Razstave
(3)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 0.0 od 0 glasov Ocenite to novico!
Deus ex Machina
Žirantje so svojo nagrado za delo Deus ex machina utemeljili takole: "Po daljšem posvetovanju smo se soglasno odločili, da nagradimo delo, ki izkazuje domiselno zasnovo, procesualnost, prepričljivo izvedbo, družbeno relevantnost, in vključuje element absurdnosti. Prepričali so nas vsebinska in formalna kompleksnost dela ter potencialnost, ki jo nosi v sebi." Foto: Dejan Habicht, Moderna galerija
Neža Knez
Neža Knez je lani na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani magistrirala pod mentorstvom mag. Jožeta Baršija. Foto: Dejan Habicht, Moderna galerija

Dodaj v

Letošnja prejemnica nagrade skupine OHO je Neža Knez

Žirijo prepričal (tudi) kanec absurda
12. maj 2018 ob 10:47
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

V Galeriji P74 si že lahko ogledate razstavo nominirancev in zmagovalke nagrade skupine OHO 2018. Prejemnica nagrade je Neža Knez za delo Deus ex machina, ki "izkazuje domiselno zasnovo, procesualnost, prepričljivo izvedbo, družbeno relevantnost, in vključuje element absurdnosti".

Žirijo so, tako so zapisali, prepričali "vsebinska in formalna kompleksnost dela ter potencialnost, ki jo nosi v sebi". Člani žirije so po izboru štirih nominiranih avtorjev težko pričakovali predstavitev novih del, ki se danes premierno predstavljajo v Galeriji P74. Po ogledu razstave so se z deli poglobljeno seznanili v pogovoru z umetniki. Seznanjenii so bili z močnimi, a hkrati raznolikimi avtorskimi poetikami, zato so imeli pri izboru izjemno zahtevno nalogo.

Neža Knez (1990) je leta 2014 diplomirala iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je leta 2017 tudi magistrirala. Za svoj umetniški izraz uporablja različne medije – avdio, video, fotografijo, risbo, klasične materiale, performans.

Je dobitnica nekaterih vidnejših nagrad za izjemne študijske dosežke, med njimi Prešernove nagrade Univerze v Ljubljani. V letu 2016 je bila nominirana za nagrado skupine OHO, lani pa je sodelovala na Bienalu mladih v Tirani. Svojo prakso in znanje nadgrajuje s sodelovanji doma in v tujini prek rezidenc, konferenc, projektnih sodelovanj, delavnic ter razstav.

Za nagrado so bili letos nominirani še Nana Wolke, Đejmi Hadrović in Danilo Milovanović.

Nagrada skupine OHO je osrednja nacionalna nagrada za sodobno vizualno umetnost, namenjena mladim umetnikom do 40. leta. Letos so jo podelili že 13. leto zapored.

Nagrajenka potuje v new York
Nagrado je ustanovil Zavod P.A.R.A.S.I.T.E., Ljubljana, v sodelovanju s Foundation for Civil Society in Trust for Mutual Understanding iz New Yorka. Zmagovalec nagrade bo deležen dvomesečne umetniške rezidence v prostorih Residency Unlimited v New Yorku in samostojne razstave v organizaciji Galerije P74 v Ljubljani. Nagrada skupine OHO je del mednarodne mreže YVAA (Young Visual Artist Award), ki združuje sorodne nacionalne nagrade enajstih evropskih držav.

Razstava nominirancev bo v Galeriji P74 na ogled do 25. maja.

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
zofija1
# 12.05.2018 ob 11:56
Gee@
seveda, da Vincijevo....
Gee
# 12.05.2018 ob 11:30
Michelangelovo? Misliš da Vincijevo?
zofija1
# 12.05.2018 ob 11:07
spominja me na Michelangelovo letalo...., se motim?
Kazalo