Kolumne

Poudarki

  • V nedeljo prvi krog volitev v Franciji
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.3 od 30 glasov Ocenite to novico!
Francozi čakajo na rezultate volitev. Foto: EPA
Zmagovalec prvega kroga: Francois Hollande. Foto: EPA
Manica Janežič Ambrožič
Manica Janežič Ambrožič v Parizu. Foto: MMC RTV SLO
Sarkozy se je moral zadovoljiti z drugim mestom. Foto: EPA
Marine Le Pen je dosegla velik uspeh. Foto: EPA
VIDEO
Prvi izidi volitev v Franciji

Dodaj v

"V Franciji volitve jemljemo resno!"

Dnevnik Manice Janežič Ambrožič iz Pariza
23. april 2012 ob 08:03
Pariz - MMC RTV SLO

Volilna nedelja se ni začela prav dobro. Taksist je takoj, ko sem na volilno jutro dahnila Bois-Colombes, števec prestavil na začetnih 10 evrov.

Cena vožnje v pariško predmestje, kjer udobno živijo predstavniki francoskega predmestnega meščanstva, se je ustavila pri 30 evrih.

Tik pred voliščem naju je s snemalcem čakal sogovornik Thierry Gillmann, urednik spletnih strani, ki si je bil pripravljen nadeti mikrofon in pred kamero opraviti svojo državljansko dolžnost. Po minuti pogovora sem ugotovila, da je gospod pameten, sproščen in do kamere prijazen možakar, in dan se je obračal na bolje. Pred voliščem številka pet v šoli so viseli plakati vseh desetih kandidatov. Pravzaprav je od plakata Marine Le Pen na zidu žalostno sameval le še ostanek; nekdo je plakat uničil prav v noči pred volitvami.

A snemanje na majhnem francoskem volišču, kjer kamer niso vajeni, ni preprosto. Že pred dnevi sem po mailu dobila natančno navodilo: "Spoštovana gospa, imate dovoljenje za snemanje, a se morate pred začetkom dela oglasiti pri predsednici volilne komisije in pojasniti, kaj boste počeli." Gospa predsednica je prijetna in uglajena dama. Nisem ji posebej razlagala, kje je Slovenija, rekla pa bi, da gospa meni, da je pač nekje daleč na vzhodu Evrope. Podrobno je razložila, da volitve pomenijo izbiranje med več kandidati in potem ponosno končala razlago: "V Franciji volitve jemljemo zelo resno!" Tukaj je moje potrpljenje rahlo klecnilo. "Gospa, tudi drugod po svetu jemljemo volitve resno!" sem se nasmehnila.

Pokroviteljstvo, ki ga tujec včasih doživi pri Francozih, je tečno in neprijetno. Pravzaprav je neverjetno, kako pogosto se mi v Franciji zgodi, da ljudje, ki delajo v politiki ali v znanosti, nimajo pojma, ali je Slovenija država ali morda podjetje, mednarodna organizacija, popskupina ali pa morda jagodni jogurt.

Pred meseci sem imela še posebej bizaren pogovor z zaposleno v službi za stike z javnostjo ene večjih francoskih strank, ki se je začel približno takole: "Kaj je Slovenija?" "Slovenija, spoštovana gospa, je država," sem odgovorila. In tudi tisti, ki morda vedo, da je Slovenija država in kje leži, znajo nad tujcem ali nad tujko prijazno in vljudno, a vendarle, dvigniti nos. K sreči gospod Thierry Gillmann ni dvignil nosa, ampak je pred kamero najprej volil, potem pa pojasnil, da so kandidati med kampanjo redko odpirali res prave teme. "Te volivce spravljajo v slabo voljo."

Iz Bois Colombes sva se s kolegom po skoraj praznih ulicah, kar je res luksuz za Pariz, vrnila v središče mesta. Popoldne so naju čakala nova snemanja, predvsem pa poročanje za Dnevnik. Ob plohah, ki so popoldne prale mesto, sem razmišljala, kakšno morje je nastalo na prizorišču, od koder novinarji iz Pariza poročamo za svoje oddaje. "V petek sem med poročanjem za Odmeve v visokih petah stala v pet centimetrov globoki luži, danes bom morda potrebovala gumijaste škornje," sem razmišljala. Prizorišče, improviziran studio na prostem, je na strehi šestnadstropne stavbe in med pogovorom za Dnevnik tokrat k sreči nisem stala v vodi, so mi pa namenili najbolj vetrovno mesto in veter me je med razlago o kršitvah volilnega molka na volitvah skoraj odpihnil.

