Slovenska prestolnica je konec tedna dobila prvo stensko preobrazbo stavbe. Foto: Kino Šiška
Slovenska prestolnica je konec tedna dobila prvo stensko preobrazbo stavbe. Foto: Kino Šiška

Mladi finski umetnik Pallo Ollap je na fasadi stavbe Upravne enote Ljubljana – izpostava Vič-Rudnik ob nekdanjem Kinu Vič dokončal svojo stensko poslikavo. Medved, ki zajezdi ptico opazovalce skuša nagovoriti, da v prihodnosti spodbudimo še kakšen podoben projekt v javnem prostoru.

Ollap je bil kot gost mednarodne umetniške rezidence Mural Arts Residency izbran med 24 prijavljenimi umetniki, saj je najbolj prepričal komisijo Kina Šiške. "Njega smo izbrali zaradi njegove edinstvene estetike, in ker gre za prvi mural v središču Ljubljane, smo želeli, da je nekaj posebnega, drugačnega. Je črno-bel, z malo rdeče, a se mi zdi, da je bila za začetek to prava odločitev," je dejala Piera Ravnikar, vodja programa za vizualno umetnost.

"Naslikal sem ptico in medveda, ki jezdi na njenem hrbtu. Ne vem, ali bi povedal, kaj pomeni. Rajši vidim, da si ljudje sami izmislijo zgodbe, ki jih pripovedujejo moje slike," pravi študent uporabnih umetnosti in oblikovanja na Univerzi Aalto v Helsinkih. Predvsem za zabavo, občasno pa tudi za preživetje, ustvarja na področju ilustracije in slikarstva. Že več kot deset let je dejaven na področju ulične umetnosti, med drugim lahko njegove stenske poslikave občudujemo na ulicah večih finskih mest.

Delo finskega umetnika na stavbi Kina Vič
Delo finskega umetnika na stavbi Kina Vič