Drugo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.6 od 20 glasov Ocenite to novico!
Tadž Mahal
Pred leti se je opozarjalo, da je v okolici Tadž Mahala veliko stvari, ki spomenik ogrožajo tudi z onesnaževanjem, izsušena reka pa bi po mnenju nekaterih strokovnjakov lahko vplivala na temelje zgradbe. Zdaj pa mu najbolj škoduje hindujska nacionalistična oblast, ki se je odločila izločiti vzdrževanje Tadž Mahala iz svojega proračuna za leto 2018. Foto: EPA
Ardžumand Banu Begum
Mavzolej Tadž Mahal je zgradil mogulski vladar šah Džahan med letoma 1632 in 1653 za svojo ženo Ardžumand Banu Begum (znano tudi kot Mumtaz Mahal), ki je umrla med porodom 14. otroka. Foto: Wikimedia Commons

Dodaj v

Hindujski nacionalisti obrnili hrbet Tadž Mahalu

Na Unescovem seznamu kot "dragulj islamske arhitekture"
10. oktober 2017 ob 14:24
Agra - MMC RTV SLO

Hindujska nacionalistična oblast v indijski zvezni državi Utar Pradeš se je odločila izločiti vzdrževanje Tadž Mahala iz svojega proračuna za naslednje leto, prav tako ga je izločila iz turističnih brošur.

Gradnjo znamenitega mavzoleja Tadž Mahal, sicer tudi najbolj znane stavbe v Indiji, je v 17. stoletju naročil mogulski šah Džahan. V letu 1983 je bila ta veličastna zgradba uvrščena na Unescov seznam svetovne dediščine kot "dragulj islamske arhitekture in kot zelo občudovan spomenik svetovne dediščine".

In prav islamska kultura je tista, ki se vladajoči stranki Bharatija Džanata (BJP) zdi težavna. Tadž Mahal namreč ne odseva indijske kulture in si posledično ne zasluži denarja iz državne malhe, so prepričani oblastniki. Poleg tega so ga iz istih razlogov izločili še iz turističnih brošur, poroča portal radia Deutschlandfunk.

Neutolažljivi šah ni skoparil pri gradnji
Tadž Mahal je pri mestu Agra v Indiji kot grobnico za svojo ženo Ardžumand Banu Begum (znano tudi kot Mumtaz Mahal), ki je umrla pri porodu štirinajstega otroka, dal zgraditi neutolažljivi šah Džahan; gradnja je trajala od 1632 do 1653. Veličastni mavzolej so zgradili iz opeke, prekrite z marmorjem in peščenjakom, ter ga okrasili z dragimi in poldragimi kamni. Glavna kupola, prekrita z belim marmorjem, ki se vzpenja okoli 44 metrov v nebo, naj bi po nekaterih ocenah tehtala 12 tisoč ton.

Nekoč okoljsko, danes tudi ideološko ogrožen
Že pred leti so indijski mediji opozarjali na onesnaženje v okolici Tadž Mahala, in da prelepi marmor, s katerim je obložen, z usedanjem prahu ter razjedanjem kislega dežja propada zaradi naraščajočega indijskega prebivalstva, nerazsodnega gospodarskega razraščanja in neprimernih okoljskih zakonov. Nekateri domači strokovnjaki so takrat opozarjali tudi, da je zgradba v nevarnosti, da se posede ali celo zruši proti reki Jamuna. S prstom so pokazali tudi na arheološko organizacijo Archaeological Survey of India (ASI), ki je slabo opravila prenovitvena in popravljalna dela.

Indija na poti preobrazbe v božjo deželo
Ebba Koch
, avtorica obsežne študije o tej znamenitosti, je pred časom zapisala: "Združuje veliko racionalnost oblikovanja z všečnostjo čutom. Tadž Mahal je bil ustvarjen z zlitjem mnogo arhitekturnih tradicij – srednjeazijskih, indijskih, hindujskih in islamskih, perzijskih in evropskih – zato ima univerzalno privlačnost, ki se dotakne vsega sveta." Seveda je ta zmes raznolikih kultur sporna za vladajočo stranko BJP - ki se jo v večini označuje kot "fašistično in populistično" -, saj želi Indijo preobraziti v hindujsko božjo deželo.

P. G.
Prijavi napako
Komentarji
Katalonec
# 10.10.2017 ob 19:52
S katerimi idiotizmi se imajo Indijci časa ukvarjati. Namesto da resujejo aktualne težave. Ker je zgradba islamska bomo ukinili financiranje....

Še bolj žalostno pa je to da če bi bilo obratno.... Bi bila ze porušena. Ta svet je vse bolj in bolj žalosten.
MitjaM
# 10.10.2017 ob 15:03
Ja, to je zdaj dilema.
Mednarodno prepoznavna umetnost napram simbolu boleče dolgotrajne tuje okupacije.
Hm, težko rečem.
Vprašati se je treba, ali je Indija Indija zaradi Tadž Mahala, ali kljub njemu.
Saj v Sloveniji imamo tudi veliko cerkva, ki so neki spomeniki ne vem kakšne vrednosti, a so tudi nastali v obdobju tuje nadoblasti.
Miham
# 10.10.2017 ob 15:35
pa naj Savdijci prispevajo...
Black Eagle
# 10.10.2017 ob 17:10
hindujci pav imate
brain2k
# 10.10.2017 ob 15:04
memento_mori: kdaj so pa že nacionalisti karkoli dobrega storili?

