Drugo
(8)
false
Nikjer ni ohranjenega zapisa o tem, kaj se je dejansko v templjih, t. i. mitrejih, dogajalo (fotografija je simbolična). Foto: AP
false
Arheologi so na lokaciji novega Bloombergovega sedeža izkopali doslej najobsežnejšo zbirko predmetov iz obdobja rimske antike, in sicer kar 15.000 predmetov. Foto: EPA
false
Mitraizem je bil še posebej razširjen med rimskimi vojaki. Foto: Reuters

Dodaj v

V Londonu rekonstruirali rimski tempelj, posvečen bogu Mitri

Skrivnostni kult mitraizma
11. november 2017 ob 14:30
London - MMC RTV SLO

Rimski tempelj, datiran okoli leta 240 n. št., posvečen "ubijalcu bika", bogu Mitri, si je mogoče ogledati na izvirni lokaciji pod Bloombergovim evropskim sedežem v Londonu.

Ostanke templja boga Mitre so po naključju odkrili leta 1954 na mestu, kamor je v drugi svetovni vojni padla bomba. Razstavili so jih in jih ponovno sestavili 100 metrov vstran od njihove izvirne lokacije. Postali so takojšnja senzacija, saj si jih je dnevno ogledalo tudi do 30.000 ljudi, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Najdišče so prepoznali kot Mitrin tempelj, ko je iz ruševin pokukala izklesana glava postavnega mladeniča. Glavo in druge predmete so nato odpeljali v londonski muzej, izvirne v razmočenem blatu ohranjene lesene rimske klopi, kamor so se obiskovalci templja lahko usedli, in ki bi jih danes imeli za arheološki dragulj, pa so zavrgli.

Zdaj pa so ostanke templja vrnili na njihovo izvirno lokacijo, v globino sedmih metrov, in jih restavrirali v stanje po končanih arheoloških izkopavanjih leta 1954. Restavrirane ostanke templja so oživili s pomočjo zvokov in svetlobe. Potopljeni so v poltemo, zvočna pokrajina posnema zvoke v rimskem templju pred stoletji, iluzijo zidov pa so ustvarili s pomočjo svetlobnega zidu, ki pada s stropa.

Eno največjih odkritij v Londonu
Na lokaciji današnjega Londona je stalo že rimsko mesto, vendar se je do danes ohranilo le malo materialnih ostankov iz tistega časa, je pojasnila arheologinja Sophie Jackson. "To je bilo res eno najpomembnejših odkritij v Londonu, če ne kar v celotni Veliki Britaniji v 20. stoletju," je dejala o templju boga Mitre. Tempelj so Rimljani ob reki zgradili okoli leta 240 in ga posvetili eni svojih najbolj skrivnostnih in kultnih figur »ubijalcu bika«, bogu Mitri.

Skrivnostni kult mitraizma
Bog Mitra je bil arijski bog svetlobe. Njegov mistični kult spopada med dobrim in zlom, ki se je razširil iz Perzije skozi Rim do Germanije in Britanije, je bil močno popularen zlasti med vojaki. Mitro so navadno upodabljali, kako ubija bika.

Krepak mladi bog z vzhoda Mitra je bil še posebej priljubljen pri vojakih, ki so ga častili s prižganimi baklami v podzemnih templjih, kjer je kri žrtvovanih živali zamakala blatna tla. Rekonstrukcija dogajanja v templju oziroma obreda vključuje zvočni posnetek sprehajajočih se sandalov in glasov, ki ponavljajo besede z grafita, ki so ga našli v enem od templjev v Rimu, je poročal The Guardian.

"Kult je bil skrivnosten, tako da sam obred ostaja uganka. Nikjer ni ohranjenega zapisa o tem, kaj se je dejansko v templju dogajalo, nobene Mitrine knjige ni," je pojasnila vodilna arheologinja Sophie Jackson iz londonskega arheološkega muzeja. Gotovo je zgolj eno, in sicer da v tem templju niso žrtvovali nobenega bika, saj je prostor premajhen, je dodala.

Lesene ročno popisane tablice
Pred začetkom gradnje Bloombergovega novega evropskega sedeža v Londonu so sicer na izredno bogati in za arheologe pomembni lokaciji potekala tudi šestmesečna arheološka izkopavanja. Arheologi so izkopali doslej najobsežnejšo zbirko predmetov iz obdobja rimske antike, in sicer kar 15.000 predmetov, med njimi nakit in lončenino, ki osvetljujejo življenje prebivalcev antičnega mesta, je še poročal AFP.

Razmočena tla so omogočila neverjetno konzervacijo, tako da je zobu časa kljubovalo tudi na stotine lesenih tablic, na kakršne so pisali Rimljani in ki so za silo ohranile najstarejše ročno napisane dokumente, najdene v Britaniji. Gre za tablice z zapisi vse od prvih let po prihodu Rimljanov v Britanijo, na tablicah pa je tudi najstarejši ohranjen zapis rimskega mesta Londinium. Michael Bloomberg je dejal, da so pri podjetju skrbniki antičnega kraja in artefaktov. "London ima kot kulturno in poslovno križišče dolgo zgodovino in na tej tradiciji moramo graditi naprej," je dejal.

Londonski Mithraeum v okviru Bloombergovega sedeža bo vključil tudi umetniško galerijo, na ogled pa bo tudi več kot 600 od 14.000 antičnih predmetov, ki so jih našli na lokaciji templja. Med drugim bo mogoče videti lesena vrata, sandale, miniaturno gladiatorjevo čelado, vrezljano v jantar, ter leseno tablico z najstarejšo ohranjeno finančno transakcijo v Britaniji, je poročal The Guardian.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
Bivši uporabnik
# 11.11.2017 ob 16:48
HOR, kar si naštel so klasični atributi skoraj vsakega monoteističnega božanstva. Mitra in Jezus še zdaleč nista edina, rojena od device na 25. december. Vsi so slabe kopije sonca =)
por
# 11.11.2017 ob 17:11
Enki se obrača v grobu, Enlil malo manj
Ursus1984
# 13.11.2017 ob 16:10
Članek o mitraizmu pa niti z besedo ni omenjen Ptuj z okolico, osrednja tovrstna lokacija na slovenskih tleh?
naš človek
# 11.11.2017 ob 22:04
Dajmo skupaj: Miha - Mihov, Janša - Janšev, Mitra - Mitrov.
Po hrvaško je pa res Mitrin.
Celt
# 11.11.2017 ob 19:29
Zanimivo.
HOR
# 11.11.2017 ob 20:07
@memento_mori
# 11.11.2017 ob 16:48

Ja, ampak je ravno bilo govora o Mitri...
V bistvu je to v osnovi samo mitsko alegorična zgodba, ki na simboličen načni pripovedujejo o astronomskem in astrološkem dogajanju v čast soncu...
HOR
# 11.11.2017 ob 16:05
Mitra: Poganski Jezus pred Jezusom...

-rojen 25 decembra od device
-imel 12 spremljevalcev oziroma učencev
-delal čudeže
-božji pastir in odrešenik
-se je žrtvoval za mir na svetu
-z vnebovzetjem odšel v nebesa
-mitraizem ima evharistijo ali sveto večerjo, poudarja krst in prakticira nedeljo, kot "Gospodov dan"

Mitra, kot sončni bog zvira iz indijskih ved 3500 let pred našim štetjem
LINK
www.truthbeknown.com/mithra.htm
cenitamsok
# 11.11.2017 ob 21:47
Po Kristusu se šteje naše štetje ne po Mitri, Kekci Gregci!
Kazalo