Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.2 od 23 glasov Ocenite to novico!
Peter Prevc
Spomin na 12. 1. 2014, ko je Peter Prevc v Kulmu dobil prvo od svojih 22 posamičnih zmag v svetovnem pokalu. A zmotno bi bilo razmišljati, da Goran Janus jaha le na valovih Prevčevih uspehov. Foto: EPA
Jaka Hvala
Pod njegovim vodstvom so namreč še štirje drugi Slovenci prišli do prve zmage. Med vsemi je bil prvi Jaka Hvala, ki je februarja 2013 zmagal v Klingenthalu. Foto: EPA
Jurij Tepeš
Mesec pozneje Jurij Tepeš v Planici. Foto: EPA
Jernej Damjan
Januarja 2014 je v Saporu ob trojni slovenski zmagi prvenec dočakal Jernej Damjan. Foto: EPA
Domen Prevc
Novembra lani pa se je prvič med zmagovalce vpisal še Domen Prevc, ki je v Ruki dobil prvo od svojih štirih zmag. Foto: EPA

Dodaj v

Prvi korak nazaj slovenskih skakalcev v času Gorana Janusa

Kolumna Slavka Jeriča (159)
6. marec 2017 ob 08:48
Ljubljana - MMC RTV SLO

Deveto mesto je najboljša slovenska posamična uvrstitev moških skakalcev na svetovnem prvenstvu v nordijskih disciplinah v Lahtiju, kar je neuspeh.

Najboljši slovenski skakalec Peter Prevc je na Finskem osvojil deveto in 11. mesto, kar je na ravni njegove turbulentne sezone, v kateri je nihal od fantastičnih nastopov (zmaga v Saporu, v kvalifikacijah je vse preskočil za 10 metrov, tretje mesto v Ruki kljub padcu) do neposrečenih nastopov (Lillehammer, Engelberg, novoletna turneja). V skupnem seštevku svetovnega pokala je na desetem mestu. Njegov izkupiček v Lahtiju je torej popolnoma na ravni celotne zime. Preostala reprezentanca je v skromnejši konkurenci (v primerjavi s svetovnim pokalom) zmogla le še eno 21. mesto v podobi Jerneja Damjana.

Slovenski skakalci so v pokalu narodov padli z lanskega neverjetnega drugega mesta na četrtega (kjer jih zdaj ogrožajo Norvežani). Na prvi pogled bi lahko za to "okrivili" prav najstarejšega od bratov Prevc.

SezonaP. PrevcDrugi
20124001.462
20137441.920
20141.3121.740
20151.7291.815
20162.3031.707
20175591.431


Opomba: Navedene so točke slovenskih skakalcev v vseh sezonah, ko je slovensko ekipo vodil Goran Janus.

Do konca sezone je šest posamičnih tekem, in videti je, da bodo drugi skakalci nekako le prišli do svojega večletnega povprečja, kar pa Prevcu zagotovo ne bo uspelo.

Je torej "kriv" le Peter Prevc?

Seveda ne. Če je imel on največje težave na začetku sezone, se je slika s preostankom reprezentance ravno obrnila. Domen Prevc je začel s štirimi zmagami, na novoletni turneji je začel precej nihati v formi, na azijski turneji pa je stik z najboljšimi neverjetno hitro izgubil. Realno stanje o moči reprezentance - kjer se še kako pozna odsotnost Roberta Kranjca - najbolj odsevata zadnji ekipni tekmi.

Slovenski poker je konec januarja v Willingenu (kjer je v letih 2013 in 2015 dobil dve tekmi) osvojil četrto mesto, a za stopničkami zaostal kar za 119,5 točke. Glavni trener Goran Janus je takrat pozitivno luč našel v tem, da so njegovi varovanci za nekaj točk ugnali Norvežane, ki so bili prav tako daleč od najboljših. A vikingi so se v nekaj tednih uspešno resetirali, večji del skakalcev so umaknili iz svetovnega pokala, sadove novega pristopa pa poželi v Lahtiju, kjer so ujeli prej nedotakljive Poljake, Avstrijce in Nemce in celo osvojili srebro. Slovenski zaostanek za tretjim mestom se je v primerjavi z Willingenom celo povečal (na 127,3 točke).

Velika tekmovanja so sploh nekaj posebnega, in zdi se, da se slovenski tabor vedno ušteje pri tempiranju forme. V Janusevem času se to morda sliši popolnoma napačen sklep, skakalci so na velikih tekmah vendarle osvojili kar osem medalj (šest od tega Peter Prevc), vendar pa je treba pogledati še analizo ekipnih tekem.

Prav Janus je zaslužen za preporod slovenske skakalne reprezentance, kar priča tudi spodnja tabela.

