Lokalne novice
(8)
Kdo bo izvajal 4,8 milijona evrov vreden projekt prenove ptujske mestne tržnice? Foto: Mestna občina Ptuj

Dodaj v

Kdo bo prenavljal ptujsko mestno tržnico?

Je mestna oblast namerno izločila lokalna podjetja?
23. januar 2018 ob 12:32
Ptuj - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Ptujska mestna občina je konec prejšnjega tedna objavila razpis za izbiro izvajalca prenove mestne tržnice. Kandidirajo lahko samo podjetja, ki so v preteklosti že položila vsaj 3.000 kvadratnih metrov granitnih kock.

Čez nekaj manj kot tri tedne bo torej znano, kdo bo izvajal 4,8 milijona evrov vreden projekt prenove ptujske mestne tržnice. Iz razpisnih pogojev, ki so zdaj že nekaj dni javni, je jasno razvidno, da mora ponudnik storitev med drugimi izpolnjevati tudi pogoj, da je v preteklosti že izvedel projekt, v katerem je položil vsaj 3.000 kvadratnih metrov granitnih kock. Da to avtomatsko izloča lokalna podjetja, so prepričani nekateri mestni svetniki.

"Če navedem primer Mestnega trga, tam je šlo za 2.700 kvadratnih metrov granitnih kock in ob tem še za zahtevno polaganje, pa so to uspešno izvedle ptujske Javne službe. Zdajšnji razpis je pripravljen tako, da Javne službe ne ustrezajo. V tem ožjem okolju, pa tudi širše, verjetno ni podjetja, ki bi izpolnjevalo te reference," navaja mestni svetnik Rajko Fajt (SDS), ki še meni, da so tako manjša domača podjetja avtomatsko izločena iz igre.

Tudi Janez Rožmarin (NSi) omenja sum, da je razpis pisan na kožo zgolj največjim gradbenim podjetjem. "Dobil sem namige, in to je žalostno, da so stvari tako postavljene, da nobeno ptujsko podjetje pri tem ne more sodelovati. To se mi ne zdi prav, človek bi lahko rekel, da je razpis prirejen, čeprav tega ne moremo zagotovo trditi. Res me čudi, da so izpostavljene reference na način, kot da se drugi ne morejo izkazati s svojim delom," svoje videnje zgodbe razlaga Rožmarin.

To pa niso edini pomisleki mestnih svetnikov. Branko Kumer (SMC) je mestno oblast opozoril, da 25-dnevni rok za prijavo na razpis ni ustrezen in da zakonodaja predvideva pet dni daljšo časovnico. Iz tega razloga in prej navedenih opazk o referencah so številni mestni svetniki na sinočnji seji zahtevali, da se razpis prekine in objavi nov.

Ob tem pa člani mestnega sveta tudi pričakujejo, da bodo del odločevalcev, ko se bodo odpirale prispele ponudbe. "Absolutno se strinjam, da se oblikuje komisija, v kateri bomo člani mestnega sveta. Naj komisija od zdaj naprej pregleduje, kaj se dogaja, ker se očitno veliko dogaja mimo nas oziroma smo o stvareh obveščeni naknadno," poudarja Miša Pušenjak (SLS).

Na te pomisleke in zamisli mestna oblast sinoči še ni imela odgovorov, dodajmo pa, da bodo prispele ponudbe odpirali na pustni ponedeljek. Želja mestne občine je, da bi dela stekla spomladi, končana bodo v sedmih mesecih. Ravno v času predvolilnih bojev.

Danijel Poslek, Radio Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
garmond
# 23.01.2018 ob 13:50
Nekatera drevesa so bila od znotraj že votla in samo vprašanje časa je bilo, kdaj bi lahko prišlo do tragedije.
Na štorih so celo svečke prižigali.... bog pomagaj...
Se je pa tudi v Ptuju že začelo predvolilno nagajanje, kot vidim.
NkDravaPtuj
# 23.01.2018 ob 14:06
Haložani nimajo kaj pravit če mo mi tržnico obnovli vsa čast župan edini ki je vdaro po mizi pa zatrl to civilno iniciativo
Skippy
# 23.01.2018 ob 21:50
@slokonjušari
a si ti že slišal, da drevesa zrastejo nazaj? Ne vem, od kod mestnim ljudem ideja, da so drevesa neživa stvar?
Alchemist
# 23.01.2018 ob 12:47
Če sem čisto iskren, mi je arhitekturna podoba stare Ptujske tržnice bolj ljuba. Sodobni minimalizem ni najboljša izbira za stara mestna jedra, kar se je deloma že v Škofji Loki pokazalo.
S1026146
# 24.01.2018 ob 05:27
5 minut hoje čez Ptuj pa si tako ali tako v "šumi" slej ko prej. Tako, da mi je čisto vseeno za tistih par podrtih votlih dreves. Naj rajo ustrezno prenovijo to tržnico če se že grejo prenove. Ne pa spet ta modernizem v starem mestnem jedru in ob 700 let stari cerkvi, kjer pod nobenim pogojem ne paše in ne sodi v obstoječo okolje. Samo, da se lahko arhitekti, uprava in ostala kompanija kur.ijo in vsiljujejo svoje abstraktne minimalistične poglede na svet. Račun davkoplačevalcev bo pa vse prej kot minimalističen.
bilzerian
# 24.01.2018 ob 09:04
meni še vedno ni jasno, kje bodo na tržnici stale stojnice?
na nobeni risbi, ki jo je narisal arhitekt, jih ni videti. bo tržnica postala samo še ena betonska ploščad, prodajali zelenjave pa bodo pregnani v kako ulico v bližini sedanje tržnice?
sosman
# 24.01.2018 ob 19:56
Eno drevo je bilo votlo, eno. Za katalpe je pa tudi značilno, da imajo votla debla in to ni nič hudega. Nekaterim pač narava smrdi, zdaj bodo pa čakali 30 let, da kakšno drevo ponovno zraste. Glavno, da so žepi polni...
slokonjušari
# 23.01.2018 ob 13:15
Brutalni zločinci nad naravo ,ki ste v mestnem jedru Ptuja posekali drevesa nekaj jih jhe ostalo še na Pokljuki hitro motorke v roke in žagat ... debi.i
Kazalo