Drugo
(4)
Strokovnjaki iz ustanove za kulturnozgodovinsko dediščino Trdnjave kulture Šibenik so odkrili ostanke srednjeveškega turškega oporišča pod obrambno infrastrukturo, ki je bila zgrajena med drugo svetovno vojno. Foto: Trdnjava kulture Šibenik
Trdnjava kulture Šibenik redno proučuje nekdanje šibeniške trdnjave, kot sta trdnjavi sv. Mihovila in Barone, in druge utrdbe ter njihovo vlogo v zgodovinskem in družbenem razvoju mest. Foto: Trdnjava kulture Šibenik

Dodaj v

Najdba pri Šibeniku: Ostanki srednjeveške turške trdnjave

Oporišče je bilo zgrajeno sredi 16. stoletja
11. oktober 2018 ob 10:38
Zagreb - MMC RTV SLO, STA

Na hribu pri Skradinu nedaleč od Šibenika so našli ostanke turške trdnjave iz 16. in 17. stoletja. Ostanke turške trdnjave so našli med rednimi preiskavami območja, na katerem so med drugo svetovno vojno zgradili kamnite okope in zaklonišča.

Gre za težko dostopno območje, ki je obraslo z makijo in iglavci.

Pod obrambno infrastrukturo
Strokovnjaki iz ustanove za kulturnozgodovinsko dediščino Trdnjave kulture Šibenik so odkrili ostanke srednjeveškega turškega oporišča pod obrambno infrastrukturo, ki je bila zgrajena med drugo svetovno vojno.

Trdnjava kulture Šibenik redno proučuje nekdanje šibeniške trdnjave, kot sta trdnjavi sv. Mihovila in Barone, in druge utrdbe ter njihovo vlogo v zgodovinskem in družbenem razvoju mest.

Nadzor Prokljanskega jezera
Kot ocenjujejo, je bila turška trdnjava zgrajena sredi 16. stoletja, da bi prebivalci pomembnega osmanskega mesta Skradina lahko nadzirali tamkajšnje Prokljansko jezero, s katerega je grozila nevarnost benečanskih napadov.

Benečani so sredi 17. stoletja zasedli mesto ter porušili trdnjave in džamije v Skradinu. Leta 1670 so nato mesto vrnili Osmanskemu cesarstvu, med veliko dunajsko vojno leta 1684 pa so Skradin znova zasedli in začeli na novo razvijati, na svoji spletni strani pojasnjuje Trdnjava kulture Šibenik.

Trdnjava Gradina
Doslej so menili, da so bili osmanski vojaki nastanjeni samo v trdnjavi Turina pri Skradinu, nove raziskave pa so pokazale, da je obstajala tudi trdnjava, ki so jo poimenovali Gradina. Po prihodu Benečanov Gradine niso več risali na svojih zemljevidih. V Šibeniku ocenjujejo, da bodo Gradino lahko kakovostno predstavili skupaj z arheološkimi raziskavami.

Možnosti za raziskave pri Skradinu so se sicer odprle pred kratkim, ko so začeli graditi kolesarsko stezo v hribih v zaledju Šibenika.

N. Š.
Prijavi napako
Komentarji
Wasabi
# 12.10.2018 ob 17:23
Potemtakem so Hrvati potomci Turkov?

Ma ne, mislim ,da je vsem jasno, da so najprej bili Hrvati, potem so se pa iz njih razvile še druge nacije.
FancyBoy
# 12.10.2018 ob 09:57
Potemtakem so Hrvati potomci Turkov?
mjolnir
# 11.10.2018 ob 19:21
čisto malo še, pa bodo našli piramido
galoper
# 11.10.2018 ob 13:36
Na sredinski sliki desno zgoraj je izklesana podoba glave ribe. A tega ne opazijo? Narava je velik mojster.
Kazalo