Videti bo mogoče tudi posamezne izbrane oblačilne dodatke, kot so rute, okrasje, razne vezenine in rokavice. Foto: Slovenski etnografski muzej
Videti bo mogoče tudi posamezne izbrane oblačilne dodatke, kot so rute, okrasje, razne vezenine in rokavice. Foto: Slovenski etnografski muzej
Tržaški Ponterosso. Foto: Slovenski etnografski muzej

Ob 17.00 bodo odprli gostujočo razstavo Nosile so se ko cesarica, ki bo poskušala podati celovito sliko oblačilnega izročila Slovencev na Tržaškem. Na ogled bo več kot 20 v glavnem ženskih oblek, od zimskih, nedeljskih, dekliških in poročnih do vsakdanjih.

Razstava, ki jo je pripravila ljubiteljska raziskovalka noš Marta Košuta, ne ponuja le vpogleda v razvoj oblačilne dediščine izbranega prostora, ampak v zgodovino demonstrativne rabe narodnega in ožje lokalnega kostumiranja. Ponujene so namreč sodobne rekonstrukcije kostumov, narejene po zgledu tistih iz zadnjih desetletij 19. in začetka 20. stoletja, je ob razstavi zapisala etnologinja Janja Žagar.

"Novi originali"
Noše so nastale kot rezultat avtoričinih delavnic šivanja noš, na katerih so udeleženke izdelale več sto novih kostumov za lastne potrebe. Te avtorica poimenuje kar "novi originali", s čimer opozarja na nove pomene starih oblik, pojasnjuje Žagarjeva.

Obiskovalce, ki se navdušujejo nad bogatimi raznovrstnostmi oblačil, bodo razveselile barvitosti tkanin, natančnost izdelave in krašenja, doslednost detajlov ter estetika urejenih gub in naborkov. Avtorica posebno pozornost namenja pisani motiviki vezenin.

Tisti obiskovalci, ki o materializiranih oblikah raje razmišljajo kot o opredmetenju razvojnih procesov in razmerij med ljudmi, pa bodo po besedah Žagarjeve razstavljeno gradivo verjetno videli kot enega od ustvarjalnih in vedno znova aktualnih načinov sodobne rabe oblačilne dediščine.