Lokalne novice
Na mestu, kjer so stala drevesa, gorijo sveče. Foto: Danijel Poslek
Delavci so bili na delu zgodaj zjutraj. Foto: Danijel Poslek

Na ptujski tržnici odstranili vsa drevesa

Pripravljalna dela za prenovo tržnice, civilna iniciativa ogorčena
9. januar 2018 ob 11:50
Ptuj - MMC RTV SLO

V približno dvajsetih minutah so v jutranji delovni akciji padla vsa drevesa na ptujski mestni tržnici. Njihova odstranitev je bila več mesecev predmet spora med mestno občino in civilno iniciativo, s to bliskovito akcijo pa se je zgodba končala.

Nihče na Ptuju praktično ni verjel, da se bo podiranje dreves – čeprav pričakovano - zgodilo tako nenadoma. V manj kot pol ure so delavci ormoške gozdarske zadruge podrli vseh sedem cigarovcev oziroma katalp. V nekaj več kot eni uri je bila mestna tržnica videti, kot da se na njej ni dogajalo nič. Le s to razliko, da od danes tam ni več sedmih cigarovcev.

"Prišli smo ob četrt na osem, počakali, da se je zdanilo, in začeli delati, tako kot to počnemo vsak dan v gozdu," je posek opisal vodja del Marko Maučič iz ormoške gozdarske zadruge. Kot je še dodal, je dela naročila ptujska mestna občina, nekaj besed pa je namenil tudi stanju dreves. "Prvo je katastrofalno zanič, večina preostalih pa je prhkih in bi morala v kratkem biti posekana," razlaga Maučič.

Razočarana civilna iniciativa
Nad jutranjo bliskovito akcijo so razočarani predvsem predstavniki civilne iniciative, ki so si več mesecev prizadevali, da bi drevesa ostala. "To se mi zdi ne samo katastrofa za ta drevesa, sploh ne morem verjeti, kaj vidim, ampak se mi zdi katastrofa za človeško dostojanstvo, demokracijo. Gre za tiransko oblast, podprto ne samo od župana," ogorčenja ni skrivala predstavnica civilne iniciative Roma Ercegovič, ki je vnovič opozorila tudi na dejstvo, da je bila civilna iniciativa popolnoma ignorirana.

"Danes pozivamo meščane Ptuja, da prižgemo sveče na tem pokopališču sredi mesta. Kdor želi, se nam lahko pridruži, da pokažemo, da nam ni vseeno in nam je mar za življenje in zelenje na Ptuju," dodaja Ercegovičeva.

Župan ni dosegljiv
Ob jutranjem dogajanju smo želeli dobiti tudi pojasnilo župana Mirana Senčarja, ki pa danes za izjave nikakor ni na voljo. Iz mestne hiše so poslali pisno sporočilo, v katerem pa podiranju dreves niso namenili niti besede. Ponovili so le, da so v projekt vložili dve leti trdega dela in da verjamejo, da bo prostor postal središče prireditvenega in družabnega življenja v mestu.

VIDEO
Ptujska tržnica ostala brez dreves
VIDEO
Podiranje dreves na ptujski tržnici
Danijel Poslek, Radio Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
ajvard
# 09.01.2018 ob 12:02
SAMORASTNIK

na hribu je rasel
osamljen hrast
pa so ga posekali

(pička jim materina)

................

cenzorja prosim naj ne briše, saj gre za poezijo.
avtor: Ivo Volarič - Feo.
gokhey
# 09.01.2018 ob 12:10
Nekateri bi rajši videli spontan padec gnilega drevesa kot preventivo (za varnost ljudi, morebitne tožbe). Služba strokovnjakov je, da to prepreči, tudi, če se vsi ne strinjajo s tem - primer kostanjev ob Ljubljanici.
bluppo
# 09.01.2018 ob 12:03
To na sliki je katastrofalno, pa ne vem ali je omenjeno prvo drevo ali ne.

