Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.6 od 24 glasov Ocenite to novico!
Francois Hollande
Smo v krizi, ki je izjemno težka, je Francoze pred kratkim "obvestil" njihov predsednik. Foto: Reuters
Sarkozy, Hollande
Sporočilo so v stranki nekdanjega predsednika Nicolasa Sarkozyja označili kot še en dokaz o tem, da predsednik, ki naj bi prinesel spremembe, o njih veliko govori, nanje pa bodo francoski državljani očitno morali še čakati. Foto: EPA

Dodaj v

Resnica à la Hollande

Kolumna RTV-jevega dopisnika Matjaža Trošta
1. september 2012 ob 06:09
Bruselj - MMC RTV SLO

"Moja naloga je povedati resnico državljanom Francije. Smo v krizi, ki je neizmerno težka." Te besede označujejo nekakšno bistvo včerajšnjega "pomembnega sporočila" predsednika Francoisa Hollanda.

Sporočilo so v stranki nekdanjega predsednika Nicolasa Sarkozyja označili kot še en dokaz o tem, da predsednik, ki naj bi prinesel spremembe, o njih veliko govori, nanje pa bodo francoski državljani očitno morali še čakati. Pri tem se v največji opozicijski stranki UMP sprašujejo, kaj je predsednik počel čez poletje. Pred včerajšnjim "pomembnim nagovorom" so baje še mislili, da pripravlja prav ta govor z jasnimi ukrepi, kako naprej. Zdaj čakajo še naprej.

Ugotovitev, da smo sredi resne krize, res ni pretirano pronicljiva, vsaj glede na to, da o njej in o reševanju evra čivkajo že … no, vsi. Francoski predsednik je prav zaradi svoje predvolilne retorike in občutja optimizma, ki je spremljal njegovo izvolitev (še pomnite, tudi z besedami, da je končno spet nekdo prižgal luč na koncu predora) na očeh tako leve kot desne politike po Evropi. Ali se da drugače? Ali se sme drugače?

Hollandu vztrajnosti pri njegovih obljubah ne kaže oporekati, saj je storil ali vsaj napovedal kar nekaj korakov, s katerimi naj bi dosegel predvolilne obljube - dodatne zaposlitve v izobraževanju, pa znižanje stroškov in razkošja vlade. A francoska desna sredina ima tudi prav, ko pravi, da do zdaj še ni predstavil, kaj šele storil tistih najbolj potrebnih korakov za umiritev javnofinančnega stanja, za razrešitev krize.

Med tednom je v Madridu Hollande dejal, da so pred Francijo in območjem z evrom trije ključni izzivi; ureditev proračunov, zagotovitev rasti in konkurenčnosti - vse s skupnim ciljem zagotoviti večjo zaposlenost, ki je trenutno ena največjih težav Francije. Najvišja brezposelnost v več kot desetletju Francijo postavlja med najranljivejše članice evrskega območja. Saj se najbrž strinjamo, da je socialni mir ena ključnih postavk normalnega odnosa v družbi, še posebej v francoski republiki, ki svoje bistvo utemeljuje tudi na moralnih postavkah, kot sta enakost, bratstvo … Ne kaže prezreti niti pravičnosti, o čemer je veliko govoril predsednik vlade Jean-Marc Ayrault, ko je predstavljal prve ukrepe za zagotovitev večjih davčnih prilivov. A odgovora na osrednje vprašanje še ni. Kakšna je resnica, ki bi jo moral Hollande povedati Francozom?

Resnica je pravzaprav taka, kot jo je oznanjal Sarkozy. Morda malce manj robata. A socialistična vlada bo morala v prihodnjem letu še dodatno znižati javnofinančni primanjkljaj, kar bo zahtevno tudi zaradi slabših napovedi rasti. Dodatno težo slabim napovedim dajejo tudi besede enega izmed vodstvenih članov Evropske centralne banke Ewalda Nowotnyja, ki je dejal, da se gospodarska negotovost izdatno povečuje zaradi slabših napovedi rasti. Pri tem je napovedal padec gospodarske aktivnosti v južnih članicah z evrom v tem letu, Francija naj bi stagnirala.

Hollande mora tako prodati, nemara podtakniti javnosti varčevalne ukrepe, pri čemer se zaveda krepkega upada priljubljenosti, ki sledi prej opisani »nedejavnosti« pri izboljšanju gospodarskih razmer. Pri tem ne smemo pozabiti, kakšen je bil odziv javnosti na Sarkozyjevo pokojninsko reformo.

