Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.2 od 34 glasov Ocenite to novico!
Naser Al Kelaifi in Neymar
Naser Al Kelaifi je predsednik korporacije, ki ima v lasti Paris SG. Danes 43-letnik je bil aktiven športnik, saj je bil tenisač. Na najvišji ravni je dobil 12 dvobojev (od 45), na lestvici ATP se je najvišje zavihtel na 995. mesto. Foto: Reuters
VIDEO
Uradna predstavitev Neyma...
VIDEO
Neymar se je predstavil k...

Dodaj v

Neymar ni eksces, je le logično nadaljevanje trga

Kolumna Slavka Jeriča (173)
7. avgust 2017 ob 09:19
Ljubljana - MMC RTV SLO

Športni dogodek prvega avgustovskega tedna je bil brez dvoma zaključek poletne sage po imenu Neymar, ki se je končala s številko 222 milijonov.

To je bila višina odkupne klavzule, ki so jo postavili pri Barceloni, izenačil pa jo je bogati PSG. Katarska korporacija, ki je lastnica pariškega kluba, bo Neymarja bogato poplačala. Brazilec bo tako po izplačilu davka vsak teden bogatejši za 600.000 evrov. Vsako uro, ko je član tega kluba, se na njegov račun nateče skoraj 3.600 evrov, z drugimi besedami - vsako sekundo je bogatejši za en evro.

Odzivi so bili seveda siloviti in predvsem negativni. To je sramota. To je konec nogometa. To je zadnji žebelj v krsto nogometa. In seveda nikakor ni šlo brez primerjav (z delovnimi razmerami in plačami) gradbenih delavcev, ki so te dni izpostavljeni rekordno visokim temperaturam.

Ta zgodba je na eni strani seveda posmeh vsem tistim, ki prisegajo na vzgojo, vzdržni ferplej in vsaj približna enakovredna izhodišča. Neka korporacija tako lahko mirne duše pride, potegne ček in nanj napiše številko, ki je dovolj velika, da si zagotovi tistega, ki te je pred nekaj meseci izločil iz Lige prvakov. A v resnici se podobne in sorodne zgodbe v športu dogajajo že dolgo.

V resnici so to številke, ki si jih človek s povprečno plačo težko predstavlja. Pravzaprav si jih ne more. Nihče natančno ne ve, koliko zvezd je v (opazljivem) vesolju. Neka srednja ocena pravi 1022 zvezd. Potenca je enkrat večja, drugič manjša. Razlika v intervalu je precejšnja, a za razumevanje nepomembna. Dejstvo je, da je zvezd veliko. Za večino od nas – nepredstavljivo veliko. (Če bi kdo želel šteti do milijarde, bi zato potreboval več kot 200 let). Število ničel v omenjenem nogometnem prestopu je seveda nekaj manjše, a s števili, s katerimi večina od nas operira sleherni dan, je 22 milijonov in 222 milijonov enako nedosegljiva in enako nerazumljiva številka.

Steph Curry je bil prvi košarkar, ki je v Ligi NBA podpisal pogodbo, ki je presegla psihološko mejo 200 milijonov dolarjev, kmalu mu je sledil James Harden (228 milijonov v isti valuti). Najboljši nogometaši, vozniki formule ena zaslužijo krepko prek 20, 30 milijonov evrov na leto. Številni še višje vsote služijo pri trženju svoje podobe. Ravno zato zgodba okoli Neymarja v tej igri številk ni prav nič drugačna. Je le logično nadaljevanje razmer na trgu, ki so enostavno nore. Oziroma ugodne, če obrnete prizmo. Še pred nekaj tedni sem pričakoval, da bo padel nov rekord. Inflacija cen deluje nelogično, pomislite na rekordne prestope branilcev, cene rezervistov (Alvaro Morata) in potencialne cene najstnikov, ki naj bi zlahka prebile 100 milijonov (Kylian Mbappe). A sistem očitno še vedno deluje.

Prepad med največjimi in preostalimi se še povečuje. Časi, ko so v Ligi prvakov (oziroma njeni predhodnici Pokalu državnih prvakov) zmagovali Steaua, Crvena zvezda in Notthingham Forrest so tako le oddaljene pravljice, ki živijo v spominu. Še dobro, da obstajata dve poti v Ligo prvakov in imajo s tem klubi, kot je Maribor (v finančnem smislu pravi palček v primerjavi s PSG-jem), realno pot preboja med 32 posvečenih.

