Jackson bi moral prihodnji mesec začeti glasbeno turnejo. Foto: EPA
Jackson bi moral prihodnji mesec začeti glasbeno turnejo. Foto: EPA
Paparaci in oboževalci Jacksona so pospremili tudi prihod užaloščenega zvezdnikovega očeta. Foto: EPA
Oboževalci so se zbrali tudi pred hišo Jacksonovih v Indiani, kjer je Michael živel kot otrok. Foto: EPA
V muzeju Madame Tussauds so ob voščeni lutki Jacksona postavili žalno knjigo, v katero se podpisujejo obiskovalci. Foto: Reuters
Jacksonove oboževalke pred bolnišnico, v kateri je umrl
Jackson je bil zelo priljubljen na vseh kontinentih in je imel na milijone privržencev. Foto: Reuters
Svet je pretresla smrt Michaela Jacksona

Kralju popa, ki je zaslovel še kot otrok, je v četrtek pozno zvečer zastalo srce, reševalci pa mu kljub hitremu posredovanju niso mogli pomagati. Ob njihovem prihodu pevec ni več dihal, zato so ga začeli oživljati, nato pa so ga prepeljali v bolnišnico, a je bilo za Jacksona, enega najbolje prodajanih popglasbenikov vseh časov, že prepozno.


Obdukcija in hišna preiskava

Oblasti so že določile mrliški pregled trupla, vendar pa lahko traja tudi več tednov, preden bo znan vzrok smrti. Toksiloški testi bodo pokazali, ali je imel Jackson v času smrti v krvi sledi mamil, alkohola ali kakšnih zdravil na recept. Njegovo truplo so iz bolnišnice s helikopterjem prepeljali k mrliškemu ogledniku.

Prav tako pa so losangeleški detektivi pregledali njegovo hišo v soseski Holmby Hills, vendar pa so preiskavo označili za 'vsakdanji' dogodek.

Napovedana turneja
Kljub temu pa se le dan po nenadni smrti svet že sprašuje, kaj je bil pravzaprav vzrok odhoda 'kralja popa' le nekaj tednov pred tem, ko naj bi se odpravil na svetovno turnejo.

Michael Jackson bi moral 13. julija z nastopom v Londonu začeti svoj povratek na glasbeno sceno. Turneja naj bi trajala do marca prihodnje leto, pevec pa se je nanjo pripravljal zadnja dva meseca. Njegov koncert v Londonu je bil razprodan že marca, praktično takoj za tem, ko so začeli prodajo kart.

Preberite si tudi zvezdniški portret Michaela Jackona, ki je bil napisan ob njegovi 50. letnici.

Šibko zdravje in naporne vaje
Širša javnost se je že dalj časa spraševala, kakšno je pravzaprav zdravstveno stanje Michaela Jacksona. Brian Oxman, predstavnik za stike za javnostmi družine Jackson, pa je povedal, da je bila njegova družina zadnje mesece precej v skrbeh zaradi Michaelovega zdravja. Ob tem pa tudi naporne priprave na prihajajočo turnejo na njegovo zdravje verjetno niso dobro vplivale. Kot je povedal Oxman, je imel Michael v zadnjem času nekajkrat vaje, na katerih se je zelo trudil, obenem pa dejal, da je Jackson v zadnjem času jemal kar nekaj zdravil, kar ga je prav tako oviralo pri vajah, kot so ga ovirale tudi stare poškodbe.
Promotor Jacksonovih nastopov, podjetje AEG Live, pa je marca sporočilo, da je skupina neodvisnih zdravnikov opravila štiriinpolurno preiskavo, ki naj bi jo uspešno prestal.

Zaslovel že pri šestih letih
Rojen je bil 29. avgusta 1958 v Garyju v zvezni državi Indiana. Bil je sedmi od devetih otrok, prvič pa je javno nastopil skupaj s še štirimi brati, ko je imel šest let. Nastopili so na šovu talentov, na katerem so tudi zmagali in pod imenom Jackson Five postali tudi najbolje prodajana skupina.

Svoj prvi samostojni album je izdal leta 1972, najbolj odmeven album Thriller pa je izšel leta 1982. Album je znan po tem, da se je kar sedem skladb uvrstilo na svetovne lestvice najboljših desetih skladb. Po svetu je bilo prodanih najmanj 27 milijonov primerkov.

Skupaj naj bi prodal okoli 750 milijonov plošč, za svoje delo pa je bil nagrajen s kar 13 grammyji, s čimer je tudi eden najuspešnejših glasbenikov vseh časov. Od leta 2005, ko je bil obtožen spolnega nadlegovanja otrok, je živel v popolni osamljenosti.

Dve poroki, trije otroci
Javnost je leta 1994 šokiral tudi s poroko s tedaj 26-letno hčerko Elvisa Presleyja Liso Marie, a njun zakon se je končal po manj kot dveh letih. Med plastično operacijo leta 1997 je v bolnišnici spoznal medicinsko sestro Debbie Rowe, s katero se je nato tudi poročil. Rodila sta se jima dva otroka, tudi te zakonske sreče pa je bilo konec po dveh letih. Z nadomestno materjo pa ima tudi sina Princa Michaela II. (z vzdevkom Blankett), ki se je rodil leta 2002.

Finančne težave
V zadnjih letih je bilo veliko govora tudi o njegovih finančnih težavah, ki naj bi bile posledice številnih tožb. Prav to naj bi bil tudi eden izmed vzrokov, da je Jackson napovedal serijo koncertov v Londonu.
"Svet je izgubil velikana"
Na Jacksonovo nenadno smrt so se odzvali številni znani ljudje. Njegova nekdanja žena Lisa Marie Presley je dejala: "Preplavljajo me vsa mogoča čustva. Sem brez besed, to je tako velika izguba, da si niti predstavljati ne morem." Glasbeni producent Quincy Jones, ki je z Jacksonom sodeloval pri treh albumih, pa je dejal: "Povsem sem sesut zaradi te nenadne smrti. Odšel je tako zgodaj ..." Igralka Brooke Shields, dolgoletna Jacksonova prijateljica, pa: "Moje srce je napolnjeno z žalostjo ob izgubi dragega prijatelja. Bil je izjemen prijatelj in umetnik, ki je svetu veliko dal." Madonna: "Kar ne morem nehati jokati. Vedno sem občudovala Michaela. Svet je izgubil enega velikanov glasbe, a njegove pesmi so nesmrtne."












Svet je pretresla smrt Michaela Jacksona