Enostavno - začutijo. Ljubezen in odgovornost. Se trudim razumeti tudi tiste, ki se lovijo v očetovski vlogi vse tja do prvih otrokovih besed in korakov.
čofotalček
# 30.01.2018 ob 07:20
Živimo v idiličnem svetu kjer je naš ozek pogled nanj edina dogma.
grapar
# 30.11.2016 ob 07:50
Čeprav gre za pogovor medijsko izpostavljenih oseb pa gre istočasno za ljudi z izrazito različnim življenjskim ozadjem in temu primernimi osebnimi izkušnjami. Grega izhaja iz globoko verne družine, kateri trenutno ni lahko, za Tilna verjamem, da mu ni bilo lahko, Miša pa si tudi ni življenja ravno postiljala z rožicami. Pogovor prepriča, ker je izrazito pozitiven in sogovorniki delujejo odkrito. Predvsem pa je dobro to, da je v pogovoru presežena njihova duhovna zasebnost in je vse skupaj poučno in vredno poslušanja.
Siouxie
# 30.11.2016 ob 20:38
@Geprad 007: Kaj pa stari starši? Tempo življenja danes narekuje, da so oni tisti, ki jih vzgajajo!

So mene tudi stari starši vzgajali, ker je bila mama v službi. Pa govorimo o 80., 90. letih prejšnjega stoletja. S tem ni nič narobe. In je bilo zelo fajn, pa še globok odnos sem razvila z dedkom in babico. Tudi tipa je vzgajala babica - ker je njegova mati hodila še v večerno šolo. V 90. Skorajda ne poznam ljudi, ki bi zavračali varstvo vnukov. Ker jih imajo pač radi ...
Hik
# 30.11.2016 ob 09:21
A je to članek ali reklama za neko oddajo? Če je prvo, je katastrofa, saj pove le, da je edina naloga aktivnega očeta, da se udeleži tečaja, vse drugo pa nič ne šteje.
veronikad
# 30.11.2016 ob 07:49
ja to je itak da so med mladimi starši danes pogostejše brezposelni (eden je vedno) moški in izigravajo družinsko mati in ženo, nad čimer pa v resnici ni nobe nzadovoljen, tašča še najmanj, bi raje enga bogatega frajerja, ki pa bi klečeplazil pred taščo
krjavelj
# 30.11.2016 ob 22:01
Problem je da mnogo žensk smatra delo za družino, oziroma doma za drugorazredno delo. Delo za družino in doma bim moralo biti najbolj zaželeno !!!
tinesi
# 30.11.2016 ob 12:22
Vezi med očetom in sinom se začnejo tkati, ko začneta skupaj šraufat kako staro kripo.
hepan
# 30.11.2016 ob 07:48
Jaz sem bil zelo dejaven, ko sem sina zapil
tinesi
# 30.11.2016 ob 07:14
Otrok rabi očeta in mater vendar pa po mojem mnenju v prvih mesecih dominira mama.
Sem stara šola in sem še vedno mnenja, da oče pri porodu nima kaj iskati,za ostalo se pa strinjam več ali manj z napisanim
alcatraz
# 30.11.2016 ob 09:12
vse zbeštjano.
Ženske bi vodile svet, moški bi pa dojili.
pazi_mina
# 30.11.2016 ob 07:30
novo očetovstvo...za tipični primer pa družino s šestimi oziroma štirimi otroki, res vzorčen prmer za slovenskega fotra...sej niste resni...pa tudi po prebranem...v realnosti je tako, da prve dve leti je oče samo v napoto v razmerju mati/otrok - manj se meša bolje je, smiselno aktivno vlogo oče prevzame bistveno kasneje, seveda nikjer ne piše da je ne sme prej, vendar ne vem kaj naj bi aktivno lahko takrat delal...mogoče stiskal mami dojko ko se otrok hrani...
Podcast Govori molk

Utapljamo se v delu in se pozabljamo premikati z besedami. Tudi molk govori. Vabljeni k poslušanju podcasta
Govori molk z Mišo Molk.
Voditeljici in avtorici lahko pišete tukaj.

Citat

O invalidnosti:

 

 

Robert M. Hensel, invalid, zapisan v Guinnessovo knjigo rekordov: »Moja invalidnost mi je odprla oči, da sem uvidel moje resnične sposobnosti.«

 

Barbara Pešut, pesnica: »Nikakor ni rešitev, da se sprijazniš z boleznijo in kar obupaš. Poiskati je treba način, ki deluje.«

 

Stephen Hawking, angleški fizik, astrofizik, matematik in kozmolog: »Izguba časa je jeziti se na lastno invalidnost. Življenje je treba nadaljevati. Ljudje si ne bodo vzeli časa za vas, če boste nenehno jezni in se pritoževali.«

 

Simone Weil, filozofinja in socialna aktivistka: »Enakopravnost je pravica vsakega človeškega bitja do enake stopnje pozornosti do njegovih potreb.«

 

Bethany Hamilton, deskarica, ki ji je morski pas odgrizel roko: »Če ste pogumni, še ne pomeni, da vas ni strah. Pogum pomeni le, da vas strah ne bo zaustavil.«

 

Christopher Reeve, ameriški filmski igralec, režiser, producent in scenarist: «Za veliko naših sanj se sprva zdi, da so neizvedljive, potem komaj verjetne, ko pa se oprimemo volje, se jih ne moremo več otresti.«

 

Scott Hamilton, umetnostni drsalec: »Edina ovira v življenju so naši slabi odnosi.«

 

Martina Navratilova, teniška igralka: »Invalidnost je le stvar našega zaznavanja. Že če znaš zgolj eno stvar dobro opraviti,  te bo nekdo potreboval.«

 

Barbara Šerbec, Šerbi, pevka : »Ne bom se zaprla vase in si s tem še bolj otežila življenja.«

 

Stephen Hawking, angleški fizik, astrofizik, matematik in kozmolog: « Včasih se sprašujem , če morda nisem tako slaven tudi zaradi invalidskega vozička in moje invalidnosti in ne samo zaradi mojih odkritij.«

 

Joey Reiman, podjetnik in oglaševalec: »Olimpijske igre so dogodek, ki ustvari junake, paraolimpijske igre pa so dogodek, kamor junaki pridejo.«

 

Nino Batagelj, invalid, državni prvak v plavanju: »Lepo je, ko ljudje ponudijo pomoč, vendar je tudi lepo, ko te pustijo, da zadevo dokončaš sam. Po navadi vsak, ki potrebuje pomoč, pove to naglas in zato so razna vprašanja, če potrebuješ to ali ono, ali te zebe, si lačen, si utrujen, te bolijo roke od poganjanja, odveč. Ko srečaš nekoga, ki je v invalidskem vozičku, ga preprosto samo pozdravi in te bo že sam prosil za pomoč, če jo potrebuje. In če na železniški postaji v invalidskem vozičku čakaš, da preneha deževati, še ne pomeni, da beračiš in zbiraš cente za kakšen sendvič.«

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook - Miša Molk
Kazalo