Ocenjujemo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.5 od 42 glasov Ocenite to novico!
Vojna zvezd: Sila se prebuja
Vesolje Vojne zvezd deluje po principu jasnih delitev na dobro in zlo, temo in svetlobo, črno in belo. Driverjev Kylo Ren presega te omejitve: njegova razklanost in kompleksnost sta svojevrsten novum v sagi.
Napake pretiranega naslanjanja na računalniško animacijo, ki je pokopalo Lucasove preddele, Abrams ni ponovil. Foto: 2i Film
Sila se prebuja
"Novi Luke Skywalker" je Rey (Daisy Ridley), sirota s puščavskega planeta, ki v zgodbo vstopi kot nihče, a kmalu postane jasno, da so ji v življenju usojene velike reči. Foto: 2i Film
Sila se prebuja
Shod v Nürnbergu? Poigravanje z nacistično ikonografijo pri karakterizaciji Tretjega ... pardon, Prvega reda, je precej očitno.
Sila se prebuja
"Chewie, doma sva." In fanom po vsem svetu se orosi oko.
Sila se prebuja
Z dvestomilijonskim proračunom je Sila se prebuja najdražji film v celi franšizi. Je pa seveda takoj podrl rekord najbolj gledanega filma v prvem koncu tedna predvajanja. Foto: 2i Film
Sila se prebuja
Pri nas si je film od začetka predvajanja pred slabim tednom ogledalo več kot 27 tisoč ljudi, zaslužek pa znaša dobrih 168 tisoč evrov. Foto: 2i Film
Nepomemben podatek: za film so morali sestaviti kar sedem droidov BB-8.

Filmska recenzija: Vojna zvezd. Sila se prebuja

Najbolj pričakovani film ... desetletja?
22. december 2015 ob 18:34,
zadnji poseg: 22. december 2015 ob 19:36
Ljubljana - MMC RTV SLO

Ne, Jar Jar Binksa ali Ewokov v megalomanskem blockbusterju Sila se prebuja ne boste videli - režiser J. J. Abrams je dokazal, da se je sposoben učiti iz napak Georgea Lucasa in od mojstra pobrati le najboljše. Edina težava - pa vendar ne smrtni greh - je, da pri tem njegova vesoljska ladja včasih preklopi na avtopilota.

Zavedati se je treba, da je imel J. J. Abrams v tej igri za velike zaslužke precej jasno začrtano nalogo: od mrtvih obuditi franšizo Vojna zvezd s filmom, ki bo na krov Tisočletnega sokola vrnil stare oboževalce, ki so jim zgrešeni preddeli (Epizode I-III) vse skupaj zagravžali, obenem pa v franšizo vpeljati naslednjo generacijo, ki se bo v nove like zaljubila tako, kot so se njihovi starši v Luka, Hana in Leio; vse to se mora dogajati v svetu, ki ga veže cel kup predzgodb, pravil in konvencij.

V eni od teh dveh točk je Abrams uspešen, v drugi za spoznanje manj. (Pomagalo je, da je v scenaristični ekipi Lawrence Kasdan, ki se je podpisal pod kultna Imperij vrača udarec in Jedijevo vrnitev.) Vdane privržence franšize pač težko razočaraš, če jim ponudiš vse njihove najljubše elemente v svetlečem novem pakiranju - kar je izvrstno za posel ("Saj ni bilo vse slabo," Leia pomenljivo pomežikne Hanu), a vsaj malce škodi filmu kot samostojni umetnini.

Pozor: v recenziji seveda teče beseda o vsebini filma - branje na lastno odgovornost.

Epizoda VII na izvirno trilogijo ne spominja le po vsebini, ampak tudi po tempu, rezih med prizori, glasbi Johna Williamsa in posebnih učinkih. Celo kostumografija ter peščene in ledene pokrajine se zdijo nekam znani. A vsak posnemovalec je tudi kritik: napake pretiranega naslanjanja na računalniško animacijo, ki je pokopalo Lucasove preddele, Abrams ni ponovil. Zavestno skuša poustvariti občutek leta 1977 in se zato večinoma drži rekvizitov in praktičnih učinkov, namesto da bi se zanašal na magijo poprodukcije.