Mesta pač niso dober dom za drevje in le-to začne propadati. Ponavadi od znotraj navzven. V mestih je treba zato drevje vzdrževati in ga pač menjavati, ko je potrebno.

Naj zasadijo nova drevesa in v par letih bo spet košato. Je pa res, da bo treba nekaj let gledati bolj prazen trg.

Glede komentarjev kot je:
katastrofa za človeško dostojanstvo, demokracijo. Gre za tiransko oblast, podprto ne samo od župana

Kaj ima človeško dostojanstvo z bolnim drevjem je izven moje percepcije človeškega dostojanstva. Glede demokracije pa ... očitno je že preveč samoumevna in si jo vsak razlaga po svoje.
Kombo
# 09.01.2018 ob 12:07
Če so bila bolna, je že v redu tako.. Pa še domača vrsta ni.
Prepečenec
# 09.01.2018 ob 12:15
Gozdarji se običajno ne zmotijo pri oceni stanja dreves. Če so bila drevesa res prhka, so bila nevarna. Ob prvem močnejšem vetru bi padala in pod seboj morebiti koga tudi pokopala.
Slo_v_k
# 09.01.2018 ob 12:11
Zupan in mestni svet ima vso pravico tako odlociti, ker zastopa vecini prebivalcev!
Civilna iniciativa ima tudi vso pravico, da nastopit na lokalnih volitvah in zmaga, ter potem odloca kako in kaj. (lahko npr zasadijo na novo ta drevesa :) :)
Kombo
# 09.01.2018 ob 12:11
Zločin nad naravo je tudi, če posadiš vrsto, ki ni primerna temu okolju
dunbar
# 09.01.2018 ob 12:19
Ti "naravovarstveniki" bodo potem, ko dogorijo, prišli po sveče in jih reciklirali, da ne bodo obremenjevale okolja?
elGoyc
# 09.01.2018 ob 12:18
V mnogih slovenskih mestih delajo oblasti z drevesi, kot "svinja z mehom."
Po določenih izračunih je doraščeno drevo v mestu vredno okoli 50 000€ in opravlja mnoge funkcije od lovljenja prahu na svoje liste od koder ga nato izpere dež do, ob gostejši zasaditvi, precej opaznega znižanja temperature, da ne govorimo o estetski, simbolni itd. vrednosti.
Problem pri takšnem goloseku je, da tukaj ne bo takšnih dreves naslednjih nekaj desetletji, tu ne gre za nek kip, ki se ga vozi iz trga v muzej in nazaj glede na ideološko vzdušje.
Že pri skrbi za živa drevesa vidimo obžagovanje glavnih vej, brez skrbi za rane, ki ga opravljajo ljudje, ki znajo rokovati z motorko. Nekdo iz gozdarske zadruge preprosto nima potrebnega znanja, ker je njegova naloga podiranje dreves, ne njihova nega. Gozdarja menda ne bo nihče najel, da mu spomladi obreže sadovnjak in pri okrasnih drevesih ni nič drugače.
Kar se tukaj privarčuje, se nato porabi za razne zasaditve z enoletnimi rožami, ki jih nato zasajajo, zalivajo itd. namesto, da bi se to nadomestilo z trajnim grmičevjem, ki ima mnoge prednosti, predvsem na rondojih, kjer nihče ne voha cvetja ali ga od blizu občuduje. Ni večje norosti, kot posvečati večjo pozornost okrasitvi infrastrukturnih objektov, kjer se človek le pelje mimo in obenem zanemarjati drevesa v stanovanjskih soseskah in centrih mest, kjer imajo tudi pomemben praktičen pomen.
Včasih so župani okusni urejenosti mesta namenjali precej več pozornosti in to prepuščali strokovnjakom, celo "socialistična" arhitektura je za sabo pustila kakšna kvalitetna obeležja, da ne govorimo o bolj oddaljeni zgodovini, ki nam je dala recimo Robbov vodnjak, danes pa se kupujejo ničvredni kipi konjev iz Kitajske, v kraju ki nima nikakršne posebne konjeniške tradicije.
