Francoisu Hollandu raziskave kažejo zmago v prvem in drugem krogu volitev. Foto: EPA
Francoisu Hollandu raziskave kažejo zmago v prvem in drugem krogu volitev. Foto: EPA
Manica Janežič Ambrožič
Manica J. Ambrožič za Televizijo Slovenija in MMC spremlja prvi krog francoskih predsedniških volitev. Foto: MMC RTV SLO
Francija pred volitvami

"Priprave so končane, vsako volišče ima okoli 1.000 volivcev in če bo volilna udeležba okoli 85-odstotna, bo na vsako volišče prišlo med 800 in 900 ljudi. Zato je pomembno, da vse teče gladko. Vse je pripravljeno!" je dejal Dalstein.

Francija je hladno in deževno soboto pred volitvami preživela v prijetnem dremežu. Najprej jutranji rogljički in kave pa nakupi na tržnicah. V domačem Tullu se je tja odpravil tudi Francois Hollande, ki mu raziskave kažejo zmago v prvem in drugem krogu volitev.

Morda bo njegove zmage še bolj kot Hollande vesel Lionel Jospin. "Končno bom pomirjen," je upokojeni politik in nekdanji predsednik francoske vlade dejal v intervjuju za L'Express. Svoje predsedniške kandidature se spominja z grenkobo: 17. aprila 2002 je Francija po objavili rezultatov prvega kroga predsedniških volitev doživela šok: v drugi krog se je poleg Jacquesa Chiraca uvrstil vodja Nacionalne fronte Jean-Marie Le Pen. Lionela Jospina je premagal za manj kot odstotek glasov in nepopisno razočarani Jospin je še isti večer sporočil, da se umika iz politike, medtem ko je Jean-Marie Le Pen pred svojimi privrženci na odru pel francosko himno in vpil: "Živela Francija!"

V drugem krogu predsedniških volitev 2002 je nato Jacques Chirac zmagal z dobrimi 82 odstotki glasov, kar je najvišja podpora volivcev na predsedniških volitvah v francoski peti republiki, televizijsko debato z voditeljem skrajne desnice pa je Chirac preprosto zavrnil. "Pravzaprav je vseeno, ali bo zmagal Sarkozy ali Hollande," pravi Yves Lesgranges, lastnik pekarne v bogataškem 16. okrožju Pariza. "Neprijetno nas bi presenetilo le, če bo zmagal Melenchon – obljublja dvig plač in to bi si v našem podjetju, ki ima 70 zaposlenih, težko privoščili."

V Parizu je še denar, drugod niti ne
V kleti pod lično prodajalno šest dni na teden delajo peki in slaščičarji – proste imajo torke. Ljudje v Parizu še imajo denar, kriza se jih še ni dotaknila. Drugače je drugod po Franciji. Včasih so ljudje prišli v pekarno, vzeli dve francoski štruci, dva rogljiča in še tortico. Danes mnogi kupijo le francosko štruco. Lastnik pekarne meni, da se dobro držijo predvsem zaradi kakovosti. Po njihovo malce dražjo (1,5 evra), a izjemno slastno in hrustljavo tradicionalno francosko štruco, za katero so dobili že nekaj nagrad, se ob sobotah in nedeljah pripeljejo z drugega konca Pariza. "Sarkozy in Hollande ponujata nekaj dobrih idej, a tisti, ki odločajo, niso politiki, pač pa so v resnici finančne ustanove," pravi 32-letni podjetnik.

Mnogi francoski volivci so letos nad kampanjo neprikrito razočarani. Približno deset odstotkov manj ljudi kot po navadi je tokrat spremljalo predvolilne debate, pravijo v raziskovalnih ustanovah. In ne samo to. Ko se je kampanja začela, je bilo zanimanje volivcev večje kot ob koncu, torej pred prvim krogom volitev. Očitno je, da tokrat politiki niso zaznali pravih tem, pravih težav ljudi. Ali pa morda niso hoteli. Ker bo zanje treba poiskati verodostojne in realne rešitve. Pred vrati pa je zdaj že drugi del kampanje in pravi dvoboj Hollanda in Sarkozyja se šele začenja.

Sarkozy stavi na zadnjo TV-debato
Zagotovo sedanji francoski predsednik stavi na televizijsko debato. Televizijski dvoboj pred drugim krogom volitev je tradicionalna francoska predvolilna poslastica in pred petimi leti je Nicolas Sarkozy v studiu dobesedno povozil Segolene Royal. Letos kot najverjetnejši datum odločilnega dvoboja omenjajo 2. maj. In dejansko je še vse odprto. Raziskave javnega mnenja pravijo, da si štirje od 10 volivcev še lahko premislijo, na izid volitev leta 2002 je močno vplivala nizka volilna udeležba in v 14 dneh se lahko politične karte na novo premešajo in razdelijo.

V Franciji so volišča odprta od 8. do 18. ur v vaseh in majhnih krajih, v mestih pa do 19. ali pa do 20. ure. Za kršitev volilnega molka s predčasno objavo rezultatov vzporednega glasovanja je zagrožena kazen kar 75.000 evrov.

Iz Pariza, Manica J. Ambrožič

Francija pred volitvami