Dušan Černigoj je prepričan, da je nedolžen. Foto: BoBo
Dušan Černigoj je prepričan, da je nedolžen. Foto: BoBo
Primorje
Novogoriško sodišče je za Dušana Črnigoja decembra 2013 odločilo, da je kriv zlorabe položaja pri prodaji delnic Stavbenika družbi Vital leta 2001, s čimer je po mnenju sodišča Primorju nastala premoženjska škoda. Foto: MMC RTV SLO

S predobravnavnim narokom se je na novogoriškem okrožnem sodišču začelo ponovno sojenje nekdanjemu predsedniku uprave Primorja Dušanu Črnigoju v zadevi Stavbenik. Višje sodišče v Kopru je sodbo tega sodišča razveljavilo in vrnilo v ponovno odločanje. Črnigoj tudi tokrat krivde ni priznal.

Črnigoj je razveljavitev sodbe v primeru Stavbenik dočakal lani poleti med prestajanjem zaporne kazni glede Čiste lopate. Zapor je lahko predčasno zapustil prav zaradi odločitve višjih sodnikov. Spomnimo: novogoriško sodišče je za Dušana Črnigoja decembra 2013 odločilo, da je kriv zlorabe položaja pri prodaji delnic Stavbenika družbi Vital leta 2001, s čimer je po mnenju sodišča Primorju nastala premoženjska škoda. Dosodilo mu je tri leta zapora in plačilo 25.000 evrov stranske kazni. Primorju v stečaju pa bi moral plačati 1.387.000 evrov. Višje sodišče v Kopru je junija lani sodbo razveljavilo, saj, kot so zapisali v sklepu, obstaja resen dvom o tem, kolikšna škoda je nastala oziroma ali je sploh bilo Primorje oškodovano.

Črnigoj tudi tokrat krivde ni priznal in dodal, da je po sklepu višjega sodišča še toliko bolj prepričan, da je nedolžen. Njegov zagovornik Janez Koščak pa je sodišču predlagal izločitev mnenja izvedenca Mihaela Kranjca: "Zanj je višje sodišče ugotovilo, da nima ustreznih licenc niti znanja za podajo mnenja. Predlagali smo čim hitrejše končanje postopka, ki traja že 14 let. Strinjamo se z branjem izpovedi vse zaslišanih prič, da ne podaljšujemo postopka v nedogled."

Po sklepu višjega sodišča mora novogoriški sodni senat v ponovnem sojenju zaslišati Braneta Podborška, pooblaščenega revizorja in sodnega izvedenca za ekonomijo, finance in računovodstvo, ki je med pripajanjem Stavbenika Primorju opravljal revizijo družb.

Tudi tožilstvo želi skrajšati postopek, nasprotuje pa izločitvi izvedenskega mnenja Kranjca. Če ga bo sodišče izločilo, predlaga postavitev novega izvedenca. Kdaj se bo začela glavna obravnava, še ni znano.