Na volilno popoldne so se nekaj po 16. uri na Twitterju že pojavljali namigi o rezultatih vzporednega glasovanja in po teh prvih namigih je bil Francois Hollande celo pri 33 odstotkih glasov, Nicolas Sarkozy pa pri 26. Malo po 18. uri so v zgodbo vstopili Belgijci in nonšalantno objavili izid vzporednih volitev, torej 28 odstotkov za Hollanda in 26 odstotkov za Sarkozyja. Nič niso namigovali, kar objavili so. "75.000 evrov je kazen za tistega, ki bo pred zaprtjem volišč objavil izide vzporednih volitev," so v petek grmeli predstavniki državne komisije za raziskave javnega mnenja, a belgijski kolegi so jim povsem brezskrbno odgovorili, da se na te grožnje požvižgajo.

In so se res. Okoli pol sedmih so bile raziskave objavljene, v večjih francoskih mestih pa so volišča ostala odprta še uro in pol. A bistvu je vse povedal že opoldne Nicolas Sarkozy, ko se je na volišče odpravil čemerne volje in se z njega odpeljal, ne da bi dal izjavo za javnost. Nenavadno, še posebej zato, ker je pred njim Francois Hollande v Tullu novinarje počastil z izjemno zgovornostjo.

In potem volilni večer: Marine Le Pen, ki napoveduje, da je to šele začetek, Melenchon, ki svojim volivcem naroči, naj glasujejo za Hollanda, Hollande, ki sporoči, da se je Francija odpravila po poti sprememb, in Sarkozy, ki se takoj po Hollandovem govoru odpravi pred svoje privržence, kjer Hollandu predlaga tri televizijska soočenja. Med vožnjo v svoj štab ga na motorjih napadajo ekipe francoskih televizij. Novinarji na motorjih se poskušajo z vratolomno vožnjo po pariških ulicah približati avtomobilu, v katerem se pelje francoski predsednik in vpijejo: "Gospod predsednik, odprite okno, prosim! Nam poveste nekaj besed?"

In ko sva zvečer s sodelavcem montirala še en prispevek tega dne, mi je z vso resnostjo dejal: "Pa si ti videla, kaj počnejo ti nori francoski novinarji na motorji?" Videla, videla pa sem tudi dobro razpoloženo Marine Le Pen, ko je tam nekje po 22. uri plesala s tremi mladeniči in slavila svoj veliki uspeh: dosegla je 20 % in premagala je svojega očeta. Pa šele na začetku politične kariere je. Voditelji v volilnih oddajah so nato še zadnjič postavili vprašanje, ali lahko Sarkozy zmaga z dobrim televizijskim soočenjem. Jasnega odgovora nismo slišali in volilni dan se je Franciji končal.

Iz Pariza, Manica J. Ambrožič

K. S.
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
ralok
# 23.04.2012 ob 08:57
Manica je naredila dober prispevek, veliko komentarjev pa je butastih.
Luka Novak
# 23.04.2012 ob 08:23
Še je upanje za RTV - bravo Manica !

Dragi moji Slovenci preberite si predvsem vrstice o mnenju, odnosu Francozov do nas npr.

Pokroviteljstvo, ki ga tujec včasih doživi pri Francozih, je tečno in neprijetno. Pravzaprav je neverjetno, kako pogosto se mi v Franciji zgodi, da ljudje, ki delajo v politiki ali v znanosti, nimajo pojma, ali je Slovenija država ali morda podjetje, mednarodna organizacija, popskupina ali pa morda jagodni jogurt.

