Ivo Svetina zagovarja, da je pisateljskemu delu treba vrniti dostojanstvo, ker je to poklic, ne prostočasna dejavnost. To si je zadal med naloge za svoj mandat. Foto: BoBo
Ivo Svetina zagovarja, da je pisateljskemu delu treba vrniti dostojanstvo, ker je to poklic, ne prostočasna dejavnost. To si je zadal med naloge za svoj mandat. Foto: BoBo
Pisateljski dan odprtih vrat se bo končal s tradicionalnim branjem članov društva v poklon Prešernovemu dnevu, 8. februarju. Foto: BoBo

S celodnevnim programom želijo pisatelji privabiti najmlajše, tiste, ki jih zanimajo založniške smernice, in vse, ki želijo prisluhniti branju njegovih članov. Besedo je imel tudi novi predsednik društva Ivo Svetina.

Dan odprtih vrat je dopoldne odprl Slavko Pregl, avtor skoraj 50 knjig, večinoma za mlajše bralce. Lani je bila njegova Odprava zelenega zmaja izbrana na javnem razpisu projekta Javne agencije za knjigo RS - Rastem s knjigo, ki želi spodbuditi dostopnost in izvirnost kakovostnega slovenskega in mladinskega leposlovja. Spregovoril bo otrokom od 1. do 4. razreda.

Točno opoldne je sledil pogovor z novim predsednikom društva Svetino, ki zagovarja, da je pisateljskemu delu treba vrniti dostojanstvo, ker je to poklic, ne prostočasna dejavnost. To si je zadal med naloge svojega mandata.

Popoldanski pogovor bo namenjen slovenskim in mednarodnim izkušnjam pisatelja kot središča novih založniških gibanj. Sodelovali bosta založnica in pisateljica Tanja Tuma ter Renata Zamida, vodja e-knjižnega projekta Biblos - servisa za knjižnično izposojo in prodajo e-knjig, ki ga upravlja založba Beletrina.

Tanja Tuma je na spletni knjigarni Amazon kot samozaložniška pisateljica izdala prvenec v angleškem jeziku, obsežen zgodovinski roman Winds of Dalmatia, ki je k branju in komentiranju pritegnil več tisoč ljudi. Številni so si knjigo naložili kot zastonjkarske izvode med promocijskimi dnevi programa Kindle Select ali izvode kupili v elektronski oziroma papirnati obliki, od jeseni pa je knjiga na voljo tudi za bralnike Kobo.

Renata Zamida bo spregovorila o e-knjigi, ki se uveljavlja kot nov medij branja. Skušala bo odgovoriti na vprašanja, kakšna je njena vloga v Sloveniji v primerjavi s svetovnimi trgi, ali so trendi v porastu ali stagnaciji, kakšne e-knjige beremo Slovenci in ali si jih izposojamo ali kupujemo.

Pisateljski dan odprtih vrat se bo končal v dvorani Lili Novy v Cankarjevem domu, kjer bo ob 18.00 tradicionalno branje članov društva v poklon Prešernovemu dnevu, 8. februarju. Sodeloval bo pesnik Veno Taufer v družbi novosprejetih članov Marinke Fritz Kunc, Petra Kovačiča Peršina, Silvane Paletti, Toma Podstenška in Valerije Skrinjar Tvrz, so sporočili iz društva.