Aldo Babič in Robert Časar na koprskem sodišču. Foto: BoBo
Aldo Babič in Robert Časar na koprskem sodišču. Foto: BoBo

Nekdanji član uprave Luke Koper Aldo Babič bo moral vrniti več kot sto tisoč evrov, ki jih je iztožil od svojega nekdanjega delodajalca. Luka mu je lani na podlagi pravnomočne sodbe izplačala odškodnino, ker naj bi ga v letu 2009 nezakonito odpustila. Vrhovno sodišče je zdaj sodbo razveljavilo. Babič se sicer lahko še pritoži.

Nadzorni svet Luke je leta 2009 krivdno razrešil celotno upravo pod vodstvom Roberta Časarja. Ta je od Luke zahteval odpravnino, a je ni dobil. Aldu Babiču so po razrešitvi ponudili drugo delovno mesto, vendar zanj ni bila zahtevana izobrazba in izkušnje, ki jih je imel; ponudbo je zavrnil in zato dobil odpoved. Ker je bila po njegovem mnenju ta nezakonita, je od Luke terjal 480 tisoč evrov, kolikor naj bi znašale tri letne plače skupaj z obrestmi.

Delovno sodišče je odločalo trikrat, dvakrat v korist Luke Koper, tretjič je pritrdilo Babiču. Luka je lani nakazala približno sto tisoč evrov na njegov račun in še približno toliko za dajatve državi. Ob tem pa je sprožila revizijo postopka na vrhovnem sodišču. To je zdaj razveljavilo sodbo višjega sodišča.

V Luki razlagajo, da to pomeni, da je bila odpoved delovnega razmerja Babiču zakonita. Babiča bodo pozvali, naj jim denar vrne, in če tega ne bo storil, ga bodo morali iztožiti. Babič lahko tudi sam sproži revizijo, ima pa tudi možnost ustavne pritožbe.

Luka je sicer proti nekdanji Časarjevi upravi sprožila vrsto tožb, od nje terja več kot 30 milijonov evrov zaradi oškodovanja družbe. Ena izmed tožb, in sicer glede nakupa skladišča za gradnjo potniškega terminala, je že padla, v četrtek bo na vrsti podaljšanje prvega pomola oziroma 700 tisoč evrov, ki jih je nekdanja uprava dodatno plačala gradbenemu podjetju CM Celje.

Nataša Ugrin Tomšič, Radio Koper