Navdušenci nad Banksyjevimi grafiti so takoj pohiteli na kraj njegovega zadnjega dela, da bi ga fotografirali, preden ga odstranijo. Foto: Reuters
Navdušenci nad Banksyjevimi grafiti so takoj pohiteli na kraj njegovega zadnjega dela, da bi ga fotografirali, preden ga odstranijo. Foto: Reuters
Gneča na "kraju zločina". Foto: Reuters

Med zadnjimi je tudi župan Michael Bloomberg, ki je sicer velik podpornik umetnosti in zanjo vsako leto namenja več milijonov dolarjev. Izjavil je, da v mestu ni večjega podpornika umetnosti, kot je on sam, vendar pa Banksyjeva dejanja uničujejo lastnino, saj so grafiti znamenje razkroja in izgube nadzora.

Na lov za Banksyjem, ki javnost o svojih projektih, potem ko jih konča, obvešča prek svoje spletne strani, se je zdaj pognala newyorška policija. Vendar, kot je sporočila, lova na umetnika ni umestila med svoje prednostne naloge. Banksy je na novico o policijskem pregonu odgovoril z besedami, da "ne verjame vsega, kar bere v časopisih".

Banksy je svoj projekt začel oktobra, trajal pa naj bi do konca meseca. V New Yorku tako vsak dan odkrijejo kak njegov grafit ali platno, ki pa po navadi ne obstaneta prav dolgo. Drugi grafitarji jih skušajo uničiti, dokler niso vedeli, da gre za dela znanega umetnika, pa so to počeli tudi lastniki zgradb. Zdaj jih nekateri ščitijo z varnostniki in steklenimi pregradami. Grafite na javnih zgradbah pa zaradi županovega odnosa do Banksyjevega dela hitro očistijo.

Najbolj veseli so redki posamezniki, ki so kupili njegova platna v sklopu akcije pred Centralnim parkom, ko so bila na ulični stojnici na prodaj za 60 dolarjev. Ta platna lahko med zbiratelji dosežejo ceno tudi do 30.000 dolarjev.

Kje bo "udaril" naslednjič?
Banksy je nazadnje včeraj na zahodni strani Manhattna narisal silhueto fanta, ki s kladivom udarja po uličnem hidrantu, mesto pa je v napetem pričakovanju, kje se bo pojavilo njegovo naslednje delo. Tako so agencije preplavile fotografije navdušenih Newyorčanov, ki stojijo poleg hidranta.

Banksy naj bi se rodil leta 1974 v britanskem Bristolu, zaslovel pa je v zadnjem desetletju s svojimi satiričnimi umetniškimi uličnimi projekti, podobnimi newyorškemu. Ob tem pa pravzaprav nihče ne ve, kdo je in kakšen je videti.