Ko bo naslednjič kakšen članek o francoskem podjetju (Alstom-TEŠ 6, Renault ..), politiku .. pri nas velja imeti pred očmi zgoraj zapisano dejstvo.
samy joe
# 23.04.2012 ob 08:34
Manica je pa žalostna na sliki... Nekoga pogreša....
Kokodak
# 23.04.2012 ob 08:33
@Luka Novak

A je ranjen slovenski napuh? Ja res je, nismo največji in najpomembnejši na svetu.
joco
# 23.04.2012 ob 09:16
Manica je prijetna za oči,

ampak naj mi nekdo razloži, kdaj se je začela pri informativnih oddajah uveljavljati doktrina, da mora biti voditeljica udarna in glasna?

jaz imam raje premišljen in umirjen ton...
lv
# 23.04.2012 ob 09:35
Ta prispevek je res nekaj posebnega. Superca!
Pa cimprej domov Manica, ker dnevnik ni isti brez ta boljs voditeljice:-).
PONOS
# 23.04.2012 ob 09:57
JoškoPotrebujem
Dejstva govorijo drug jezik.

Jankovič je popolni zmagovalec,je župan glavnega mesta ima absolutno večino, poleg tega je predsednik najmočnejše stranke v Sloveniji-popolni zmagovalec.
Češnja na torti je pa uvedba ddv vlade,to je bil namreč razlog da niso želeli v koalicijo z njim.
Sedaj bodo pa uvedli ddv.to kar je predlagal Jankovič le z pol letno zamudo.,
hahahahah
fafner
# 23.04.2012 ob 11:02
Marine Le Pen ni nikoli dosegla 20%. Največ jih je bilo 18,8%, zdaj jih ima pa 17,9%. Ni treba pretiravat!
Damyy
# 23.04.2012 ob 09:26
Eden bolje napisanih člankov bravo .....
mart_m
# 23.04.2012 ob 09:00
viktorh in jast123 bi očitno rada, da se vsi ukvarjajo s spektakularno notranjo politiko. kolk smo majhni ...
Matej037
# 23.04.2012 ob 15:59
No, če se bodo glasovi LePenove v dugem krogu prelili k Sarkotu, se nimamo česa bati. Proti socializmu je pač potrebno strniti vrste.
To, da se skrajnadasnica ne dviga le v Franciji, temveč povsod nazahidu (Nizozemska, Danska, Norveška, ...) pa je posledica pometanja vprašanj priseljevanje in multikulturnosti pod preprogo (lastnost zmerne desnice) oziroma ignorance oziroma zanikanja kakršnih koli vprašanj v zvezi s tem (levica).
high fidelity
# 23.04.2012 ob 10:28
Sledil malo kampanjo... zalostno dejstvo za nas ampak tisti ubogi amater J. Cheminade, ki je dobil 0.25% ima vec karizme in politicne drze kakor nas predsednik..

Drugace pa vse pohvale za Manico za tale dnevnik..
doktor bauer
# 23.04.2012 ob 10:18
iti na volitve je skoraj tako kot bi verjel v boga...oboje je pravljica za naivne
PONOS
# 23.04.2012 ob 09:53
Luka Novak
Vreden si prepoznavnosti toliko kolikor si vreden...
Francoze je treba premagati VEČKRAT v kakem popularnem športu,oziroma kaj izumiti..potem se prepoznavnost hitro spremeni...
Dominator
# 23.04.2012 ob 09:36
Joško, keri je bil S(d)S na volitvah? Prvi al drugi? Mislim da drugi, torej ni bil prvi, torej je volitve izgubil. Ergo, lost - ergo, loser. Luzer po domače. A bo šlo?
high fidelity
# 23.04.2012 ob 17:18
@surda.... le o kaksnem upanju govoris? malo si poglej clanek od BBC-a

http://www.bbc.co.uk/news/business-17811923
Ambroise
# 23.04.2012 ob 12:03
Vive le roi!!
JoškoPotrebujem
# 23.04.2012 ob 09:42
Manica, pogrešamo tvoj dekolte!!!
jurist
# 23.04.2012 ob 08:43
čakaj, saj v Parizu imajo dobro razvit javni promet. Pa zdaj se špara. Zakaj je že morala s taxijem tja :) ??
PinaPallina
# 23.04.2012 ob 08:13
"V Franciji volitve jemljemo resno!"
LOL .... že vejo zakaj.....
Kraner
# 23.04.2012 ob 14:39
Ovce za striženje mi limajo minuse...lol....
vidim_vas
# 23.04.2012 ob 12:46
Prazne sanje. V drugem krogu Sarkozyu prišteti še glasove Le Penove. Holland pa na čakanje za naslednjih 5 let.
šurda
# 23.04.2012 ob 12:13
Še je UPANJE za EU,če tudi v drugem krogu zmaga
Holland !!,potem je konec tudi z Angelo Merkel !!,konec
tudi VARČEVANJA na račun delovske klase po celi
EU !!
Luka Novak
# 23.04.2012 ob 09:15
@Kokodak

A je ranjen slovenski napuh? Ja res je, nismo največji in najpomembnejši na svetu.