Iz tistega arhetipskega ležečega uvoda, ki se v rumenih črkah plazi čez zaslon, izvemo, da je Luke Skywalker (Mark Hamill) kmalu po dogodkih iz Jedijeve vrnitve izginil; praznino na oblasti, ki jo je za seboj pustilo zrušenje Imperija, je zapolnil fašistični Prvi red, ki - kot vidimo že v prvih prizorih - nima nikakršnih zadržkov pred medplanetarnim genocidom in kolateralno škodo, ki ju pušča za seboj. Republika vztraja pri svojem odporu, a tudi oni ne vedo, kam se je vdrl Luke; sled za njim se skriva na koščku zemljevida, za katerim se ženeta obe strani, skriva pa se v drobovju okroglega malega droida BB-8 (presenetljivo simpatičen dodatek k franšizi).

Odporniški pilot Poe (Oscar Isaac; bolj ali manj reinterpretacija lika Hana Sola izpred štiridesetih let), ki mu grozi, da bo padel v roke vaderjevskemu klavcu (Adam Driver), droida nažene proti peščenim sipinam z napotkom, naj "se izogiba težavam". (Pa kaj še.)

Mladi protagonisti Sile so zanimivi, presenetljivi liki, na katere se je lahko navezati. Poleg Poeja sta tu še Rey (Daisy Ridley), pobiralka odpadkov na odročnem puščavskem planetu Jakku, in Finn (John Boyega) - v resnici jurišnik FN-2187, odpadnik iz vrst Prvega reda. (Brez skrbi, razloženo je, da jurišniki niso več kloni, zaradi česar je lahko posameznik po videzu in čustvih drugačen od drugih). Rey in Finn - tukaj je očiten nastavek za ljubezensko zgodbo - sta komplementarna lika: ona je neustrašna in odločna, on pa na tihem dvomi, da v resnici zmore biti junak, za kakršnega se izdaja.

Seveda, Epizoda VII nam skuša eksplicitno pokazati, da je v koraku z ero Katniss Everdeen, v kateri protagonistk ni treba učiti, kako se pilotira vesoljska plovila - in, roko na srce, Rey je vsaj toliko, če ne še zanimivejši lik, kot je Luke Skywalker kadar koli bil. ("Ni me treba držati za roko!" so skoraj prve besede, ki jih nameni Finnu.) Drugače povedano: Rey ni princeska, ki bi jo bilo treba reševati, Daisy Ridley pa je v svoji vlogi veliko bolj suverena od prestrašenega, cincajočega Boyege.

Če sta Luke in Leia (Carrie Fisher; ne nazivamo je več s princeso, ampak z "generalko") v filmu predvsem zato, da vzpostavljata kontinuiteto in predajata štafeto mlajši generaciji, je Han (Harrison Ford) dobil več kot le epizodno vlogico: ko nekje na sredini s Chewbacco vkorakata v kader, postane jasno, da je do tistega trenutka v filmu nekaj manjkalo. Ko se - v družbi Rey in Finna - vkrcata na Tisočletnega sokola (plovilo tudi tukaj, v dobri stari tradiciji franšize, zmerjamo s "kupom stare pločevine"), se akcija lahko šele res začne. Han pripomni, kot vsakokrat, da "nima dobrega občutka glede tega". Zabavna "interna" šala je tudi v tem, da Reyina generacija Hanove dogodivščine dojema kot mit, s podobnim strahospoštovanjem, kot mi danes razpravljamo o Lucasovi trilogiji - skratka, Sila se prebuja v izročilo vrača smisel za humor, ki se je tam nekje okrog Grozeče prikazni iz nje popolnoma izgubil.

Temna stran je, seveda, od nekdaj bolj seksi. Kapetanka Phasma (Gwendoline Christie) sicer v tem filmu še nima nobenega pravega dela, zato pa si da Domnhall Gleeson toliko več duška kot bledolični vesoljski nacist, general Hux; predstavljam si, da ga v katerem od naslednjih filmov čaka spektakularno strmoglavljenje. V resnici pa so seveda vse oči uprte v novi lik Kyla Rena (Driver), ki je vse, kar bi moral biti Anakin Skywalker v preddelih: ambiciozen, povzpetniški in notranje razklan; negotov antagonist, ki mora zagrešiti pošasten zločin, da bi se dokazal sebi in vrhovnemu vodji Snoku (Andy Serkis, ki je videti prej kot kak lik iz Gospodarja prstanov kot iz Vojne zvezd).

