Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.1 od 117 glasov Ocenite to novico!
Ivo Milovanovič
Ivo Milovanovič se je tokrat razpisal o NK Olimpija. Foto: www.alesfevzer.com
VIDEO
Mandarić Pušniku obljublj...
VIDEO
Pušnik se vrača na kraj z...
VIDEO
Novinarska konferenca ob...

Dodaj v

Kdo bo naslednji?

Kolumna Iva Milovanoviča
10. marec 2017 ob 06:55
Ljubljana - MMC RTV SLO

Se še spomnite izjav gospodov Mandarića in Stojića: "Luka je naša prihodnost! Njega smo si želeli pred Pušnikom! Ni razlogov za njegov odhod! Luka je …, Luka je … , Luka ima …"

In še in še bi lahko našteval. Toda eno so besede, drugo dejanja. Še posebej, če gre za vodstvo ljubljanskega prvoligaša, ki ga je popolnoma privatiziral mož, ki ves čas poskuša "naivneže" s kar dobro znanimi, vendar neprimernimi primeri iz angleškega prvoligaškega tekmovanja prepričevati, da vedno ravna prav in da je dobesedno brezgrešen.

Po opravljenem delu na derbiju v Mariboru mi je Bojan Prašnikar dejal: "Luko bodo kmalu odstavili, čeprav ni nič kriv!" Priznam, nisem mu popolnoma verjel.

Pa se je res zgodilo. Zelo hitro. Osebno Luko poznam praktično od rojstva in podpišem, da gre danes za odgovornega moža, ki svoje delo jemlje zelo, zelo resno. In danes verjamem, da je razočaran, in to upravičeno. Strinjam se s tistimi, ki so ob prestopu Luke iz Domžal v Ljubljano, trdili, da je prehitro, da ima premalo izkušanj za Olimpijo in še posebej za Mandarića in ljudi okrog njega. Če bi bil njegov svetovalec, bi mu zagotovo svetoval, da Stojić na obračunu z Rudarjem ne sme na klop, tudi za ceno odhoda. Toda Luka spoštuje nadrejene, je lepo vzgojen, ne preklinja, se ne krega ... In čeprav je za ta vzdevek po moje še malce premlad, je pravi džentelmen. Trdno sem prepričan, da je prav malo "Elsnerja" v današnji Olimpiji. Morda se je najbolje opisal kar sam, ko je dejal, da je bil v preteklosti preprosto kar preveč naiven.

Gospod Mandarić (asistent Stojić) je odpustil Elsnerja, Vanolija, Nikolića, Pušnika. Mandarić je odpustil tudi športnega direktorja Protego in povabil nazaj starega znanca Stojića. Očitno Protega ni znal "trgovati" tako kot Stojić, ki je v letošnjem zadnjem prestopnem roku odpustil (beri: prodal) deset igralcev, pripeljal (beri: kupil) devet novih. Protega je bil očitno "moteč element". Stojić očitno lahko počne, kar hoče in se pogostokrat vede tako, kot da se je ljubljanski nogomet začel z njim. Pa ne samo Stojić, tako se pogosto, vendar bistveno bolj elegantno vede tudi Mandarić.

Razumem vsakega predsednika, da si želi na eni strani športnih uspehov in na drugi zaslužka. Trdno sem prepričan, da Mandarić v Ljubljani pretirava. Vse bolj očitno je, da ne pozna slovenskih razmer, in očitno se ne zaveda, da denar v življenju le ni vse. Nekaj, čeprav je lahko malo, je tudi človekov ponos. Tega Mandarić, razen pri sebi, očitno ne pozna.

Trgovanje je ena od velikih težav današnje Olimpije. Praktično sta Mandarić in Stojić prodala vse, kar se je dalo prodati. Druga, po moje še večja težava, pa je vloga doma (mislim širše od Ljubljane) vzgojenih igralcev. Odšli so Šporar, Zajc, Delamea, Jović, Fink, odpisan je Kronaveter in še bi lahko našteval. Nikomur še na kraj pameti ni prišlo, da mora biti v slovenskem okolju okostje domače, potem pa pride na vrsto svetovna "trgovina".