In Neymar? Sam pravi, da je sledil srcu. Pri tem mu praktično nihče ni verjel. Če pozabimo na finančni vidik (kot že rečeno, elita zasluži 20+ milijonov na leto), je iz tekmovalnega vidika njegova poteza drugačna – pridružil se je ekipi, ki je na papirju slabša. Sam sicer ni uporabil teh besed, a zdi se, da je želel stopiti iz sence Lionela Messija in napisati svojo zgodbo. Pomislite le na Kevina Duranta in koliko gnojnice se je zlivalo po njem, ko je storil nasprotno - priključil se je najboljši košarkarski ekipi.

Je nogometni prestop realno vreden 222 milijonov evrov? Je celotni projekt Neymar - vključno s plačo v prihodnjih petih letih - res vreden 400 milijonov evrov? Najbrž ne. A licemersko je pribijati na križ le Neymarja (in Katarce, ki so s svojim denarjem prestop speljali), hkrati pa navdušeno stiskati pesti za svojega evropskega velikana, ki je ravno za 50+ milijonov evrov kupil novega nogometaša.

Oboje je del istega problema.

Slavko Jerič, MMC
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
nostromo
# 07.08.2017 ob 09:24
Športni dogodek prvega avgustovskega tedna

Prestop ni športni, ampak poslovni dogodek. Kam smo prišli...včasih je prestopni rok bil le predigra športne sezone, sedaj ne samo da je to samostojen športni dogodek, očitno je po novem sezona le predigra prestopnega roka.
rdečinavijač
# 07.08.2017 ob 09:49
Zgodba ima čisto smiselno logiko.
Ljudje so ovce in dokler bodo te ovce na veliko kupovale drese, dokelr bo gledanost tekem visoka (s strani teh ovc) bodo TV hiše plačale mastne denarje, in klubo bodo bogateli in finančno zmogli take odpravnine in še višje kot je bila ta.
Krog je zaključen in ga poganjajo predvsem ovce.
el CARTEL
# 07.08.2017 ob 09:32
ampak inflacija cen je nenormalna.

včasih je zidane stal 50 mil, potem, par let kasneje ronaldo 90 mil. ampak danes je že vsak drugi kar 90-100 mil vreden (higuain, bale, pogba, mbappe, dybala in podobno).

cene so prenapihnjene.
tole bo moralo enkar iti navzdol.
zozozo
# 07.08.2017 ob 09:36
Ja, saj. Logično nadaljevanje trga je propad.
friks
# 07.08.2017 ob 09:31
Težko rečemo, da je logično nadaljevanje trga, če je najvišji predhodni znesek preskočil za več kot 100%. Ali je nogometni trg res toliko zrastel v zadnjih letih?

Prav tako je težko primerjati voznike formule 1, ki vozi vsak zase, košarkarje, kjer je igralec 1/5 ekipe na igrišču in nogometaše, kjer je 1/11.
DALC
# 07.08.2017 ob 10:00
Ne vem točno po kakšni logiki je pisec ugotovil, da gre za logično nadaljevanje trga?

Meni zgleda ravno nasprotno. Naftni mogotci s hrpami denarja pravzaprav izvajajo čisti dumping, kar je v popolnem nasprotju z logičnim nadaljevanjem trga.
nostromo
# 07.08.2017 ob 10:04
Ta zgodba s prodajo dresov je za naivneže. Klub dobi 12-18 EUR od prodanega dresa. V Evropi okoli 60% dresov pride s črnega trga (npr. stojnice na morju), od katerih klub ne dobi nič, v Aziji pa je takšnih dresov 90%. Iz tega si lahko sami izračunate, koliko ljudi bi moralo imeti dres 100-milijonskega igralca, da bi se pokrila odškodnina.

Tukaj gre za pretakanje denarja ne-nogometnega izvora s pomočjo bolj ali manj kreativnih mehanizmov, da se zadovolji pravilom FFP.
STE
# 07.08.2017 ob 09:40
Objavi naj se le še skupna višina proračuna vsakega kluba, nato pa se na tej podlagi klubi razvrstijo v ligi prvakov.