Morda se zdi, da dolgolasi Driver v prizorih, v katerih sname čelado, ni dovolj grozljiv in megalomanski, a v tem je ravno poanta: na začetku svoje poti je še muhast fant, nagnjen k ljubosumju in ihtavim izpadom ob neljubih novicah, ne pa še zakrnjena velesila, kakršna je bil njegov idol (stopljena kultna čelada dobi svoj prizor). V tem pogledu je Kylo Ren eden bolj zanimivih, kompleksnih likov v celi sagi, Driver pa s svojim vedno rahlo prezirljivim pogledom presenetljivo dobra igralska izbira.

A kaj, ko so vsi ti liki ujeti v ciklično ponovitev že znanega loka: v strahu, da ne bi ponovil napake kritiško sesutih preddelov, se Abrams raje varno drži svojega plota in originalne trilogije; Sila se prebuja je v resnici tako blizu Novemu upanju (ter v manjši meri Epizodama V in VI), da je meja med hommageom in kopiranjem na mestih zabrisana. Seveda je apeliranje na našo nostalgijo pragmatičen in učinkovit prijem, ampak na trenutke so neskončne reference na prejšnje filme tako očitne in pogoste, da motijo organski razvoj zgodbe. (Mar je C-3PO ob novem droidu res integralen in relevanten del zgodbe, ali pa je v filmu samo zato, "ker so ga fani hoteli videti"? Takih odločitev je bilo med pisanjem scenarija še nekaj).

Če odmislimo osnovni razkol med temno in svetlo platjo Sile, se Vojna zvezd ne vpisuje v (trenutno moderno) tradicijo distopične znanstvene fantastike; drži se tem prijateljstva in upiranja avtoritarnemu režimu in se pri tem zadovolji z nekompleksnimi, binarnimi nasprotji. V svojem jedru je Sila se prebuja melodramatična in sentimentalena štrena, vesoljska opereta, ki prekipeva od optimizma in energije, film, ki te potegne vase in pri tem ne pušča nobenega prostora za cinizem. Seveda ima napake, okrog katerih bi se dalo dlakocepiti - dialogi so včasih formulaični, preveč je naključij, še enkrat razstreljujemo Zvezdo smrti, pa čeprav pod drugim imenom - ampak, roko na srce, tudi Lucasova izvirna trilogija, ki velja za nesporno največji filmski fenomen v zgodovini, je vse prej kot popolna.

Glede na to, da prvi filmski spin-off prihaja že čez točno eno leto (Rogue One), da nadaljevanj sage niti ne omenjamo, je jasno, da se bomo nove-stare galaksije še prenažrli: a zdaj je še prekleto zabavna.

Ocena: +4; piše Ana Jurc

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
bin there
# 22.12.2015 ob 21:19
Pa kaka kritika od Ane Jurc:"Daisy Ridley pa je v svoji vlogi veliko bolj suverena od prestrašenega, cincajočega Boyege."

Zame je bilo to ravno realistično obnašanje nekoga, ki pozna vojno. Še posebej vojno na strani šibkejših. Samo totalen idiot, bi bil v taki situaciji neustrašen. Predvidevam, da bi bil za našo kritičarko veliko globlji kak suveren moški karakter tipa John Rambo. Ne vem kje so dobili to kritičarko. Kot da bi jaz podajal kritiko za 50 odtenkov...
ennui
# 22.12.2015 ob 23:13
Pa ne, da ne maram ZF. Ravno nasprotno, Gospodar prstanov je moja religija.

hah. Toliko o ZF...
slamuh
# 22.12.2015 ob 19:13
Super napisan članek, ampak ga ni bilo težko napist, glede na to kako super je film in celotni star wars :)
bin there
# 22.12.2015 ob 21:03
Star Wars filmi so bili originalno domena "nerd-ov" in "tech-ijev". Tradicionalno so se nam punce smejale kaki luzerji smo, da nam je to všeč. Sedaj pa je to postal le še en film, ki ga je z***al feminizem. Na vsak način je treba pokazat, da so punce boljše od fantov.

Anakin, ki je bil najbolj talentiran Jedi vseh časov je rabil leta in leta treninga preden je obvladal Silo. Luke se je tri filme matral in počasi napredoval v Jedija. Rey v kakem dnevu ali dveh zaobvlada silo brez, da bi ji kdo kaj pokazal. In celo solidno namaha Kylo-ta v sabljanju, dominiranju misli in premikanju predmetov. Nima veze, da je tudi Kylo nadarjen v Sili in da je imel leta treninga z Luke-om. Ko ji poskusi Finn na začetku filma pomagati, ga sredi boja dvakrat nahruli - to je bilo tudi naši kritičarki strašno všeč. Ko skoči Ray v Millenium Falcon-a, ga zna pilotirati boljše od Han-a in ga tudi sredi boja popravi. Nima veze, da sta Han in Chewie Falcon-a posebej prerihtala in da nima Rey nobenega tehničnega znanja razen zbiranja odpadnih delov.

