National Gallery je peti najbolj obiskan muzej umetnosti na svetu. Foto: EPA
National Gallery je peti najbolj obiskan muzej umetnosti na svetu. Foto: EPA

Galerija A leži pod obstoječimi razstavnimi prostori in bo ponujala nov pogled na pestro zbirko evropskih slikarjev. V njej bo v 218 delih različnih umetnikov, od Botticellija do Rose Bonheur, na enem mestu na ogled 400-letna zgodovina slikarstva, poroča Guardian. Vhod v galerijo predstavljajo stopnice v eni od zdajšnjih galerij, ki se spuščajo v spodnje nadstropje, kjer se potem obiskovalcu odpre pogled na nov svet umetnin.

Doslej je bil vstop v ta skriti del mogoč le ob sredah popoldne, ko so odmaknili ograjo in obiskovalcem omogočili ogled del, ki niso bila v glavnih razstavnih prostorih.

V nasprotju t drugimi muzeji, ki hranijo svoja dela zunaj muzejskih prostorov, National Gallery celotno zbirko hrani v svojih prostorih na Trafalgar Squaru, kljub temu pa so imeli raziskovalci doslej precej težav pri raziskovanju del, ki so bila shranjena v pred obnovo temnih prostorih. Po dveletni obnovi pa so nekoč temne sobane preuredili v svetle razstavne prostore, kjer bodo razstavljena dela na ogled v popolnoma drugačni luči. Kot še poroča Guardian, je večina del, ki bodo odslej na ogled, del stalne zbirke galerije, nekatera že od viktorijanske dobe dalje.

National Gallery peti najbolj obiskan muzej na svetu
Muzej National Gallery so ustanovili leta 1824, v njem pa domuje več kot 2.300 slik, ustvarjenih od 13. stoletja do leta 1900. Spada med najbolj priljubljene turistične točke v britanski prestolnici, kar potrjuje tudi to, da je peti najbolj obiskani muzej umetnosti na svetu, pred njim so Louvre, Metropolitanski muzej umetnosti, British Museum in Tate Modern.