Izbor novice

Poudarki

  • Druženje z obsojenkami na Igu ob izzidu knjige Začasno prebivališče Na grad 25
Zapor
"V zaporu ne moreš zaupati nikomur," pravi obsojenka, ki kazen prestaja na Igu. Foto: BoBo
Ig
Obsojenke imajo večkrat na ogled kulturni program, ki poteka v jedilnici. Foto: MMC RTV SLO/Jasmina Vidmar
Kombinat
Žensti pevski zbor Kombinat med nastopom na Igu. Foto: MMC RTV SLO/Jasmina Vidmar
Milica Antič Gaber
Milica Antič Gaber je poudarila, da se zapor lahko zgodi vsakomur, saj zadošča že ena napačna odločitev. Foto: MMC RTV SLO/Jasmina Vidmar
Zapor
Življenje v zaporu je sestavljeno iz boja za ugodnosti. Foto: BoBo

Za rešetkami na Igu: Med nenehnim bojem za ugodnosti ne moreš nikomur zaupati

Utrinki izza rešetk zapora za ženske na Igu
2. marec 2018 ob 06:41
Ig - MMC RTV SLO

"Tukaj se pokaže predvsem, koliko si borec, ali boš zadevo prestal in kaj odnesel ali pa se predaš in celotno kazen preležiš v postelji," razlaga obsojenka po prvem letu prestane zaporne kazni. Po dobrem letu kazni se približuje čas, ko bo premeščena na odprti oddelek in s tem prejela določene ugodnosti. "Bistvo življenja tukaj je boj za ugodnosti."

Ugodnosti se v starem gradu na Igu merijo v možnostih izhodov, možnostih stikov z zunanjim svetom, izhodov ob koncu tedna in podobno. Vsaka obsojenka svojo pot prestajanja kazni začne na zaprtem oddelku, kar v praksi pomeni, da edini izhod predstavlja nekaj deset kvadratnih metrov veliko dvorišče znotraj gradu, kjer se lahko sprehajajo, tako da hodijo v krogu. Z dobrim vedenjem in deležem prestane kazni se odprejo vrata polodprtega oddelka, ki pomeni tudi izhode v bližnji park ali pa celo trgovino na Igu.

"Na začetku je edini stik z bližnjimi tale soba," mi pripoveduje obsojenka in pokaže na stekleno pregrado, kjer so štirje ločeni prostori s telefonsko slušalko na vsaki strani. "Takole se pogovarjaš s svojimi bližnjimi. Ni veliko, a to te drži pokonci, ko cel teden čakaš na to uro, da boš videl svoje bližnje. Meni je na začetku ta podpora zelo pomagala, da sem zdržala in se privadila na nov režim. Res občudujem dekleta, ki te podpore nimajo, pa vseeno zdržijo," pripoveduje, a obenem doda, da je bila obsodilna sodba za njenega sina vseeno prehud udarec in ni želel priti na obisk. "Sva v stiku, a sem ne želi priti. Pravi, da je zanj pretežko."

Zavetje v zlati kletki
Na zaprtem oddelku je prav zaradi časovnega obilja in odsotnosti zasebnosti, saj je v sobi skupaj več obsojenk, branje knjig eno redkih razvedril, ki so na voljo. Zato me moja sogovornica odpelje v "zlato kletko" kot je poimenovana knjižnica, ki so jo obsojenke pred kratkim pomagale urediti. Pobudo za širitev sprva zelo skromne knjižnice je dala verjetno najbolj znana slovenska obsojenka. Potem pa so s sodelovanjem obsojenk predrli steno do sosednjega skladišča in uredili povečano knjižnico.

Med opazovanjem sicer razmeroma starih izdaj romanov pristopi druga obsojenka. "Mar ni ta prostor zelo topel?" vpraša, preden pokaže razstavljene res stare primerke knjig, med njimi celo tako z lastnoročnim posvetilom Franceta Bevka. "Tole je ležalo zapuščeno med različno kramo. Potem pa smo to očistile in zdaj imamo tukaj.