ČasTekmeZmageStopničke
Prej54 0 4
Janus30 9 16


Skakalci so prej na ekipnih tekmah v svetovnem pokalu redko, redko zašli na zmagovalni oder (na štirih od 54 tekmah - v 7,4 odstotka primerih), z Janusom pa se je ta odstotek izstrelil v stratosfero, saj je na odru v več kot polovici tekem (53,3 %). Slovenska ekipa je postala del tekmovalne elite, ravno zato v oči bode njihov neuspeh na najbolj pomembnem odru - olimpijskih igrah in svetovnih prvenstvih, kjer je le na eni od šestih tekem osvojila bronasto medaljo (SP v poletih 2012, in to brez Prevca; odstotek je torej 16,7 %), še bolj pa skrbi to, da je na teh zamujenih priložnostih (ko je bila dokazano del elite), za bronasto medaljo v povprečju zaostala za 64 točk!

Zakaj je tako, mora odgovoriti stroka. Vzrokov je najbrž več (tudi slabša kakovost opreme ima najbrž kaj pri tem), a neodgovorno bi bilo, da s prstom ne bi pokazali tudi na vodstvo reprezentance in odprli vprašanje bolj ustreznega tempiranja forme.

Slavko Jerič, MMC
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
royayers
# 06.03.2017 ob 08:55
Kdor je pricakoval dominacijo skakalcev naslednjih 10 let je pa smesen. To je sport in to je naraven proces. Vzponi in padci. Janus je delal in dela fenomenalno delo. Samo slovenceljn bi ga menjal po nekaj slabsih rezultatih.
jang
# 06.03.2017 ob 09:09
nekaj vseeno škriplje.....par let nazaj sem posušal Goldbergerja in Kocha na ORF kako sta razlagala o novem centru v Planici, o tem koliko naših mladih skakalcev hodi na treninge v Beljak, itd.... pa o dominanci naših v celinskem pokalu, na mladinskih tekmah in olimpijskih igrah mladih... da pri avstrijcih ni take množičnosti in uspehov.
Ampak potem se velika večina naših na prehodu v A reprezentanco kar izgubi, medtem ko avstrijci iz svojih nekako vlečejo maksimume. Odlično znajo tempirat novoletno turnejo ( ki jim pomeni ogromno, včasih mam občutek da več kot SP) in velika tekmovanju...tukaj pa naši res strmoglavijo
wisan
# 06.03.2017 ob 09:55
Njihov način razmišljanja je povsem jasen: Peter Prevc bo najmanj nadaljeval prejšnjo sezono, ostali pa bodo že tu in tam kaj pokazali. Tak, da ni problema !? Če imaš enega PP, potem se vse ostalo, negativno krasno prikrije. Pa so se malo ušteli.
Za izpostaviti pa je:
- nenapredovanje mladih, čeprav sami dobitniki odličij iz mladinskih SP
- tehnično katastrofalno skakanje Domna Prevca, česar stroka cele tedne ni opazila !?
- Jurij Tepeš, definitivno potrebuje tuš, oz. počitek, oz. nadomestilo v mladih
ik
# 06.03.2017 ob 09:40
Zgoraj je lepo prikazan vzpon Slovenskih skokov v zadnjih letih. Janus pa je očitno postal sam sebi največji sovražnik s tem, da je tako dvignil naše skoke, da je sedaj že (za nekatere) neuspeh 5 zmag in dva skakalca med prvih 10 v svetovnem pokalu.
el kondor prevc
# 06.03.2017 ob 10:52
Če kaj Prevcu in Janusu ne moremo očitati je to prav gotovo poštenost in fairplay, tudi Japonci so častni ljudje. Če gledamo skozi zgodovino skokov, to kar počne germanski lobij, vzvišeni Norvežani, se velikokrat poslužujejo umazanih trikov.