Niti pomoči Slovencem in Sloveniji, dokler bodo ljudje razmišljali kot ti.

Tu ne gre za pomembnost, gre za tipično francosko obnašanje in francosko nerazgledanost.

Med Francijo in nami je zgolj Italija, Francija je dobrih 500 km stran.

Francozi mimogrede presneto dobro vedo kje je Slovenija, ko gre za njihove .. bom rekel koristi, sicer bi se dalo uporabit kakšno drugo besedo.

To so pokazali pri lobiranju za opremo TEŠ 6, še bolj zgovorno v primeru Renault-Revoz (lastništvo) oz ko so nam v kali zatrli razvoj električnega avtomobila v 90' (odpovedali naročilo 1000 vozil).

Na kratko : ni pomoči Slovencem in Sloveniji, dokler se ne bomo znali naredit Francoze za svoje koristi.
Kraner
# 23.04.2012 ob 12:57
multi-kulti je filozofija ki jo propagirajo kapitalisti in bankirji,zaradi uvoza poceni delovne sile in ker s tem se uničuje tudi pridobitve stoletnega sindikalnega boja avtohtonega proletariata,potem še skregaš jezne domačine in priseljence ali pa zasebni in javni sektor in si zmagal,divide et impera
PONOS
# 23.04.2012 ob 09:48
Upam da bo Holland zdržal in se dobro pripravil, ker na soočenjih ga lahko strese Sarkozy..
Kdor bo zmagal bo zmagal ne bo možnih mučk in kot pri nam.
Dominator
# 23.04.2012 ob 08:46
Gospa je vedela, kaj želi povedati, ko je rekla, da Francozi volitve jemljejo resno.

Zgleda, da Francozi vedo, da je pri nas s prevaro državo prevzel poraženec na volitvah. Takorekoč nam vlada luzer in logično je, da so tujci do nas pokroviteljski. Češ, še volitev ne znate izpeljat pravilno.
jast123
# 23.04.2012 ob 08:52
Ima pa nacionalka res preveč denarja, da mora, kljub stalnemu dopisniku, pošiljati v Pariz ekipo.
Pa zopet bodo zahtevali povečanje prispevka, medtem ko z lopato mečejo denar stran. Zakaj moramo mi plačevati izlete raznih novinarjev po svetu, tudi športnih.
JoškoPotrebujem
# 23.04.2012 ob 09:50
Dominator, oziroma trobilo levih, za moje pojme je pa pravi loser, torej luzer po domače vaš g. ZJ, ki je "zmagal" zdaj pa serje klamfe v opoziciji s svojimi zdraharji!
Res sladka zmaga!
joco
# 23.04.2012 ob 08:57
Jaz bi šel tudi v Pariz.

Bom poročal kako se vozi s taksijem!

Najbrž se bom moral najprej na blond pobarvat, vstavit silikon, in se priliznit Filiju in old boysom...
viktorh
# 23.04.2012 ob 08:34
Očitno ste še dobri pri denarju, da v Pariz pošljete novinarko na dopust.
A nimate dovolj novinarjev po EU, da morate pošiljati še eno za nagrado lojalnosti..?
Manica Janežič Ambrožič
link
Grenko zmagoslavje Emmanuela Macrona
22
12. junij 2017 ob 16:21 Po parlamentarnih volitvah bo Macrona in poslance njegove stranke čakalo uresničevanje predvolilnih obljub, druge stranke pa brez izjeme boleča in temeljita prenova.
Več novic ...
Kolumne
link
Naša dva odstotka
63
14. julij 2018 ob 06:48 Scenarij je bil relativno dobro začrtan. Ideja je bila, da zasedanje voditeljev Nata ne bi postal Trumpov šov. Ni uspelo. Trump je jasen in glasen, mediji pa smo lačni vsake grožnje, opazke.
Več novic ...
Kazalo