V obdobju, ko se pričakujejo dražja hrana in visoke cene goriva, ki vplivajo tudi na ceno hrane, utegnejo drastični varčevalni ukrepi prinesti tudi prve proteste. Uradno predstavniki vlade govorijo predvsem o finančnih spodbudah zaposlovanja, ne glede na to, da mora vlada v iskanju ustreznih okvirov proračuna poiskati dodatnih 30 milijard evrov prihrankov; proračun za leto 2013 naj bi predstavila 26. septembra, največkrat se napovedujejo resni posegi v francoski javni sektor, ki je trenutno najdražji v evrskem območju in dosega več kot 55 % glede na BDP.

Odgovor na vprašanje, ali Francois Hollande dela dobro ali ne, je verjetno odvisen od tega, koga (ali bolje zapisano, s kakšnim političnim prepričanjem) vprašate. Za nekatere je najbrž odgovor podvprašanje, ali sploh kaj dela - nedvomno drugače kot hiperaktivni Sarkozy. Najprej so njegovi ministri, vključno s prvim, ponudili mehkejšo govorico Berlinu, zdaj prinašajo še ostrejšo za domačo javnost.

Morda malce cinično, a (francoski Le Monde je vir tega pogleda) videti je, kot da ima francoski predsednik najdaljšo predvolilno kampanjo. Ugotovitev, da je Francija in z njo druge države evrskega območja v resni krizi, res ni posebej pronicljiva, a nakazuje, da se tudi Hollande loteva težavnejših tem. Njegova priljubljenost je že predtem krepko padla. Še en dokaz, kako lahko je obljubljati …

Iz Pariza za MMC,

Matjaž Trošt
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
iztrd
# 01.09.2012 ob 06:35
ferrari458
# 01.09.2012 ob 06:40
mastercard salonski levičar
orglar
# 01.09.2012 ob 06:32
"Moja naloga je povedati resnico državljanom Francije. Smo v krizi, ki je neizmerno težka."
In kdo je za to kriv? Sodrga prav takšnih sionističnih zahodnih vladnih kriminalcev kot je on sam.
caps
# 01.09.2012 ob 09:54
Joj, pa ne resnice no!!!
Pa tako veselo so pošiljali pristaši pingvinske stranke tisti mail... Kako rastura ta Francos. Ko pa stevilke primerjaš s slovenskim obsegom, je pa efekt takšen kot bi mi petim sekretarjem vzeli službene Megane...
Lobo
# 01.09.2012 ob 10:48
Francoski predsednik je prav zaradi svoje predvolilne retorike in občutja optimizma, ki je spremljal njegovo izvolitev (še pomnite, tudi z besedami, da je končno spet nekdo prižgal luč na koncu predora)

Tista luč na koncu predora piska
Bivši uporabnik
# 01.09.2012 ob 08:37
Kakšna kriza, sistem je v krizi, pa ga moramo reševati, namesto da bi ga pustili, da propade in prevzeli stvari v svoje roke.
Fision
# 01.09.2012 ob 08:22
@evaevi
O tem bi moral pisati mediji, ne pa da samo eno negativo zganjajo.

Je pa zanimiv, da je znižal plače javnim uslužbencem za 25% ali več. Nisem zasledil monožičnih demonstracij v Franciji in grožnje da bo razpadla država.
Pri nas se znižajo plače javnim uslužbencem za 7-8% in se vsi obnašajo, kot da je to konec sveta.
mobydik
# 01.09.2012 ob 06:47
Kaj na to poreče Lukšičev SD? In Jankovićevi.

Težko je razumet, da če ni kje jemat, pol pač ni!

Upam, da vsaj Paor na volitvah pogori. Pred sodišče bi moral oba s Križaničem, pa v arest. V treh letih niso spravl skoz enega paketa reform.
podjetnik
# 01.09.2012 ob 10:03
@evaevi

Lahko navedeš prosim vir teh trditev. Pa ne 'na mail sem dobila'...
dooobooop
# 01.09.2012 ob 09:56
@evaevi: dej ne nasedaj verižnim majlom, malo pobrskaj po kakšnem tujem časopisu (npr: la monde) in boš vidla da si je holland znižal plačo, prav tako jo je znižal svojim ministrom. vse ostalo so neizpolnjene predvolilne obljube (verjetno je premalo časa predsednik, da bi jih izpolnil). uglavnem, mal bodi kritična do teh verižnih majlov, da ne boš trosila neumnosti.
Arnolfus
# 01.09.2012 ob 07:47
@evaevi