Priznam, da me je presenetil tudi Marijan Pušnik. Ne, da se je vrnil k Olimpiji (je kakovosten in izkušen trener), temveč da se je vrnil k ljudem, ki so ga hitro odpisali. Mislim predvsem na Mandarića, ki je v sporu s Stojićem žrtvoval Pušnika. Očitno je tudi v tem primeru svoje odigrala ponudba, ki je Pušnik ni hotel odkloniti. Upam, da je vsaj postal najdražji trener Olimpije in da bo res storil, kar je obljubil: "Sem popolnoma samostojen in če se bo kdo vmešaval v moje delo, bom takoj odšel!"

Olimpija je odprla nov list v svoji zgodovinski knjigi. Naslov: Po Elsnerju Pušnik! Če bi imel pravico, pa je na srečo nimam, bi na spodnji rob, na ta novi list rahlo napisal tudi vprašanje: "Kdaj bosta odšla Mandarić in Stojić?" Pa si tega res ne želim. Vsaj za zdaj! Zakaj? O tem kdaj drugič!

Ivo Milovanovič, TV Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
Marko76
# 10.03.2017 ob 07:10
Odlicno Milovanovic. To je tisto, kar slovenskim novinskim novinarjem obicajno manjka - objektivnost!! Pa da recejo bobu bob.
Modrijan6
# 10.03.2017 ob 07:07
Bravo, Ivo, naša cenjena legenda, odlična kolumna, sicer pa naš vrhunski poznavalec nogometa
in športni komentator.
Rdeča zvezda
# 10.03.2017 ob 07:13
Zelo dober članek!
Kunguruj
# 10.03.2017 ob 07:08
Krona je edini, ki še ima jajca v tej Olimpiji. Njim mora mariborčan pokazati, kaj je to ponos.
kundera 78
# 10.03.2017 ob 07:26
Zdaj je že jasno, da po Miletovi uri Marjan nima dosti časa...
Bivši uporabnik
# 10.03.2017 ob 07:20
Zanimivo pri vsem skupaj pa je, da je Olimpija osvojila naslov ravno v tistem obdobju, ko Stojič ni mešal d..ka. v Olimpiji.
anze82
# 10.03.2017 ob 07:20
Bravo ivo
sandiego1995
# 10.03.2017 ob 07:07
"Kdo je naslednji?"

A trener?
rokometašPOMURJE
# 10.03.2017 ob 08:24
Zapišimo si....Ivek mi načeloma ni ravno pri srcu, a za razliko od nekaterih njegovih veleumnih kolumn, se mi zdi, da je tokrat večino stvari zadel..tu ni nobenega dvoma.
seven7
# 10.03.2017 ob 07:44
Olimpija ima problem.

Takega denarja kot ga je pripeljal Mandarina še dolgo ne bodo videli hkrati pa se marsikdo ne sttrinja z njegovim načinom dela.

Neke pametne pozitivne novice za olimpijo enostavno ni na vidiku.

Lahko se olimpija odpove mandarini samo tako bodo izgubili denar...
patriot44x2
# 10.03.2017 ob 08:06
Naslednjega ne bo, ker bo Mandarina izpraznil klubsko blagajno in jo popihal kot v Angliji!
Marko76
# 10.03.2017 ob 07:28
In zdaj sledi se ena novinarska konferenca, kjer bosta Olimpijina serifa povedala, da ne dajeta vec izjav za RTV SLO...
Lesinar
# 10.03.2017 ob 07:18
Če bi imel pravico, pa je na srečo nimam, bi na spodnji rob, na ta novi list rahlo napisal tudi vprašanje: "Kdaj bosta odšla Mandarić in Stojić?"

Tukaj bi lahko dodali še vprašanje "Kaj piskata španca?"
grado
# 10.03.2017 ob 07:09
Če bi imel pravico, pa je na srečo nimam, bi na spodnji rob, na ta novi list rahlo napisal tudi vprašanje: "Kdaj bosta odšla Mandarić in Stojić?"