Res pa je da prispevajo največ denarja in tu je vse jasno.
qwertz
# 06.03.2017 ob 09:23
@Jang.. to je značilno za veliko športov v naši državi... Mladinski svetovni prvaki - in potem mrknejo
tudi v skupinskih športih..
Rdeča zvezda
# 06.03.2017 ob 09:01
Norost je pričakovati takšne rezultate, kot so jih naši dosegali v bližnji preteklosti. Janus je super trener, poleg tega pa tudi psiholog in je s svojo umirjenostjo zaslužen za večino preteklih uspehov. Morda pa je prišlo do prenasičenosti in vsi skupaj (tudi Janus) potrebujejo malo pavze. Mislim da bi ga bila marsikatera reprezentanca vesela....
el kondor prevc
# 06.03.2017 ob 10:57
Še Miran Tepeš je ravno zadnjič priznal, da se pri ženskih skokih bolj počuti, ker je vse še bolj naravno, v ospredju je še šport. Medtem ko je pri moških skokih v igri že denar, veliko zakulisnih igric, pravi da je bilo proti koncu že zelo neznosno in da so se nanj izvajaliv eliki pritiski in mu kar verjamem.
qwertz
# 06.03.2017 ob 09:21
No kot sem in je g Jerič potrdil - povedal Janus je najtrofejnejši trener naših skakalcev v zgodovini.... in ker po letu 2012 malo nazadujemo - kar po tako nori sezoni kot je bila lani niti ni čudno - eni kekci zganjajo vik in krik.. LOL
revolution
# 06.03.2017 ob 10:03
Res je, Janus je opravil odlično delo, ni pa nikoli dosegel maksimuma. Poljaki bodo letos osvojili svetovni pokal, lani so ga Norvežani, predlani Nemci, še leto prej pa Avstrijci. Vse to se je dogajalo v času velikega Janusa in vi pravite, da je nemogoče pričakovati, da se bodo njegovi rezultati ponavljali. Mogoče je doseči še boljše rezultate in to je pokal narodov.
jerry26
# 06.03.2017 ob 10:18
kako so nazadovali šele Norvežani, če primerjamo lansko sezono... razen tele medalje pa Tandeja tudi nimajo za burek proti ostalimi 3! Isto Japonci... vzponi in padci so pač del tega športa. Jest verjamem v naše skakalce in ekipo. Do konc sezone držim pesti, potem pa naj dorečejo, kje smo ga polomili, pa kaj naj zboljšajo.
aaa
# 06.03.2017 ob 12:26
Ampak tule je bistvena razlika. Norvežani so pravi čas spoznali, da so izven forme. In se pobrali domov na trening. In rezultat je medalja

Norvežani so v mizerni formi že celo sezono in so to spoznali "pravi čas" sredi februarja. Domen pa je v mizerni formi od sredine februarja in so naši to spoznali (po tvoje) "prepozno" konec februarja. Razumi kdor more.
el kondor prevc
# 06.03.2017 ob 10:24
Ne vem kako si Norvežani predstavljajo izpeljati 10-dnevno zaporedno Raw Air turnejo v vetrovni Norveški. Predvidenih je 16 serij (8 iz tekem, 4 iz ekipnih in 4 iz kvalifikacij), če jih bodo uspeli vse izpeljati sem bicikl. Kakšen je načrt, bo v primeru slabega vremena obveljajo tudi manj serij? 15, 14, 13...?
Bregas
# 06.03.2017 ob 09:56
Bazo imamo, otroci / mladi množično trenirajo ta šport, objekte imamo, nordijski center v Planici, skakalnice v Kranju itd. Imamo ogromno talenta in uspehov v nižjih rangih tekmovanja. Ni razloga, da ne bi bili konstantno v vrhu v tem športu, tako kot so Avstrijci, Nemci in Norvežani.
Taka sezona kot lani se posamezniku zgodi zelo redko, to je jasno, ampak kot ekipa bi morali konstantno imeti 6-7 skakalcev na tekmi in 4-5 v finalu.
Če imamo mi ob tako široki in bogati bazi enega tekmovalca v finalu tekme, je nekaj narobe in je nekaj treba spremeniti.
Poljaki imajo podobno široko bazo kot mi in so tako kot mi v zadnjih letih v skokih zelo napredovali. Pod Kruczkom so prišli med najboljše, Stoch celo na sam vrh. Ampak v enem trenutku se je stvar ustavila, naredili so korak nazaj in šele s prihodom Horngacherja so zares postali skakalna velesila, vodilni v pokalu narodov in dobitniki zlate medalje moštveno na SP. Mogoče bi mi lahko tukaj potegnili kakšno analogijo?
FallenLeah
# 06.03.2017 ob 10:20
@Rdeča zvezda Janus pa psiholog? Hahaha, vrhunec njegovih psiholoških prijemov je "tough love" pristop zbadanja in spodbujevalnih puhlic v smislu "jutri je nov dan, gremo naprej". To pa seveda ne deluje ko nastopi resna kriza, ki bi jo bilo treba reševati z vrhunskimi športnimi psihologi. Koliko je on psihološko pomagal Perotu ali Domnu v tej sezoni, me prav zanima...
Aga
# 06.03.2017 ob 18:38
Domen won competitons when the season had started. His trainer is Gorazd Bertoncelj and Gorazd prepared Domen for winter season not Goran Janus so these victories should be count Domen`s personal trainer. Now when Domen has crisis Gorazd Bertoncelj is helping him to find better shape not Goran Janus. I think also that Igor Medved do good job with B team.
panter12
# 06.03.2017 ob 14:36
Vedno podpiram naše športnike, sploh skakalce, ki jih spremljam že 15 let, gledam skoraj vse tekme. Naši trenerji so v zadnjih letih opravili veliko dobrega dela, prišli smo iz 2. lige skokov med prvokategornike, za kar jim je potrebno le čestitati. Zadnja sezona je bila pač povsem izven "normalnega" in zato je imel marsikdo letos nerealna pričakovanja. Če pogledamo točke v SP, smo v zadnjih letih precej konstanti, tu mislim bre točk P. Prevca. Potrebno je še upoštevati to, da letos ni Kranjca. Pri Prevcu se je na žalost zalomilo na prvi tekmi, kaj bi bilo, če ne bi prišlo do padca, je težko reči. Kar je pa dejstvo, pa je to, da Janus ni glavni krivec, da Petru letos ne gre tako kot bi si vsi želeli. V sezono je prišel še bolje pripravljen kot lani. On mora razčistiti predvsem sam, v svoji glavi. Kar lahko očitamo vodilnim v skokih, in tudi osebnim trenerjem skakalcev je to, da naši veliki talenti tavajo v povprečju celinskega pokala in seveda to, da za vsako veliko tekmovanje izredno slabo tempirajo formo, skačejo na vseh tekmah, ko gre zares pa smo daleč daleč od najboljših. To se dogaja že več let, to sivo povprečje pa nam je zameglil Prevc z posamičnimi medaljami - na zadnjih 2 prvenstvih pa ni bilo niti tega več. Očitno le nismo najpametnejši v SP, da hodimo na vse tekme z vsemi najboljšimi, ko pridejo tekme, kjer se delijo medalje, pa poniknemo. Nisem privrženec menjav trenerjev po prvem neuspehu, realno se je treba zavedati, da je ta sezona povsem podobna prejšnjim, gledano na celotno ekipo, če izvzamemo lansko sezono P. Prevca.
akxrah
# 06.03.2017 ob 20:10
Janus gor ali dol če pogledate od leta 14 do 16 je v povprečju Peter zbrav toliko pik kot vsi ostali skakalci skupaj.V teh 6 letih so ostali iskaklci nekje na istem nivoju ni nekega vidnega napredka V letih 14 do 16 se mu je zgodil Peter letos na začetku Domen.Se pravi da ekipa ceplja na mestu ni nekega napredka pri ostalih skakalcih.Tri sezone je reševal Peter ostali pa so se skrili za rezultati Petra.(Treba je izuzeti letalnice)Na srednjih skakalnicah smo slabi to je treba priznati.Treba je nekaj spremeniti v samem sistemu tudi z zamenjavo trenerja.
forhand
# 06.03.2017 ob 13:22
Lepo se počutijo trenerji ob uspehih tekmovalcev in si tudi pripisujejo del zaslug.
Letos je prišlo do krize, mislim, da so zato krivi tudi trenerji. Poljaki so z novim avstrijskim trenerjem v tej sezoni prav ponoreli......
prlek
# 06.03.2017 ob 11:27
@jerry26
"kako so nazadovali šele Norvežani, če primerjamo lansko sezono... razen tele medalje pa Tandeja tudi nimajo za burek proti ostalimi 3!
Isto Japonci"