Našim damam bi svetoval, da preden se preveč poistovetijo z Rey same poskusijo popraviti kako tehnično stvar - npr. naslednjič ko vam crkne avto drage dame, kar utrgajte kaj ven, tako kot je to Rey naredila na Falcon-u.

Originalni Star Wars-i so bili zgodba o vzponih in padcih nadarjenega človeka, ki ima bistveno nadpovprečne sposobnosti in zgodba o boju med dobrim in zlom. Tale zgodba, je za mene kot ljubitelja originalne triologije popolnoma neprebavljiva. Originalnim fanom ogled odsvetujem.
Peter F.
# 23.12.2015 ob 06:09
LOTR ni sci fi, ampak je fantasy.
Dajte vsaj žanrov ne mešat, če ste že verniki filmov :)
xskip
# 22.12.2015 ob 19:33
Šel v Zagreb IMAX 3D. Super. 9/10
Fanom SW je (bo) zelo všeč.

Film že podrl rekord v zaslužku prvi vikend po svetu: $528.9 M (in to brez Kitajske)
če dodamo še ponedeljek je že na $610.8M

Prej je imel rekord Jurski svet $525M

Universal je lepo sprejel poraz. Twitnili so fino fotko:
http://images.blu-ray.com/news/upload/6720_tn.jpg
pwnd
# 22.12.2015 ob 20:14
I > II
Sicer pa končno se vrača prava Vojna zvezd. 32 let smo jo čakali.
313
# 22.12.2015 ob 20:55
@Machete
Zgodba je na ravni Pokahontas

Da nisi ti zamešal SW in Avatar?
Očitno si SW-ja sploh nisi ogledal, ker sicer ne vem na kakšen drugi način bi ti uspelo to dvoje pomešati.
alcatraz
# 22.12.2015 ob 20:05
Če je tale film za +4, potem se boljše ocenjuje vsaj do 7 ali 8? Ni stvar v denarju in zaslužku, ta film ni za oskarja, draga kritičarka...

Aja. Pol praviš, da mora najprej vsaj oskar nominacija past, da je film sploh kaj vreden, al kako?
gisky
# 23.12.2015 ob 00:05
No ja, da je vse črno- belo pri star wars ni ravno res. Na netu lahko najdemo polno interpretacij, da je pravzaprav imperij ta dobra stran, uporniki pa ta slaba - jediji so verski kult in luke je pravzaprav neke vrste džihadist.

Kar pa se samega filma tiče, predvsem glede tega, da je rey takoj obvladala silo, mislim da je še tu zadaj zgodba, ki je še ne poznamo. Najverjetneje je rey hčerka od leie in hana ( torej sestra od kylo rena) ali pa je hčerka od luka. In verjetno je luke v obdobju po VI delu in pred VII nekaj časa treniral nove jedije, in ker so skywalkerji že družinsko navezani na silo, je učil verjetno tudi bena in rey. Potem pa se je nekaj zgodilo, kar je povzročilo, da je ben oz. kylo ren prestopil na temno stran, rey pa so kot kaže izbrisali spomin in jo pustili na puščavskem planetu, luke je pa šel v izolacijo. Sumim, da je ravno rey bila tista, ki je storila nekaj groznega.
Blue-Star
# 22.12.2015 ob 23:00
Vsekakor mnogo mnogo bolje kot deli I-III.
Tisto je pa res bil en krš, sploh del I.

Se ne strinjam. Eni vidijo morda preveč CGI v 1-3. Ampak bistvo je zgodba folk, impresivno je prikazano vzpon emperorja na prestol kot tudi padec anakina na dark side. Malce švohoten začetek v phantom menace je nujen zaradi tega kar prihaja v 2 in 3 delu.
The force awakens je na ravni avatarja, vizualno impresivna, lahkotna zabavna akcijada. Se vidi da se jim gre samo za molzenje denarja, in tako bo tudi z naslednjimi filmi.
ennui
# 22.12.2015 ob 20:54
tedy123, če uporabljaš IMDB, ti tole lahko pomaga... KLIKNI ME