Pozabil si pripisati reševanja ciganskega problema, ki se ga je lotil velecenjeni Holand. Iz obličja zemlje so izbrisali cela naselja, ljudi pa preselili v taborišča, kot nekoč pred 80 leti kdo že?
vidim
# 01.09.2012 ob 07:22
Ta tpček ne more peljat državo drugam kot v še večjo krizo. To sem napovedal, takoj ob izvolitvi. Neurejenost idej v glavi tepe vse levičarje.
xes
# 01.09.2012 ob 10:55
Pred volitvami je obljubljal razcvet, razlagal kako se bo spopadel s krizo s povecanjem javne porabe in ne bo dvignil davkov ... no, davke je ze dvignil, zdaj pa pride na vrsto se varcevanje.... je torej lagal ali pa nima pojma? Za dobro francozov (in posledicno tudi vseh nas v EU) upam, da je lagal, kajti ce nima pojma bo hudo ....
HiTech3
# 01.09.2012 ob 10:25
Hollande je Francoska različica našega "Borata". Veliko besed, ki so všečne širnim ljudskim množicam a popolnoma brez vsebine.
Ćićo
# 01.09.2012 ob 10:02
@evaevi
Kako preprosto je narediti Copy/paste pa delati propagando...preveriti koliko od tega je pa res je pa druga stvar...
Hollande je bil precej populističen pred volitvami, in se je šele sedaj zavedel globine krize...
Vsaj tako iskren je, da to pove...
Pri nas je Zoki obljubljal 4% gospodarsko rast in "najboljšo državo na svetu!"
vojnaslo91
# 01.09.2012 ob 14:08
evaevi # 01.09.2012 ob 07:31

Najprej napiši od kje si prepisal komentar. Spremljaj malo, ker živiš v zmoti.
Ćićo
# 01.09.2012 ob 10:07
Hvala Bosstjan zdaj bom se jaz lahko copy/pastal!
Da se malo uravnoteži ta zavajajoči agitprop v Stalinovi maniri...

Kaj so od Hollandove izvolitve naprej poročali slovenski mediji. V glavnem so pisali o tem, kako je v njegovo letalo treščila strela (na poletu proti Nemčiji), in pred kratkim o tem, da je ob največjem francoskem državnem prazniku zatrdil, da njegova država ne bo zapisala fiskalnega pravila v ustavo. Niti temeljitejši pregled tujih medijskih portalov ni dal boljših rezultatov: nekaj o škandalu, ki ga je zakuhala Hollandova partnerica, ko je pred parlamentarnimi volitvami podprla nasprotnika nekdanje Hollandove žene, nekaj o težavah, ki jih ima Hollande s Peugeotom, pa o njegovem državniškem obisku v Veliki Britaniji in o tem, kako njegov notranji minister še naprej izganja Rome, ter o tem, kako se je Hollande za učvrstitev omajanega javnega videza gospoda Normalnega na dopust v poletno rezidenco odpeljal z vlakom. Popolnoma ničesar ni bilo mogoče najti o znižanju plač vladnim uradnikom, poslancem in največjim zaslužkarjem v državnih podjetjih; nič o ukinitvi protokolarnih in službenih vozil v državnih podjetjih. Edini znani ukrep, takoj po inavguraciji francoskega predsednika in imenovanju nove vlade, je znižanje plač ministrov, premierja in predsednika za 30 odstotkov. Bilo bi radikalno, če ne bi šlo za plačo, ki si jo je Hollandov predhodnik Nicolas Sarkozy štiri leta prej zvišal za 170 odstotkov. Hollandova plača je še vedno odlična (približno 15.000 evrov, tolikšna kot pri britanskem kolegu, nemška kanclerka ima nekoliko nižjo, predsednik španske vlade pa več kot dvakrat nižjo …).

