Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.7 od 31 glasov Ocenite to novico!
Bernard Nežmah
Bernard Nežmah, Studio City Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Novi mediji

Kolumna Bernarda Nežmaha
8. junij 2015 ob 22:01
Ljubljana - MMC RTV SLO

Ob napovedi, da SDS ustanavlja svojo medijsko hišo, so se usule kritike in očitki, da hoče stranka Janeza Janše z njeno pomočjo zmagati na volitvah.

Očitek je deplasiran, množični mediji lahko zapeljejo svoje občinstvo, če dajejo vtis nepristranskosti, dejansko pa z izbiro tem in škandalov na naslovnicah subtilno preoblikujejo javno mnenje. Projekt SDS-a je namreč v izhodišču transparenten, vnaprej bo znana njegova politična barva, njegov uspeh in domet bo odvisen od prepričljivosti argumentov njegovih žurnalistov.

Sicer pa, če v svobodni državi velja svoboda podjetništva, zakaj naj ne bi tudi simpatizerji SDS-a in politične desnice imeli naklonjenih dnevnih medijev? Če bodo ekonomsko preživeli, je to vsekakor obogatitev medijske ponudbe.

Skoraj sočasno pa je odjeknila vest, da je podjetje FMR kupilo časnik Delo. Prvi vpogled konkurenčnih medijev je izpostavil, da podjetje vodi ustanovni član Foruma 21 in da kupec doslej sploh ni imel izkušenj z upravljanjem medijev, če odštejemo hišno glasilo podjetja. Dobivamo torej anomalijo, ki uničuje ideal objektivne medijske krajine in ki bo odslej potekala tudi kot medijski spopad med Forumom 21 in SDS-om?

Tu je treba opozoriti na sodobno naivnost ob pojmu objektivnih in nevtralnih medijev. V časopisni zgodovini Slovenije od srede 19. stoletja pa vse tja do druge svetovne vojne ni bilo dnevnika, ki bi nastopal kot sredinsko nevtralen. Tako Slovenec kot Slovenski narod sta vseskozi stala jasno na stališčih konservativne oziroma liberalne stranke. In oba sta bila profesionalno vodena časnika, ki sta gojila odličen jezik in dobro argumentacijo.

Skratka, anomalija ni bila slovenska časopisna zgodovina pred letom 1945, ki je delovala kot transparentno soočanje političnih in kulturnih idej, ampak stanje po letu 1945, ko je partijska oblast vpeljala objektivne medije, ki pa so bili le njeno trobilo.

Transparentni vstop SDS-a in Foruma 21 v dnevne medije je s stališča demokratičnosti dobra novica.

Bernard Nežmah, Studio City
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
ZeK
# 09.06.2015 ob 10:07
ne vem od kod ta želja, da bi bili mediji "objektivni".
mediji morajo biti "pristranski" v skladu s svojo uredniško politiko.

spomnim se, kako je NY Times pred volitvami na naslovnici objavil celostransko fotko Obame in pripis, to naj bo novi predsednik!

pluralen naj bo medijski trg, ne pa posamezni medij. medij naj jasno pove, kakšno uredniško politiko ima. ne vem, zakaj je pri nas to tabu tema? imaš konzervativen cajtng, napiši, da gre za konzervativen cajtng, enako, če imaš liberalnega, levičarskega....

