Kolumne

Poudarki

  • Madžarske (in druge) težave
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.0 od 7 glasov Ocenite to novico!
Evro
Včeraj je eden izmed zunanjih svetovalcev nemške kanclerke za gospodarstvo Peter Bofinger za manj znani Passauer Neuen Presse dejal, da evrsko območje ne potrebuje dodatnih varčevalnih programov. Tovrstni ukrepi po njegovih besedah namreč lahko vodijo v negativno spiralo in jih je treba zadržati, dokler si gospodarstva ne opomorejo. Foto: EPA

Dodaj v

Varčevalni premor?

Bruseljska kolumna Matjaža Trošta
21. julij 2012 ob 07:38
Bruselj - MMC RTV SLO

Čudna so pota finančnih trgov. Isti dan, ko je belgijski javni dolg presegel letni BDP države, so vlagatelji kraljevini celo plačevali za nakup njenega dolga.

Zadolževanje po negativni obrestni meri dobrega pol leta po tem, ko je bilo od vsepovsod slišati grožnje, da se Belgiji obeta razpad države, je nedvomno zanimiv razvoj dogodkov, ki kaže, da kljub razmeram, v katerih deluje evrsko območje, zanimanje za vlaganje vanj ostaja. In da razmere, čeprav se zdijo slabe, očitno povsem zanič le niso. V nekatere države (z negativnimi obrestmi so se zadolževale še Nemčija, Francija, Nizozemska in denimo Danska) sledijo vlaganja kot varna naložba, V druge kot morda (ali pa morda vseeno ne pretirano) tvegan poskus poiskati čim večji dobiček. Obrestne mere, po katerih se zadolžuje Španija, ki je včeraj dobila uradno potrditev pomoči, so izrazito visoke.

Pomoč EU-ja bo tudi Slovenijo stala približno 175 milijonov poroštev, čemur bi se lahko izognili že s tem, da bi države pravočasno ratificirale stalni sklad za pomoč ESM-ju (predvideno je bilo, da bi ta mesec že deloval), kamor bodo države v vsakem primeru do konca leta že nakazovale prvih deset milijard. Zakaj vlagatelji terjajo visoke obresti, je verjetno jasno. Evropska pomoč bo skoraj pol cenejša.

Madžarska težava
Z višjimi obrestnimi merami kot Španija se zadolžuje le Madžarska (ni v evrskem območju), ki je med tednom začela pogajanja z Mednarodnim denarnim skladom in EU-jem za previdnostno pomoč za 15 milijard evrov. Že to, da so se pogajanja začela, je umirilo finančne trge, pri čemer se Madžarska, katere boniteto so v začetku leta osrednje tri bonitetne agencije označile za ničvredno, še naprej ukvarja z resnimi težavami. Kljub temu naj bi rahlo popuščanje pritiska trgov omogočilo tamkajšnjemu premierju Viktorju Orbanu, da popravi vtis v dveh letih pred volitvami. Pogajanja o pomoči naj bi sicer trajala kar nekaj časa, saj se potem, ko se še dobro začela niso, že pojavljajo različna stališča glede načina, kako naj bi madžarske javne finance (p)ostale vzdržne.

Francoski predsednik Hollande je še kot kandidat napovedoval do 150.000 služb v javnem sektorju za mlade, pri čemer naj bi celoten sveženj ukrepov za krepitev zaposlovanja državo stal vsaj 11 milijard v naslednjih petih letih. Temu je treba dodati, da je že zdaj francoski javni sektor največji v območju z evrom, stane pa vsaj 55 odstotkov francoskega BDP-ja. Revizorji so v začetku julija sicer pozvali h krčenju stroškov javnega sektorja, Francija pa mora v prihodnjem letu za dosego evropskih javnofinančnih ciljev še najti 33 milijard evrov. Francoska vlada sicer meni, da bo zadostna sredstva dobila z razveljavitvijo več Sarkozyjevih davčnih olajšav in pa z davki na bogastvo, fiskalnega pravila pa v ustavi ne bo. Kljub slabim gospodarskim razmeram, visoki brezposelnosti, slabim obetom glede rasti in z nejasno javnofinančno sliko finančne institucije obračunavajo negativne obresti na francoski dolg (?).