Ampak tule je bistvena razlika. Norvežani so pravi čas spoznali, da so izven forme. In se pobrali domov na trening. In rezultat je medalja.

Tudi Japonci so uspeli za SP spraviti v solidno formo Ita in Takeuchija, da so osvojilo medaljo na tekmi mešanih ekip. Čeprav sta bili ključni dekleti.

Naši pa v najslabši formi ravno na svetovnem prvenstvu.
Domna pa so tudi mučili do konca, kljub temu, da je bilo jasno, da je izven forme.
5tane
# 06.03.2017 ob 10:53
Sem, da se nadaljuje dosedanje delo.
scenic
# 06.03.2017 ob 10:28
naslednje leto pričakujem ,da bodo tudi naši imeli konkurenčne drese do kolen,pa da potem vidim,če bomo še vedno tako nekonkurenčni.
tole kar se letos dopušča z dresi germanom,norvežanom in poljakom je ena velika svinjarija in črni madež za skoke.
se mi je kar zdelo kaj se bo zgodilo,po lanskoletni dominaciji petra.
zato,če se naši ne mislijo iti te igre,potem bolje,da skačejo v celinskem pokalu,ker na najvišjem nivoju bodo spet tacali za temi goljufi.
sagoza
# 06.03.2017 ob 10:19
to da je z reprezentanco nekaj narobe se je videlo že na začetku sezone! to da je Peter padel na samem začetku ni vzrok da je sezona porazna, ta zavajajoč dogodek je samo prekril dejstvo, da so priprave na sezono bile slabe, preprosto. ni nobenega dvoma da je Janus strokovnjak, vendar ima srečo da je delal z Prevcem, odšejte vse dosežke Prevca in poglejte kaj ostane, poleg tega pa upoštevajte kako pozitivno so Petrovi dosežki imeli na rezultate ostalih. ko to sešteješ in odšteješ dobiš sliko povprečne reprezentance ki se bori za 4-5 mesto kar je slika ki jo letos gledamo.

