Kolumne
(6)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.3 od 3 glasov Ocenite to novico!
Tanja Starič
Tanja Starič Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Dodaj v

Išče se ženska

Kolumna Tanje Starič
19. junij 2017 ob 07:55
Ljubljana - MMC RTV SLO

Če sodimo po raziskavah javnega mnenja, se razmerja v slovenski politiki skorajda ne spreminjajo.

SDS je že več kot polovico zadnjega mandata trdno na prvem mestu, socialni demokrati prepričljivo prehitevajo SMC, Združena levica je zanesljivo nad pragom parlamenta, prav tako DeSUS in NSI. Predsednik države je, tako kot vsi njegovi predhodniki, prepričljivo najbolj priljubljen slovenski politik, takoj za njim se iz nikoli do konca pojasnjenih razlogov gnetejo slovenski evrokrati – komisarka in evroposlanci. Da imajo državljani Slovenije najraje tiste politike, ki jih vidijo in slišijo čim bolj redko, je še vedno edina logična razlaga tega nenavadnega fenomena.

Težava je, da ankete ta hip v resnici ne povedo čisto nič o tem, kdo bo dobil prihodnje volitve. Nakazujejo trende, opozarjajo na napake, to pa je tudi vse.

Kaj torej strankarski štabi lahko razberejo iz meseca v mesec na videz samo za las spreminjajočih se številk? Da SMC ne more ponoviti izida zadnjih volitev. Da bo SDS, če zmaga, težko sestavil vlado, kar napoveduje resne zaplete po volitvah. Da socialni demokrati, ki so jim po grdem porazu na prejšnjih volitvah napovedovali politično smrt, ne verjamejo v še en uspešen met "novih obrazov" in se pospešeno pripravljajo na zavzetje praznega prostora, ki ga na levi sredini pušča SMC.

V konici spopada bo, če bo vrstni red ostal enak do volitev, ključno, ali bo SD-ju uspelo Dejana Židana iz večnega kmetijskega ministra preslikati v lik ne – Janše, torej premierskega kandidata, ki lahko v zadnjem trenutku mobilizira levo in sredinsko volilno telo in odnese zmago SDS. Kar bo težka naloga, še zlasti v Ljubljani, brez katere nobena levosredinska stranka ne more zmagati.

In naprej: Novi Sloveniji kljub odprtemu spopadu s SDS-om ne grozi izpad iz parlamenta. Kar kaže, da mlada generacija v NSi-ju postavlja temelje za čas, ko desnega političnega pola ne bo več v celoti pokrival Janez Janša. A to zagotovo še ne bo na prihodnjih volitvah. Satelitov in potencialnih zaveznikov SDS-a meritve še ne zaznavajo, toda najmanj ena se lahko prihodnjo pomlad prebije v parlament. Ni izključeno, da bo v sedanjem razmerju sil izolirani SDS sklenil s potencialnimi prihodnjimi vladnimi partnerji pakt o nenapadanju še pred volitvami.

Združena levica je kljub silovitim notranjim spopadom v večini anket suvereno takoj za vodilno trojko. To pomeni, da imajo ideje radikalne levice v Sloveniji solidno volilno bazo, ne glede na to, kaj se bo dogajalo s koalicijo ZL. To je volilni bazen, ki se ne bo kar tako preselil k tradicionalnim strankam. Če se bo ZL notranje razkrojil, bodo njegovi volivci glasovali proti ali pa ne bodo volili.
Udeležba je sicer največja neznanka prihodnjih volitev, državnozborskih in predsedniških. Skriva se v številkah neopredeljenih in neodločenih, ki so še vedno vodilna slovenska stranka. Prvič se bo razkrilo, koliko je volilno telo v resnici izgubilo zanimanje za politiko in zaupanje v demokratične procese ob izbiri novega predsednika države.