Včeraj je eden izmed zunanjih svetovalcev nemške kanclerke za gospodarstvo Peter Bofinger za manj znani Passauer Neuen Presse dejal, da evrsko območje ne potrebuje dodatnih varčevalnih programov. Tovrstni ukrepi po njegovih besedah namreč lahko vodijo v negativno spiralo in jih je treba zadržati, dokler si gospodarstva ne opomorejo. Glede na stroške zadolževanja smo že na tirnicah Evrope več hitrosti. Se za zmanjšanje prednosti obeta varčevalni premor?

Iz Bruslja za MMC,

Matjaž Trošt
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
Alchemist
# 21.07.2012 ob 09:39
Iz te krize moremo potegnit nekaj lekcij, bolje da začnemo takoj.

Lekcija št. 1: Finančni trgi so čisto preveč nepredvidljivi in vedejo se iracionalno, zaradi teh lastnosti pa jim tudi ne moremo zaupat naše skupne usode. Povečat treba neodvisnost države od finančnih trgov.

Lekcija št. 2: Varčevanje je rešitev za luknje v proračunih, ki so pa nastale kot posledica in ne kot vzrok krize. Z varčevanjem torej samo gasimo posledice in se niti ne dotaknemo vzrokov za krizo. Vzrok pa je nepredvidljivo in neodgovorno ravnanje finančnih trgov (t.j. bank). Treba torej odpraviti vzroke za krizo, treba je zmanjšati odvisnost od kreditiranja in okrepiti nadzor javnosti nad bankami.
Hijena
# 21.07.2012 ob 09:48
Zadolževanje, kot večanje potrošnje je temelj kapitalizma...porabi kolikor imaš je pa temelj komunizma!?...nekaj ne gre skupaj
MaliPandit
# 21.07.2012 ob 08:53
zadolzevanje je treba ukinit. Vsak naj trosi tisto kar ima, in ne tistega cesar nima. Dokler bo zadolzevanje dovoljeno dotlej bodo krize in panike, saj je lazje s tujim kur..cem opletat po koprivah kot pa z lastnim.
gesan
# 21.07.2012 ob 10:26
Orožarska industrija je v primeru malo večjega konflikta zmožna lastnoročno potegniti zahodna gospodarstva iz recesije.

Blagor nam idiotom!
gesan
# 21.07.2012 ob 10:09
pamet.v.roke: "Obresti je potrebno ukinit!"

Idiote je potrebno ukinit.


Sploh materialistično psihopatske!
Jaz razumem, da se služi. Ampak, da se na eno stran služi v nebo, da na drugi strani ne ostane niti tal pod nogami je pa kriminal!
In dokler to ne bo spoznano kot kriminal in se vzrok ne bo preganjalo kot kriminal...nimate šans!
lunajko222
# 21.07.2012 ob 11:19
dolg=denar, denar=dolg, ..če ukineš dolg ukineš denar.. ves denar ki je v obtoku je dolg nekoga ki ga odplačuje z obrestmi, .. zato pri varčevanju (zmanjševanju dolga) pride do ekonomske kontrakcije in odpuščanj in pri povečanju dolga ponavadi do ekonomskega booma, zaposlovanje itd.. ..

Prišli smo do mrtve točke, ni rešitve za sistem, .. dolg zmanjšaš ali povečaš, rešiti situacijo se več ne da ker je preveč dolga v sistemu, .. to ne moreš odpraviti brez ekonomskega kolapsa, .. povečat dolg pa tudi ne moreš ker ga je preveč in se sistem spet zlomi če ga natisneš še več.. game over ..
Riki
# 21.07.2012 ob 10:01
pamet.v.roke: "Obresti je potrebno ukinit!"

Idiote je potrebno ukinit.
MikM
# 21.07.2012 ob 08:39
@pamet.v.roke
Če bi ukinili obresti, bi jaz takoj vse svoje prihranke, ki jih imam za nak0p stanovanja, dvignil iz banke.
jang
# 21.07.2012 ob 12:17
@lunajko222

v naravi nobena stvar ne more rasti v nedogled... lahko raste nekaj časa tudi eksponentno toda hitrejša kot je rast hujša je potem katastrofa in padec. zgleda da smo sedaj v trenutko ko smo padli oziroma še padamo, potem se bo pa krivulja obrnila zopet navzgor. Žalostno je samo zakaj je do tega prišlo in da so cena plačali tisti ki niso nič krivi. Tile špekulanti se pa samo igrako z usodami ljudi, kupijo naj si raje strateške igrice in se tam igrajo graditelje imperijev
Hijena
# 21.07.2012 ob 11:03
@Riki
kapitalizem deluje na takšen način, če pa ne dobiš denarja za zadolževanje si pač pogorel...glede komunizma je pa tako, teoretični model deluje kolikor imaš toliko porabiš, praktični model se je pa izjalovil zaradi pohlepa!
gesan
# 21.07.2012 ob 10:25
Riki, zdaj mi pa nekaj obrazloži...
Od kod takšen denar, da se športniki plačujejo tako, da služijo tudi po nekaj tisočakov na minuto?!