Lahko vidiš ocene po spolu/starosti.
Drugače sem praktično 31 zdaj, pa mi je film bil všeč za to kar je bil: sproščen spektakel s kar nekaj humorja in reciklaže. Všeč so mi bili liki in interakcije. Nekih večjih napak film nima.
overload
# 22.12.2015 ob 22:15
@bin there in vladarsvemira
točno tko kot sta povedala: feminizem in občutek brezdelja se močno izraža. Sploh ni čutiti, da mora za obvladovanje sile Rey kaj narediti. Vse pride samo od sebe, kar sploh ni neka primerjava z realnostjo-za dosežek je potrebno marljivo delat.
Drugi polom je siljenje dekleta v film, ki je boljše v vseh moških adutih. Pa kaj še!
Tretji polom je ponavljanje vsebine zgodbe: končni spopad-napad na planet enako kot na zvezdo smrti

Film je preveč posiljen v mnogo stvareh, ki bi morale biti bolj premišljene!
am shagar
# 23.12.2015 ob 09:37
@Pie

Ne mešaj fantazije (Lord of the Rings) in znanstvene fantastike (Star Wars).
carlos_carlos
# 23.12.2015 ob 08:08
gisky

če bi se kaj takega zgodilo nekje v preteklosti so najbrž obema vse pobrisali, drugače bi vsaj Ren vedel, kdo je ona. Je pa vse skupaj še vseeno privlečeno za lase, ker Sila je tako močna reč, da najbrž ni dovolj, da ti spomin pobrišejo....Še če bi pobrisalo vso čutno/čustveno zgodovino.....Ampak ja, upam, da za nadaljevanje zaposlijo kakšnega scenarista, ki bo imel res veliko domišljije in bo presegel zaplete na ravni razreda petošolcev ;)
AndY1
# 22.12.2015 ob 22:22
Blue-Star
# 22.12.2015 ob 19:53
Fanom SW je (bo) zelo všeč.

Tistim fanom ki padajo na komercialne blockbusterje zagotovo, tistim fanom ki pa dajo tudi kaj na zgodbo in razumejo pravi SW čar pa najbrž ne.
am shagar
# 23.12.2015 ob 09:39
Skratka ne kot v naših knjižnicah, kjer je je fantazija pod znanstveno fantastiko.
jayfkay
# 23.12.2015 ob 08:24
če je bilo kaj s spominom, potem je to ona sama naredila. Očitnoj je ja, da ima neke nerazjasnjene stvari v preteklosti.

Drugače je pa Chewbacca s samostrelom skoraj preluknjal že razklanega Kayla Ren, ki je pred tem ubil svojega očeta. Ko se bojuje z Rey je zapuščen in zlomljen kuža, ki ga mora Snickers zdaj sestavit v čisto temo.

Naslednjič jo bo razbil, Mark my words
DišečaKava
# 23.12.2015 ob 10:13
Eni ste neutrudni. Zdaj, ko so ste se sprijaznili, da ima SW temnopoltega storptrooperja ste se spravili na pretirano močan ženski lik, ker žali vašo načeto moškost.

Spet drugi iščejo v filmu globino, ki jo je nemogoče stlačiti v dobri dve uri in jim ni jasno, da so pač morali ustvariti platformo za naslednja dva dela.

Glejte "A New Hope" kot samostojen del brez da razmišljate o nadaljevanjih.

Če hočete iskati luknje jih lahko najdete vsepovsod.
gisky
# 23.12.2015 ob 07:59
@windstorm
Rey še nikoli prej še ni videla light saberja, za silo je pa slišala v legendah,

tega ne veš, ker v filmu ni prikazana njena zgodovina oz. njeno odraščanje.

vse kar vemo o njej, da je bila puščena na puščavskem planetu, da čaka da se vrnejo po njo in da ima močne vizije (vse precej podobno kot luke). in da instiktivno dobro obvlada light saber ter ima tudi druge jedijevske sposobnosti

ravno zaradi tega, ker je takoj tako dobro obvladala light saber in predvsem ker je uporabljala jedijevske sposobnosti brez da bi ji kdorkoli povedal za njih , menim da je logični sklep, da so jo v času njenega odraščanja urili za jedija - potem pa so ji iz kakršnegakoli razloga že nekako izbrisali spomin. nadalje logičen sklep zakaj menim, da je ravno ona naredila nekaj groznega - tudi brez nadaljnjega treninga je močnejša od kyle rena ( če bi bil kyle ren tisti, ki je enkrat v preteklosti naredil nekaj groznega, bi ga lahko rey ustavila (predvidevam da sta se skupaj učila za jedija)) - je pa seveda to vse špekulacija in šele nadaljevanje bo pokazalo kako so si zgodbo zamislili. je pa to moje razmišljanje takšno, da lahko pojasni to, kar zdaj nekateri pravite, da je nelogično.
carlos_carlos
# 23.12.2015 ob 07:21
Za ostale, ki ne morete preboleti napak tega fantazijskega sveta.... Ja pač se borijo z meči. Ampak samo redki. Ostali pa z blasterskim orožjem.