Tu so samo kurje tatice
V pogovoru se dotaknemo tudi kaznivih dejanj. Obe moji sogovornici sta na Igu pristali zaradi gospodarskega kriminala. Ena zaradi neizvedenih gradbenih del, čeprav kot sama trdi, je stranka sama onemogočila izvedbo dodatnih del, določenih z aneksom. Druga pa je v svojem računovodskem delu fakturirala fiktivne fakture po navodilih, kot sama pravi, odgovorne osebe. Ob pregledu računov pa je odgovorna oseba vso odgovornost preložila nanjo. Obe moji sogovornici za obsodilno sodbo krivita tudi svoje odvetnike in njihove napačne nasvete. "Jaz sem hotela poravnati dolg, pa mi je odvetnik svetoval, naj tega ne naredim in da bo on vse uredil, zdaj sem pa tukaj." Obe tudi povesta, da ju je sodba izučila predvsem, da ljudem ne bosta več zaupali.

Med tem pogovorom k nam prisopi tretja obsojenka in pove svoje mnenje. »Veš, kaj ti bom povedala. Tukaj so zaprte samo kurje tatice. Pravi kriminalci pa se vedno izmažejo, jaz imam občutek, da se sodniki bojijo nekaterih odvetnikov.« Pove in doda, da je v njeni sobi obsojenka, ki je v zaporu zaradi gospodarskega kriminala, saj kot odgovorna oseba podizvajalca ni plačala naročenih oken v vrednosti nekaj tisoč evrov. "Si moreš misliti. Po mnenju tožilca je imela direkten naklep, da oken ne bo plačala," še poudari. Prav odsotnost direktnega naklepa je, kot smo na MMC-ju večkrat poročali, pogost razlog, da tožilci kazensko ne preganjajo neplačevanja prispevkov.

S službo do konca tedna z bližnjimi
Obsojenke se med sabo dobro poznajo, čeprav vse moje sogovornice poudarjajo, da je težko razviti odnos zaupanja. "Tukaj se vsi borimo za ugodnosti in nikoli ne veš, kdaj ti bo kdo kaj zakuhal, da boš te ugodnosti izgubil," pove obsojenka in doda, da sicer fizičnih napadov ni veliko, se pa zgodi, da kakšna obsojenka, ki prekrši pravila, kot je, denimo, prepoved uživanja alkohola ob prostih izhodih, s seboj v godljo potlači tudi drugo soobsojenko.

Ugodnosti so poleg deleža odslužene kazni odvisne tudi od dobrega vedenja oziroma dejavnosti. Moje sogovornice so se prav zato odločile tudi delovno aktivirati, ena dela v knjižnici, druga pa pomaga pri različnih vzdrževalnih delih. Delo pomeni tudi plačo, ki pa ne preseže sto evrov, poleg plače so delovno aktivne obsojenke deležne tudi "dopusta," kar pomeni, da lahko preživijo konec tedna z družino. "Je nekako tako, kot če bi delala v tujini," se diskretno nasmehne moja sogovornica. Predvsem pa se vse veselijo lastnega mobilnega telefona na odprtem oddelku, saj so do tedaj prepuščene telefonskim govorilnicam, za katere potrebujejo posebne kartice "za zapor," ki jih lahko kupijo le na določenih mestih in s katerimi postanejo telefonski klici zelo draga dobrina, saj ima le redkokdo doma še na voljo stacionarno linijo, kjer je tarifa še sprejemljiva.

Neplačana okna in ukradena pašteta
Sogovornice vprašam, ali obstaja med njimi tudi hierarhija na podlagi storjenih kaznivih dejanj, pa mi odkimajo. "Ženske smo verjetno po tem drugačne od moških. Neposredno ne bo nobena rekla drugi kaj slabega, za hrbtom pa je opravljanja veliko. Včasih se sicer čuti napetost, ampak to je pa tudi vse." Druga obsojenka pa ponovi svojo trditev o kurjih taticah. "Kako naj se rangiramo. Tukaj imaš obsojenko, ki je v zaporu zaradi ukradene paštete, ali pa obsojenko zaradi ukradene hrane. Nekaj pa je tudi takih, ki naredijo kaznivo dejanje, da imajo pozimi vsaj streho nad glavo."