Smešno je torej, da verižno pismo, ki iz enega od evropskih vodilnih politikov ustvarja Robina Hooda tega trenutka, sproži tolikšen žolč med slovenskimi porabniki medijskega blaga.
Popolnoma ničesar ni bilo mogoče najti o znižanju plač vladnim uradnikom, poslancem in največjim zaslužkarjem v državnih podjetjih; nič o ukinitvi protokolarnih in službenih vozil v državnih podjetjih. Edini znani ukrep, takoj po inavguraciji francoskega predsednika in imenovanju nove vlade, je znižanje plač ministrov, premierja in predsednika za 30 odstotkov.
Smešno je tudi, da je evropska (svetovna) medijska ponudba tako totalna, da ji ne uide prav nobena banalnost, glede bistvenih stvari pa ji uspeva vzdrževati zgledno cenzuro. Prav nič smešno pa ni, da so se slovenski porabniki informacij pripravljeni prepirati in žaliti zaradi domnevnega levičarstva Hollanda in desničarstva Merklove, niso pa sposobni zaznati uporabnih idej. Zato pri nas nihče niti načelno ne pričakuje, da bodo politiki ponudili samoomejitev v svojih privilegijih. Zato lahko politična elita pri nas ne glede na ideološko barvo počne karkoli, zganja demagogijo, na koncu celo solidarizira sama s sabo, ne da bi ji bilo treba kadarkoli položiti račun za svoje početje.
Gorazd Suhadolnik
kritikar
# 01.09.2012 ob 09:45
No, da se malo "ohladi" navdušenje nad Hollandom. Všeč mi je, da je ukinil določene privilegije, ostalo navedeno v komentarju (nova delovna mesta) se pa še ni zgodilo, je samo v planu,tudi novih razvojnih spodbud še ni, razumljivo, saj je šele 2 meseca predsednik.
Predvolilne obljube so obljube v vseh državah in od vseh kandidatov, ko pa si izvoljen pa si soočen z realnostjo. Francija ni Slovenija, Slovenija je velik problem, saj nimamo politikov niti
gospodarstvenikov(razen nekaj uspešnij podjetij), ki bi nas lahko popeljali iz krize. In to si moramo enkrat priznati, to da pač nismo sposobni. Saj niti ne znamo izvoliti politike. Imamo ssamo Janšo ali Jankovića. In oba sta katastrofa, Janković še večja.
DREADLORD
# 01.09.2012 ob 06:44
kot prvo naj se vzamejo tile politiki malce skupaj in začnejo brzdati pohlep bank. Posojajo dejansko naš skupno ustvarjen denar nam nazaj. Vmesni člen (banke) pa niso in očitno ne bodo prevzele odgovornosti za talanje denarja raznim odkupom, slabim naložbam in ostalim nepremišljenim projektom, kot so razni "finančni produkti". In predvsem, določijo jim naj najvišji donos na to, da so vmesni člen, na 2% in konec bo dram z bonitetnimi ocenami. Če smo banke že reševali in sprejeli dolgove za to plemenito dejanje na svoja pleča, potem imamo vso pravico to zhtevati. ne pa da nam zdaj rešeni sektor določa koliko jim moramo še metati denarja. Narobe svet.
Zatarra
# 01.09.2012 ob 14:25
No, meni je pri tistem verižnem pismu o neskončno dobri in modri trenutni francoski oblasti neznansko smešno že to, da ga je podpisal neki Božo ŽABJEK. :)))

Sicer pa, o takšni oblasti in modrih, poštenih kraljih sem nazadnje bral v kateri izmed priljubljenih knjig pravljic, tistih ta debelih, pred davnimi leti ...
Kanin
# 01.09.2012 ob 11:19
Komentatorji, politiki ... vsi smo precej ljubitelji črno-bele slikarije. Tudi oboževalci novega francoskega predsednika, so se morda začudili ob nedavnem vprašljivem ravnanju francoskih oblasti z romi. A če je ljubezen do (katere koli barve) politika velika, potem se to prezre.

Ker se tu pojavlja tisti zapis o herojskih dejanjih novega predsednika, ki se ob sami hvali bere kot precej zaslepljeno pisanje, je poleg njega morda dobro prebrati tudi prispevek, ki se je pojavil na konkurenčnem portalu in deluje nekoliko bolj trezno.

http://www.24ur.com/novice/svet/slovensk
i-politiki-ucite-se-od-francoisa-hollanda-ali-pa-raje-ne.html