Kdaj bo odšel lastnik kluba se sprašuje Milovanovič?
ElTorro
# 10.03.2017 ob 08:42
Zato ne privoščite Olimpiji slabega, ker potem bo tudi evropski Maribor samo daljni spomin in mokre sanje

Jaz ne privoščim slabega, ker je zadnji dve sezoni liga bolj zanimiva in bolje pokrita.
Ampak NKMB Olimpije ne potrebuje. V obeh obdobjih Mariborovih evropskih uspehov Olimpije ni bilo nikjer...pa smo bili dvakrat v LP, prezimili v Evropi in na splošno na mednarodnem prizorišču dosegali veliko boljše rezultate.
Morda je bilo brez OL celo lažje, ker je bilo doma manj konkurence, tako na igrišču kot pri pridobivanju talentiranih mladih igralcev z vse Slovenije.

Tako da, ne, Maribor ne potrebuje Olimpije. Je pa za slovenski nogomet dobro, da sta prisotna (in konkurenčna) oba kluba. In še bolj dobro bi bilo, če bi dobili še kakovostno Muro.
peglezn
# 10.03.2017 ob 08:29
Edini pravi športni kolektiv, ki ste ga žabarji uspeli skupaj spraviti s slovenskimi športniki je bila košarkarska ekipa pod vodstvom Zmage Sagadina.

Vse ostalo je pa nekaj za lase privlečeno; hokej neki odsluženi kanadski penzionerji, fuzbal srbska posla,... navijači pa prvaki forumov, ki so jim njihove dvorane in moštva španska vas.
sharkyslo
# 10.03.2017 ob 07:35
Priimek novega trenerja ustreza zadnjim predstavam NK Bežigrada - ko pogosto popušijo... :)
a-dee-jay
# 10.03.2017 ob 12:49
Ivo, če bo Mandarič zapustil Olimpijo, ne bo denarja in klub bo padel precej nižje. Streljaj stran takšno zgodbo piše košarkarska Olimpija.
tolkachi
# 10.03.2017 ob 08:28
Mandariču se mudi do rezultata. To ni dobro. v fuzbalu moraš bolj na dolgi rok.
kiliboy
# 10.03.2017 ob 07:24
Kolumne piše bolje kot komentira v živo. Naj gre Ivo lepo v pokoj, za kakšen dodaten cekin pa naj občasno še kaj napiše. Pretirava pa naj ne, saj so leta le leta.
intelekt
# 10.03.2017 ob 09:47
In konec koncev, Ivo - pod Mandarićem je olimpija po zelo dolgem času postala slovenski prvak. In tudi letos se vsaj bori za naslov. Torej gotovo počne vsaj nekaj prav, v primerjavi z Olimpijami pred tem.
Poldi
# 10.03.2017 ob 08:52
Dobesedno vas "nateguje" g.Mandarić.Tudi brez njega bi bila Olimpija lani prvak,saj so nosilci igre bili v klubu še pred njim.No je pa prodal Šporarja,Zajca,Omladiča...praktično vse kar so v Lj sproducirali.In kaj imajo sedaj?
johann
# 10.03.2017 ob 08:43
Osel gre samo enkrat na led, Pušnik pa dvakrat...
DREADLORD