v sezono so vstopili pod vtisom Petrove neverjetne sezone, ko je vse teklo kot namazano, Peter se je odrinil iz rampe z zmagovalnimi občutki iz prejšne sezone a pripravljenost ni bila na nivoju zato je padel in zato je padel še enkrat in se pobira skozi celo sezono. Domen je druga zgodba, on je prišel v top formi a so ga zjebali. upam da v vodstvu ne bodo preveč filozofirali, poravnat je treba račune za nazaj, pozabit vse skupaj in se lotit odgovornih priprav za naslednjo sezono. koliko so resno trenirali pa bodo povedale izjave že na samem začetku naslednje sezone, če bodo takšne kot smo jih poslušali celo sezono, kako so prišli uživat (zdaj so končno vtihnili) potem lako že zdaj zapišete da sezona ne bo nič bolša od letošnje.
petr144
# 06.03.2017 ob 16:14
Iz Ekipe (G.Janus):"Mi smo zadnji končali nastope v Lahtiju in že v soboto marsikaj povedali. Nismo na pogrebu, naslednja tekma je že v soboto," je uvodoma v malce šaljivem tonu dejal trener smučarjev skakalcev Goran Janus in malce "poživil resne obraze" na novinarski konferenci ter dodal: "Na moški ekipni in mešani tekmi smo izpolnili zastavljene cilje in se uvrstili med prvih pet, od posameznih nastopov pa sem pričakoval več. Vsaj enega ali dva skakalca več sem pričakoval v finalu, a se ni tako izteklo. Svetovno prvenstvo je za nami, pred nami pa norveška turneja. Na njej bo nastopilo sedem skakalcev, od njih pa pričakujem, da bodo nabrali čim večje število točk."

Resno...- nismo na pogrebu, na moški in ekipni tekmi smo izpolnili cilje, svetovno je za nami, pred nami pa norveška turneja!?
To je vse, kar lahko pove glavni trener??????? Puhlice, očitna dejstva, brez pikice samokritike, naš cilj po novem pa je nabiranje točk.
Ne vem, kako ga lahko kdorkoli brani, res ne vem.
rzeljko
# 06.03.2017 ob 16:01
ne da se mi brati kaj ste do sedaj klampfali,,,,,,samo če je kdo temeljito zadnje dve leti skoke gledal je lahko ugotovil, da Janus ni delal skakalcev,,,,imel je pa srečo, da je dobil talentiranega Perona, vsi ostali pod njegovim okriljem itak niso imeli rezultatov, razen kakšnih prebliskov, ta mlajši pridejo pa iz klubov in imajo fantastične rezultate,,,,,kaj potem to pomeni po letošnji sezoni,,,,,,uničil je enega do dva skakalcev, drugim pa nič ni dodal,,,,,on je itak samo selektor, ki dobi skakalce in določa kdo bo kje in kdaj skakal,...pravega strokovnjaka na določenem mestu pa žal trenutno nimamo,...
happy schimetzky
# 06.03.2017 ob 15:41
Panike zganjati po eni slabši sezoni pa res ni treba. (kolikor lahko 5-im zmagam in še tolkim stopničkam rečemo slaba sezona)... Takoj odkljukati janusa, ki je dokazano dober za to ekipo zato ni treba in to po teh dveh slabših mesecih letošnje sezone. Če pa se zgodba ponovi naslednje leto, pa bo moral zapihati svež veter, ker očitno kemija v ekipi ni več takšna kot je bila.

A vi, ki ste proti janusu resno mislite, da boste janusa zamenjali in bo pero začel serijsko zmagovati, tepeš nehal nihati v formi in bil konstantno med 5 in domen postal miren v zraku in redno delal družbo perotu na stopničkah? Da bo kranjec čudežno ozdravel in v planici postavil sv. rekord, jajc pa mešal štreme ostalim našim na stopničkah?
...ok, če vi pravite...
Strokovnjak
# 06.03.2017 ob 14:03
Prvi koraki nazaj pod Janusom so bili že dve do tri leta nazaj, ko so začeli ekipno pešati, samo je vse to zakril izvenserijski Prevc, sedaj pa ko je še on pregorel, pa vidimo realno sliko. Verjetno tudi s takojšnjo menjavo trenerskega štaba pravih rezultatov še kake dve leti ne bo...oz bolje rečeno ne bi bilo, saj bo Janus verjetno še par let visel zraven kot slab zadah, ko bomo pa na ravni Fincev, se bo pa mogoče začelo razmišljati o menjavi.
el kondor prevc
# 06.03.2017 ob 10:41
Spored turneje Raw Air. Res verjamete, da bodo to vse uspeli speljat?

