S skoraj vsake točke v Piranu lahko obiskovalec občuduje cerkev sv. Jurija, ki kraljuje nad mestnim središčem. O njenem nastanku ni točnih podatkov, domneva pa se, da je nastala v 12. stoletju. V sedanji velikosti je bila pozidana v 14. stoletju. Foto: BoBo
S skoraj vsake točke v Piranu lahko obiskovalec občuduje cerkev sv. Jurija, ki kraljuje nad mestnim središčem. O njenem nastanku ni točnih podatkov, domneva pa se, da je nastala v 12. stoletju. V sedanji velikosti je bila pozidana v 14. stoletju. Foto: BoBo
V 19. stoletju sta bili zunaj mestnega obzidja zgrajeni pokopališka cerkev sv. Mohorja in Fortunata (na fotografiji) in pokopališka vhodna veža, ki jo omenja Kosmač v noveli Tantadruj. Projekt zanju je v značilnem neogotskem slogu izdelal arhitekt Giuseppe Moso. Foto: Župnija Piran

Publikacija bo obiskovalcem in turistom na enem mestu predstavila vse pomembnejše podatke o tem, kaj se skriva v piranskih cerkvah.

Popravljanje površnosti drugih vodičev
V društvu Prijatelji zakladov sv. Jurija so predvsem pri turističnih vodnikih opazili, da velikokrat podajajo nepravilne podatke, kasneje pa so ugotovili, da so tudi v drugih objavah prisotni pomanjkljivi ali netočni podatki. Poleg tega se včasih poudarja nepomembno, pomembno pa izpušča, je ob robu predstavitve vodnika pojasnila predsednica društva Mira Ličen Krmpotič.

Sprva so nameravali pripraviti samo zloženko, a so ugotovili, da je treba izdati nekoliko obširnejšo knjižico. "Naša želja je bila podati verodostojne podatke in tudi ovrednotiti tiste stvari, ki so pomembne," je dodala Mira Ličen Krmpotič.

Ob entuziazmu članov društva ter ob pomoči piranske občine in župnije so tako izdali pričujoči vodnik v slovenskem in italijanskem jeziku v nakladi tisoč izvodov za vsak jezik. Če bo izkazan interes, utegne priti do ponatisa, sicer pa še v letošnjem letu načrtujejo izvod v angleškem, v prihodnosti pa še v nemškem jeziku.

Čeprav strogo vzeto ne gre za strokovno besedilo, pa predstavlja vodnik tudi pomemben vir podatkov. S primerjavo arhivskega ter drugega gradiva in obstoječe literature so namreč ažurirali oz. popravili marsikatero letnico in druge podatke o sakralnih objektih in predmetih, ki so tam hranjeni. Kot je poudarila predsednica društva, je to plod nekajletnega dela.

"Samo" še deset cerkva v uporabi
Kot je na sami predstavitvi navedel piranski župnik Zorko Bajc, je bilo v mestu nekoč kar 23 sakralnih objektov, danes pa je v uporabi še deset cerkva. Tem desetim so v predstavitvi dodali še nekdanjo cerkev sv. Katarine, minoritski samostan sv. Frančiška in zvonik, s čimer so skupno predstavili 13 objektov. Novi vodnik bo po njegovih besedah omogočil, da bo vsak obiskovalec lahko odkril, kaj se skriva v piranskih cerkvah, saj marsikatera ostaja neznana celo domačinom.