Po petkovih napadih je Unesco svoj sedež v Parizu osvetlil z besedo mir v šestih jezikih. Foto: EPA
Po petkovih napadih je Unesco svoj sedež v Parizu osvetlil z besedo mir v šestih jezikih. Foto: EPA
Irina Bokova
Irina Bokova je v pisni izjavi za javnost ob obletnici organizacije poudarila, da je odgovor na naraščanje sovraštva trdna enotnost, s katero je treba potrditi vrednote miru, dialoga in sočutja ter se tako zoperstaviti barbarstvu. Foto: EPA

Po petkovih napadih je Unesco svoj sedež v Parizu osvetlil z besedo mir v šestih jezikih. Generalna sekretarka Unesca Irina Bokova je v pisni izjavi ob obletnici poudarila, da je odgovor na naraščanje sovraštva trdna enotnost, s katero je treba potrditi vrednote miru, dialoga in sočutja in se tako zoperstaviti barbarstvu.

16. novembra 1945 je 37 držav podpisalo ustavo Unesca, da bi s sodelovanjem na področjih izobraževanja, znanosti in kulture prispevali k miru in varnosti ter poglobitvi splošnega spoštovanja pravic, zakona prava ter človekovih pravic in osnovnih svoboščin. Danes je vanj včlanjenih 192 držav, med temi tudi Slovenija, ki je Unescova članica od leta 1992.

Slovenija je ustanovila tudi nacionalno komisijo za Unesco, ki deluje znotraj ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo. Pri Unescu ima tudi stalno predstavništvo, ki deluje v sklopu slovenskega veleposlaništva v Parizu. Že leta 1980 je Slovenija z Unescom v Ljubljani ustanovila Mednarodni center za kemijske študije, ki združuje več kot sto univerz, raziskovalnih institutov in razvojnih centrov s področja kemije.

Unescova prizadevanja so usmerjena predvsem v ohranjanje svetovne dediščine, ki je v zadnjem letu utrpela več udarcev predvsem v Iraku in Palmiri, enem izmed najpomembnejših arheoloških območij sveta, kjer je bilo v uničevalskih pohodih Islamske države uničenih več spomenikov.

Škocjanske jame, Kolišča in idrijski rudnik
Slovenija ima na Unescovem seznamu naravne dediščine od leta 1986 zapisane Škocjanske jame, od leta 2011 kolišča na Ljubljanskem barju znotraj skupne evropske nominacije, od leta 2012 pa še rudnik živega srebra Idrija, skupaj z Almadenom v Španiji. Dlje časa si za vpis prizadeva tudi Bolnišnica Franja, v pripravi pa je še nominacija Krasa v sodelovanju z Italijo in Plečnikove dediščine v Ljubljani in Pragi v sodelovanju s Češko.

Slovesnosti, ki bodo danes in v torek potekale v Parizu, naj bi se udeležilo nekaj predsednikov držav in vlad, vendar pa bodo zaradi nedavnih terorističnih napadov potekale po nekoliko drugačnih pravilih.