Tako mi med drugim povedo, da je med soobsojenkami manj kot pet takih, ki so na Igu zaradi umora oziroma uboja. So pa vse moje sogovornice seznanjene tudi s kaznivimi dejanji deklet, ki so zaradi tekočih postopkov še v priporu. Med pripornicami pa je tudi njihova bodoča sostanovalka, katere kaznivo dejanje, uperjeno zoper otroka, sproža močna čustva pri mojih sogovornicah. "Jaz sem jo enkrat videla, pa sem se ji nasmejala. Kaj pa naj naredim drugega. Njej gotovo ne bo lahko, ko pride sem. Dvomim, da se bo sploh katera pogovarjala ali družila z njo."

Knjiga pretresljivih zgodb
Kazniva dejanja oziroma z njimi povezane skupne izkušnje vendarle odigrajo vlogo v življenju obsojenk. "Tukaj se podobne najdemo med sabo in potem tudi družimo skupaj," pojasni obsojenka druženje med tremi, ki so na Igu zaradi gospodarskega kriminala, in doda, da je zanjo zapor pomenil predvsem vpogled v določeno resničnost, ki je prej ni poznala. "Jaz, recimo, nisem vedela, kako resen problem so droge, pa tablete. Sploh nisem vedela, da je teh stvari toliko različnih vrst in da jih toliko ljudi uporablja. Zdaj sem bolj seznanjena s tem."

Mamila sicer pogosto prikrivajo tragične življenjske zgodbe, ki vključujejo nasilje, spolno zlorabo v otroštvu in podobne grozljivosti. Nekaj teh tragičnih zgodb je podrobno opisanih v knjigi Začasno bivališče Na grad 25, kjer so avtorice Darja Tadič, Jasna Podreka, Nina Perger in Deja Crnović pod vodstvom Milice Antič Gaber zbrale izpovedi obsojenk, ki kazen služijo na Igu. Izid knjige, ki je nastala ob pomoči Javne agencije za knjigo v okviru projekta Vključujemo in aktiviramo, ki ga sofinancira Evropska unija, je tisti dan zaznamoval zlato kletko, kjer so bili razstavljeni prvi izvodi, obsojenke pa so lahko spremljale tudi kulturni program ob izidu knjige.

"Za eno uro bi pozabila na to, kje sem"
Velik del kulturnega programa v stari, dotrajani in predvsem slabo izolirani grajski jedilnici je bil tako posvečen obsojenkam in njihovim zgodbam. Ob branju čustvenih opisov dogodkov iz otroštva, kesanja, žalosti in splošnega občutka brezizhodnosti večina občinstva ni ostala ravnodušna. Pogovor z avtoricami knjige pa je razkril, da so zgodbe izza rešetk pustile pečat tudi na avtoricah. Tako je Milica Antič Gaber poudarila predvsem, da je v projektu ugotovila, da se zaporna kazen lahko zgodi vsakomur, saj je dovolj le ena nepremišljena oziroma napačna odločitev.

Bolj sproščeno ozračje se je ustvarilo med glasbenim programom. Moja sogovornica mi pojasni, da so kulturni dogodki sestavni del življenja za rešetkami, ki prekinjajo enoličnost in rutino. "Ampak veš, kaj mi gre res na živce? To, da so teme vedno povezane z zaporom. Zadnjič smo imele enega komika, ki je pač govoril o zaporu. Kot da že ne vem, da sem v zaporu. Saj čutim to vsak dan, zato ne razumem, zakaj bi želela to poslušati še tukaj. Rajši bi kaj drugačnega oziroma spodbudnega, da vsaj za kako uro pozabim, kje sem."

