Film prikazuje usode šestih Tibetancev, ki še vedno čutijo ljubezen do leta 1959 izgnanega dalajlame. Foto: EPA
Film prikazuje usode šestih Tibetancev, ki še vedno čutijo ljubezen do leta 1959 izgnanega dalajlame. Foto: EPA
Tibet
Kitajska je Tibet, takrat neodvisno kraljestvo, danes pa je del Ljudske republike Kitajske, zavzela leta 1950, po zmagoviti bitki pri Čamdoju. Po neuspešnem tibetanskem uporu proti kitajski nadvladi leta 1959 pa je bila tibetanska vlada z dalajlamo na čelu primorana pobegniti v izgnanstvo. Foto: EPA

Film Leaving Fear Behind (Pozabiti na strah) prikazuje pogovore Tibetancev, ki med drugim izpovedujejo spoštovanje in ljubezen do izgnanega duhovnega vodje dalajlame, pa tudi, kako so olimpijske igre v Pekingu le komaj kaj prispevale k izboljšanju njihovega življenja.

Režiser filma Dhondup Vangchen in njegov prijatelj, menih Golog Jigme, sta bila pridržana kmalu zatem, ko sta posnela film, vendar sta kljub temu uspela iz države pretihotapiti posnetke.

Filmar, ki je 'želel zgolj pokazati resnico'
Kot je zapisano na spletni strani filma, so sodbo izrekli 28. decembra v Šiningu, glavnem mestu province Činghaj. Kot je še navedeno na strani, namenjeni promociji filma, režiserju ni bila dana možnost zunanje pravne pomoči, vlada pa naj bi celo onemogočila delovanje odvetnika, ki ga je za Vangchena najela njegova družina. Vangchenova žena Lhamo Tso je zato zaskrbljena. "Kitajske oblasti smo pozvali, da pokažejo smisel za humanost in ga izpustijo. Moj mož ni kriminalec, želel je le pokazati resnico," še dodaja.

Kitajska: vsem je zagotovljena svoboda govora
Predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Džjang Džu pravi, da za primer ni slišala, da pa imajo vsi kitajski državljani temeljne pravice, med katerimi je tudi svoboda govora. "Kaznovani so le tisti, ki delujejo nezakonito," je še dodala na redni tiskovni konferenci v Pekingu.

51 let po tibetanski vstaji
Ravno pred dobrim letom dni je minilo 50 let od tibetanske vstaje proti kitajski nadvladi in ob tej priložnosti je tibetanski duhovni vodja dalajlama med drugim opozoril na podobno problematiko, kot jo izpovedujejo intervjuvanci v filmu, torej da se tibetanska religija, kultura, jezik in identiteta bližajo izumrtju, saj kitajski razvoj uničuje tibetansko okolje in njihov način življenja. Leta 1959 izgnani dalajlama, ki je leta 1989 prejel Nobelovo nagrado za mir, je Kitajski še očital, da je v njegovo domovino prinesla trpljenje in uničenje, prebivalce pa pahnila v 'pekel na Zemlji'.