Jožef Tominc je svojemu opusu portretov dodal tudi avtoportret. Foto: Narodna galerija
Jožef Tominc je svojemu opusu portretov dodal tudi avtoportret. Foto: Narodna galerija

To sta pesnik Simon Gregorčič in slikar Jožef Tomic, ki so se ju v Prvačini spomnili 2. 9. Na ta dan je potekala osrednja slovesnost od 100. obletnici smrti Simona Gregorčiča in ob 140. obletnici smrti Jožefa Tominca. Dogodek ni le obudil spomina na oba umetnika, ki sta del življenja preživela v Gradišču nad Prvačino, pač pa je ponudil tudi priložnost za ponovno obuditev že desetletje stare pobude za ureditev spominskega parka Gregorčiču in Tomincu.



Gradišče nad Prvačino je zaznamovalo desetletje življenja Simona Gregorčiča. Pesnik, ki velja skupa s Simonom Jenkom za najpomembnejšega pesnika vmesnega obdobja med realizmom in nastopom moderne, je v Gradišču živel med letoma 1881 in 1903, v tem času pa je svoje pesmi redno objavljal v glasilih Ljubljanski zvon in Slovan.

Jožef Tominc je v Grdaišču preživel zadnja leta svojega življenja in je v Gradišču tudi pokopan. Tominc velja za največjega slovenskega mojstra portretnega slikarstva 19. stoletja. Obvladal je tako posamičen kot tudi skupinski portret, posebnost njegovih platen pa so pogoste upodobitve predmetov, ki so 'izdajali' portretirančev poklic. Občasno je v ozadju naslikal tudi krajino ali mesto, iz katerega so portretiranci izhajali.