Kolumne
(9)

Poudarki

  • Evro ali poštenost?
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.9 od 12 glasov Ocenite to novico!
Evro
Čas očitno je. Denarja pa bolj malo. Foto: freedigitalphotos.net
Ciper
Velika (srečna) družina na neformalnem srečanju na Cipru. Foto: EPA

Dodaj v

Več časa? Mogoče. Več denarja? Ni mogoče.

Dopisniška kolumna Matjaža Trošta
15. september 2012 ob 06:13
Nikozija - MMC RTV SLO

»Čas je denar.« Za Grčijo obstaja le del reka. Namreč, da je čas. Dodatnega denarja pa očitno ne bo.

Vsaj tako gre soditi po odzivih finančnih ministrov evrske skupine in pa vodilne Mednarodnega denarnega sklada (IMF), ki so v Nikoziji včeraj kar po vrsti ponavljali, da je razprava o podaljšanju obdobja za dosego javnofinančnih ciljev mogoča. Čeprav je grški predstavnik pri IMF-u Tanos Kacambas v pogovoru za poslovni časnik Wall Street Journal menil, da se tretjemu programu izdatne pomoči Atene in s tem tudi mednarodna skupnost ne bosta izognila. Vprašanje grškega bankrota in/ali izstopa iz območja z evrom se sicer vedno znova okrepi pred skorajšnjimi zadnjimi roki za rešitev Grčije. A ti zadnji roki očitno niso zares zadnji, saj smo v zadnjih letih oziroma mesecih z bankrotom Grčije opletali in se vanj zaletavali že tolikokrat, da je grožnja z bankrotom že skoraj topa. Prav tako je izstop Grčije iz evrskega območja postala možnost, ki je nihče ne izključuje. Morda le na krajši rok. Napovedovanje prihodnosti pa tako ali tako ostaja tistim, ki to zmorejo početi brez resnih podlag.

Lahko pa vsekakor znova zaključimo, da se program pomoči oziroma prošnja za pomoč očitno bere predvsem kot »zbogom« samostojnosti in suverenosti. Španski premier Mariano Rajoy je med tednom povsem jasno povedal, da je ravno to eden od razlogov, zakaj vlada ne želi prehitro (ali pa sploh) zaprositi za celovit sveženj pomoči. Torej za takega, ki bi poleg denarja vseboval tudi prepustitev določanja ustreznih ukrepov za krepitev proračunske vzdržnosti in strukturnih reform »drugim«. Tistim drugim namreč ni do heca. Vsaj tako je videti v Grčiji, saj Grke o primernosti ukrepov »prepričujejo« z milijardami evrov. Španci tako še naprej le zadržano črpajo denar za šibke banke. Gre za pomoč, kjer so posojilodajalci ugotovili, da Španija reforme že izvaja, dodali pa so ji (brez odvzema suverenosti na tem področju) potrebo po sanaciji in reformi širšega finančnega sektorja.

Evro ali poštenost?
Vprašanje je, kaj dejansko imajo davkoplačevalci ob vseh teh silnih milijardah? Res je, urejen bančni sektor je eden ključnih poudarkov zdravih gospodarstev, pogoj za rast tako rekoč. A reševanje razmer v bančnem sektorju z milijardami za banke in z varčevalnimi ukrepi, ki krnijo socialno državo, ter vse višjimi stopnjami brezposelnosti (predvsem v Grčiji in Španiji) ne deluje dobro.

Ni videti pošteno. Javnost dejansko ne čuti siceršnjega olajšanja v evrskem območju, ki ga prinašajo predlogi poglabljanja integracije, tudi z bančno unijo in morebitnim skupnim nadzorom vseh bank, ter odločitvi Evropske centralne banke o nakupih obveznic ranljivih držav v programih pomoči in nemškega ustavnega sodišča o skladnosti stalnega mehanizma za pomoč evru (ESM) z ustavo.

