V letu 2012 smo v Sloveniji predvsem po zaslugi EPK-ja v Mariboru videli veliko raznolikih kulturnih dogodkov, poročali pa smo tudi o zadnjem slovesu nekaterih umetnikov in o poklicnih uspehih drugih. Foto: BoBo
V letu 2012 smo v Sloveniji predvsem po zaslugi EPK-ja v Mariboru videli veliko raznolikih kulturnih dogodkov, poročali pa smo tudi o zadnjem slovesu nekaterih umetnikov in o poklicnih uspehih drugih. Foto: BoBo
Whitney
Whitney je bila prva med divami in navdih številnim. Foto: Reuters
Maribor
Otvoritvena slovesnost EPK-ja na Trgu Leona Štuklja v Mariboru. Foto: EPA
protest kulturnikov
Kulturniki so na protestu KOKS-a, na katerem je zagorel tudi kontrabas, v izjavi poudarili tudi, da se je v skupnosti evropskih držav, ki smo se ji pridružili, pomen kulture povečal. Ukinitev bi po njihovem mnenju usodno načela osnovni temelj naše prepoznavnosti in različnosti ter bi bila dejanje proti zakonsko utemeljeni civilizacijski in kulturni osmislitvi evropske zveze. Foto: MMC RTV SLO/ Blaž Tišler
Umetnik
Na Oskarjih je slavil črno-beli film Umetnik. Foto: EPA
Katarina Čas
Katarina Čas bo igrala v filmu The Wolf of Wall Street, v katerem bo pod taktirko režiserja Scorseseja glavno vlogo prevzel Leonardo DiCaprio. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Svetlana Makarovič
Nekateri so besede Makarovičeve o Katoliški cerkvi označili za svobodo govora, spet drugi so menili, da gre za sovražni govor, ki ga je treba preganjati. Foto: BoBo

Med tujimi dogodki je seveda največ pozornosti pritegnila podelitev oskarjev, med domačimi pa letos s posebno simboliko napolnjena Prešernova proslava, ki so jo spremljali tudi protesti proti ukinitvi kulturnega ministrstva.

Odšel je velikan slovenskega filma
Kot vedno pa na največ odmeva naletijo novice o smrti znanih umetnikov. Julija se je v 80. letu poslovil legendarni slovenski filmski in gledališki igralec Polde Bibič, dobitnik Prešernove nagrade in Borštnikovega prstana, ki je v svoji dolgoletni karieri ustvaril več kot 30 filmskih in 150 gledaliških vlog, sodeloval pa je tudi pri več kot 400 radijskih igrah.

Nepričakovano in zgolj pri 48 letih je februarja umrla ameriška pevka Whitney Houston, ki je tragično in za vedno končala svoj boj z odvisnostjo od mamil in alkohola ter vihravo zvezo z nekdanjim možem Bobbyjem Brownom. Na njeno smrt so se z žalostjo javno odzvali tudi številni zvezdniki, kot denimo pevec Tony Bennett, ki je zapisal: "To je tragedija. Whitney Houston je bila ena izmed največjih pevk, kar sem jih kdaj slišal. Resnično bo pogrešana."

EPK: od razkošnega odprtja do bolj skromnega zaključka
Medtem ko so leto 2011 spremljali dvomi, ali bo Maribor skupaj s partnerskimi mesti zmogel korektno izpeljati projekt Evropske prestolnice kulture, je letošnje leto pokazalo, da je potekalo brez večjih zapletov. Štajersko mesto je 14. januarja na slovesnosti ob odprtju projekta Maribor 2012 za leto dni na prestol evropske kulture postavilo sto umetnikov, laserski šov in koncert skupine Dan D.


Kar dobro sprejeto slovesnost ob odprtju EPK-ja je skazilo poročanje novinarke Frankfurter Allgemeine Zeitunga, ki je Maribor označila za "bedo od mesta". "Tu ni ničesar, kar bi lahko človek opisal kot vsaj napol čedno," je zapisala in dodala: "Slovenija je lepa. Ima hribe in morje. A kdor želi spoznati to deželo, naj za božjo voljo naredi ovinek okoli Maribora." Njena ostra kritika je na različne odmeve naletela tudi med MMC-jevimi komentatorji.

Zaključna slovesnost v mariborskem Narodnem domu je bila tudi zaradi finančnih težav precej manj slikovita in slavnostna kot tista ob odprtju, vseeno pa je Maribor lahko s ponosno dvignjeno glavo naziv Evropske prestolnice kulture predal Marseillu v Franciji in Košicam na Slovaškem.