Zdi se, da ni suhega zlata ne v Franciji, ne v Nemčiji, niti v Rusiji, ZDA, Kitajskem ali v Severni Koreji. Na žalost pod nobeno oblastjo tudi ne v Sloveniji.
Matejko
# 01.09.2012 ob 09:48
evaevi, piši na rtv, novinarju troštu, ki ve več o poteku dogajanja v franciji, in ga prosi da objavi to kolumno(preverjeno seveda) na rtv. tako bomo vsi videli kaksno je stanje. Sam pa verjamem da vsaj polovica teh ukrepov ni bila še predlaganih kaj šele izpeljanih, drugače opozicija ne bi omenjala da ni še "nič" naredil...
malidelnicar
# 01.09.2012 ob 13:16
Še moje mnenje:
Kot prvo glasoval sem ZA Pahorjevo reformo, čeprav sem bolj konservativne provenience. Toliko o tem, da konservativci nismo sposobni presegati političnih polov.
Kar se pa tiče levice in krize. Sam sem mnenja, da je politika levice, ki jih je le-ta v 20.stol. zagovarjala na Zahodu in je kulminirala v nastanku evropske socialne države, dosegla limit. Socialna država, kot pravi Žižek, je seveda veliki civilizacijski dosežek, v nasprotju z njim pa nisem prepričan, da bo (v trenutni obliki!) obstal za vedno. Zakaj? Po vojni, ko se je soc. država vzpostavila je bilo globalno izpolnjenih nekaj nujnih pogojev: 1.ideološki strah pred komunizmom in nuja po konsenzu 2.velika tehnološka in znanstvena premoč Zahoda 3.ugodna demografija (nižja povpr. starost preb. + kasnejši baby boom) 4.ugodno finančno stanje državnih proračunov, niske stopnje zadolženosti Od teh pogojev je prvi zelo razvodenel (čeprav se lahko spet pojavi), 2. točka ne velja več, 3. točka sploh ne velja več 4. točka - razen za določene države - tudi ne. Ob vsem pozitivnem kar je prinesel, v današnjih časih model socialne države prinaša take omejitve velikemu delu modernih evropskih držav, da jih preprosto v razvoju in iskanju kreativnosti preveč ohromljuje. The Economist je tako objavil tabelo, kjer po letu 1950 Evropi skoraj ni več nastalo velikih pomembnih firm!! Nekateri prodorni podjetniki danes selijo firme znotraj Evrope iz držav kot so Španija, Italija v Švico ali na Nizozemsko, kjer je okolje prijaznejše. Hkrati je ob vsem pozitivnem napredku moderni evropski človek postal preveč razvajen. Še pred 1. vojno so pri nas ljudje, vsak preprost kmet, bolj razmišljali česa se lotili. Trdo delo se je cenilo, izobraževanje je pomenilo, da moraš dokazati, da si diplomo,naziv res zaslužiš! Danes je pri mladih zelo drugače + ljudje na splošno pod vplivom prejšnjega sistema preveč le vpijejo: ''Država, daj!'' Malezijski predsednik je v nekem intervjuju dejal, da Evropejci po azijskih standardih nedvomno premalo učinkovito delamo. S politično-gospodarskim dvigom Azije evropski dosedanji socialni model v takšni obliki ne more več uspevati. Izjema so samo tiste ekonomsko prodorne skandinavske države, ki model še uspejo ohranjati in ga bodo še naprej. Kar se tiče skrajnih levih politik kot rešitve - če imaš zaprte meje jih lahko izvedeš, ob odprtih mejah v EUju pa bi sposobni in kreativni ljudje kaj hitro pobegnili - s kapitalom in znanjem vred.
Torej levica s svojim družbenim idealizmom ima tukaj velik problem. V slovenskem primeru je še posebej brezidejna - saj se samo šlepa na tuje ideje (najprej Blair, sedaj malce Hollande, kaj bo naslednje?). Verjetno je rešitev za slovensko levico tukaj nekakšen kompromis. V slovenskem primeru recimo, da se kot opozicija (ali kot levi pol v primeru tehnične vlade) vključi v urejanje soc.-delovne zakonodaje in recimo npr: 1.doseže, da se ohrani nekatere delovne določbe - malica, plačilo prevoza, 2. doseže, da se zviša min. plača recimo v desetletnem obdobju, pet let po 20 EUR neto in pet let po 25 EUR neto in 3. popusti, da se olajša pogoje odpuščanja 4. popusti, da se spremeni davčne razrede, ki morajo biti manj progresivni (po % bolj podobni avstrijskim, nemškim). Podobne zadeve recimo bi se dalo napisati pri temah ureditve javnega/privatnega šolstva/zdravstva.
podjetnik
# 01.09.2012 ob 10:12
Drugače je pa to logičen razplet dogodkov. Ko nastopi kriza, ki jo zakuhajo desničarji oz. njihovi pohlepni lobiji (beri mafija), pridejo na oblast populistični 'levičarji' in pripravijo teren (poglobitev krize) za skrajneže. Večja kot je kriza, bolj skrajne ideje sprejme narod. To smo vse že videli... razplet tega je jasen. Še ena velika svetovna vojna je pred nami... Ne pozabite. Tudi Hitler je bil demokratično izvoljen s svojimi skrajnimi/pogubnimi idejami.
Bosstjan
# 01.09.2012 ob 10:01
evaevi
Mogoče bo to pomagalo.

link
jo-jo
# 01.09.2012 ob 06:52
"Moja naloga je povedati resnico državljanom Francije. Smo v krizi, ki je neizmerno težka."

Vsaj ne obtožuje predhodno oblast, kot je to v navadi pri nas.
vojnaslo91
# 01.09.2012 ob 14:15
evaevi # 01.09.2012 ob 08:33

O katerih raziskovalnih medijih govoriš? A imamo v sloveniji raziskovalne novinarje? Imamo samo novinarje tipa copy/paste press, murgle press, levi press, desni press,..