Npr. če bi nekdo z njihove galaksije gledal naš svet bi se najbrž čudil, da so menihi v kutah, če je to kao preživeto, pa da je 13 nesrečna številka, pa da obstajajo karaoke ali kaj takega ;)...
windstorm
# 23.12.2015 ob 00:44
@gisky

Dvomim, da bodo Rey prikazali v slabi luči. Rey bo junakinja te trilogije. Abrams & Co. so tako kot mnogi podlegli feminističnim harpijam, ki zadnja leta krojijo medijske vsebine, naj bodo to filmi ali pa igre. Dvoboj med Kylo Renom in Rey je čisti dokaz tega. Rey še nikoli prej še ni videla light saberja, za silo je pa slišala v legendah, in potem Rena premlati kot smrkavca. Finn je je poleg Han Sola še najboljši karakter v filmu.
xskip
# 22.12.2015 ob 20:14
Za fane SW pa obvezno: Star Wars Despecialized Edition
Super.
Luigi811
# 23.12.2015 ob 22:15
Nevem, kaj vidite v tem delu...Priznam, zvok in slika sta fantasti?na, to je pa tudi vse... Zgodba je identi?na epi. IV, imamo novega Darth Vaderja novega Luka. Epizoda IV, preoble?ena v bolj?e efekte in v "nove" like.
Sdm bil veliko bolj zadovoljen z Marsovcem, ceprav ga je tisti ameriski patriotizem na koncu malo unicil.
endrug
# 23.12.2015 ob 13:19
Ma ste eni tečnobe. Uživajte ob ogledu dobrega filma. Možgane na off in se prepustite občutkom. Včasih je to cel trik za uživanje.
Za intelektualni izziv si omislite Dostojevskega ali kaj podobnega.
Jean Tonic
# 23.12.2015 ob 09:46
Ne vem, film me ni prepričal. Razen Rena, pa še pri tem zgolj v zametkih, nima noben lik kakšne globine. Mislim, da se dele I-III namerno sesuva, da bi ta izpadel bolje, a vsaj zame je bil propad oziroma izoblikovanje Anakina v Vaderja bistveno bolj dramaturško obdelan, prvi trije deli pa so dejansko prikazali širši kontekst zgodbe, kot npr. politični ustroj ustroj in razsežnost imperija. Tukaj izgleda pa tako, kot da se v nekem zakotnem zvezdnem sistemu malo obstreljujejo iz enega planeta na drugi. Pomor vaščanov ali pa umor Hana nista niti približno na ravni poboja Jedijev v III. delu. In tako dalje...
Skratka, zadeva špila na nostalgijo in je v tem pogledu čisto OK, k ZF žanru pa ne doprinaša ničesar (nekdo je gor lepo napisal, da se od epohalnega ZF filma pričakuje, da je totalen game-changer, kot je bil za moje pojme npr. Inception)
lo_pa__ta
# 23.12.2015 ob 01:45
eden najbolj brezveznih filmov kar sem jih kdaj gledal, komaj sem čakal da bo konec.

..vse predvidljivo, poceni, nič posebnega od igre, efektov...nič..prav nobenega presežka...
totalen dolgcajt...tut če ne bi gledal

pa ne vem, prejšnji deli so mi bili všeč...mogoče ker sem bil mlajši...
Machete
# 22.12.2015 ob 19:41
Men ta SW tudi nikoli ni bil jasen od kje taka legendarnost. Zgodba je na ravni Pokahontas, liki so bolj parodija, kot prepričljivi, tehnika pa ja, pač state of the art vsakega obdobja v katerem se je snemalo. Malo sem presenečen nad razvpitostjo in priljubljenostjo te franšize. Fantastika izpod peresa Stanislawa Lema ali Asimova, je recimo svetlobna leta pred to risanko (zame). Samo moje mnenje, ne me tepst.
dunbar
# 23.12.2015 ob 14:26
Mr. Andersen je tudi že kar v prvem delu natreniral in razčefukal sistem.,,,
xskip
# 23.12.2015 ob 13:51
Star Wars: Episode VIII 26. 5. 2017
shantor
# 23.12.2015 ob 09:56
5/7...perfect score...
tron
# 22.12.2015 ob 22:12
Haha 4+...