Stvar je v tem, da je šlo vse v psihopatske razsežnosti, ki nimajo realnih podlag. Na eno stran se denar dobesedno meče skozi okno tistim, ki tak ne vedo kako bi se še vrgli ven, na drugo stran pa je vedno več obubožanosti, ki nas bo vse skupaj požrla.
4črke
# 21.07.2012 ob 09:48
kriza, varčevanje? lol
kriza je sprožena zato, ker je gospoda ugotovila, da ima raja preveč! (kruh+mleko in igre) mi bi pa zraven kr še avto, pa tv, pa vse stroje, pralne itd., pa internet, pa,... preveč je to za rajo, je rekel faraon!
pankracij
# 21.07.2012 ob 14:35
Kdor želi lahko na spodnjem naslovu podpiše peticijo za takojšen umik slovenskih vojakov iz Afganistana.
http://www.zares.si/za-takojsen-umik-iz-afganistana-razvojno-pomoc-in-popravo-krivic/
lunajko222
# 21.07.2012 ob 12:38
@jang .. špekulacija je del monetarnega sistema in monetarni sistem je špekulacija.. če imaš sistem z gospodarsko rastjo (se pravi če je vsaj 0.1% rast) potem imaš opravka z špekulacijo ni druge. če špekulacijo odpraviš ni več monetarnega sistema..

primer: komu boš dal denar za podjetje ki ga hoče ustanoviti? .. komerkoli? po vsej verjetnosti boš gledal kdo ima boljše ideje, izkušnje, izobrazbo itd.. pretehtaš zato da ne izgubiš investicijo .. kar pomeni da v resnici špekuliraš.. banke ves čas špekulirajo ko odločajo kdo je bolj kreditovreden itd.. tudi posamezniki špekuliramo ko se odločamo na kater faks naj gremo po srednji šoli.. ni 100% zagotovila da bo to prava odločitev ampak špekuliramo glede na osnovi nekih podatkov ki nikoli niso popolni kar je boljše in kaj je slabše..

monetarni sistem = špekulacija... poskušat imet monetarni sistem brez korupcija in špekulantov je .. utopija..
miro303
# 21.07.2012 ob 11:31
Star pregovor pravi, da si je obresti izmislil hudič. Vsi pa vemo iz finančne zgodovine, da so židje tisti, ki so si izmislili obresti. Dejansko židje obvladujejo glavnino svetovnega bančništva. Ni čudno, da jih je Hitler hotel iztrebit
Riki
# 21.07.2012 ob 10:17
Kdor si denar sposoja bi si želel, da bi se obresti znižale ali ukinile.
Kdor denar posoja pa bi želel, da bi se obresti zvišale.
Riki
# 21.07.2012 ob 10:16
gesan: "Idiote je potrebno ukinit. Sploh materialistično psihopatske!
Jaz razumem, da se služi. Ampak, da se na eno stran služi v nebo"


Obresti so relativno nizke, sploh za zanesljive kreditojemalce, na drugi strani pa npr. ljudje oddajajo stanovanje z višjimi dobički, a bi tudi to ukinili in oddajali zastonj?
gesan
# 21.07.2012 ob 10:06
Dokler te špekulacije psihopatsko materialističnih brezobraznežev ne bodo spoznane kot kriminalna dejanja, ker navsezadnje glih ta dejanja ta svet ropajo vseh ekonomskih smislov in marsikateri koncern in s tem celotne družine vržejo na beraško palico... tako dolgo ta svet nima šans, da zre v bolj optimistično prihodnost.