Tekme na igrišču med klubi so itak odveč, kaj če se kdo od miljonarjev še poškoduje ?!
el CARTEL
# 07.08.2017 ob 09:29
Prepad med največjimi in preostalimi se še povečuje. Časi, ko so v Ligi prvakov (oziroma njeni predhodnici Pokalu državnih prvakov) zmagovali Steaua, Crvena zvezda in Notthingham Forrest so tako le oddaljene pravljice, ki živijo v spominu.

porto!

prepad se res povečuje. take zneske si lahko privošči ene 5 klubov na svetu (ali pa kak več) in to je to.

hkrati pa navdušeno stiskati pesti za svojega evropskega velikana, ki je ravno za 50+ milijonov evrov kupil novega nogometaša.

se strinjam,
smešno.
Bivši uporabnik
# 07.08.2017 ob 11:13
naj še dodam svoji repliki
@šport
kako je lahko nekdo, ki konča Princeton/Harvard/Yale, brez delovnih sposobnosti?

In zakaj ne bi mogel biti na gej paradi nekdo iz povprečne družine? Kako si prefrigano vmešal svojo homofobijo v kontekst nogometne inflacije. Neverjetno. Prav zares. Geji in bogati otroci (po tvojem mnenju celo člani iste "elite" hahaha) so problem tvojega sveta in krivci za visoke cene v nogometu. Želim si, da bi ti sin en dan predstavil svojega fanta, saj veš, strahove najbolje premagaš, če se z njimi soočiš.
Bivši uporabnik
# 07.08.2017 ob 11:06
waw šport, posploševanje na nivoju Donalda Trumpa. Čestitam.
sandiego1995
# 07.08.2017 ob 10:46
Je, je, eksces. To je odvratno, kako mafija, ki vodi UEFA pusti, da se dogajajo take svinjarije. V ozadju pa ni nic drugega, kot pranje denarja za posvečene.
davide
# 07.08.2017 ob 10:19
hkrati pa navdušeno stiskati pesti za svojega evropskega velikana, ki je ravno za 50+ milijonov evrov kupil novega nogometaša

ne vem za druge, ampak jaz ravno zaradi teh norih cen gledam vedno manj fuzbala, oziroma rajši pogledam samo kakšno tekmo slovenske lige
gisky
# 07.08.2017 ob 09:56
no, ravno neko normalno nadaljevanje trga to ni. Vrednosti najvišjih prestopov so se v zadnjih leti višale za nekaj %, tole je bilo pa več kot 100% povišanje.

https://fivethirtyeight.com/features/the-neymar-deal-was-certainly-crazy-but-was-it-smart/
prim00z
# 07.08.2017 ob 12:32
Vsi pozabljate, da to ni bil prestop, ampak odkupna klavzula...ni bilo pogajanj, s katerimi so prişli do te cene, ampak bolj izjemen dogodek...o tem bi pisali pred 3 leti tudi če bi Shanghai kupil Ronalda...
kolnkista
# 07.08.2017 ob 10:59
Narobe svet: Zalivske monarhije vlagajo svoje petrodolarje v evropske nogometne klube obenem pa kot sponzorji terorizma rušijo obstoječo varnostno paradigmo zahodnoevropskih držav, ki seveda pade na breme davkoplačevalcev.
Sicer pa ko bo enkrat prišlo na dan kakšna pralnica denarja se dogaja v nogometu, da ne govorim o športnih stavah in prirejanju izidov, bo tudi tale mehurček enkat počil.
mattyy
# 07.08.2017 ob 10:49
Dokler bodo naftari gonilna sila nogomet ne vodo nič cene šle navzdol. Začel pa je prvi naftar v vrsti in to je real iz madrida.
smeško 562
# 07.08.2017 ob 10:35
Mene take stvari ne motijo. Bolje da investirajo v nogomet kot v vojno. Je pa vse skupaj bolj politično, preko nogometa Katar širi svoj političen vpliv, zato se jim je ta denar še kako obrestoval. Nogomet je pač več kot šport, neke vrste gospodarstvo, kjer se preliva ogromno denarja, vpliva in politike.
Bivši uporabnik
# 07.08.2017 ob 10:20
member berries at it again...

sprijaznite se, moralizatorji, ki se spominjate "dni, ko je bil nogomet" to in ono. Sami ste krivi, fuzbal gledate vsak dan vsakega leta, gledate reklame, kupujete superge, šampone, sončna očala, ki jih reklamirajo nogometaši, hkrati pa vam ni jasno, od kod ta denar.

