Film Izlet, v katerega je Nejc Gazvoda vložil vse - ne frustracije, ampak energijo in entuziazem - je po uspešni udeležbi na več kot 15 mednarodnih festivalih ter dobrih kritikah v uglednih filmskih revijah prišel še na slovenska platna. Foto: FSF
Film Izlet, v katerega je Nejc Gazvoda vložil vse - ne frustracije, ampak energijo in entuziazem - je po uspešni udeležbi na več kot 15 mednarodnih festivalih ter dobrih kritikah v uglednih filmskih revijah prišel še na slovenska platna. Foto: FSF
Aleksandrinke
Metod Pevec bo svoj kritiško hvaljeni dokumentarec Aleksandrinke predstavil tudi v mestu, od koder so se ženske, ki jih predstavlja v filmu, nekoč odpravile svoji težki usodi naproti. Foto: Kinodvor
Nejc Gazvoda
Nejc Gazvoda bo avgusta začel snemati svoj drugi celovečerec Dvojina. Foto: PR Filma Izlet

Na literarnem prizorišču trdno navzoč že več let, s filmskim prvencem Izlet pa je Nejc Gazvoda lani osvojil najprej občinstvo sarajevskega filmskega festivala, nato pa nadaljeval svojo pohod še na druge festivale. Film o prijateljstvu, ljubezni in iščoči se mladi generaciji, v katerem igrajo Nina Rakovec, Jure Henigman in Luka Cimprič, je od danes na sporedu slovenskih kinematografov.
Obenem se danes začenja 23. tržaški filmski festival, najpomembnejši festival filmov iz srednje in Vzhodne Evrope v Italiji. Festival odpira film Matere Milča Mančevskega, veterana makedonskega filma, ki si ga je bilo mogoče ogledati na zadnjem berlinskem festivalu.


Poleg Izleta je v tekmovalni program uvrščenih še sedem filmov, med drugim romunski Loverboy Catalina Mitulesca in bolgarski film Ave Konstantina Bojanova, oba sta bila premierno prikazana na zadnjem festivalu v Cannesu, ter češki film Dom Zuzane Liove, ki so ga prvič prikazali na zadnjem Berlinalu. Izlet, edini predstavnik z območja nekdanje Jugoslavije, bodo predvajali 21. januarja.
V Trstu tudi Aleksandrinke
V kategoriji dokumentarnih filmov se za nagrade poteguje 18 naslovov, ki prikazujejo zgodbe od Baltika do Slovenije. Po štirih letih, leta 2008 je bil to film Otroci s Petrička Mirana Zupaniča, se je od slovenskih filmov v program najboljših dokumentarcev uvrstil dokumentarec Metoda Pevca Aleksandrinke. Na sporedu bo v nedeljo, 22. januarja, projekcije se bo udeležil tudi režiser.
Priprave na film Dvojina
V okviru festivala, ki se bo sklenil 25. januarja, bodo potekale predstavitvene delavnice, ki jih vodijo priznani avtorji in novi talenti. Letos se s tem namenom v Trstu med drugim mudita Mančevski in Madžar Istvan Szabo, nove talente pa bo zastopal prav Gazvoda, ki bo v sklopu projekta Eastweek nastopil v nedeljo, 22. januarja. Režiser se že pripravlja na drugi celovečerec Dvojina, ki naj bi ga - znova v sodelovanju s produkcijsko hišo Perfo - začeli snemati konec avgusta.
Še dva slovenska projekta velja omeniti, saj se jima je uspelo med 182 prijavljenimi projekti iz 29 evropskih držav uvrstiti med končnih 18, ki se bodo predstavili na uradnem predstavitvenem dogodku in se potegovali za štipendijo EAVE 2012. To sta Moj narobe svet producentske hiše Petra Pan in omnibus Izguba nedolžnosti v produkciji Staregare in sosedskih držav. Letos so zaradi velikega števila prijavljenih odprli še dve sekciji. Med projekti v zgodnji fazi razvoja se bo predstavil slovenski projekt Rudnik usoda Studia Maj, med projekte, ki so bili že predstavljeni na drugih koprodukcijskih srečanjih, pa se je uvrstil Dvojina producenta Perfo Production.