Drugo
Tovarna rog
Po besedah odvetnika rogovcev želi Mol doseči, da bi bili vsi uporabniki Roga priznani kot stranka. A tega ne more doseči, ker je po zakonu bistvena predpostavka za to, da ima ta skupnost premoženje, ta skupnost pa tega nima. Foto: BoBo
Rog
Mol je na območju tovarne Rog predvidela celovito arhitekturno-urbanistično prenovo in gradnjo Centra Rog, ki bi bil namenjen kreativnim industrijam in vizualnim umetnostim. Vendar do rešitve sodnega spora z začasnimi uporabniki nima vstopa na to območje. Foto: BoBo

Dodaj v

Zahtevek Mola proti rogovcu na prvi stopnji odobren, pritožba vložena

V teku še sedem podobnih postopkov
15. september 2017 ob 12:12
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Okrožno sodišče v Ljubljani je med sodnimi počitnicami v primeru tožbe Mestne občine Ljubljana (Mol) proti enemu izmed uporabnikov tovarne Rog ugodilo zahtevku Mola in presodilo, da mora uporabnik izprazniti prostor in ga vrniti občini.

Na Molu so sodbo označili za ugodno, odvetnik rogovcev pa je nanjo vložil pritožbo na višje sodišče.

Mol na sodišču uveljavlja lastninsko pravico nad območjem nekdanje tovarne Rog, ki ji jo, kot trdijo na občini, od junija 2016 odrekajo začasni uporabniki. V tej zadevi poteka na sodišču več postopkov, okrožno sodišče pa je avgusta ugodilo Molu v tožbi zoper enega od uporabnikov. Kot so pojasnili na Molu, sodba pomeni, da je uporabnik "dolžan vrniti Molu v neposredno posest objekte in zemljišče - prostore bivše tovarne Rog, na parcelah, ki so navedene v izreku sodbe, vse prosto njegovih stvari, ter je dolžan opustiti kakršno koli poseganje v te nepremičnine". Molu pa mora povrniti tudi pravdne stroške.

Odvetnik Korenčan je pojasnil, da sodišče zahtevku Mola ni ugodilo v celoti, ker je ta meril na to, da bi "ta oseba morala izprazniti tudi vse druge osebe, kar je nekako nemogoče, ker ne more ena oseba vplivati na druge v smislu, da bi jih odstranila". Po njegovih besedah želi Mol doseči, da bi bili vsi uporabniki Roga priznani kot stranka. A tega ne more doseči, ker je po zakonu bistvena predpostavka za to, da ima ta skupnost premoženje, ta skupnost pa tega nima, trdi Korenčan.

Kaj bi s pravnomočnostjo sodbe sploh dosegli?
"Tako da tudi če bo sodba postala pravnomočna, je veliko vprašanje, kaj je občina s tem sploh dosegla. Ker, kot vemo, je uporabnikov tovarne Rog vsaj 150. To bi lahko dosegli samo proti vsakemu posebej, a ne vem niti, če se sploh vsi med seboj poznajo," je povedal odvetnik rogovcev, ki je že vložil pritožbo na višje sodišče. Ker gre za klasično izpraznitveno tožbo, je to po njegovih besedah prednostna zadeva, zato se zna zgoditi, da bo pritožbeno sodišče o tem odločilo v nekaj mesecih. In če bo sodbo potrdilo, bo moral uporabnik zapustiti Rog.

To je sicer prvi primer, ki ga je proti uporabnikom Roga sprožila Mol. Po Korenčanovih besedah je v teku še sedem podobnih postopkov, za katere pričakuje podobno odločitev, sodišče pa mora "procesuirati vsakega posebej, ne more biti avtomatizma". Odprt pa je tudi še en postopek, v katerem uporabniki tožijo občino zaradi motenja posesti junija lani, ko je Mol želela vstopiti v Rog z varnostniki. Obravnava za to bo ob koncu septembra, je še povedal Korenčan.

"Sodba je, pričakovano, ugodna," so dejali na Molu, kjer pričakujejo ugodne odločitve sodišča tudi v drugih primerih. Se je pa občina pritožila na del izreka sodbe, ki govori o tem, da bi toženi izročil Molu prostor, ki je prost vseh ljudi.