... ne pridemo do enega konkretnega podatka ... kakšno globoko razmišljanje, saj o tem ti govorim
vojnaslo91
# 01.09.2012 ob 14:05
Francois Hollande je zame veliko boljši kot je Nicolas Sarkozy. Tako da Hollande nima težkega dela. Francosom sporoča resnico, se bojim da ga bodo naši skrajni levičarji proglasili za Janšista. Me zanima kaj porečejo naši levi pravljičarji.

Resnica je pravzaprav taka, kot jo je oznanjal Sarkozy.
la.sonrisa
# 01.09.2012 ob 11:11
haha hvala za link, da bo enkrat mir z limanjem tega "POZOR Hollande je bla bla" sestavka. me pa zanima, če je avtor tistega pisma (žabjek) kot tomaž majer ali dejansko obstaja? ker potem bi ga lahko tudi kdo vprašal, kje je dobil vse te ideje za tale slavospev Hollandu. no, verjetno je samo njegove predvolilne obljube prepisal al kakor koli že.
Matic1519
# 01.09.2012 ob 14:18
@bleee, pa si poleg tega uspel zaslediti tudi to da ima samo Peugeot mesečno 200 miljonov € izgube, njegove proizvodne kapacitete pa naj bi bile samo malenkost nad 50%?
lahko je reči, ne ne boste odpuščal (btw. isto je naredil tudi Sarkozy) precej težje pa je pogruntat kako najti način da ostane ista zaposlenost in neka stopnja proizvodnje ki omogoča vsaj pozitivno ničlo.
Vsak mesec čakanja je težji za Peugeot, če bi odpuščali pod Sarkozyem,bi bilo mogoče 5000 delavcev dovolj, če bodo čakali zna biti da v enem letu 10.000 ne bo dovolj da se Peugeot postavi nazaj na noge? Zanima me kaj je bolje, da 5000 delavcev zgubi delo ali pa se čaka toliko časa da gre cel Peugeot v stečaj (tudi takšnim firmam rata, brez skrbi) in delo izgubijo vsi?
bleeeee
# 01.09.2012 ob 11:10
Kaj so od Hollandove izvolitve naprej poročali slovenski mediji ... Popolnoma ničesar ni bilo mogoče najti o znižanju plač vladnim uradnikom, poslancem in največjim zaslužkarjem v državnih podjetjih; nič o ukinitvi protokolarnih in službenih vozil v državnih podjetjih.

Sem se odločil še sam preveriti navedbe. Če določenega ukrepa ni mogoče zaslediti v slovenskih medijih, to očitno ne pomeni, da ni bil izveden. Pred prbl. štirinajstimi dnevi so francoski mediji poročali o 10 najvidnejših Hollandovih ukrepih do zdaj. Poleg novega proračuna, zvišanih davkov (+7,2 miljarde EUR) in zamrznitve stroškov (+1,5 milijarde EUR) (kako bodo ta sredstva porabljena, ne vem) ter odprave nekaterih Sarkozyjevih ukrepov/davkov, je Hollande sebi in svojemu kabinetu znižal plače za 30 % (res je, da ostajajo te še vedno precej visoke, saj je Sarkozyjeva plača prej znašala 19000 EUR). Socialisti so poleg tega določili zgornjo mejo za plačo, ki jo lahko prejmejo vodilni v državnih podjetjih, na 450000 EUR bruto letno (hm, tegale se Slovenci verjetno ne bi branili). Izmed za primerjavo s Slovenijo relevantnih ukrepov sem zasledil še pomoč avtomobilski industriji kot odgovor na napoved, da bo PSA (Peugeot + Citroen) odpustil 8000 delavcev (zavedati se je treba, da se po nekaterih ocenah avtomobilska industrija neposredno ali posredno dotika kar desetine delovno aktivnih v Franciji) in zajezitev rasti najemnin (po novem lahko najemnine naraščajo samo še v skladu z državno določenim indeksom). O napovedani 75-odstotni obdavčitvi tistih, ki na leto zaslužijo več kot milijon EUR, bo parlament odločal septembra.

Velja še omeniti, da je pred 14 dnevi (v trenutku, na katerega se nanaša članek iz hiperpovezave) od nastopa funkcije nove francoske vlade minilo 100 dni. (za primerjavo - 10. septembra bo slovenska vlada izpolnila 7-mesečni mandat).
evaevi
# 01.09.2012 ob 08:33
mirnčan,
razgovori se prosim malo natančneje, glede na to, da iz naših raziskovalnih medijev
ne pridemo do enega konkretnega podatka

Kaj torej drži in kaj si je pisec izmislil:

Držijo ukrepi v podporo izobraževanju, knjižnicam, samohranilkam?
Ukinitev državnega voznega parka, financiranje cerkve...?

hudo dobro in logično zgleda magari da drži le polovica
in dejstvo je, da nihče zdaj ne tone , kot tonemo s svojimi ukrepi mi!
MIRNČAN
# 01.09.2012 ob 08:20
evaevi to se že ve da je laž
nuLanuLa
# 01.09.2012 ob 22:38
Pred Evropo je en velik korak - pokazati srednji prst bankam in drugim finančnim ustanovam in poskrbeti, da se dolgovi, ki nimajo nobene veze več z realnostjo, obilno odpišejo.

