Rushdie med drugim poziva k pomilostitvi Troya Davisa, obsojenega morilca, ki trdi, da je nedolžen, a ga danes v Georgii čaka usmrtitev, in odgovarja na vabila na 'orgije s stepeno smetano'. Foto: Twitter
Rushdie med drugim poziva k pomilostitvi Troya Davisa, obsojenega morilca, ki trdi, da je nedolžen, a ga danes v Georgii čaka usmrtitev, in odgovarja na vabila na 'orgije s stepeno smetano'. Foto: Twitter

Danes se odmikamo od ontoloških vprašanj ali, kot je rekel Popaj, I yam what I yam and that's all that I yam.

Salman Rushdie (na Twitterju)
Salman Rushdie
Rushdie je vedno imel za pisatelja nenavadno zvezdniški status in bil (predvsem zaradi niza mlajših, brez izjeme zelo privlačnih žensk, s katerimi so ga povezovali) redno predmet raznih družabnih kronik in tračarskih kolumn. Leta 2007 je razpadel njegov četrti zakon (z nekdanjo manekenko in z emmyjem nagrajeno voditeljico oddaje Top Chef, Padmo Lakshmi). Foto: EPA

Med drugim lahko spremljamo njegov "dvoboj na smrt v Scrabblu" s Kylie Minogue.

Bookerjev nagrajenec, pisatelj, čigar idiosinkratičnega sloga ni mogoče skrčiti na preprosto etiketo "postmodernizma", "magičnega realizma" ali "postkolonializma", literarni velikan, ki je obenem že nič kolikokrat krasil naslovnice tabloidov in petične manhattanske zabave, je zdaj svoje stanovske kolege odkril še na Twitterju. Pod uporabniškim imenom @SalmanRushdie1 si zdaj prijaznosti izmenjuje z vsemi, od Margaret Atwood do Kylie Minogue.

Najprej je Rushdie "obračunal" z uporabnikom, ki mu je izmaknil uporabniško ime: "Kdo si? Zakaj se izdajaš zame? Sprosti to uporabniško ime. Vsi sledilci, vedite, da je to vsiljivec," je zapisal.

Čeprav je začel hitro nabirati svoje lastne sledilce, je spletna skupnost sprva seveda dvomila, da ima opravka z resničnim Rushdiejem. "Testiram, da vidim, ali si to res ti," je zapisala @KimberlyBurnsPR. "Naštej glasbena izvajalca, ki sta nastopala na newyorški zabavi ob izidu Luke" (s tem je imela v mislih Rushdiejev lanski roman Luka and the Fire of Life). "Angela McCluskey in The Little Death, tako da veste!"

Naveličan "ontoloških vprašanj" o svoji identiteti
"Kje se je Faiz leta 1947 skrival pred nasiljem?," je vprašal Timeov novinar Omar Waraich, ki je očitno presodil, da ni veliko laikov, ki bi iz rokava stresali biografske podatke o pakistanskem pesniku Faizu Ahmedu Faizu. "Pod preprogo moje tete Begum Majeed Malik v njeni kleti v Karačiju. Zdaj pa nehajte vsi skupaj. Postaja dolgočasno," je prišel odgovor. Zjutraj je status spremenil v "Danes se odmikamo od ontoloških vprašanj ali, kot je rekel Popaj, I yam what I yam and that's all that I yam (Sem, kar sem, in to je vse, kar sem.)"

Rushdie, čigar profil je Twitter medtem že verificiral, tvita s precejšnjim žarom. Po manj kot enem tednu ima že skoraj 22 tisoč sledilcev, sam pa sledi vsem, od Mobyja, Steva Martina, Kevina Spaceya in Craiga Fergusona do Marthe Stewart in Gwyneth Paltrow, ter se tako s pisatelji kot z oboževalci zapleta v živahne debate. Potem ko je o Kylie Minogue tvitnil, da je "sicer dobra v Scrabblu, ampak naj omenim, da jaz zmagujem", je avstralska pevka zahtevala 'revanšo'. "Zmenjeno. Povratna tekma kjer koli, kadar koli. Dajmo," je odgovoril.

"Zdravo, literarni bog ljubezni," ga je pozdravila pisateljica Kathy Lette, ki ga je povabila na "Odmorček? Kosilo? Orgijo s stepeno smetano?Xxx". Iz te moke sicer ni bilo kruha: "Predaleč si. Zunaj dometa stepene smetane."

Potem ko je na Twitterju objavil svojo novo zgodbo, A Globe of Heaven, je nagovoril še Breta Eastona Ellisa, Mio Farrow, Stephena Frya in Margaret Atwood ter se dogovoril za srečanje z Neilom Gaimanom. "Dragi svet, prosim sledite Salmanu Rushdieju. In bodite prijazni z njim. Piše dobre knjige in ve vse," je svojim 1,6 milijona sledilcem na srce položil Gaiman. "Fala, stari, tudi ti nis' slab" (oziroma Fanks guvnor yer not so bad yersel,)," je bila Rushdiejeva zahvala.

Danes se odmikamo od ontoloških vprašanj ali, kot je rekel Popaj, I yam what I yam and that's all that I yam.

Salman Rushdie (na Twitterju)