Tretji del avtobiografije je več kot spomini, saj prinaša tudi razgradnjo avtorjeve duševnosti. Foto: Sanje
Tretji del avtobiografije je več kot spomini, saj prinaša tudi razgradnjo avtorjeve duševnosti. Foto: Sanje
Pot do učenosti
V Poti do učenosti Bartol opisuje prva učna leta do vstopa v gimnazijo. Foto: RTV SLO
Pisanje Alamuta je bilo zaradi avtorjevega strahu, da se romanu kaj zgodi, preden bo končan, prava nočna mora.

Trilogija Mladost pri Svetem Ivanu je zdaj popolna, saj je pri založbi Sanje izšla še tretja Bartolova knjiga. V delu Romantika in platonika sredi vojne avtor razkriva spomine na tržaška gimnazijska leta med prvo svetovno vojno, prve ljubezni in boje, pa tudi vpliv 1. svetovne vojne na življenje njegove družine.

Bartol - zbiratelj značajev
Avtor spremne besede Dušan Jelinčič meni, da je pomen romana tudi v ohranjanju zgodovinskega spomina, podatkov o tem, kako so ljudje živeli v času okrog 1. svetovne vojne in med njo, o čem so se pogovarjali ... Jelinčič predvideva, da se je Bartol pisateljske umetnosti učil že v otroških letih, saj meni, da si je že takrat precej zapisoval. Poseben dar naj bi Bartol imel za opisovanje značajev, avtor spremne besede pa ga je označil celo za zbiratelja značajev.

Razgradnja pisateljeve duševnosti
Jelinčič sicer bralce Bartolovih spominov opozarja na preplet psihologije, filozofije in esejistike, ki že napovedujejo kasnejši postmodernizem, v katerega se je avtor Alamuta spustil v nekaterih delih novoizdanega dela. Pri Sanjah pa poudarajo, da je pisatelj ob spominih na kraje in ljudi tržaškega zaledja ponudil tudi razgradnjo svoje duševnosti, ki je v kasnejših letih porodila njegov opus.

Z Alamutom dosežena nesmrtnost
Prav najpomembnejšemu delu njegovega dela Alamutu je namenjeno posebno poglavje, v katerem Bartol odkriva, kako zelo ga je skrbelo za usodo tega romana in kako si je oddahnil, ko je bil končan, saj je bil prepričan, da je z njim dosegel nesmrtnost. Nič več ni doživljal nočnih mor o tem, kako bo z zapiski vred zgorela njegova hiša, bil je pomirjen.

Kmalu tudi film?
Bartol sam je sicer verjel v svoj opus, čeprav je bil nenehno sprt s prevladujočo "cankarjansko-lirično" literarno strujo. Stavil je na tujino, za katero je bil prepričan, da ga bo ocenila pravilneje kot domače kritike, za katere je menil, da niso doovlj objektivne, pa če so bile pozitivne ali negativne. Zdaj se Bartolu za opus ne bi bilo več treba bati, saj se pripravlja izdaja njegovega zbranega dela, direktor zalobže Sanje Rok Zavrtanik pa je omenil tudi snemanje filma, za katerega se zanimajo domači in tuji producenti, a jim sive lase delajo avtorske pravice.

Do romantike pred pravljic in poti do učenosti
Romantika in platonika sredi vojne se začenja tam, kjer se končujeta prejšnji Bartolovi avtobiografiji Svet pravljic in čarovnije ter Pot do učenosti, v katerih opisuje svoje otroštvo in prva učna leta do vstopa v gimnazijo. Leta 1903 rojeni avtor je odlomke iz svojega življenja že v letih 1955 in 1956 izdajal v Primorskem dnevniku, kjer so njegovi spomini izhajali kot podlistki.