Res je, odločitev ECB-ja in kmalu še veljavnost ESM-ja sta prinesli olajšanje na trge, a je, denimo, prav včeraj Evropska komisija nakazovala, da bo rast v prihodnjem letu počasnejša, kot so domnevali. Vodilni Evropske centralne banke Mario Draghi meni, da je morda celo preveč poudarka na delovanju ECB-ja, saj so "pozitivni učinki" na finančnih trgih posledica kombinacije ukrepov in reform. Prav tu je osrednji poudarek naredil tudi komisar za denarne zadeve Olli Rehn, ki je opozoril, da je potrebno "dosledno in odločno ukrepanje" tako območja evra kot celote kot prav vsake posamezne države, tako za ureditev javnih financ kot za izvedbo strukturnih reform.

Kaj to dejansko pomeni? Da bo še težje, preden bo olajšanje preseglo finančni sektor?

Za MMC, tokrat iz Nikozije,

Matjaž Trošt
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
assange
# 15.09.2012 ob 09:09
Naomi Klein: doktrina šoka

Sem mislil, da bosta svetovna banka in IMF to počela samo v državah ttetjega sveta.
Ampak je očitno naslednja na vrsti Evropa.

Ampak lopovom ne bi uspelo,kajti očitno so pozabili, da se evropejci ne damo. Vse velike revolucije so se zgodile v Evropi in tudi naslednja se bo.
Kmalu
99 or 1%
# 15.09.2012 ob 14:27
@nikec

jaz nisem prav nič kriv za krizo! živim proporcionalno s svojimi zmožnostmi in nimam nobenega kredita! tako da naslednjič napiši, da sokrivi evropejci , brez 99 or 1%, itn. :-)
Jezni Smrk
# 15.09.2012 ob 12:35
Sovražim denar.
Bambola
# 15.09.2012 ob 21:34
Pošast hodi po zibelki demokracije Grčiji. Pošast uničevalnega kapitalizma!
novlaptop
# 15.09.2012 ob 08:43
Posrečen uvod. ˝Čas je.˝ :)
JohnMichxx
# 15.09.2012 ob 07:29
Sem se že ustrašil, da je govor o Sloveniji...ufffff.......
paraBellum
# 17.09.2012 ob 13:50
@99 or 1%
Na nivoju posameznika res ni veliko krivcev, na nivoju nacije pa lahko govorimo o kolektivni krivdi. Predstavljaj si, da bi Nemci rekli, da niso krivi za grozote holokavsta, če pa so sami izvolili naciste na oblast. Tako so tudi Grki (in Slovenci) sami krivi za stanje v državi. Sicer pa velja, da je politika ogledalo ljudstva, tako da se lahko koruptivni politiki samo zahvalijo svojim volilcem, ker so jih le ti s svoljimi glasovi povzdignili na oblast. Potrebno se bo pač zavedati, da je demokracija zelo resna zadeva, ki ima ima tudi svoje posledice, ter zahteva tudi aktivno udeležbo.
7up
# 15.09.2012 ob 10:43
Ne evropejci se res ne damo, raje bomo zmetali ogromne količine denarja, da bodo Grki še naprej "furali" svojo utopijo,..
Nikec3
# 15.09.2012 ob 12:51
Ampak lopovom ne bi uspelo,kajti očitno so pozabili, da se evropejci ne damo. Vse velike revolucije so se zgodile v Evropi in tudi naslednja se bo.

Slovenci smo si povsem sami krivi da smo v krizi, in ne prosim odgovornosti prenašati na ZDA, z nekimi neumnimi teorijami zarote.
Matjaž Trošt
link
Mlačna vojna
87
17. marec 2018 ob 08:02 V bistvu nič novega: Rusija se je znova vrnila v osrčje evropskih razprav o varnosti, načinu življenja, ranljivosti trenutne ureditve sveta.
Več novic ...
Kolumne
link
Manchester City vroči favorit, da konča post angleških prvakov
42
10. avgust 2018 ob 12:00 Zadnjih devet prvakov angleškega nogometnega prvenstva je bilo neuspešnih pri branjenju svoje lovorike. Vsaj sodeč po stavnicah naj bi Manchester City vendarle prekinil črno serijo.
Več novic ...
Kazalo