Lokalne novice
Tržnica Ptuj
Načrtovana podoba prenovljene tržnice. Foto: MO Ptuj
Tržnica Ptuj
Drugi zorni kot. Foto: MO Ptuj
Tržnica Ptuj
Še en pogled na načrtovano podobo. Foto: MO Ptuj

Dodaj v

Foto: Ptujska mestna tržnica kmalu z novo podobo

4,5 milijona evrov vredna prenova naj bi bila končana v enem letu
4. avgust 2017 ob 09:56
Ptuj - Radio Slovenija

Priprave na temeljito prenovo ptujske mestne tržnice se začenjajo letos, po prenovi sledi tudi umik avtomobilov iz tega dela mesta.

Zelo dolgo se že na Ptuju govori o nujni prenovi mestne tržnice. Tamkajšnji tlak je izjemno dotrajan, pokriti prostori so vlažni, celoten videz tržnice pa je vse prej kot v ponos mestni občini. Zdaj ima projekt prenove konkretne obrise, tako se priprave na začetek del začenjajo že letos, ker bo denar na voljo prihodnje leto, župan Miran Senčar v tem časovnem roku napoveduje tudi dokončanje del.


"Sredstva za prenovo tržnice bodo na voljo prihodnje leto, dela pa bomo na začetku prihodnjega leta začeli z lastnimi sredstvi takoj, ko bo vreme to dopuščalo. Predvidoma bodo dela trajala pol leta, tako bomo do sredine julija 2018 prenovo tržnice dokončali,"
obljublja ptujski župan Miran Senčar, ki še pojasnjuje, da bodo večino denarja za prenovo pridobili iz evropskega mehanizma celostnih teritorialnih naložb.

Projektantska ocena vrednosti prenove znaša 4,5 milijona evrov. "Temeljito se bo obnovilo tlakovanje tržnice, porušil se bo zid ob Slomškovi ulici, ob tem pa bo – po vzoru Ljubljane – nastalo teatralno stopnišče, ki bo omogočalo druženje mimoidočih. Velik del sredstev bo namenjen za samo stavbo tržnice. Zdajšnji dotrajani in vlažni prostori se bodo porušili, zgradili pa bomo nove v skupni površini 730 kvadratnih metrov," novosti pojasnjuje župan Senčar in dodaja, da se bodo v sklopu tega projekta obnovile tudi bližnje manjše ulice.

Ob tem pa se Ptuju obeta še ena velika novost. Širše območje tržnice bo po prenovi ostalo zaprto za večino motornega prometa. "Po prenovi bomo omejili promet na tem območju. Parkiranje na Miklošičevi, Slomškovi ulici ter na območju same tržnice ne bo več mogoče. Ta parkirna mesta bomo nadomestili z novimi garažnimi hišami. Pogovarjamo se z dvema investitorjema, ki bi lahko financirala gradnjo, ob tem, da bomo na ta način nadomestili ukinjena parkirišča, bomo pridobili še dodatnih 200 parkirnih mest," je jasen župan. To pomeni, da bodo dostop do tega dela mesta imela samo interventna vozila, vozila za dostavo in tisti prebivalci, ki imajo lastna dvorišča oziroma garaže.

Danijel Poslek, Radio Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
maher
# 04.08.2017 ob 10:27
@uiophjk:
Prvi najbrž zaradi lučk, drugi sam bog ve zakaj, tretji pa zaradi tiste bejbe na desni.
Zmagovalni predlog je absolutno daleč najboljši. Lepa, nevsiljiva rešitev.
Majora
# 04.08.2017 ob 11:22
Zelo lepo.
izo
# 04.08.2017 ob 10:35
Ne vem, zakaj se mi vsi neizbrani predlogi (povezava v modrem okvirčku) zdijo lepši.

zato, ker si slovenc. vse je mimo..
Mefisto
# 04.08.2017 ob 12:04
Malo mestece, kot je Ptuj bo zgradilo novo tržnico.

Največji uspeh Maribora in aktualnega župana pa je preplastitev par ulic.
verbatim989
# 06.08.2017 ob 08:01
Tudi sam sem Ptujčan in zadnje čase prebiram samo še o zgroženosti nad tem in onim. Pa ne bi radi zida rušili, pa ne bi radi drevja požagali na tržnici, pa drevje na gradu jih moti, ker se je požagalo.