10.3. Oslo (1 prolog oz. kvalifikacijska serija)
11.3. Oslo (2 ekipni seriji)
12.3. Oslo (2 seriji posamično)
13.3. Lillehammer (1 kvalifikacijska serija)
14.3. Lillehammer (2 seriji posamično)
15.3. Trondheim (1 kvalifikacijska serija)
16.3. Trondheim (2 seriji posamično)
17.3. Vikersund (1 kvalifijacijska serija)
18.3. Vikersund (2 ekipni seriji)
19.3. Vikersund (2 seriji posamično)
Aga
# 06.03.2017 ob 18:54
happy schimeztky "ITisti, ki pravite, da je za Janusove uspehe zaslužena sreča, da je imel Petra v ekipi... To bi potem lahko rekli za vsakega tenerja, ki je v svojih vrstah imel šampiona: Malisz, schlieri,amman, morgenstern, ahonen, schmidt, hannevald, peterka..."

Adam Małysz when had crisis had changed trainer. He was trained first by Heinz Kuttin then by Hannou Lepistoe. He has never afraid of changes. Apoloniusz Tajner didn`t have any other successes as a coach except Adam Małysz achievments. Even Adam admitted that Apoloniusz was more organizer than trainer.
prlek
# 06.03.2017 ob 16:39
@aaa
Ampak tule je bistvena razlika. Norvežani so pravi čas spoznali, da so izven forme. In se pobrali domov na trening. In rezultat je medalja

Norvežani so v mizerni formi že celo sezono in so to spoznali "pravi čas" sredi februarja. Domen pa je v mizerni formi od sredine februarja in so naši to spoznali (po tvoje) "prepozno" konec februarja. Razumi kdor more.


Sam govorim izključno o SP. Seveda je tudi za Norvežani katastrofalna sezona. Zato so vse stavili na SP. Sledi pa še norveška turneja. In na koncu lahko vsaj delno popravijo vtis. Kljub velikemu razočaranju nekaterih skakalcev so izpustili polete v Obersdorfu.

Šport je pač tak. Enkrat si na vrhu, drugič spodaj. Tudi naši skakalci bodo spet na vrhu. Ampak treba si je pošteno priznati, da je letošnje svetovno prvenstvo pač razočaranje. In iskreno upam, da bo naslednjo leto na OI spet veliko veselja.
Pikrck
# 06.03.2017 ob 16:11
Slavko Jerič velik strokovnjak za smučarske skoke.....
kotzi
# 06.03.2017 ob 12:52
vidm da je tezko reci..nismo najboljsi...smo ok..ne pa oh in ah
happy schimetzky
# 06.03.2017 ob 12:22
Tisti, ki pravite, da je za Janusove uspehe zaslužena sreča, da je imel Petra v ekipi... To bi potem lahko rekli za vsakega tenerja, ki je v svojih vrstah imel šampiona: Malisz, schlieri,amman, morgenstern, ahonen, schmidt, hannevald, peterka...

Sploh pa, tudi če bi ta trenutek v vseh top 5 ekipah vzeli najvišje rangiranega tekmovalca, so ostali le povprečni, tako da vsaka ekipa, ki je moštveno dobra se naslanja pretežno na enega tekmovalca. Izjema so avstrijci, ki imajo konstantno četverico med petnajsterico, pa recimo lani norvežani.

Kaj pa letos?
Vzemite, tako kot nekateri pri primerjavah hočete prevca odstraniti iz janusove statistike, stran Stocha pri poljski, pa krafta pri avstrijcih in tandeja pri norvežanih. Tudi te ekipe kar naenkrat postanejo "povprečne" oz. brez neke večje prednosti pred slovenijo-v pokalu narodov bi poljaki imeli 300 točk prednosti.

Še najbolj konstantni so Nemci, ki imajo 6 tekmovalcev v dvajseterici, a kaj ko je najboljši "šele" šesti skupno. No, močnejši so še poljaki, ki imajo poleg stocha v vodstvu še Kota na 5. in Zylo na 11. mestu.

Slovenija pa rezen padca v formi Prevca v skladu s prejšnjimi sezonami. Prevc bo na koncu verjetno zbral okoli 800 točk, kar je več kot v drugi sezoni pod Janusom iz zgornje tabele. Če tu še dodamo, da ni Kranjca, ki je bil nekako naš drugi mož v preteklih letih, lahko vidimo, da so "drugi" iz zgornje lestvice povsem v skladu s prejšnjimi sezonami. Verjetno bodo zbrali okoli 1800 točk na koncu, kar je več kot lani.