Nezaupljivost odhaja z menoj
Medtem mi pokaže skozi okno dve obsojenki, ki tečeta v krogu po grajskem dvorišču. "Vidiš tako izgleda, ko si na zaprtem oddelku," mi pove in doda, da je dejavnost ključnega pomena pri prestajanju kazni. "Tudi zunaj sem se veliko ukvarjala s športom, in to mi je pomagalo tudi tule." Druga obsojenka pa se je najbolj razveselila možnosti sprehoda v parku. "Tam sem lahko razmišljala, kaj si želim v življenju, in zdaj imam namen odpreti gostinski lokal. To me drži pokonci," pove. Obe moji sogovornici, ki sta v zaporu zaradi poslovnih goljufij, pa poudarjata tudi, da po odhodu iz zapora ne "bosta več tako naivni" oziroma da ljudem ne bosta več zaupali.

V podkastu Številke so leta 2015 obiskali zapor na Dobu. Vabljeni k poslušanju pogovora z enim od zapornikov. Kliknite na spodnjo sliko.

VIDEO
Številke: Božična zgodba iz zapora
Luka Lukič
Prijavi napako
Komentarji
TIGR
# 02.03.2018 ob 07:09
Boste napisali še kakšno reportažo o "tough life-u" naših obsojenih gospodarskih kriminalcev, ki prestajajo t.i. vikend zapore?
samba
# 02.03.2018 ob 07:25
Ne razumem kaj zaporniki pričakujejo.Hotel z 5 zvezdicami,Ali so pozabili da so za njimi ostale žrtve na katere pa se vedno pozabi.
Zapornik stane državo več kot oskrbovanec v domu za ostarele,Starejši niso nič krivi da so stari in iztrošeni zaporniki pa so v zaporu zaradi kaznivih dejanj.
zapravico
# 02.03.2018 ob 07:43
Zapori pri nas so boljši od življenja klošarjev na cesti
Rdeča zvezda
# 02.03.2018 ob 07:40
"Obe moji sogovornici, ki sta v zaporu zaradi poslovnih goljufij pa poudarjata tudi, da po odhodu iz zapora ne »bosta več tako naivni« oziroma, da ljudem ne bosta več zaupali." ... me zanima kako bodo drugi ljudje zaupali njima in ali bodo še tako naivni......
R3d0X
# 02.03.2018 ob 07:50
"Kako naj se rangiramo. Tukaj imaš obsojenko, ki je v zaporu zaradi ukradene paštete, ali pa obsojenko zaradi ukradene hrane..."