# 10.03.2017 ob 08:35
No ja, menjave igralcev so logične. Dogajajo se povsod. Kar mi ni jasno v Olimpiji, da menjajo sredi sezone za celo četo igralcev in pripeljejo nove. Da ekipa začne igrati enotno in kompaktno potrebuje nekaj več časa kot samo priprave, nekaj prijateljskih in dve prvenstveni tekmi. Poleg tega resni klubi igralce novačijo malo bolj resno kot samo v stilu kaj bomo lahko preprodali v naslednjem prestopnem roku. Včasih se mi zdi, da želi Mandarič naslov samo zato, da bo k tem mladcem dal eno "etiketo" - osvojil naslov slovenskega prvaka. Referenca, ki jo potrebuješ, da dražje preprodaš. Delo na dolgi rok pa je za moje pojme nekaj drugega. Sestaviš okostje in dodajaš postopoma in pametno kar okostju manjka. S pametnimi rezervami seveda. Tako, da za moje pojme niti Mandarić niti Stojić mene o planih za dolgoročno delo, nista prepričala. Predvsem zato, ker nimata potrplenja. Za delo na daljši rok pa slednje potrebuješ.
Če bi me kdo hotel prepričati, da je imperativ delo z mladimi. Kolikor vem, bi lahko Olimpija obetavne kadre pobirala iz klubov v ljubljanski kotlini in svojih mladinskih vrst in jih plasirala čez člansko ven. Čemu potem nabavi falango nekih mladcev iz tujine svoje pa praktično pustiti brez možnosti dokazovanja? Verjetno, ker se denar hitreje obrne. Ne rečem, lahko da so tudi boljši, ampak potem naj spremenijo trening programe in jih izboljšajo. Imamo primer Oblaka, ki je kot mulc igral in delal. Danes ga pa imamo kot enega najboljših v Atleticu. Iz takih primerov se lahko kaj naučimo in bi morali biti zgled za dolgoročno delo. Če si ga pri trenutnem vodstvu res tako želijo.
Mogoče pa ravno zaradi slednjega Protega in Ačimovič nista dolgo zdržala. Ker te dolgoročne vizije niso mogli uresničiti. Zato bi bilo dobro, če se enkrat vodstvo končno zjasni in iskreno pove, brez politične korektnosti o podpori in "viziji", kaj si dejansko želi in kaj je cilj. Samo se bojim, da bi potem GD spet nehali hoditi na tekme. Stadion bi pa bil na četrt poln, samo s talanjem kart na nogometnih šolah, kot je nekoč že bilo.
In še za MB navijače. Brez kvalitetne Olimpije bi MB bil brez konkurence, kar je jasno. Zato ne privoščite Olimpiji slabega, ker potem bo tudi evropski Maribor samo daljni spomin in mokre sanje. Le zakaj bi Zahovič na veliko vlagal v igralski kader, če pa bi slovensko ligo lahko osvajal s povprečnimi igralci, za katere ne bi bilo potrebno veliko vlagat.
Awesomeness
# 10.03.2017 ob 07:33
Ivo, mojstersko, tako kot vedno!