A. K.
Prijavi napako
Komentarji
larbitron
# 15.09.2017 ob 13:01
Še ena od cvetk slovenskega pravnega sistema.
Nekdo ti nezakonito zasede tvojo lastnino in ti se moraš potem leta pravdat, da ga odstraniš.
Radoveden
# 15.09.2017 ob 14:52
ladja norcev. GAZI!
vrtojb5
# 15.09.2017 ob 14:23
Neverjetno, tale demokracija je res cudovita.
Primorc
# 15.09.2017 ob 14:30
Zakaj tista sramota ob Ljubljanici sploh še stoji?
Mikita
# 15.09.2017 ob 14:53
Zadnjič je en prijatelj na facebooku objavil posnetke nočnih zabav v rogu, ki so karaoke in dretja tipa “ajde“, “ruke gore“, “ otiiiišla siiii”, posnetki kažejo tudi kempiranja, nočne piknike, privatna praznovanja rojstnih dni in ostalih veselih dogodkov. Žal velik del javnosti to razume kot pomembno alternativo etablirani kulturi in nepogrešljivo urbanost, vključno z Marcelo Štefančičem jr. in precejšnjim številom priznanih filozofov in profesorjev.
Javno mnenje tistih, ki to gledajo v glavnem od daleč je, da gre za “prostore svobode”.
Takih kafan je na balkanu v vsaki vasi kar nekaj.
Mikita
# 15.09.2017 ob 16:43
Kako zlahka nekateri zagovarjajo fašizem.

Ah, kako lepo bi bilo, če bi svet bil tako enostaven, pa ni.

Udarili sta se dve socialni skupini, ki bi želeli na plečih drugih sebi več pravic in lastnine. S tem, da je ena dobila mandat na volitvah, druga pa ni bila demokratično izvoljena, ampak se je kar sama imenovala za varuha demokratičnosti.
Skippy
# 17.09.2017 ob 15:20
Ha ha ha, saj nismo resni od pravne države. To pomeni, da se vam lahko ljudje poljubno selijo v hiše, itak bo nekaj let trajalo, da ga boste spravili ven?
svyatoslav
# 15.09.2017 ob 19:13
Ljubljančani bi morali samooklicane "rogovce" pozvati, da zapustijo prostor.
Iz radovednosti sem obiskal tovarno. Smrad po urinu, prah, u,azanija, nekaj lokalnih pijančkov, skvoterji in seveda anarhisti. Občasno se jim pridruži tudi kakšen hipster.
Pa nobene umetnosti nisem videl.
Diši jim elitna lokacija, to je poanta.
Seveda diši lokacija tudi molovcem. Da ne bomo potem videli na tem mestu kakšna elitna stanovanja za zmagovalce tranzicije, beri lopove, ki so oplenili državo.
Na koncu Ljubljančani ne bodo imeli nič koristi.
anny22
# 17.09.2017 ob 21:40
Kot je povedal svyato. Stavba je izjemno nevarna za kakršnokoli dejavnost ali samo zadrževanje po prostorih, vse se podira, zamaka streha, nasmeteno in nametano po vseh kotih, brez luči se prebijaš po temnih hodnikih, čakaš, kdaj se bo vate zagnala podgana s krvavimi čekani...

Ne spadam med umetnostne kritike, zato ne morem soditi o umetniški vrednosti prebivalcev in njihvih stvaritev. Ampak ko se bo komu vse skupaj podrlo na glavo, lahko Rogovci tožijo lastnika, to je MOL. Ker ni zagotovil varnosti, haha!
povzetek
# 19.09.2017 ob 09:31
"lahko Rogovci tožijo lastnika, to je MOL. Ker ni zagotovil varnosti, haha!"

MOL bi morali tožiti Ljubljančani že davno, ker tako slabo gospodari z lastnino.
pedalski
# 15.09.2017 ob 16:30
hvala bogu da obstajajo skvoterji. Sicer bi ta zgradba ostala pozabljena od občine še 30 let.
povzetek
# 15.09.2017 ob 15:15
Kako zlahka nekateri zagovarjajo fašizem.
Kazalo