To je sistemska mafijska sramota!
reader
# 21.07.2012 ob 08:50
In potem ne verjamete Šušteršiču, ki pravi, da špekulantje tam zunaj komaj čakajo, da bi lahko iz krize lahko obogateli in tudi delajo na tem, da tako ostane.
nuLanuLa
# 25.07.2012 ob 14:07
Če poskusimo priti do dna krize, vidimo da je v jedru problema BORZA - tam lahko vrednosti papirjev na podlagi špekulacij, napihovanj, ugibanj in kapitalistične filozofije, ki pozna le rast, rast, rast (nobenega od teh faktorjev seveda ne moremo dati v nobeno matematično enačbo), zrastejo do stratosferskih vrednosti, ki nimajo več nobene realne podlage, a svet živi v tej orbiti / napihnjenem balonu, dokler ni razlika med borzno ekonomijo in realno ekonomijo res prevelika. Stvari se še nekaj časa prekrivajo in pometajo pod tepih, javnosti in institucijam, ki naj bi to kontrolirale se laže, dokler je le mogoče, potem pa neizogibne pride do implozije balona in nato kreditnega tsunamija, ki z domino efektom uničuje realno gospodarstvo. Kdor ve, da kriza prihaja, lahko seveda zasluži bolano dosti denarja (pred krizo proda delnice po napihnjeni ceni, v krizi pa za drobiž kupuje realna podjetja).

Če bi lahko borzne vrednosti nihale le v mejah, v katerih raste realna ekonomija (kar je pravzaprav edino logično), do teh kriz nikdar ne bi prišlo. Tudi vsi finančni produkti z enormnimi donosi temeljijo na papirjih iz borz ali pa prevari. Če še malce pogledamo delovanje borze, vidimo, da imamo v osrčju finančnega sistema pravzaprav en velik KAZINO, kjer se igra globalno igro na srečo. Vse skupaj je po moje čisto bolno.
nuLanuLa
# 24.07.2012 ob 23:55
Ja, v Evropi počasi prevzemajo oblast bankirji/ finančniki, to pa zato, ker smo v krizi, ki so jo povzročili bankirji/ finančniki (napihnjena borza, napihnjeni krediti --> posledica --> dobili smo prekurjeno/ bankrotirano gospodarstvo, ujeto v okove dolgov) in potem nam tej isti finančniki/ bankirji ponudijo čudovito rešitev - še več kreditov in posledično dolgov za banke (ki na razprodajah kupujejo podcenjeno realno gospodarstvo, ker le to bančnikom/ finančnikom ne more vrniti kreditov) in za vso to globalno orgijo denarja narejenega iz zraka plačujemo navadni ljudje.

Prek korporativnih medijev nas lepo oblečeni in počesani ljudje dnevno prepričujejo, da je to edino možno in od njihovega boga (dobička) dano stanje. Naj gredo vsi skupaj v moški spolni organ.
Gepard007
# 22.07.2012 ob 16:34
@zemljemerec: Sej so Američani tudi napovedovali, da komunizem ne more laufat pa jih bo komunistična Kitajska kmalu prehitela prav na vseh področjih...
zemljemerec
# 22.07.2012 ob 06:53
Včasih so govorili, da je Jugoslavija razpadla zaradi pretiranega zadolževanja, danes pa vidimo, da je Evropa na dosti hujši poti, morda se celo uresničuje ameriška napoved, da se bo stara utrujena Evropa sesula sama vase.
thr0l
# 21.07.2012 ob 16:25
MaliPandit, kako pa potem ljudje npr. kupili stanovanje? Ena mlada družina s povprečno plačo?
7up
# 21.07.2012 ob 13:42
Alchemist

Okrepiti nadzor? Ali misliš, da je mogoče dekretom prepričati pokojninske sklade, banke, ki upravljajo z prihranki in investicijske sklade prepričati, da bodo investirali v nekaj tveganega kar ni gotovo, da bodo dobili vrnjeno vsaj glavnico,..