Po vseh teh letih napredka Petra in glede na to, da je še vedno zelo mlad, pa mu ja lahko odpustimo to eno sezono, kjer je naredil korak ali dva nazaj. Ko enkrat dosežeš to kar je on lani, je včasih le korak nazaj možen, da se lahko potem spet naredi korak naprej.
nevem
# 06.03.2017 ob 10:23
Pri vseh teh analizah se pozablja, da so pravi in stalni rezultati v mladinskih vrstah (tudi letos) prišli z izgradnjo Državnega panožnega nordijskega centra v Kranju. Kjer so po vzoru Stamsa združili izobraževanje in šport na enem mestu. Posledično bi se uspehi morali nadaljevati v članskih vrstah. Sploh po izgradnji Nordijskega centra v Planici, kjer smo Slovenci dobili tudi prvo veliko skakalnico s plastiko. Pa se ne. Kar je po eni strani razumljivo, glede na, kljub vsemu, relativno majhno število dobrih skakalcev. V Janusa in predvsem pomočnike, ne dvomim. Precej več pa bi morali napraviti na tempiranju forme, glede na velika tekmovanja. To jim je, bodimo odkriti, očitno še vedno "španska vas".
Srečno naši orli.
FallenLeah
# 06.03.2017 ob 13:24
Grilc odgovarja: http://www.delo.si/sport/zimski/preprica
n-da-bo-ze-na-norveskem-slika-spet-lepsa.html
kotzi
# 06.03.2017 ob 12:49
fantje so non stop v reklamah..mercator, sberbanka, gorenje...ford...ja zdej so zvezde...kaze da jih je ta blišč slave malo uspaval...denarja je dost...bejbe..avti...
davide
# 06.03.2017 ob 12:25
Nobeno pljuvanje ni če si priznamo da smo trenutno padli na zelo nizek nivo, in ne vem zakaj bi bilo narobe to na glas povedat.

Z izjemo Petra pri ostalih ne veš niti, če bodo prišli v finale, kar je zelo ubogo.

Računam sicer še na kakšen preblisk na letalnicah, sicer pa je to konec za letos.

Čez poletje naj pa razmislijo kje so se zaštrikali, da ne bo še naslednja sezona tako žalostna
el kondor prevc
# 06.03.2017 ob 10:48
tole kar se letos dopušča z dresi germanom,norvežanom in poljakom je ena velika svinjarija in črni madež za skoke.
se mi je kar zdelo kaj se bo zgodilo,po lanskoletni dominaciji petra.


Prevc sicer res ni v vrhunski formi. Toda letos s temi dresi res nekaj močno ne štima. Da kar cele ekipe z lahkoto odskakujejo, Kamilica polomljen melje vse pred seboj, Norvežani imajo ne ke posebne drese, tekme letos so res na meji regularnosti, pa če mučke z vetrovnim koridorjem skozi celotno sezono.
Fleaa
# 06.03.2017 ob 09:49
ni razloga za paniko in slovensko folkloro pljuvanje po dolgem in počez....
davide
# 06.03.2017 ob 09:45
Padli smo na najnižjo točko pod Janusom, ki je že zelo blizu tistemu nivoju pod Zupanom, ko smo se veselili če smo imeli enega v finalu
nordnung
# 06.03.2017 ob 19:20
Z Janusom ali po Janusu bo Pero ostal planiska ujeda...
stewie
# 06.03.2017 ob 16:33
Strokovnjak
# 06.03.2017 ob 14:03
Prvi koraki nazaj pod Janusom so bili že dve do tri leta nazaj, ko so začeli ekipno pešati, samo je vse to zakril izvenserijski Prevc, sedaj pa ko je še on pregorel, pa vidimo realno sliko.


A sedaj je pa za nazaj zate že bil izvenserijski, lani pa si mu ves čas, dokler ni eksplodiral, metal polena pod noge, ga žalil s tem, da je in bo ostal večno drugi, prve zmage v sezoni utemeljeval, da bo pogorel na resnih tekmah, po zmagi na novoletni turneji in SP v poletih, si pa se od jeze javljal le še redkokdaj, da si se norčeval iz rezultatov, kadar ni zmagal, zmage pa relativiziral z pomanjkanjem konkurence. In za na konec si se oprijel še edine rešilne bilke - da ni taki šampion kot Peterka, ki je še pri precej manj letih že imel več osvojenih globusov.
Glede na to, kako sedaj za nazaj hvališ Prevčevo lansko sezono, je povsem jasno, da bi tudi po Peterki v njegovih najboljših sezonah zgolj zlival gnojnico prek spleta, če bi možnost spletnega komentiranja takrat že obstajala.
slamič
# 06.03.2017 ob 16:10
"Pri ekipni in mešani tekmi smo dosegli cilje, medtem ko sem na posameznih tekmah pričakoval več" je izjavil Janus. A se norce dela? Ekipno moramo biti vedno najmanj peti, pa če z mladinci skačemo, saj je v principu samo toliko držav ki se resno ukvarjajo s skoki. Pričakoval sem njegovo odstopno izjavo, pa četudi jo strokovni svet zavrne, ne pa da bučke sadi, kako je vse o.k. Ta sezona je v celoti gledano dosedaj katastrofa, nastop na SP pa blamaža.
sandiego1995
# 06.03.2017 ob 10:42
Ne samo korak nazaj, trije, stirje nazaj. Ce ne bo sprememb, se nam lahko zgodi Finska.
Namrec, ce ni Perota, ni uspehov. In ko ni Perota, se kaze realna slika nase kvalitete. Mi smo v tezkem podnu, zaostati za 100 tock za cetrtimi Nemci na ekipni tekmi ni nic drugega, kot huda blamaza.
Tolaziti se s petim mestom je pa poleg tega se velika prevara, realno smo najslabsi od tistih petih reprezentanc na svetu, ki trenirajo skoke.
Mimogrede, pogresam kaksno izjavo Janusa. Se do nedavnega, ko mu je Peter reseval kozo, jih je rad dajal. Kam se je sedaj skril???
aaa
# 06.03.2017 ob 10:28
Padli smo na najnižjo točko pod Janusom, ki je že zelo blizu tistemu nivoju pod Zupanom, ko smo se veselili če smo imeli enega v finalu