Lp, Awesomeness (pomočnik administratorja)
mike1968
# 10.03.2017 ob 08:24
Ivo Milovanović absolutno se strinjam s tabo!
lookaaa
# 10.03.2017 ob 08:02
pa si nalijmo cistega vina: enim je ivo vsec, drugim ne.

probajte pustit custva do iva ob strani in izluscit iz te kolumne to, kar je hotel povedat. se moti?

za slo fuzbal bi bilo res dobro, da dajo pusniku popolnoma proste roke. ce mu, lahko s to ekipo zacne sestavljati neko zgodbo, ob predpostavki, da se bo pametno kupovalo in se ne bo na veliko razprodajalo.
verjamem, da je Pusnik zamere do mandarica in stojica hitro pozabil, ko so mu ponudili TAPRAVO POGODBO. Naj dela sedaj v miru in s cim manj pritiska, da zgradi mocno olimpijo. SLO fuzbal jo potrebuje, tudi MB! upam, da se ne zgrnejo takoj crni oblaki nadenj, ce ne bo takojsnjih rezultatov. ekipa ni slaba, potrebuje samo cas in mir.
Awesomeness
# 10.03.2017 ob 07:47
Ivo, koliko časa še imata Stojić in Mandarić po tvoji uri?

Lp, Awesomeness (pomočnik administratorja)
peroaroma
# 10.03.2017 ob 09:43
Mandarić lahko pripelje Mourinha ali kogarkoli, iz te ekipe ki je ostala ne bo nihče naredil nič. Vse kvalietetne igralce so prodali ali izgnali (Henty, Šporar, Fink, Kelhar, Kirm, Velikonja, kronaveter, Zajc itd...) To je enajsterica ki je bila odlična pod Pušnikom in je večinoma delo Ačimovića....
Igralci ki so sedaj na spisku (izjema Eleke) so razni odpadki raznih lig, ki jih je nemogoče uigrati. Predvsem pa manjkata dva kvalitetna poameznika ki bi predstavljala dodano vrednost in vlekla ostale igralce. Če mislite da je to Vidmar potem bo Olimpiji težko tudi za 2. mesto

Dragonsi, ne razumem zakaj ne zahtevate odhoda Stojića
Nikolaj
# 10.03.2017 ob 08:34
Ivo ima vse 100% prav.
Prodaš polovico ekipe, zgubljaš in potem odstaviš trenerja.

Olimpijo sem odpisal. Glavni krivec je Mandarič.

Bravo Ivo. Korekten in objektiven komentar.
GlihProu
# 10.03.2017 ob 08:33
Dobro napisano mnenje. Bravo!
Nha Trang
# 10.03.2017 ob 08:03
Bežigrad 05 bo prej v drugi ligi, kot v ligi prvakov.
marjan1953
# 10.03.2017 ob 07:56
Čestitam za napisano razmišljanje.
imlakar4
# 10.03.2017 ob 07:50
Žalostno je, da si Olimpija publiciteto dela z kadrovskimi igrami, namesto z dobrimi rezultati na igrišču. Koga še sploh zanima takšen nogomet. Rezultat so prazne tribune.
bob7
# 10.03.2017 ob 07:15
Očitno bo Bežigrad 05 bolj na kratko med nami.
Sibid
# 10.03.2017 ob 14:14
Kaj je sedaj uradni jezik in kje so prevajalci na teh tiskovkah?
Niti potruditi se jim ne da...popolnoma brez spoštovanja...
The Stig
# 10.03.2017 ob 13:40
a to isti Milovanovič ki hodi okol po stožicah v NKMB jakni?
Guinness
# 10.03.2017 ob 09:43
@DLeagueStar, tudi Zahovic je bil takrat kritiziran iz strani novinarjev, piscev kolumn in navijacev. Nekateri znate res vse tezave nekako povezat z Mariborom. Ocitno je tudi vsak, ki si drzne pokritizirat trenutno delo Olimpije takoj navijac Maribora (kot naj bi bil po vasem mnenju tokrat Ivo).
vzhodnik
# 10.03.2017 ob 08:02
Soleti na eni lovoriki po 21 letih ne pomeni nič! Živeti na zadnji lovoriki je bedarija! Klub mora imeti pred sabo novo tekmovalno leto in ne zadnje leto! Lovorike se hitro zaprašijo, če ni temelj gradnje za naprej uspeh in nov naslov!
vzhodnik
# 10.03.2017 ob 07:58
Popoln in odličen komentar! Napisano vse kar je videno v zadnjem obdobju! Veliko preigravanje z Olimpijo, Stojić je komik, ki z načinom postavlja mejnike smešnega nesposobnega, velikega napihnjenca, ki ni sposoben, predvsem pa ima dober nos za denar in ne za dobre igralce. Čakam samo dan in uro, ko bo Pušnik dojel, da je kmet na šahovnici, kjer se z njim igra in prestavlja na polju iz črnega na belo ni zopet na črno in belo polje, kakor je Stojiću po volji!! Samostojen že v tem trenutku Pušnik ni!!
skoviik
# 10.03.2017 ob 07:51
odlično Ivo!
pajcevina984
# 10.03.2017 ob 07:45
@Marko76

In zdaj sledi se ena novinarska konferenca, kjer bosta Olimpijina serifa povedala, da ne dajeta vec izjav za RTV SLO...

