Oktobra leta 1969 so si gledalci pred malimi zasloni lahko ogledali prvo epizodo satirične in nadrealistične komedije Leteči cirkus Montyja Pythona, s katero so v 70. letih minulega stoletja orali ledino tako v vsebini kot slogu humorističnih šovov. Foto:
Oktobra leta 1969 so si gledalci pred malimi zasloni lahko ogledali prvo epizodo satirične in nadrealistične komedije Leteči cirkus Montyja Pythona, s katero so v 70. letih minulega stoletja orali ledino tako v vsebini kot slogu humorističnih šovov. Foto:
Monty Python
Liki so se pogosto sprehajali iz enega skeča v drugega, kot na primer John Cleese v Ministrstvu bedaste hoje (Minister of Silly Walks), ki je zapustil prizor v trafiki in popeljal gledalce na dolg sprehod do svoje pisarne.
Monty Python
Svetovno slavo so skupini komikov prinesli tudi filmi, zlasti Monty Python in Sveti gral ter Brianovo življenje.

Nadrealistična satira je seveda krepko presegla število odobrenih epizod. Legendarna šesterica, ki so jo sestavljali John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin in Graham Chapman, je z nadrealističnim humorjem zabavala kar v 45 delih kultnih montypythonovskih prigod.

Sprva so se mladi komiki iz 'Oxbridgea' poigravali z več imeni, med drugim Owl Stretching Time in The Toad Elevating Moment, nato pa so se odločili za bizarnosti serije primerno ime Leteči cirkus Montyja Pythona (Monty Python's Flying Circus), ki so ga predlagali na BBC-ju.

Nova doba televizijskih skečev
Skupina je postavila na glavo dotlej veljavna 'pravila' pisanja skečev in prepletla eno prigodo v drugo, skeče pa zaključevala praktično sredi dogajanja. Pravzaprav je ta pristop predstavil že Spike Milligan, pythonovci pa so jo nato mojstrsko dodelali. Leteči cirkus je imel tudi to srečo, da so ga v nasprotju z njihovimi dotedanjimi šovi, predvajali v barvah, ki so enkratno dopolnjevale njihovo nadrealistično domišljijo.

Nekaj časa je sicer bilo treba, da je serija našla pravo bazo oboževalcev. A postala je takšen fenomen, da je George Harrison nekoč dejal, da je duh Beatlesov prešel na pythonovce.

Pozneje je skupina posnela štiri celovečerne filme, med njimi Monty Python in Sveti gral ter Brianovo življenje, posneli pa so tudi več glasbenih albumov, napisali vrsto knjig, gledaliških iger in muzikalov.

Ponovno srečanje po 20 letih
Ob častitljivi obletnici je peterica članov (Chapman je umrl leta 1989) pripravila dokumentarec o svoji zgodovini. Pod naslovom Monty Python: Almost the Truth (The Lawyers Cut) se je peterica prvič po 20 letih znova združila pri kakšnem projektu. Komiki se bodo znova zbrali 15. oktobra, ko jim bodo v New Yorku podelili posebno nagrado Britanske akademije za film in televizijo bafta za prispevek k filmu in televiziji. Bafto so sicer prejeli že leta 1987, in sicer za izjemen prispevek k britanski kinematografiji.
Spodaj predstavljamo nekaj nepozabnih odlomkov montypythonovcev, kateri pa so tisti, ki so vas najbolj nasmejali in se vam vtisnili v spomin?