Aha, potem pa svizec še zavije pašteto v folijo ;)
Zoro27
# 02.03.2018 ob 07:59
V zaporu vsi nedolžni.
zapravico
# 02.03.2018 ob 07:57
Kaj hočete povedat,da hilda trpi.Če bi res radi kaj napisali,povejte da hilda vse vikende preživi doma
BepaJoseph
# 02.03.2018 ob 07:30
Bistvo življenja tudi izven zapora je na žalost boj za ugodnosti...Ali boš življenje prespal, ali pa...
evaevi
# 02.03.2018 ob 07:03
Lepo napisano
JamesTheMan
# 02.03.2018 ob 08:53
A ni zanimivo, da so vedno vsi v zaporu nedolžni.
GoodFella
# 02.03.2018 ob 08:55
Saj sama poanta zaporne kazni mora biti v tem, da je neprijetna in neugodna, tako da ljudi odvrne od izvajanja kriminalnih dejanj. Zapor zaradi ukradene paštete, lepo prosim, temu zelo težko verjamem, najbrž pašteta je imela še najmanj opraviti pri tem. Kakorkoli, enakost pred zakonom je sicer samo mrtva črka na papirju, lopovi, ki so bogati in si lahko privoščijo izkušene in prekaljene odvetnike, so pred zakonom zagotovo v veliko boljšem položaju, zato pa toliko velikih rib (raznih "balkanskih bojevnikov" in gospodarskih kriminalcev) smehljaje uživa na prostosti, tu pa tam za predstavo zaprejo kakšno odmevnejše ime, strogost pa naše pravosodje trenira predvsem na sardelicah.
Kermit
# 02.03.2018 ob 07:38
Obsojenko, ki se je izživljala nad otrokom čakajo težki časi? Le katera bi to lahko bila.....gnus!
ga_moram_imet
# 02.03.2018 ob 09:57
Naj me kdo popravi, ampak če ukradeš pašteto vrjetno ne greš v zapor, vrjetno dobiš pogojno. Če pa kradeš vsak dan, to je pa drugo.
ps11
# 02.03.2018 ob 08:40
Zdaj si pa na youtube poglejte še kakšen dokumentarec o ruskih ali latinskoameriških zaporih, pa bo tole prav milina. Lahko bi še povprašali, kako se kaj gode unim smrklam, ki so lani poklale svoje fante z noži? A o tem se ne sme pisat?
nvk
# 02.03.2018 ob 07:41
Vsaka zgodba ima dve plati... ampak tradicionalno RTV prikaze samo eno.
Režimek
# 02.03.2018 ob 09:20
Ja, imam kar precej izkušenj z sodstvom... Jih je dosti v zaporu zaradi ukradene paštete... ampak zaradi tiste, ki so jo ukradle stotič... Najprej je ena pogojna pa še druga pogojna itd..
aktivist
# 02.03.2018 ob 10:31
Hildi in Bavcarju se smeje. Janezu pa tudi ni nic manjkalo.
Izvidnik
# 02.03.2018 ob 09:14
ti dve obsojenki sta verjetno zreli osebi in z takim opravicevanjem svojih dejanj jih pot lahko pelje samo sem kjer sta trenutnotyipicen primer zanikanja krivde
p.s. sprememba se zacne ko se soocis sam s seboj ne pa tako
samo moje os. mnenje
Bolek
# 02.03.2018 ob 13:43
Kaj pa Zdenko Pavček?
Uničil je tri podjetja in življenje več kot 1000 delavcev, pa še obsojen ni bil.
Seveda je jasno zakaj, je član in eden od ustanoviteljev Foruma 21.
Tako se to dela pri nas, samo član prave združbe moraš biti.
henodarling
# 02.03.2018 ob 10:26
Po prebranem najtežje sprejmem dejstvo, da človek, ki je uničil podjetje, ob kruh spravil tisoče delavcev in pokradel 20 milijonov, dobi 5 let, kot drugi, ki je poneveril nekaj tisočakov, ogoljufal nekaj strank, ipd...
Ja, poznam primer za trikrat ponovljeno krajo hrane v trgovini, leto in pol zapora!
Pravica je res slepa...
cairns
# 02.03.2018 ob 10:30
Prepoved mučenja. tri obroke na dan in obvezni 10 urni delovnik.

Brez tv, brez časopisov, brez fitnesa, brez prostih izhodov, brez ostalih ugodnosti. Kršilci-ke zakonov naj občutijo da je zapor kazen in ne dopust na državne stroške.
aktivist
# 02.03.2018 ob 10:33
@jales

Torej pokradem drzavo. Zakopljem denar nekam v zemljo. Potem pa grem v zapor na rehabilitacijo za 5 let?
slovenkaaaa
# 02.03.2018 ob 11:46
Hecno, ja, preko 80% je pogojnih obsodb pri nas, tako da sem prepričana, da zaradi paštete nihče ne sedi. Verjamem pa, da so takšne uslužbenke, ki jim je šef dal nekaj za podpisati in sedaj zaradi tega ona sedi, on se je pa izmazal.
Mazni
# 02.03.2018 ob 10:27
Tete ne bodo po resnici povedale, zakaj so tam. Moj žlahtnik odvetnik ima ogromno takih strank, ki imajo pri njem kar pavšal za mesečne storitve, ker so zelo dejavni. Obsojeni so mogoče za eno dejanje, naredili so jih pa pet. Njim je žal samo za to, da vsak dan preživet v čuzi niso izkoristili za novo prevaro, nateg, goljufijo, rop... Najboljši so tisti, ki tako nategnejo ljudi, da jih je tako sram, kako so bili naivni, da nikoli ne prijavijo kriminalcev policiji.
7up
# 02.03.2018 ob 09:19
Tukaj se podobne najdemo med sabo in potem tudi družimo skupaj," pojasni obsojenka druženje med tremi, ki so na Igu zaradi gospodarskega kriminala