Tule Marko delim mnenje s teboj in čakam na novo - dodatno tiskovno konferenco za slovenske medije, , kjer nas bodo vodilni presenečali z neverjetnimi izjavami, ki si jih ne zasluži slovenski nogomet, niti navijači, nihče, menim, da je čas za menjave vodilnih v slovenskem nogometu.
soleti
# 10.03.2017 ob 07:38
Ivo, in na koncu poveš si ne želiš odhoda Mandariča. halooo....(no vem zakaj ) ampak to na koncu ne sovpada z tvojo kolumno,ki postane na koncu brezpredmetna in brzevezno nakladanje.....Saj si tudi ti v tem kalupu potrošnika, ki bi spregedal vse za rezultat, in požrl vse za "sladkobo" zmag.
Roger Legend
# 10.03.2017 ob 18:39
Kot je nekdo že dobro napisal, se načela, da odloča, kdor plača, ne drži le ena nomenklatura, katere del je tudi Ivo. In očitno precej forumašev. "Plati pa se rugaj", bi rekli naši južni sosedje in imajo konec koncev prav. Če Mandarić plača vse, ampak res vse, potem lahko tudi kadruje. V Zahota se pol toliko niso vmešavali, pa je prav s spretnim "mešetarjenjem" spravil maribor v LP. Aja, samo tuj kapital pri nas ni zaželen. Nekateri bi še vedno radi marksizem s temelji smoupravljanja.
In ja, tudi sam sem imel raje Elsnerja, gentelmana, urejenega in uglajenega gospoda kot pa nadutega in podmuklega Pušnika, ampak na koncu odločajo le rezultati. Tudi Luka je preveč govoril o uigravanju, delu in pripravah,na igrišču pa je bila bolj muka. Pa je čisto vseeno, koliko časa ga že Ivo pozna.
Konec koncev pa je klub večji od vsega. In interesi kluba pred vsem.
Forza Olimpija!
mojir
# 10.03.2017 ob 13:20
Sramota za RTV Slovenija je ta članek, da o gospodu, ki ga je napisal, sploh ne govorim. Njega in RTV Slovenije se kadrovanje nič ne tiče, lahko komentirajo, ne morejo pa med vrsticami poditi lastnike, ljudi, ki so klub postavili nazaj in pripeljali pokal državnega prvaka v Ljubljano. Mandarić plačuje s svojim denarjem, ti Ivek pa se hraniš z našim davkoplačevalskim in to
že mnoga leta predolgo. Podiš Milana Ivek! Booš dal ti denar? Kaj me briga, če poznaš Luko! Enostavno se ni znašel, mogoče je bil še prezelen, kdo bi vedel, mogoče pa pač ni vedel, v kaj se spušča in sta Stojić ter Milan hitro prišla na plano - to ne spremeni dejstva, da bodo vedno odločali tisti, ki plačajo. Le ena točno dololčena nomenklatura je bila in je še vedno navajena drugače in ti si med njimi Milovanović!
Dobrodošel nazaj Marijan in srečno Luka!
vinklj.kugla
# 10.03.2017 ob 12:54
e ivek moj...si kdaj to uprašanje postavil sebi? čas bi bil, preden pišeš o drugih...
ala-persk
# 10.03.2017 ob 12:00
Rad bi videl vas ki kritizirate. Da pridete v klub,podjetje investirate 6mio in potem vam bo ulica govorila kako in kaj? Sej niste normalni. Res.
dopisnik
# 10.03.2017 ob 09:43
MARIBOR!
joy
# 10.03.2017 ob 08:56
Mislim, da se bo Mandarić kmalu odločil, da zapusti Ljubljano ne glede na to, da vse skozi poudarja, da je v celoti predan Olimpiji.
Vipavec
# 10.03.2017 ob 08:34
Čestitke IVO za zelo dober članek in podano mnenje.
Prva slovenska nogometna liga
link
Viole grozijo Mitroviću, novinar na pomoč na policijo
293
20. marec 2018 ob 18:31 Novinar športnega časnika EkipaSN Dejan Mitrović, nad katerim se je v soboto znesel športni direktor NK-ja Maribor Zlatko Zahovič, je zaradi groženj poiskal pomoč na policiji.
Več novic ...
Ivo Milovanovič
link
Primer Kampl: Reprezentanca je nekaj več
104
31. avgust 2017 ob 08:01 Mene novica o ravnanju Kevina Kampla ni presenetila. Je pa res, da je nisem pričakoval v tem trenutku.
Več novic ...
Kazalo