Messi je vzornik, Neymar pa ne, čeprav Messi zasluži več kot Neymar. Mandarić, Abramovič in Arabci iz PSG-ja so hudiči, Perez in uprava Barcelone so pravi, branilci vrednot nogometa.

Dokler boste v nogometu iskali "dobre", "prave", "poštene", "srčne", "genije", "prodane", "umazane", "keš pičke" itd. in v tej homogeni povzpetniški čorbi iskali "dobričine" je jasno, da modernega nogometa ne razumete.

vsi so tam zaradi denarja, od zadnjega ekonoma do izvršnega direktorja
Nikolaj
# 07.08.2017 ob 18:14
Trenutno je Neymar bolj slaven kot Albert Einstein.
Čez sto let o Neymarju ne bo nihče nič vedel. Znal ni nič drugega kot brcati žogo.
ata
# 07.08.2017 ob 15:46
Primerjava z NBA je popolnoma neprimerna, ker je tam to bistveno bolj urejeno. Ni odškodnin, pogoji zamenjav igralcev so točno določeni, obstaja meja za skupno vrednost plač igralcem...
Če želijo v NBA narediti super-ekipo, se največji zvezdniki odpovedo delu plač...

UEFA je kaos proti NBA.
DREADLORD
# 07.08.2017 ob 14:06
Tale Nayev prestop ne samo da bo odmeval, ampak bo marsikaj spremenil. Treba se bo navaditi in pričakovati inflacijo števila prestopov za okoli 100 miljonov EUR. Sam ne pričakujem takih prestopov kot je bil Neymarjev.
Tudi klubske poltike se bodo z novimi pogodbami spremenile. Igralci, ki jih bo klub želel imeti za okostje ekipe, bodo imeli odkupne klavzule 500+ milijonov, ostali pač ne. Dvomim, da bi v tem primeru kdo želel za enega igralca zabiti toliko milijonov.
Obenem pa bo veliko odvisnega, če PSG z Neymarjem dejansko uspe osvojiti CL. Če jim uspe, potem lahko pričakujemo nove "naftaše" z iskanjem slave in prestiža. Če pa ne uspe, se bodo pa klubi spet prilagodili. Dejstvo pa je, da bo tole zahtevalo od velikanov nove klubske usmeritve pri dotekanju denarja v klubsko blagajno. Če bodo seveda želeli imeti dejansko vrhunske igralce.
Hudič pa je drugje. Nogomet ima široko bazo igralcev. Underdogi bodo vedno na preži. Kvalitete bo dovolj, da jo zagodejo največjim. Ker tudi veliki imajo svoje slabe dni. In pri izpadu iz CL ali slabšem rezultatu v domačem prvenstvu ali pokalu se tudi klubska blagajna ne bo tako polnila. Človek je še vedno človek in ne more normalno odigrati 50+ tekem na sezono in ne sesuti svoje telo. Na dolgi rok to ne gre. Sezono dve, potem pa se počasi začne. In vrednost pade. Padlih nogometašev je veliko in klubi tudi ne morejo samo kupovati v nedogled. Bo treba tudi vzgajati. In to pametno.
Za vse tiste, ki pa mislijo da nogomet gledamo samo ovce. Za začetek naj svoje jeklene konjičke ustavijo in za vedno parkirajo ter nehati gledati TV. Tretji korak. Omislite si stare mobilce in ne pametnih telefonov, kjer reklame letajo in letajo ven kot nore. Potem pa naj to pridigajo naprej. Potem se bo mogoče kaj spremenilo. Ampak dvomim.
Nogomet je šel naprej. Nogomet pred 20 leti je tako po igri, ki je bila v primerjavi z današnjo "polžja", kot tudi po načinu poslovanja šel v nove sfere. neka višja stopnja. Tako kot si ne moremo zamisliti da je nekoč Zidane bil vreden svojih 50 miljonov kot vrhunsko vrhunski igralec (danes bi bila odkupna po moje podobna Neymarjevi), si ne znam predstavljati da bi bunka Maradona v današnji verziji nogometa sploh lahko kaj naredil. En polčas potem bi pa ugasnil izčrpan do onemoglosti. Včasih je pa haral. Še angleška reprezentanca je delala bolj na ale in čike kot na kisik in zdravo hrano. Spomnite se kaj je rekel Wenger ko je prišel v Arsenal. Dol je padel, ko je videl svojo ekipo žreti pizze in hamburgerje ter piti pir za kosilo. In to športnik. Heh, dresi imejo tukaj še najmanj. Samo svoj del.
Bivši uporabnik
# 07.08.2017 ob 13:01
@šport
Point taken, navad potrošnikov pa vendarle ne gre posploševati na spolno usmeritev.