He he tudi poslovno sodelovale?
Izvidnik
# 02.03.2018 ob 09:12
ne bom bom vec zaupala ljudem...bravo na pravi poti si (sarcasm)
bil sm v tem svetu in usel iz njega tudi ravno zato ker sem zacel nazaj zaupat v ljudi
seveda pa ne gre ce si med samo takimi ki ne razmisljajo ravno na posten nacin
lojze47
# 02.03.2018 ob 09:38
Zapor je hotel, ki ima sobe z razgledom na svobodo ;-)
Mazni
# 02.03.2018 ob 18:40
Pomiri se...globoko vdihni... štej do 5000 in nato izdihni...
Henrik
# 02.03.2018 ob 10:41
Realnost je, da so slovenski zapori bolje urejeni in opremljeni kot marsikateri dijaški dom. Ali pa dom nasploh.
slovenkaaaa
# 02.03.2018 ob 11:58
Ja, poznam primer za trikrat ponovljeno krajo hrane v trgovini, leto in pol zapora!
Pravica je res slepa...


Henodarling, kako bi pa moralo po tvoje biti? Da bi še četrtič in petič kradel v trgovini, pa dobil vedno samo sodni opomin? Potem nas lahko dva milijona tako dela v Sloveniji.

Onih direktoric v stilu Hilde Tovšak je manj...

Kazni se ne računajo sorazmerno po znesku... v stilu 1000 eur 1 mesec zapora, milijon eur - 1000 mesecev. So pač neki pragi za lažjo in hujšo tatvino, to je pa vse.
7up
# 02.03.2018 ob 10:24
ga_moram_imet

Mogoče je ukradla kamion paštete...
Tetameta
# 03.03.2018 ob 08:24
težko razumem, zakaj ljudje v zaporu ne smejo imeti interneta.
Ker je to zapor, ne hotel.
El Khan Diablo
# 02.03.2018 ob 18:16
Ig sploh ni zapor!!! Kvečjemu kurnik ali pa kobilarna!!!
Mirko Tipka
# 02.03.2018 ob 10:01
.. da se nam morali ljudje v zaporu smiliti? hm...
po moje jih je še premalo v zaporih... pa da ne govorim, v kakšnih lepih zaporih živijo...
firbec111
# 02.03.2018 ob 09:18
namen zapora za relativno majhne prekrške ni dragonsko kaznovanje ampak rehabilitacija
sharkyslo
# 02.03.2018 ob 11:35
Takšna je recimo slika z Doba... Še predobro jim je... Pa da ne govorim, da se hvalijo s tatvinami in umori, oblečeni v "kul" cunje, sončna očala, skratka frajerji...