Ne vem točno je na tistem zidu, da bi moral obstat. Aja, Plečnikov je. Samo čakam še ne onega starega možakarja, ki benti nad Bežigradom.
Drevje požagano bodo nadomestili na drugem mestu. Drevje na gradu je bilo pa staro in nevarno. Hvala Bogu, da so ga požagali, ker sedaj se komaj vidi, da na Ptuju imamo grad, prej ga nisi videl.
Isto je z Ranco. Prej nekaj na kup nametano tisti grdi gostinski objekt z polivinilom okoli, da bruhaš, sedaj je lepo urejeno.
Pa Panorama se je uredila, čeprav iz tega ogromnega prostora se da narediti veliko več. Vsaj paviljon bi lahko tam stal, pa ni bilo denarja, pa ga imajo sedaj v M. Soboti.

Ptuj potrebuje velik prireditveni prostor. Dvorane na Ptuju ni. Vse se improvizira z nekimi šotori. Tržnica bo nekako nadomestila to, s premično streho.
Da pa ne bi pravočasno uredili, pa ne verjamem. Cilj jim je zagotovo končati pred naslednjim občinskim praznikom 5.avgusta. Tudi mestni trg so 3 leta nazaj obnovili v celoti, ne vidim preprek za tržnico.

Ptuju manjka vsebina, v samem mestu se mora nekaj dogajat.
zizldorf
# 04.08.2017 ob 13:33
maher

imaš prav glede prvega dela, ampak kakšen malo bolj razgiban detajlček ne bi škodil. Ni treba pretiravati (oblikovalcem mislim).

uiophjk

Petkovškovo nabrežje oziroma njegovo brežino so oblekli, podobno kot pri ptujskem primeru, v betonske stopnice, ki gledajo na reko - nekakšno tribuno proti reki so napravili. Sam beton jo je in njena popolnoma pravilna geometrična zasnova, se mi zdi nedomiselna. Je praktična, estetsko pa neučinkovita oziroma dolgočasna.
Na mestu, kjer je kip psa, ki se otepa zajedalcev (ne vem pravega imena tega motiva) pa je nekakšna klop iz treh krakov, ki gleda proti hišam ob robu nabrežja. Ta ''klop'' je tudi betonska, prazna, vse linije so ravne in se med seboj pravokotno stikajo. Ta rešitev me torej spominja na tale ptujski projekt.

Mesarski most je izveden v identičnem stilu, le da se, kar se tiče materialov, tu pridružuje še steklo.

Na Bregu je vse spet precej podobno zgoraj opisanemu.
maher
# 04.08.2017 ob 12:15
@zizldorf:
S prvim delom tvojega posta se ne bi strinjal: z dodatnimi "krivuljami" bi težko uravnovesili dokaj eklektično okolje; prej bi mu delali silo. Zato se mi zdi nevtralnost na tem mestu upravičena.

Glede Petkovškovega nabrežja pa se seveda še kako strinjam s tabo: monopolni arhitekt Kobe pustoši po Ljubljani povsod, kjer ga le spustijo zraven (Petkovškovo nabrežje, Mesarski most, most pri Cukrarni, most na Barjanski, prizidek k Operi itd...)
Ursus1984
# 09.08.2017 ob 10:37
Kot Ptujčanu se mi zdi ta upor zoper modernizacijo mesta (pa naj gre za tržnico, most ali Panoramo) res neumesten. Strinjam se, da so prejšnje mestne elite naredile napake, predvsem z nedosledno prenovo gledališča in nepotrebno prenovo samostana.