lp
Jean Tonic
# 07.08.2017 ob 12:20
Res je hecno plačati 222 mio EUR zaradi brcanja žoge
Še dosti bolj hecno je, da korporacije plačujejo bizarne mnogokratnike teh zneskov za lobiranje v smeri nižanja okoljskih in delovnopravnih standardov ter izogibanja davkom. Ko države plačujejo sto in večkratnike teh zneskov za orožje. Ko Kitajska potihem kupi že polovico Afrike in obsežne stepe v srednji Aziji za potrebe lastnega kmetijstva in virov.
A pod takimi novicami ni nikoli kaj dosti komentarjev in gneva. Ko pa nek žogobrc (ki še ni pokazal kaj dosti) odide iz enega kluba v drugega, pa cel halo.
Nauk zgodbe: ovce so za striženje.
bordimat
# 07.08.2017 ob 12:13
Moje skromno mnenje je pa tudi...

Pred leti so huligani in politično usmerjeni posamezniki izkoriščali nogomet za svojo propagando, danes ga pa finančni mogotci iz vzhoda, isto za svojo propagando.

S slednjim imajo tudi eni drugi pri koritu korist, pri prvem ga pač niso imeli in so problem bolj ali manj rešili, ali ga vsaj zatrli.

Zato pri slednjem ni videti, da se bo v prihodnosti kdor koli ukvarjal s tem. Denar je bil, je, in vedno bo, sveta vladar.
karnekdo
# 07.08.2017 ob 11:53
Ni ravno logično, če gledamo pretekle rekorde je kar huda anomalija. Rekordni prestop se je ponavadi dvigoval za nekih 10%, gor ali dol (vsaj v zadnjih letih), sedaj kar na enkrat za več kot 100%?

"Prepad med največjimi in preostalimi se še povečuje. Časi, ko so v Ligi prvakov (oziroma njeni predhodnici Pokalu državnih prvakov) zmagovali Steaua, Crvena zvezda in Notthingham Forrest so tako le oddaljene pravljice, ki živijo v spominu."

So pa zato zraven klubi, kot so Borussia, Atletico, PSG, Monaco, so what? Samo najbolj elitni klubi, ki so s časom pridobili neskončno bazo navijačev ostajajo (tudi če izginejo za par sezon, se vrnejo-npr. Milan), ostali se pač menjajo.
Dajo
# 07.08.2017 ob 11:04
KLIPAN arabci so samo vstopili v igro, unicili so ta spanci real Barca in velikani iz anglije. Sedaj je pa jok ker niso vec tisti ki odlocajo.
simon-rupsi
# 07.08.2017 ob 15:09
Neymarja dajat v isti stavek kot Durant in Messija.

Imel bo denar, vendar bo kmalu ugotovil, da PSG_jja nihče ne gleda.
ozzie
# 07.08.2017 ob 14:22
omejit max plačo na eno normalno vsoto... 1 mio ima čist dost za preživet.
kacjipastir
# 07.08.2017 ob 14:19
@rubin ne smatram, da to ni povezano. Pravim pa da nimam nič proti prostemu trgu, DOKLER povprečen človek živi dostojno življenje.
kacjipastir
# 07.08.2017 ob 13:31
Ni nagravžno to, da za nekoga plačajo žmiljon, prosti trg pač, nagravžno je, da povprečen človek životari.
oziris.va
# 07.08.2017 ob 12:01
el CARTEL
# 07.08.2017 ob 09:32

cene so prenapihnjene.
tole bo moralo enkar iti navzdol.