Na volitvah pa itak morajo vsi obljubljati/ lagati, saj jih drugače nihče ne bi volil.
sybelmyne
# 01.09.2012 ob 16:28
nepravični ljudje ne moremo tvorit pravične družbe. med nepravičniki pač ne more biti sloge in posledično politične ureditve, ki bi delovala kot je treba. ahhh ta pokvarjen človek
Poskolc
# 01.09.2012 ob 15:40
v Lidlu se še vedno žre !
Brkinec
# 01.09.2012 ob 15:01
Hollande mora tako prodati, nemara podtakniti javnosti varčevalne ukrepe,

Pred volitvami je govoril: Ne varčevati, samo vzpodbujati gospodarsko rast. Očitno je sedaj stopil na realna tla. Po izvolitvi je dal s svojimi obljubami krila tudi naši PS in SD, ki so proti varčevanju.

Upam, da bodo sedaj tudi naši PS in SD spremenili stališča in se pokazali v dejanjih ter pomagali vladi pri obojem: varčevanju in spodbujanju gospodarske rasti. Da bi nas le srečala pamet in vzeli različnost (naši, vaši, lev, desni) kt vpodbudo za napredek, za skupno iskanje novih rešitev. Le s skupnimi močmi lahko premagamo krizo.
Milkijevizakladi
# 01.09.2012 ob 12:13
Ful ste bavni ko se kregate kdo je pametnejši levičarji al desničarji.
Protikrizni ukrep in tri četrt.
psenek
# 01.09.2012 ob 11:25
@Bosstjan: hehe, link na Suhadolnikov prispevek das za referenco. Ta je pa dobra! Sem se prav nasmejal. Siol je na splosno precej zanimiva rec: zadnjic so pisali o 'dobrih sluzbah za levicarje', zraven pa pozabili omenit, kaj se dogaja v podjetju Plinovodi (drzavno podjetje). Kjer so sluzbo (po dokazljivo prirejenem oz. vsaj neprimernem razpisu) dobili: Nika Jansa, Tadej Tanko in Matej Zagozen. Priimki so nekam znani, a ne? Skratka, prosim ne dajat Siolovih clankov za referenco. Sploh.
Nikec3
# 01.09.2012 ob 11:04
Našim levičarjem še kar ni jasno, da če si pretirano zadolžen ne moreš investirat. Potem se pa še na portalu najdejo strokovnjaki kot so zapatist, ki mislijo, da bo država iz 200 investiranih milijonov z DDv-jem pobrala 300 milijonov.
Blue-Star
# 01.09.2012 ob 10:57
gorc27
Potem se verjetno strinjaš, da bi jima v arestu morala delati družbo še vsaj Janša in Ljudmila, ki sta reforme zavirala.

Daj probaj matematično dokazat kako lahko manjšina (janša in ljudmila) zavira večino (pahorjeva vlada). Če ti to rata ti garantiram da boš fasal nobelovo nagrado za matematiko.
Ćićo
# 01.09.2012 ob 10:20
@podjetnik
Zavedati se je najprej treba, da je svet postal še bolj globaliziran. Dnevno kupujemo kitajske izdelke, ali oni kupujejo naše? Če kot država nismo konkurenčni, potem se moramo sprijazniti z vedno nižjim standardom!
Zato je pa potrebno sprejeti reforme, če ne, bo kriza samo še večja.
bluppo
# 01.09.2012 ob 09:32
Uh, celi članek se bere. nekako tako. V Franciji je trenutno levo usmerjena vlada in to ni ok, ker dela te napake, katerih pa, kot vidimo naša vlada ne dela. Francija je zato na poti v pogubo.

Bonitetne ocene in bdp pa padajo nam, ne pa Francozom.

mobydik, res je, kjer ni se ne da jemati. Jato naj si nehajo polnit žepe, politično kadrovat in razdeljevat denar. Tisti, ki pa si plačo služijo z delom (javni uslužbenci) pa imajo do plačanega dela pravico

vidim, neurejenost idej? Kaj se to nanaša na to, da ne izpolniš predvolilnih obljub in idej?

