Vhod v enega najbolj zloglasnih nacističnih taborišč iz druge svetovne vojne, Auschwitz-Birkenau na Poljskem. Foto: EPA
Vhod v enega najbolj zloglasnih nacističnih taborišč iz druge svetovne vojne, Auschwitz-Birkenau na Poljskem. Foto: EPA

Muzej holokavsta v Washingtonu (United States Holocaust Memorial Museum) je izdal prvi zvezek enciklopedije o nacističnih taboriščih in getih, ki bo identificirala 20.000 tovrstnih krajev. Enciklopedija v sedmih delih bo vsebovala "prvi obširni pregled vseh znanih nacističnih taborišč in getov" med letoma 1933 in 1945, je sporočil muzej.

Enciklopedija bo zdaj na enem mestu v angleščini združila podatke, ki so bili raztreseni na milijonih straneh neizdanega in arhivskega gradiva v različnih jezikih. Preostalih šest zvezkov bodo predvidoma izdali do leta 2018.

"Nepogrešljiv vir za raziskovalce holokavsta"
Direktor muzejskega centra za raziskave holokavsta Paul Shapiro je enciklopedijo označil za "nepogrešljiv vir za raziskovalce holokavsta". "Muzej je zavezan k ohranjanju zavesti o holokavstu v vseh njegovih razsežnostih, še posebej zdaj, ko je vse več zanikanj, da je holokavst zgodovinska resnica," je dejal.

Kot je povedal vodja projekta Geoffrey Megargee, je raziskava pokazala, da je bilo nacističnih taborišč precej več, kot so poznavalci sprva verjeli.

A. K.