Saj bo, ko bo balonček počil.
carlos_carlos
# 07.08.2017 ob 11:37
šport

na paradi ponosa sem videl enih 20 takih, ker jih pač poznam. zagotovo jih je bilo pa mnogo več. Si pa predstavljam, da mnogo takšnih, ki živijo v tvoji opisani situaciji ni bilo na paradi ponosa, ker se s tem enostavnoo ne strinjajo, prav tako pa se ne strainjajo z ničemer, kar je malo drugačno, bog ne daj tuje ali pa tudi napredno domače. Si pa predstavljam, da je med njimi veliko takih, ki mislijo da je nacizem z uničevalnimi taborišči fake news, izmišljotina zmagovlanih židovskih ZDA it. itd...
artoum
# 07.08.2017 ob 10:14
ma tukaj se sploh ne gre več za nogomet. umazan denar se steka v obtok. pa tole niti slučajno še ni konec.
Ronaldo je že malce naveličan v Realu. v primeru ponovne zmage v LP se bo vrnil v MUFC. baje je Neymarja nagovarjal naj gre raje v mufc, da pride naslednje leto za njim.
dukw
# 07.08.2017 ob 09:45
Clan premier lige ima na leto zagotovljenih 100M eur. Za zgolj solidnega igralca potrebujes 40-50M. Se pred petimi leti bi za ta denar dobil TOP10 igralca, danes je boje, da investiras v dva mulca in upas, da v letu ali dveh naredis podoben trade...

Je pa super, ce imas kredo, ker vec kot ocitno denar izgublja vrednost. Kar malo skoda, da npr klubi iz drugega plana (npr italijanski klubi z izjemo Juventusa) niso zaceli politike letosnjega Milana kak leto ali dve nazaj...
qwasyx
# 10.08.2017 ob 20:55
Qatar skozi šport in denar želi povedati kdo je glavni
Balaš Junior
# 09.08.2017 ob 20:45
kjer vsi gledajo dogodke 10 klubov, tam pac teh deset klubov zmore (in ce hoce to ostati, mora!) placevati tisockrat visje zneske od lokalcev kot so steaua ali maribor ali auxerre ali watford.

Tako kot je pogodba za prepevanje svetovne zvezde, ali nastop svetovnega filmskega zvezdnika tisockrat visja od tarife atomik harmonik in honorarja fate cistacice.

Nogomet izven teh vrhov je se vedno priblizno tam, kjer je bil 20 ali 50 let nazaj - lokalen, slabo financiran, amaterski. Po vecini celo boljsi, ker je pac splosni standard visji - ampak nogometa nikakor ni konec, nobene krste, zebljev, ne vem cesa se - samo vrh se je odlepil in poletel v svojo sfero.

V raznih kaficih se vedno nastopajo lokalni bandi v zivo in na lokalnih igriscih se preganjajo lokalni zogobrcarji. Milijarde pa sluzita taylor swift in Neymar. Kaj tocno je narobe s tem, razen pac vasa zavist?
janroz
# 09.08.2017 ob 14:31
Ne sprenevedajte se, tu ne gre za neko ekonomiko, tu gre za nekaj čisto drugega. Katarski lastniki se vedejo kot bogovi, dokazujejo, da za njih ni ovir? Evropa to nemo gleda in se "čudi". Zakaj zagovarjate take ekscese oziroma zakaj iščete izgovore. Bodite korektni pokončni in zapišite, to je navadna svinjarija, ki se nebi smela dogajati, to je posmeh vsem in dokaz, da bogataši lahko počnejo vse ampak res čisto vse s tem, da revščino, socialne probleme prepuščajo, da rešujejo drugi, nevladne organizacije ... Zakaj ta model tega denarja ne nameni za begunce, svoje sonarodnjake? Počasi a vztrajno se gradita dva svetova, svet lepih in bogatih in svet revnih in ponižanih. Ta nogometaš se reži v kamere, se nastavlja kot top maneken in on dobro ve zakaj, ne zaradi športa zaradi slave, denarja ...Že itak so bogati klubi kupovali igralce tudi zato, da niso igrali za nasprotne klube, čeprav os pri njih samo sedeli na klopi ampak stvari gredo dejansko nepovratno v smer, ki res ni dobra.
johan1
# 09.08.2017 ob 11:22
Neymar ni eksces, je le logično nadaljevanje trga
Pravilno se glasi
je logično nadaljevanje tržnega ekscesa!
Po domače neka izprijena pornografska verzija trga.
pinkfranc
# 08.08.2017 ob 10:58
saj, če je en Gomes vreden 50 ... je tudi Neymar 200 ...