Arnolfus, "ciganskega problema" se je s točno takimi metodami lotil Sarkozy http://www.rtvslo.si/svet/francija-ima-novo-misijo-izseliti-cim-vec-romov/236999

Smešni ste, ko bevskate v vse tisto, kar niso "vaši", sploh ko ste brez argumentov.
TineB
# 01.09.2012 ob 20:36
Ma, dajte, no.

Francoski socialisti so hoteli za predsednika kandidirati Strauss-Kahna, takratnega direktorja IMF, dejansko najbolj neoliberalne uradne finančne institucije na svetu! Pa ga niso kandidirali le zaradi tistega seksualnega megaškandala. Drugače bi bil pa on francoski "socialistični" predsednik sedaj.

Socialist, ja. Kakšna slaba šala!

Od teh kaviarsocialistov se mi že želodec obrača. Pa naj bodo slovenski, francoski ali pa ...

In ob teh Hollandovih "ukrepih" se (tudi francoski) ekonomisti le križajo ... njihov učinek na francoske javne finance in gospodarstvo je enak učinku na slovenske javne finance in gospodarstvo, ki jih je povzročilo Pahorjevo plačevanje reprezentančnih stroškov iz lastnega žepa. Torej: peanuts!
neo321
# 01.09.2012 ob 16:48
he, he - levi vedno malo dlje rabijo, da ugotovijo to kar že sicer vsi vrabci po Evropi čivkajo... Francija ni izjema.
K_ris
# 01.09.2012 ob 15:30
@Ćićo

Da se zdaj Janšo, ki niti teh referendumov predlagal ni kuje na kol, je pa pač slovenska medijska folklora...

Ni res.

SDS je bil predlagatelj dveh izmed treh referendumov na tisto superreferendumsko nedeljo.
Ćićo
# 01.09.2012 ob 15:25
@bleeee in gorc27

Kaj naj vama rečem...Jaz sem glasoval ZA reforme in bom glasoval ZA reforme ne glede na politični pol.
Da se zdaj Janšo, ki niti teh referendumov predlagal ni kuje na kol, je pa pač slovenska medijska folklora...mar bo kdo obsodil Jankovića in Lukšiča ki sta zdaj proti vpisu fiskalnega pravila in bosta proti vsem reformam, ki jih predlaga Janša? Ne to pa ne, onadva sta vendar "naša"!

Sigurno bi imela prejšnja vlada večjo podporo, če ne bi bila vpletena v toliko afer. Izgledalo je kot da sta LDS in Zares glavni stranki...Pahor bi bil lahko glede teh dveh miniaturnih izsiljevalskih strank bolj načelen. Pač Pahor bi bil dober predsednik države, ne pa premier.

Ljudje so glasovali kot so glasovali. Vsi so imeli pravico.
K_ris
# 01.09.2012 ob 15:09
@Brkinec

Če varčuješ, zato da s privarčevanimi sredstvi pospešuješ gospodarsko rast (državne investicije, vlaganje v znanje in razvoj, subvencije za investicije podjetij), se mi zdi to ok. Moti me varčevanje, ki je samo sebi namen (oz. zniževanju proračunskega primanjkljaja). Pri Hollandu resno dvomim, da bo tako kot naši politiki popolnoma pozabil na spodbujanje gospodarske rasti.
pozitivc
# 01.09.2012 ob 14:26
Gremo Evropa urezat novo pot. Če ne evropa pa vsaj slovenija!

Če ne, pa dolenjci zahtevamo svojo državo!!!!! :)

Najboljši v svetu smo evropejci lahko samo po kvaliteti življenja, po socialnih pravicah, po čistem okolju.....

Thnološko in finačno pa zgubimo boj s svetom v štartu
vojnaslo91
# 01.09.2012 ob 14:18
gorc27

"Moja naloga je povedati resnico državljanom Francije. Smo v krizi, ki je neizmerno težka."
------------------------------------------------------------------------------
Sam, da ni to rekel JJ? Naš Hollande bi rekel, da je treba se je treba zapufati, pa dvigniti DDV... (:
Matjaž Trošt
link
Mlačna vojna
87
17. marec 2018 ob 08:02 V bistvu nič novega: Rusija se je znova vrnila v osrčje evropskih razprav o varnosti, načinu življenja, ranljivosti trenutne ureditve sveta.
Več novic ...
Kolumne
link
Imamo politikante ali državnike?
10
18. julij 2018 ob 12:30 Matej Tonin se je vsaj štirinajst dni pogajal za vstop v koalicijo. Potem ko je dosegel domala vse, je od pogajanj odstopil. Na prvi pogled se to zdi zelo neodgovorno, skrajno neodgovorno.
Več novic ...
Kazalo