vse ostalo je sprenevedanje.
Furiosa
# 08.06.2015 ob 22:46
Čestitke, g. Nežmah, odlična kolumna, tako kot vedno.
pedophil collins
# 09.06.2015 ob 00:15
Sicer pa problem naših "mainstream" medijev ni toliko v tem, da bi bili pristranski pod krinko objektivnosti. (Ne pravim, da se to ne dogaja; verjetno se in to ne redko.) Večji problem je, da se objavlja karkoli, pri tem še posebej tisto, kar bi lahko povečalo branost, gledanost in klike. (To najbolj leti na spletne portale. Prav žalostno je npr. koliko rumenih vsebin objavlja MMC.) Kritično novinarstvo izginja, raziskovalnega pa sploh ni.
momamoma
# 09.06.2015 ob 09:50
G. Nežmah , odlično !
Več medijev, večja izbira, kresanje idej in argumentov ! Če ti ni všeč, ne beri . Če želiš vedeti in znati ter hoteti kritično razsojati, prava stvar. Če levi opciji ni dovolj Mladina, Delo, Studio city,....;
vzemi v roke Komunista, Delavsko enotnost,..., so polni arhivi .
Mediji naj bodo jasno profilirani in mi bomo izbirali !
ksljbles
# 10.06.2015 ob 20:16
BRAVO, dobro napisano!
vajenecrobert
# 18.09.2016 ob 16:07
Ta vzhodnik, ki niti ne obvlada slovenskega pravopisa, so komunistični mediji tako oprali možgane, da mu nasprotni dokazi pomenijo samo breme, ne pa, da bi začel vsaj normalno razmišljati.
Aresnica
# 07.09.2015 ob 22:25
Čestitke-Bernard Nežmah._- To je Aresnica.
_____________-
Lep pozdrav
@twwwter
# 17.06.2015 ob 11:41
...Transparentni vstop SDS-a in Foruma 21 v dnevne medije je s stališča demokratičnosti dobra novica...

Ne bi rekel. Če so prej tu in tam nepoučeni bralci še kdaj zašli na področje nasprotnega tabora, bo tega odslej še veliko manj. Vsak bo poslušal samo lastna trobila in samopropagando, branje nasprotnih stališč bo v celoti prešlo v domeno plačanih (ne)pristranskih komentatorjev, ti pa jih bodo potem za potrebe svojega tabora ustrezno interpretirali.
Dobra novica torej za politične komentatorje...
DrMatilda
# 09.06.2015 ob 04:40
Ne vem zakaj je to kolumna, če se bere kot novica, sicer se z Nežmahom načelno strinjam, še večji cirkus nam zagotovo ne bo škodil. Občutek imam, da smo ledino spet orali zastonj komentatorji, končno so FDV-jevci spoznali kaj vse je pri nas mogoče in kakšen medijski prostor se s tem odpira.
Plesa je počasi konec, začenja se umazan pretep. V ringu ne bosta samo Janša in Kučan, ko bodo začeli leteti stoli in steklenice po zraku, bodo zagotovo kakšno fasali še komercialni poročevalci, v lasti tujcev, bo kmalu postalo še bolj pestro in veselo.
Največ lahko s tem pridobi prav nacionalka, prav ta prostor, kjer se trenutno nahajamo, bo postal tisti centralni oder kamor se bodo zlivali največji potenciali ali kot bi lahko še rekli v duhu olimpijskih iger, vredno je spoštovati športnega nasprotnika, ki ti z vrhunsko igro pomaga postati boljši. Rezultat napovedanih obračunov bo prav nova nacionalka, ki bi jo rabili že pred tričetrt stoletja.
dejneseri
# 10.06.2015 ob 11:41
"In oba sta bila profesionalno vodena časnika, ki sta gojila odličen jezik in dobro argumentacijo."

tako je. argumentacija. te ne premore ne reporter ne demokracija, ne vem zakaj bi jo se en sds.janseviski medij...
dibsi
# 08.06.2015 ob 23:09
Desničarske propagande je prav tako dovolj, izbire na obeh straneh pa tudi. Filter in tehtnico bi morali ljudje pa sami uporabljat.
vaški stražar
# 08.06.2015 ob 22:46
anomalija ni bila slovenska časopisna zgodovina pred letom 1945, ki je delovala kot transparentno soočanje političnih in kulturnih idej, ampak stanje po letu 1945, ko je partijska oblast vpeljala objektivne medije, ki pa so bili le njeno trobilo.
Z drugimi besedami: leta 1945 ni prišla svoboda v naše kraje, ampak diktatura in enoumje. Partizani, ki so se borili za tak režim, niso bili osvoboditelji Slovencev, ampak njihovi zasužnjevalci, strankarski-partijski vojaki, kar že njihovo ime pove.
pedophil collins
# 09.06.2015 ob 00:07
Človek bi morda lahko poskušal dati težo njegovim besedam, a kaj ko prav vedno počne to, kar je tukaj njegov glavni očitek: pod krinko objektivnosti vsiljuje zelo parcialno prepričanje.