Goodfellas ima potem 100+?

Če si fan originalne stare trilogije ne moreš niti podrazno primerjat tega kakca s starimi filmi.
Luigi811
# 23.12.2015 ob 22:17
Kylo=Vader
Rey = Luke Skywalker
Luke Skywalker = Obi wan
am shagar
# 23.12.2015 ob 09:59
Ren je filmski Jaycen. Rey pa najbrž filmska Jeina. Film bom pa še pogledal. Ne pričakujem neke globine bol akcijo.
tedy123
# 22.12.2015 ob 20:33
...ob vsakem filmu grem informativno najprej pogledat IMBd oceno, vsaj približno vem ali se sploh splača začet gledat... seveda pa tudi ta ocena ni popoln pokazatelj, verjetno bi moral vsak, ki glasuje zraven še pošteno navesti svojo starost...
... prav tako tukaj, če postavim v vrsto npr. 10 starejših od recimo 35, kolikim tem je tole všeč...!??...
moonylink
# 26.12.2015 ob 13:44
Rad bi le rekel, danes ni elementa - kako so to naredili. Računalniki pridno rendrajo in ko gledamo res spektakularne mizan scene z ers hudimi premiki kamere, igralcev in vsega kar spada v kader, vemo kako so to naredili.

No daj, sama usesa so me, kako so "to" naredili? Si ze nasel na svojem racunalniku gumb "render"? Mogoce v wordu al pod "start" knofom v windowsih?:-)

Dej mal razlozi, kako to gre, in zakaj je manj vredno/enostavneje (!!!) kot pa na roke s plasticnimi propsi?
xskip
# 23.12.2015 ob 19:37
znane številke za torek:
ZDA $37.3M (naj torek vseh časov), $41.3M drugje po svetu
skupaj v ZDA: $325.4M
skupaj drugje po svetu: $364M
Skupaj cel svet: $689.4M
do konca drugega vikenda bo $1B...hudo.
xskip
# 23.12.2015 ob 16:30
he he. Stormtrooperja, ki prvi pade pod vpliv misli Rey, igra Daniel Craig.
ostale zanimivosti si preberite na zgornji povezavi. fine.
xskip
# 23.12.2015 ob 16:15
preden greste ponovno gledat...
The Ultimate Guide To Star Wars: The Force Awakens Easter Eggs:
http://www.slashfilm.com/star-wars-the-force-awakens-easter-eggs/
hepimen
# 23.12.2015 ob 10:48
Jean Tonic
a vsaj zame je bil propad oziroma izoblikovanje Anakina v Vaderja bistveno bolj dramaturško obdelan, prvi trije deli pa so dejansko prikazali širši kontekst zgodbe, kot npr. politični ustroj ustroj in razsežnost imperija. Tukaj izgleda pa tako, kot da se v nekem zakotnem zvezdnem sistemu malo obstreljujejo iz enega planeta na drugi.

Mogoče je pa VII del služil samo kot uvod v nadaljevanje franšize, da najprej vpelje nove gledalce v zgodbo z ne preveč kompleksnosti, in se bo zgoraj omenjeno v novem filmskem okolju dogajalo v naslednjih delih... ;)
hepimen
# 23.12.2015 ob 10:42
windstorm
Dvomim, da bodo Rey prikazali v slabi luči. Rey bo junakinja te trilogije.


Mogoče...