Kdaj pa so t.i. "progresivni liberalci" že kaj dobrega storili? No ja so, zase pa za tujce - razen za svoje ljudi ne.
Perlica
# 10.10.2017 ob 19:27
Tadž Mahal je res neverjetna in dih jemajoča zgradba, ki je ne bi smeli prepustiti propadanju. Vsaj zame nad pričakovanji!
Sicer pa Indijci različnih ver odlično (veliko bolje kot v marsikateri bolj razviti državi) sobivajo in razne neumnosti v tej smeri so samo neumno politično igračkanje in podpihovanje.
Grof_von_Baron
# 10.10.2017 ob 16:00
Idioti pač. Neka blažja verzija hindujskega ISIS-a. Tadž Mahal je svetovno znan, ta provinca pač ne. Potem se jim bo ta turistični magnet zaradi zanemarjenosti sesul in bojo začeli fehtat za miloščino.
borut-blas
# 11.10.2017 ob 14:31
hindujci so indoevropejci in njihova religija je indoevropska, sorodna starogrški, keltski, starogermanski, staroslovanski ..-. so edini indoevropejci ki so imeli toliko ponosa, da se niso uklonili in sprejeli bližnjevzhodnih puščavskih religij , judaizma, krščanstva in islama ...
zakaj smo mi slovemci pozabili na svoje bogove ?
zato ker so nam naši fevdalci s pomočjo tujih vslili krščanstvo, da so nas zasužnili
stari slovani smo bili svopbodni ljudje, ki smo volili svoje kneze
pošteno bi bilo in spodobilo bi se, da se spomnemo svojih korenin in bližnjevzhodno, puščavsko kulturo pustimi tem semitskim narodom, ki so jo ustvarili - judom in arabcem
če bi bili ponosen narod, bi to naredili, a se bojim , da smo atki ritilizniki, da smo prav srečni da se vdinjamo tujim gospodarjem in se klanjamo tujim kuturam in bogovom
jure-bure
# 11.10.2017 ob 07:55
Vera je vsepovsod zaviralo napredka in hkrati uničevalec preteklosti. Ampak so ljudje stalno bolj primitivni in stalno bolj obsedeni z verami. Obdobje ko se je človeštvo izvijalo iz verskih okov se je na žalost končalo in danes se vere spet vse bolj popularizirajo in spravljajo v okove nekih fantazij vse več ljudi. Znanje in znanost na žalost izgubljata. Vračamo se v srednji vek na žalost.
Altair
# 11.10.2017 ob 06:18
država mora za vse spomenike ki so pomembni za državo vzdrževat, ali pa jim odreči ta status. Ne razumem nekaterih, ki med vrsticami pravijo da samo zato ker je en tovrstni objekt cerkev tega ne bi počeli.
TudiV tem članku je pozitivno to, da vidimo da tudi indijci počnejo podobne traparije, kot jih počnemo doma v Sloveniji.
kon
# 10.10.2017 ob 17:03
memento_mori: Sam tole bom reku: "Volskwagen" :D
Chopin
# 11.10.2017 ob 00:42
Nacionalizem je ideologija, ki je skodljiva za druzbo, ne glede na to v kateri kulturi/veri/drzavi se pojavi. In ta ideologija je zal prisotna povsod po svetu, hkrati je potrebno stalno opozarjati na nesprejemljivost nacionalizmov, tako kot v tem primeru pri odrekanju sredstev in izbrisu iz katalogov te svetovne kulturne dediscine pod Unescom.
Bivši uporabnik
# 10.10.2017 ob 15:01
kdaj so pa že nacionalisti karkoli dobrega storili?
Disfenocingul
# 10.10.2017 ob 14:58
Tadž Mahal je seveda arhitekturna umetnost,
po drugi strani je pa tudi simbol 1000-letne tuje nadoblasti.

Strinjam se z analogijo podano v 1. komentarju. Tudi Slovenci bi morali obrniti hrbet ''tadž mahalom'', ki so jih graščaki postavili po Sloveniji.
evaevi
# 10.10.2017 ob 18:59
VSE religije kot organizirane oblastne inštitucije človeštvu prizadevajo najhujše zlo.
Primus Rochwald
# 10.10.2017 ob 15:49
+1 za Tugomerja, osti jarej!
Tugomer1000
# 10.10.2017 ob 14:40
To je zelo poučna tema tudi za slovenske razmere. Položaj islama v indiji je nekako podoben položaju krščanstva v Sloveniji. Oboji smo izvorno pogani, le da so bili Indijci 1000 let pod muslimansko, mi pa 1000 let pod krščansko nadoblastjo.
Kazalo