ima pa tokrat Muri čist prav, ni problem, daNeymar ne bi il vreden tega denarja, problem je, da bo sedaj tudi vsem drugim cena poskočila v nebo ...

Dembele mladiček, sicer talent in že izjemen fusbaler, ampak v karieri relatativno gledano ni osvojil še nobenega presežka, bo sedaj kr 100 milijonov ... itd.
copcop
# 07.08.2017 ob 22:52
Bolje, da Katarci zapravijo denar za evropski fuzbal, kot ameriško orožje.
Samo Zakes
# 07.08.2017 ob 20:47
Od leta 1977 navijam za Hajduk Split.
Tudi v bodoče bom.
Uspehi gor al dol, miljoni gor al dol!
Še najbolj me moti tista horda ustašo-bedakov, sicer pa moje simpatije nikoli ne bodo šle nobenemu od nakupovalcev!
friks
# 07.08.2017 ob 17:42
S tem, da se NBA res z veliko hitrostjo širi po Aziji (Kitajska, Indija...) in Afriki.
brehme
# 07.08.2017 ob 15:07
Od velikih lig, se samo Bundesliga upira, denarju s Katarja, rusije, ZDA...
Pa še v njej, je mnogo res dobro plačanih nogometašev.
Ali pa poglejmo drugače, ko sem začel gledati nogomet, so bili najboljši nogometaši (Maradona, Careca, van Basten, Matheais, Klinsman, Lineker...)najbrž manj plačano kot pa so slovenski najboljši sedaj.
Ni čudnega, da mnogo klubov temu noremu ritmu ne more slediti, in enostavno niso več konkurenčni.
PSG je bil čisto fajn klub, in imel je eno res zlato generacijo(Weah, Ginola, Guerin...)ki je bila favorit 1994/95 LP, a obstala v polfinalu.
rubin
# 07.08.2017 ob 14:29
Se ti zdi da je povprečno življenje dostojno? Garanje od jutra do večera za filat rit kapitalistom in rentnikom, da se, če se, par tednov oddahne?
leondejan1
# 07.08.2017 ob 14:22
ta denar ki je plačal PSG je "umazan". Vsega so krivi tudi agenti od nogometašev ti poberejo in nabivajo nogometaševo vrednost poberejo pa cel kup provizij. Dejansko če si profesinalni nogometaš moraš imet agenta. Ti so se v zadnjih 10letih raspasli kot gobe.
Debely
# 07.08.2017 ob 13:56
Balonček bo kmalu počil, cene bodo šle pa navzdol. Me pa vseeno zanima kaj misli glede tega narediti Čeferin. Z mlini na veter (klubi kot so PSG, Real , Barca, Shitty...) se ne bo mogel boriti.
Heldarion
# 07.08.2017 ob 13:50
Cene nogometašev bodo začele padat takrat, ko bo začela padat gledanost nogometa, ker z oglaševanjem ob tekmah in gledanostjo tekem (in posledično prodajo TV pravic) se tja nateče ves denar. Dokler pa bodo ti parametri šli gor, do takrat bodo šle gor tudi cene nogometašev in vse ostalo povezano s tem.
rubin
# 07.08.2017 ob 13:43
Kacjipastir, smešno je pa da smatraš to da večina životari nepovezano s tem prostim trgom in miljonarskimi preseratorji
Slavko Jerič
link
Išče se: medsebojno spoštovanje
208
19. marec 2018 ob 08:26 Ko sem gnetel misli za tale zapis, me je zmotil zvok SMS-a novinarskega kolega, ki je vseboval zgolj drugi dve besedi iz naslova te kolumne. Medsebojno spoštovanje.
Več novic ...
Kazalo