Je z ukinitvijo ministrstva res umrla kultura?
Ob začetku leta so kulturno področje pretresale tudi polemike glede ukinitve samostojnega ministrstva za kulturo in priključitvi "superministrstvu" za izobraževanje, znanost, kulturo in šport. Državna proslava na predvečer slovenskega kulturnega praznika Prešernovega dneva se je sklenila z minuto tišine in teme, kajti "tako tiho in tako temno bi bilo, če bi obmolknila kultura". Prireditev so spremljali tudi protesti kulturnikov proti ukinitvi samostojnega ministrstva za kulturo pred Cankarjevim domom, kjer je ob soju prižganih sveč zgorel tudi kontrabas, njegove tleče ostanke pa je pospremil vzklik: "Umrla je kultura."

Februarja je ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport prevzelo delovna področja ministrstva za kulturo, negodovanja nad državnim ravnanjem s kulturo pa so se nadaljevala in povezala tudi s splošnim nezadovoljstvom nad politiko. "Protest ljudi in ljudske vstaje niso glas ulice, niso huligansko početje desnih ali levih ekstremistov! So glas ponižanih in razžaljenih!" so decembra zapisali člani Društva slovenskih pisateljev v izjavi v podporo civilnim protestom in drugače javno izraženemu nezadovoljstvu nad aktualno politiko.

Umetniški Umetnik slavil na oskarjih
V filmskem svetu je bila novica leta 84. podelitev oskarjev, ki se je iztekla popolnoma v skladu z napovedmi: črno-beli, skoraj nemi francoski film Umetnik je s kipci za najboljši film, režijo in glavno moško vlogo pobral največ oskarjevske slave.
Med domačimi filmskimi novicami pa je največ zanimanja med bralci MMC-ja požela avgustovska napoved, da bo slovenska igralka Katarina Čas igrala v najnovejšem filmu znamenitega režiserja Martina Scorseseja. V filmu The Wolf of Wall Street so igrali tudi Leonardo DiCaprio, Jean Dujardin in Jonah Hill, premiero pa naj bi doživel leta 2013.

Sporni goreči križ v Strunjanu
Veliko prahu so na domačem kulturniškem prizorišču dvignila nekatera dejanja in izjave. Na majski (vnovični) zažig strunjanskega kamnitega križa, umetniško akcijo Deana Verzela, se je odzval tudi takratni predsednik republike Danilo Türk, ki se je zavzel za spoštovanje umetniške svobode, a hkrati opozarjal, da so lahko provokativna dejanja razumljena kot žalitev.

Ena izmed najbolj komentiranih novic na kulturnem delu portala MMC je bilo mnenje policije in tožilstva, da pesnica Svetlana Makarovič, ki je v spletnem intervjuju med drugim dejala, da je Katoliška cerkev v Sloveniji nekaj, kar moraš sovražiti, s tem ni storila kaznivega dejanja.

Pogled v preteklost in v prihodnost
V letu 2012 smo na kulturnem uredništvu MMC RTV Slovenija uvedli tudi novo rubriko s pridihom kulturne zgodovine Razglednice preteklosti. Novinar Andrej Mrak v njej tedensko objavlja obsežne članke z množico slikovnega gradiva, ki ga izkoplje iz osebnih in knjižničnih arhivov. Med njegovimi številnimi letošnjimi zgodbami je bralce najbolj pritegnila pretresljiva pripoved o Prešernovi hčeri Ernestini, ki je na očetov rojstni dan leta 1917 umrla v ljubljanski mestni ubožnici.

Seveda so v letu, ko je Evropska prestolnica kulture gostovala v Mariboru, po vsej Sloveniji potekale stotine kulturnih dogodkov - od najekskluzivnejših, prek alternativnih do tistih za široke množice. Leto 2013 bo v tem pogledu zagotovo nekoliko skromnejše, tudi zaradi krčenja sredstev, namenjenih kulturi, v sedanjih časih varčevanja. Zanimivo pa bo videti, ali bo zagon, ki ga je letošnji EPK dal slovenski kulturi, pozitivne posledice kazal tudi v prihodnjih letih ali pa bo s selitvijo prestolnice izzvenel tudi njen ustvarjalni duh.

Izbor kulturnih presežkov leta 2012
Izbor kulturnih presežkov leta 2012