Širše območje okoli Ptuja bi lahko ostalo brez krajevnih uradov zaradi pomanjkanja zaposlenih. Foto: BoBo
Širše območje okoli Ptuja bi lahko ostalo brez krajevnih uradov zaradi pomanjkanja zaposlenih. Foto: BoBo

Kot pravi Boris Miočinović s ptujske upravne enote (UE), je trenutno vseh sedem krajevnih uradov na Destrniku, Dornavi, Hajdini, Markovcih, Vitomarcih, Zavrču in Žetalah še vedno začasno zaprtih.

Pred kratkim so namreč opravili analizo delovanja vseh 15 uradov na njihovem območju in jo posredovali pristojnemu ministrstvu ter predlagali izdajo soglasja za dokončno zaprtje omenjenih sedmih uradov. Odločitev naj bi bila znana kmalu, je dodal Miočinović.

Uradi se trenutno soočajo z velikim pomanjkanjem kadrov in če ministrstvo za javno upravo ne bo dovolilo novih zaposlitev, bodo najverjetneje v dveh ali treh letih morali na Ptujskem zapreti še druge krajevne urade. Le tri matičarke, ki so zdaj razporejene za delo v uradih, bodo takrat namreč odšle v pokoj.

Manjše in bolj oddaljene občine bi lahko ostale brez upravnih storitev
Takšne razmere skrbijo tudi nekatere občine, predvsem tiste bolj oddaljene od Ptuja in drugih krajevnih uradov. Ena takih je občina Sveti Andraž v Slovenskih goricah, kjer so seznanjeni z načrti za zaprtje urada v Vitomarcih. Županja Darja Vudler temu odločno nasprotuje in UE-ju očitajo, da daje prednost racionalizaciji poslovanja pred potrebami ljudi.

"V naši občini je 260 ljudi starejših od 60 let, kar predstavlja dobro petino prebivalstva, ki zaradi zelo redkega javnega prevoza, starosti in bolezni težko koristijo storitve zunaj svojega kraja," pravi Vudlerjeva.

Skupaj s tamkajšnjim društvom upokojencev in še nekaterimi občinami so zato začeli skupno akcijo za preprečitev ukinitve uradov. Med drugim zbirajo podpise pod peticijo, po besedah županje pa so jih do zdaj samo v njihovi občini zbrali več kot 190. Na sosvetu načelnice upravne enote so tudi predlagali, da bi nekatere naloge krajevnih uradov prenesli na občinsko upravo.

Na ministrstvu za javno upravo so pojasnili, da postopki glede izdaje soglasja za ukinitev uradov še potekajo, saj so predlog prejeli šele prejšnji teden. "Postopke upokojitev vodijo upravne enote same, odločanje o tem, ali bo za uslužbenca, ki se upokoji, izpeljan postopek nadomestne zaposlitve ali pa bodo izvajanje nalog izpraznjenega delovnega mesta morda zagotavljali na drug primeren način, pa je v izključni pristojnosti vodstva upravne enote," so še dodali na ministrstvu.