Ampak tržnica, recimo, je nujno potrebna prenove in osebno se mi zdi rešitev, da se ta prostor odpre, razširi in večnamensko uporabi, zelo dobra. Plečnik je, kolikor vem, projektiral paviljon, kjer je trgovina s sadjem in zelenjavo - ta paviljon glede na načrte ostaja. V kolikor je tudi zid Plečnikov, se ga naj poskusi ohraniti vsaj del, prepričan sem, da se ga da prenest in umestit v novo celoto.
zizldorf
# 04.08.2017 ob 21:31
Maher

Mislil sem, da je tribuna betonska. Če je kamnita, za razliko od betonske, tako rešitev pozdravljam. Kamen se mi le zdi malo bolj plemenit material. Je pa res, da v primeru uporabe pohorskega tonalita ali betona, neke drastične vizualne razlike ni.
maher
# 04.08.2017 ob 13:50
zizldorf: Sam beton jo je in njena popolnoma pravilna geometrična zasnova, se mi zdi nedomiselna.

Še hujše kot beton: mrzel, siv, ostrorob in oglat pohorski tonalit ...
zzob
# 04.08.2017 ob 12:09
same ravne linije. Nobene krivulje, mehkobe, fantazije.

Tudi meni se zdi tako. Ampak - stvar okusa.
zoid
# 04.08.2017 ob 11:56
Kolikor poznam stanje na Ptuju, bo mestni svet naredil vse, da ta investicija ne bo končana pred volitvami :)
durhmarsh
# 04.08.2017 ob 12:01
Nevem zakaj se samo nekaj obnavlja pa dela v smeri infrastrukture, pa ne da imam kaj proti, vendar mislim da bi morali istočasno uredit nenategovanje ljudi iz strani 'trgovcev 'kateri mislijo da je vse iz njihovih vrtov oz. njiv vendar je realnosti popolnoma drugačna , velja pa za vse kraje po sloveniji. Ravno zaradi tega so naslabsem tudi tisti posteni trgovci oz kmetje , ki res pridelajo na domaci njivi vendar ravno zaradi takih, ki nategujejo nemorejo dosec visjo ceno ker enostavno ljudje neverjamejo vec prodajalcem na tržnici, oz. vidijo da lahko na lazji nacin brez vecjega dela zasluzijo veliko vec.
primos
# 05.08.2017 ob 15:09
Ptuj mesto duhov, oni pa nacrtujejo stopnice namenjene druzenju.

Tudi jaz pogresam kaksno projekcijo kaksna bo trznica vsak dan, torej s stojnicami in branjevkami, ne pa s kurenti in turisti, to je samo sminka
bilzerian
# 04.08.2017 ob 12:20
in kje so prodajalci na tej tržnici?
vidim samo korante in sprehajalce, nikjer pa prodajalcev, katerim je tržnica namenjena
zizldorf
# 04.08.2017 ob 11:58
A ni rahlo dolgočasno oziroma prazno...

Velike in ravne površine, vse v približno istem odtenku in nobene resne teksture površin (Slika 3). Prazno je. Po drugi plati pa same ravne linije. Nobene krivulje, mehkobe, fantazije. Vse je ravno, ostro, špičasto, torej strogo in hladno. O zmagovalnem projektu govorim...

Nisem iz Ptuja, pa tudi ne bi rad po defaultu pljuval, ampak res mi je malo brezvezno.

V Ljubljani je podoben projekt Petkovškovo nabrežje. Sodobna dolgočasna sterilnost brez duše. Ob hitrem preletu z očesom lepo izgleda, v resnici pa so likovne oz. oblikovne kvalitete bolj kot ne odsotne.
hehet
# 04.08.2017 ob 14:40
Ni mi všeč, jaz bi na sredi postavil dva ogromna betonska bloka za 1,3 milijone evrov...
uiophjk
# 04.08.2017 ob 12:24
@zizldorf,maher

Petkovškovo nabrežje so v glavnem pustili na miru (razen okoli Mesarskega mostu). Kar se mi zdi pozitivno. Sta mogoče zamešala z Bregom?
uiophjk
# 04.08.2017 ob 10:23
Ne vem, zakaj se mi vsi neizbrani predlogi (povezava v modrem okvirčku) zdijo lepši.
šahmat
# 04.08.2017 ob 12:13
Sem Ptujčan in zgrožen, da nameravajo porušiti čudovit Plečnikov zid ob Slomškovi ulici, ki ne predstavlja nobene ovire za novo tržnico! Kakšni diletanti! Kaj porečeta Zavod za ohranjanje kulturne dediščine in kulturni minister?
Kazalo