nekaterim očitno ni jasno, da denar mora od nekje priti.
lunajko222
# 21.07.2012 ob 11:36
@miro303 , .. židje res kontrolirajo večji del finančnega sveta, ..samo obresti niso nekaj zlobnega, brez obresti ni ekspanzije kredita, brez ekspanzije kredita ni gospodarske rasti, .. bistvo da smo iz srednjega veka tako eksplodirali v tehnologiji, ekonomski rasti so ravno obresti in rast finančnega sistema.. brez tega smo v srednjem veku, gospodarska rast pa 0 % na leto ki pa v monetarnem sistemu pomeni kolaps družbe, v komunističnem-pravem komunističnem- pa ohranjanje eko-sistema, porabiš tolk kot rabiš nič več, tako tudi populacija ohranja število in tehnologija ne raste oz. se ne proizvaja vedno nova iz leto v leto ker za to potrebuješ kredit-ekspanzijo sredstev, .. življenje bi se ohranjalo namesto rastlo, kar ni slabo, samo ljudje so preveč zaljubljeni v nov avto, nov telefon da bi sprejeli tak indijanski domorodski način življenja..
AndrejP
# 21.07.2012 ob 10:22
Ne se sekirat. Iran je na sporedu za batine, oborožitvene komponente, ki so bile izdelovane na Kitajskem bodo po novem proizvajane v ZDA in Evropi, Iran pa ni kot Irak, tam bo treba malo več tega stresti. Orožarska industrija je v primeru malo večjega konflikta zmožna lastnoročno potegniti zahodna gospodarstva iz recesije.
gesan
# 21.07.2012 ob 10:21
Problem je v tem, da je že krepko več kot polovica ljudi postala takšna, da bi samo še trošili, ustvarjali bi pa bolj malo ali pa nič.

Na drugi strani imamo špekulante, ki se poigravajo kot, da bi igrali poker z usodami ljudi pa to sploh ni spoznano kot kriminal.
Če sem pa v avtu neprivezan in s tem ne škodujem nikomu drugemu kot samemu sebi (pogojno seveda) pa me ima policija pravico preganjat kot kakšnega kriminalca kot se mi je to že večkrat zgodilo.

Ves ta sistem je totalno zablojen in nič čudnega, da se vsake toliko časa komu utrga in pokolje tudi par deset ljudi.

Blazno je postalo vse skupaj in sam sem se ravno zaradi tega odselil daleč iz tega poneumljenja.
Riki
# 21.07.2012 ob 10:05
hispano: "zadolževanje so ukinili (se ukinja), zato pa smo u K.... "

Ni res, da se je ukinilo (da se ukinja zadolževanje), to bi bil nesmisel.
Ukiniti se želi dolgoročno prekomerno zadolževanje na dolgi rok, kar je tudi edino pravilno.
anity
# 21.07.2012 ob 09:56
To vsem jasno kaze le eno sliko, da je nacrt uniciti dolocene drzave in si jih prilastiti! To kar niso uspeli z vojnami pocno sedaj z "ekonomsko krizo". Dolocenim se bo pomagalo, nas in podobne pa sesulo in prilastilo.
pamet.v.roke
# 21.07.2012 ob 08:18
Obresti je potrebno ukinit!
bojanvasiljevic
# 21.07.2012 ob 12:34
Severozahod je veliko bolj preferiran kot jugovzhod. Najbolj ekstremen primer je, ko si je Irska sama natisnila denar, vlada nam pa tukaj poje mantro, da ga ni.

http://www.finance.si/300416/Irske-banke-potrebujejo-evre-pa-jih-je-Irska-natisnila
Riki
# 21.07.2012 ob 10:11
Hijena: "Zadolževanje, kot večanje potrošnje je temelj kapitalizma...porabi kolikor imaš je pa temelj komunizma!?..."

Dvakrat ni res:

Potrošnjo se da povečevati z zadolževanjem samo toliko časa dokler ti kdo sploh še da denar, to posojanje se pa kmalu prekine.
Temelj komunizma je bilo zadolževanje, zato so vse komunistične države kmalu bankrotirale in potem živele v skrajni revščini.
hispano
# 21.07.2012 ob 09:28
@MaliPandit

zadolževanje so ukinili (se ukinja), zato pa smo u K.... Kot ti je verjetno že jasno, dobri časi so bili ravno zato ker smo dobival kredite, zdej pa moramo nenadoma vsi varčevat.

Kakorkoli že, varčevalni ukrepi, so daleč najslabša zadeva za izhod iz krize
Matjaž Trošt
link
Mlačna vojna
87
17. marec 2018 ob 08:02 V bistvu nič novega: Rusija se je znova vrnila v osrčje evropskih razprav o varnosti, načinu življenja, ranljivosti trenutne ureditve sveta.
Več novic ...
Kolumne
link
Imamo politikante ali državnike?
11
18. julij 2018 ob 12:30 Matej Tonin se je vsaj štirinajst dni pogajal za vstop v koalicijo. Potem ko je dosegel domala vse, je od pogajanj odstopil. Na prvi pogled se to zdi zelo neodgovorno, skrajno neodgovorno.
Več novic ...
Kazalo