Torej, sam najbolje ustreza temu, kar kritizira.
vzhodnik
# 08.06.2015 ob 23:02
Nežmah ne bi bil to kar je. Ta njegova misel o ustanavljanju SDS - JJ. medija je popoln nesmisel, še več, niti ne zaveda se kakšen medij je hote in hoče imeti SDS in lider! Nežmah bi bil verjetno njegov odgovorni urednik, včasih pozablja vse kar je bilo kriminalno v delovanju osebe iz SDS in samega SDS. Hudo je g. Nežmah vas zapušča spomin na vse umazane posle in neresnične in ponarejene dokumente ki jih je JJ plasira skozi Reporter in Demokracijo v javnost. Pozabili pa ste, da je očitno JJ in SDS nezadovoljen z tema dvema časopisoma, kajti ne upate si niti vi iv SDS priznati, da ljudje več ne nasedajo lažem in spoznali so oziroma so prišli do spoznanja, da je veliko resnic, ki sta ta dva časopisa objavila bilo popolna laž!! Še več ve verjamejo več! In to je to!! Kaj mislite da bo kaj drugače z novim medijskim korakom JJ!
Ne! Ljudje so ga do dobra spoznali in JJ je na političnem prostoru mrtva figura!! Zakaj ni novega vodje v SDS?? Je morda dosmrtni predsednik??? Človek ne more verjet kako globoko je demokracija v tej stranki zašla v diktaturo posameznika!!
sweet
# 08.06.2015 ob 23:59
S stališča demokratičnosti dobra novica?A je bila kdaj politika gospoda Janše demokratična?Ne.Imajo Reporter , Demkoracijo , Radio Ognjišče in Top Tv , svoje lastne režiserje za svoja lastno dokomentarno propakadno le kaj bi še radi?
Radi bi ukopirali Slovenijo z svojim mišlenjem in prav posiljevali z svoijm prav.
Kar pa se v demokratični državi ne sme dogajati ,ko že tako radi pri SDS omenjajo besedo demokratično ,da jo že zlorablajo.Kar se pa tiče prejšnega sistema vse to ,kar je bil Tito bi rad bil gospod Janša le toliko o tem kdo bi rad imel svoja politična trobila oz. to že tako ali tako ima vndar ne tako agresivno kot si želi gospod Janša.Ali ima levica svoje medije??NE!
Spet le toliko o trobilih ,ki se levici tako očita sami pa dejansko imajo to.
Vse ,kar je z posiljevanje svojega lastnega menenja ni demokratično in medijska hiša SDS oz. medijska hiša Severna Koreja to nikoli ne bo.
Bernard Nežmah
link
Sekanje drevoredov
12
2. oktober 2017 ob 23:36 V Sloveniji manično prenavljajo osrednje trge in ulice, pri tem pa dajejo župani brezobzirno posekati stare drevesne očake in cele drevorede.
Več novic ...
Kolumne
link
Imamo politikante ali državnike?
5
18. julij 2018 ob 12:30 Matej Tonin se je vsaj štirinajst dni pogajal za vstop v koalicijo. Potem ko je dosegel domala vse, je od pogajanj odstopil. Na prvi pogled se to zdi zelo neodgovorno, skrajno neodgovorno.
Več novic ...
Kazalo