Na tej najnižji točki pod Janusom smo v eni sezoni dosegli toliko zmag, kot v 10tih pod Zupanom. S tem, da sezona še ni končana. Res verodostijna primerjava.
jerry26
# 06.03.2017 ob 10:12
Pa je mogoče kdo opazil, da ni še konec sezone... ne moreš primerjat, sezone ko le ta še ni končana, s končnimi razultati prejšnih... ok, to da je Pero mal nazadoval je jasno, svetovno prvenstvo tudi lahko, ostalo pa vseeno počakajmo.
rader1991
# 06.03.2017 ob 18:47
Slavko Jerič je slobloodpatriot
Imre
# 06.03.2017 ob 12:35
Padec forme po lanski sezoni je pričakovan, saj je težko vztrajati na vrhu. Svoje dodajo tudi neregularni dresi ostalih najboljših reprezentanc, kar glede na to, da je Nemec, nekdanji skakalec kontrolor, niti ni čudno!

Pri prehodu iz mladinskih vrst v člansko konkurenco, pa je poleg vseh drugih težav podoben problem, kot v šolstvu, ko so skakalci naenkrat prisiljeni delati več sami. V klubih, ki so male enote se trenerji lahko posvetijo vsakemu skakalcu posebej in delajo ter razmišljajo namesto njih. Skakalec mora samo skočiti, vse ostalo opravijo trenerji, starši. Tako tudi pride do tega, da prvih nekaj tekem še drži forma iz kluba oziroma celinskega, potem pa z enim kiksom razpade. Potem je še razlika v samem pristopu treninga in, če se le ta razlikuje med reprezentanco in klubom, se forma hitro podre.

Konec koncev Janus in njegov strokovni štab imajo nalogo vzdrževanja in piljenja forme ter popravljanja malenkosti, nimajo pa niti časa, niti naloge, da skakalce učijo osnov!
Albatross
# 06.03.2017 ob 13:33
Tudi takšno leto pride...Janusa ste lani kovali v zvezde letos pa...Jaz mislim, da je malo slabša sezona nek naraven pojav. Ne more biti telo venomer na 100%. In vsi tisti, ki pljuvate po Janusu, postavite se v vrsto in vi prevzemite delo glavnega trenerja...pa da vas vidim. Jaz mislim, da sezona ni bila tako slaba. Na računu je 5 zmag in ni še konec sezone.
scenic
# 06.03.2017 ob 11:00
pa ko gros v prenosu reče,da ima kraft še najbolj regularen dres od teh najboljših,potem sploh ni več vprašanje kaj se dogaja.
ampak tudi poljaki imajo navidezno bolj regularne drese,so pa zato poštudirali nekaj drugega,saj je povsem nerealno,da kar naenkrat vsi odskočijo.
pa tudi peterka je že omenjal letošnje "zanimive" drese nemk....
v glavnem, letos je šlo vse v fraže kar se tega tiče.
Svetovno prvenstvo v nordijski ...
link
Peter Prevc si je v Lahtiju znova dokazal, da se v skokih na silo ne da
45
7. marec 2017 ob 09:37 Lahti je znova spodrezal krila slovenskim orlom , ki so se drugič zapored z nordijskega svetovnega prvenstva vrnili brez medalje. Od žlahtnih snežink so bili na vseh tekmah precej oddaljeni.
Več novic ...
Slavko Jerič
link
Išče se: medsebojno spoštovanje
208
19. marec 2018 ob 08:26 Ko sem gnetel misli za tale zapis, me je zmotil zvok SMS-a novinarskega kolega, ki je vseboval zgolj drugi dve besedi iz naslova te kolumne. Medsebojno spoštovanje.
Več novic ...
Kolumne
link
Naša dva odstotka
63
14. julij 2018 ob 06:48 Scenarij je bil relativno dobro začrtan. Ideja je bila, da zasedanje voditeljev Nata ne bi postal Trumpov šov. Ni uspelo. Trump je jasen in glasen, mediji pa smo lačni vsake grožnje, opazke.
Več novic ...
Kazalo