But then - kaj pa če bo ravno Rey prestopila na darkside in bila še bolj zaj*bana kot prej Vader, kaj pa če je bila programirana, da ubije Luka, kaj pa če... ;)
am shagar
# 23.12.2015 ob 10:06
@bin there

Najbrž je Ren še bolj nadarjena ali kaj takega he,he. Taka bi bila verjetno razlaga. Drugače je pa verjetno Luke Skywalker bolj talentiran od svojega očeta. Tu je recimo še Kyle Katarn. Ta bi bil zanimiv lik za globino v filmu. Edini, ki je bil tako Jedi kot Sith in je potem prišel nazaj iz temne strani.
ajvar
# 23.12.2015 ob 09:13
@bin there
podpis, iste stvari so me motile v zgodbi, da ne rečem da bolj "pussy" Vadereja oz bad guya še nobem SW film ni imel,
Ob gledanju mora Sith lorda bi ti moralo pognati strah v kosti, ne pa da bi mu sam prilimal en šamar...
Žal premalo dodelana zgodba, ampak kaj čemo, to je biznis in Diesney ima namen snemati dele v nedogled, zato si jih bom od sedaj naprej pogledal le na hišnem TV...
ZRC
# 23.12.2015 ob 07:34
Če je res tako potem ok. Vse kul. Spoiler piscem pa vseeno tole - May the genital parasites be with you :)
carlos_carlos
# 23.12.2015 ob 07:29
ZRC

še en spoiler. To je bilo samo ugibanje premise. Pride najbrž v nadaljevanjih...
carlos_carlos
# 23.12.2015 ob 07:12
Pie

SW se lahko nadeja nominacij predvsem v tehničnih kategorijah. Mogoče ob malo boljšem scenariju tudi v igralski kateri. Konec koncev je v SW nastopil veliki igralec Alec Guiness, James Earl Jones je veliko naredil z glasom, prebliske je imel še Harrison Ford. V kasnejših delih so si privoščili celo Samuela L. Jacsona, Portmanovo ajde MacGregorja... Rezultat je bil pa bolj pičel ;).

Za scenarij težko kaj dobijo, ker v sedmih filmih skupaj niso napisali kvalitetnega scenarija za dva cela, če stran vržeš ves balast. Brez balasta pa so v filmu zanimivi nastavki. Tako bi najbrž Shakespeare ali še bolje Sofokles komentiral delo svojih mladoletnih učencev v prvem razredu pisanja zapletov....

Je pa vse skupaj zabavno. Kljub vsem možnim abotam. In kar je prej za Lucasa zdaj za Disney najbolj pomembno, prinaša denar. Velikooooo denarja.

ZRC

že v članku zgoraj je navedeno, da vsebina članka vsebuje spoilerje
tron
# 22.12.2015 ob 21:48
Očitno Ana Jurc nima blage vezte o kameri,scenariju,igri in zvočni podlagi,ker je film totalni rehash prvega dela A new hope.
gomro
# 28.12.2015 ob 14:05
čisto preveč filozofije okoli tega filma.

gre za dober mladinski, da ne rečem družinski film, to je vse.

ne vem, kaj toliko razglabljat.

svetloba mora pač zmagat, če ne bi, šele potem bi lahko kaj več pofilozofirali.

otroci do desetega, dvanajstega leta se še malo dolgočasijo.
hepimen
# 23.12.2015 ob 10:34
Moja največja zamera pri tem sicer vrhunsko narejenem filmu, tako po vzdušju kot tehnologiji, ki replicira tastare kultne epizode, je izbira igralca za Kylo Rena.

Možakar pride iz ladje, izgleda zastrašujoče, obvlada silo, prava avtoriteta, v pisarni nervozen z lightsaberjem razmontira cel inventar, potem pa ob uklenjeni gospodični sname masko in - wtf je to zaen metroseksualec? Gospod pod masko bi moral biti zaj*ban napol monstrum, ne pa nek visok lepotane. Morda so hoteli dati Beckhama, pa ni imel časa?

Malo manj sicer zamerim praktično enako zgodbo kot pri kultnih predhodnikih, ampak morda bodo v naslednjih delih vsaj malo zavili stran od že videnega scenarija... ;)

Tisti, ki pa govorijo o Pocahontas in precenjenosti, jaz raje ne bi komentiral stvari, o katerih nimam pojma.
Filmske recenzije
link
Filmska recenzija: Tomb Raider
10
19. marec 2018 ob 18:16 Že kar precej oddaljenega leta 2001 se je v čevlje Lare Croft, ali bolje rečeno v njene mične obline, vživela seksapilna Angelina Jolie in kljub mlačnemu kritiškemu sprejemu dovolj navdušila ...
Več novic ...
Ocenjujemo
link
Filmska recenzija: Playing Men
3
14. april 2018 ob 14:06 Danes, v času, ko se je moški svet zaradi svojih "igric" do nasprotnega spola upravičeno znašel pod udarom kritike, ki ima za sabo širše družbeno soglasje, nas ob vstopu v kinodvorano, kamor se ...
Več novic ...
Kazalo