Stranke so predsedniški spopad zaradi priljubljenosti Boruta Pahorja – pa tudi zato, ker večini ustreza prav takšen, kot je - očitno podcenile. Zato se zdaj napoveduje predvolilni resničnostni cirkus, v katerem bi se položaj in vloga predsednika države do konca razvrednotila. Seveda je k temu prispeval Pahor s svojim kontroverznim nagovarjanjem širokih ljudskih množic, še bolj pa stranke, ki so doslej sporočale le, da jih ta položaj v resnici sploh ne zanima.

Kaže, da je zdaj, ko predsedniško kandidaturo že skorajda vsakodnevno napovedujejo estradniki, pevci, junaki zabavnih spletnih potegavščin, zazvonil alarm tudi v štabih politikov. Zato lahko v prihodnjih tednih vendarle pričakujemo, da bodo v tekmo vstopile parlamentarne stranke. Konec koncev ne morejo pričakovati, da bodo državljani hodili na volitve, če bodo politiko razumeli le še kot poceni zabavo za dolgočasne jesenske večere. Številni primeri v različnih državah so v zadnjih letih potrdili, da lahko poklicne politike gladko povozi kakšen "novi obraz" iz televizijskih zabavnih programov.

A dejstvo ostaja, da želi Pahorja v resnici premagati samo ena stranka – vodilni SMC, ki mu ankete ne kažejo dobro. Kandidata, pravijo, že imajo, a ime še vedno skrivajo. Išče se ženska, bi rekli Francozi. In stavimo lahko, da v letošnji predsedniški tekmi ne bo edina.

Tanja Starič
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
Jocipros
# 20.06.2017 ob 10:56
Se vidi, da tudi Starička ne obvlada slovenskega jezika. So nas učili, da se ne reče IŠČE SE URŠA PLUT, ampak IŠČEMO URŠO PLUT. No, nič novega, je pač tanja starič odslej Urša Plut. Res pa je tud, da imamo novinarje in novinarke, ki so polznastveniki, polnovičarji, polpisci ne vem česa in pol osebnosti, štiri polovice torej, s katerimi ne moreš sestaviti celote. Starič Urše Plutke že nisem mogel vse, odkar se dela novinarko.
Trubadur
# 19.06.2017 ob 08:48
te javnomnenske raziskave, kje in kako jih delajo je drugo vprašanje, saj vedno vodi SDS(kot da smo taprave ovce), potem pa zmaga druga stranka....
Modrijan6
# 19.06.2017 ob 08:23
Zopet izjemna kolumna vrhunske slovenske novinarke in urednice Tanje Starič, čestitam.
Sparks
# 21.06.2017 ob 01:23
"Išče se ženska"

Kot da nam ni dovolj hudo že s poženščenima Pahorjem in Cerarjem?!
mlamat
# 19.06.2017 ob 09:29
Najbolje da se stranke SMC + SDS + NSi + LDS kar združijo, saj jaz pri njih ne opazim kakšnih bistvenih ideoloških razhajanj. Pa še Pahorja in polovico SD lahko zraven vzamejo.
NAUTILUS
# 19.06.2017 ob 09:36
ŽENICA IN VLAK

»Ni me strah ne vlaka ne drogov,
spet kot nekdaj z njim bi se peljala«,
rekla je ženica in jokala,
ko ušel pred njo je vlak strahov.

Takšno mu ime je sama dala,
ko pred nosom vlak ji je pobegnil,
v drugo smer nenadoma potegnil,
česar se je vedno najbolj bala.

Da je kompozicija načeta,
to ženičke pravzaprav ne moti,
druge so reči ji zdaj napoti,
saj je na železnico pripeta.

Ta ženico vedno je hranila,
njeni vsi pri njej so zaslužili,
pa pohval, nagrad si pridobili.
Kaj bo zdaj? Resnično huda sila!

Vlak strahov ženičico popade
in skrbi strašansko vozni red,
da ji ne uide vlak že spet,
saj že dolgo noge niso mlade.

Zaskrbljena je, togotna, žarka,
ker prelepi časi so minuli,
kot jeseni listje se usuli,
na peronu zdaj postava, starka.
Kazalo