anny22
# 05.03.2018 ob 09:49
Pekel so drugi ljudje. (Sartre, Zaprta vrata)
simon-rupsi
# 02.03.2018 ob 14:12
V zapor ne oprideš. če si pošten.
sosman
# 02.03.2018 ob 11:23
Kurji tatovi so tu, res je...
REsnica
# 02.03.2018 ob 11:21
Tudi kurja tatica mora bit kaznovana. Problem pravosodja v kapitalizmu je da si z njim lahko kupiš najboljše odvetnike in preiskovalce in s tem svobodo tudi ce si kriv.
ksenak2
# 19.03.2018 ob 22:28
Ma kako da ženske držijo tako trdno za ograjo, veliki mojster prevar in goljufij in njegovi pa v neki gorski koči v zeleni naravi, z avtom na parkirišču, zjutraj v ugledni službi in s kavo v baru... ob vikendih prost
xes
# 06.03.2018 ob 19:54
Namesto, da cele dneve poležavajo na Igu in Dobu bi lahko tile zaporniki (in zapornice!) lepo lopatali tale sneg zunaj... je veliko pločnikov in potk za ščistit ... bi vsaj nekaj vrnili družbi in mogoče še razvili kakšne delavne navade ipd!
monte
# 03.03.2018 ob 12:18
... in za lopovščine na koncu dobijo še odškodnine za "krivične" obsodbe, po "krivem" preživet čas v zaporu/priporu, za "duševne" in druge bolečine, travme... Ja, tudi s plakatov se vam smejijo... Začelo se je pa s pašteto, čokolado, flašo viskija ali pira...
monte
# 03.03.2018 ob 12:14
velike lopove je težko obsoditi... ker imajo denar in lahko plačujejo drage odvetnike, ki velike ribe rešujejo z zavlačevanjem postopkov, proceduralnimi in verbalnimi fintami, pritožbami na pritožbe na x-to potenco,... Treba je zatirati male in srednje lopovščine in lopovčke... če se bo toleriral mali kriminal oz. kazniva dejanja, bodo iz teh malih nastali veliki kriminalci... Teh pa, kot vemo, potem ni možno, oz. jih je težko obsoditi, zaradi denarja in "odvetnikov", ki se jim fučka za pravico (svetinja jim je klientov denar, pa da ga čim več pokasirajo)...
Torej: ne se zgovarjat na eno pašteto, mleko, ali eno položnico... Ker iz takih janezkov in mick potem zrastejo veliki Janezi in Micke... Ker jih niso dobili po prstih pri "pašteti", bodo kasneje okradli ali zapufali veliko veliko več...
Zato se velike ribe sprehajajo zunaj, nasmihajo iz raznoraznih dobro plačanih klopi in foteljev
NoriGoban
# 02.03.2018 ob 20:41
"Ni zajeban zapor; zajebani so zaporniki!!!"

Podpis!
Henrik
# 02.03.2018 ob 10:45
Do 400e vrednosti menda sploh ne gre na sodišče. Premajhna vrednost.
Afnogunc-de lux
# 04.03.2018 ob 10:28
Upam, da Kombinatk niso spustili iz zapora.
El Khan Diablo
# 02.03.2018 ob 18:24
Vsi, ki tukaj komentirate zapore (kvazi strokovnjaki!!!), bi morali biti zaprti vsaj en mesec pa bi videli, če bi bili še vedno toliko pametni!!! Ni zajeban zapor; zajebani so zaporniki!!! Sicer pa niso vsi, ki so zaprti tudi kriminalci!!! Vsak lahko mimgrede pade v luknjo, pa ni treba krast, ubijat...; samo ob nepravem času moraš bit na nepravem mestu in..., hop cefizelj...!!! Tako, da vsi, ki oddajate komentarje najprej pred svojimi vrati počistite!!!... Ne bit pametni in pokroviteljski!!!...
jahbulon
# 02.03.2018 ob 22:24
težko razumem, zakaj ljudje v zaporu ne smejo imeti interneta. Odvzem svobode, da moraš vstajat, jest, se tuširat in spat na ukaz je ponižujoče in velika kazen, ne razumem kaj dosežemo s prepovedjo neta, morda jim ni treba facebooka pustit, vse ostalo bi jim dalo pa vsaj možnost, da se kaj naučijo.
El Khan Diablo
# 02.03.2018 ob 18:29
Pa vsi, ki toliko omenjate to pašteto; res so zaprti tudi ljudje zaradi takih bedarij! Človek je lačen in ukrade sendvič in že je kraja!!! Tako, da bi morali biti skoraj vsi pod ključem, ki se tukaj oglašate!!! Pa ni treba, da zraven kraje "paštete" še koga pretepeš!!! Tako da...
Kazalo