Bivši uporabnik
# 09.01.2018 ob 12:16
Lahko se tudi posadi že večje sadike, kakšen kostanj ali javor. Potem pa naj CI hodi zalivat in listje pospravljat jeseni.
zvrc
# 09.01.2018 ob 13:04
Dajana_B saj ne veš kaj pišeš!
Bivši uporabnik
# 09.01.2018 ob 12:01
Bodo nova zrastla. Nč hudga. Move along.
Slo_v_k
# 09.01.2018 ob 12:11
Treehugerji pa v jok
Alchemist
# 09.01.2018 ob 12:32
Jaz se vsakič čudim, kako se ljudi pri načrtovanju prostora povsem ignorira in se jim pri tem niti ne pojasne, zakaj se tako naredi....
alcatraz
# 09.01.2018 ob 14:19
Kakšna v varovanje narave naravnana civilna iniciativa pa je to, da vabi v smrajenje s svečami in v proizvajanje ekološko spornih odpadkov?
sam to me zanima...
freestar
# 09.01.2018 ob 13:53
Slučajno poznam ta primer in seveda tudi tista padla drevesa. "Nova tržnica" bo velika pridobitev za Ptuj, saj bo tudi kulturno-prireditveni prostor. Urbanistični načrt in sprejeta arhitektonska rešitev pa seveda predvidevata zadsaditev novih dreves. Tudi v Ljubljani smo posekali kar nekaj dreves (kostanji na tržnici, javor pred opero, platane v Zvezdi, trnovske vrbe ob Ljubljanici itd.) pa nihče ni delal tolikšnega cirkusa kot te kvazi naravovarstvene ptujske tečnobe. Glede na načrtovano gradnjo so bila drevesa pač v napoto in tudi res že stara. Pred časom so iz podobnega razloga posekali kostanj ob spomeniku Rudolfu Maistru, vizavi tržnice, ke je zaradi starosti že ogrožal mimoidoče. Tud kmet mora občasno posekati kakšno staro drevo in ga nadomestiti z novim, takšen je naravni ciklus, krog. Mislim pa, da na Ptuju iz vsega skupaj bolj kot ne delajo politično vprašanje kakor, da iskreno obžalujejo posek dreves.
Načrt ureditve nove tržnice zelo nazorno kaže, da bom tam potem stalo več dreves kot do sedaj. V čem je torej resnični problem?
Amur
# 09.01.2018 ob 13:33
če je drevo v slabem stanju je za podret,posadijo so pač nova.Jaz sem bil tudi letos primoran podreti hruško staro vsaj sto let drugače bi ob kakšem močnejšem vetru padla na sosedovo garažo....pa bom pač posadil novo.
jimbo
# 09.01.2018 ob 13:21
Potem ko pa bi padelo kakšno drevo komu na glavo oz. na avto pa usi v tožbe..Tipično slovensko
Lešnik
# 09.01.2018 ob 12:51
Štore zmetat ven in zasadit lipo.
topol
# 09.01.2018 ob 12:45
Oprostite, ampak potrebno je malo zdrave pameti. V Ljubljani na Svobodi so tudi stara velika drevesa. Pa grem zadnjič mimo in eno drevo prelomljeno tri metre nad tlemi. Taka drevesa niso več za v mesto. Si predstavljate župana, da je pod drevesom mamica z dvema otrokoma?
Zato je včasih dobro posekati katero drevo več in ga nadomestiti z novim drevesom.
ps11
# 09.01.2018 ob 13:27
Pacienti so šli še sveče prižigat drevesom! Potem veš, da so to lahko samo zasanjani delomrzneži, ki živijo na račun škode drugih in zemlje.
mike1968
# 09.01.2018 ob 13:16
Nehajte s temi civilnimi iniciativami. Če je treba požagat je pač treba požagat. Ko pa bi trhlo drevo padlo na kakšen avto ali bognedaj na človeka bi bila pa tragedija
Bivši uporabnik
# 09.01.2018 ob 12:38
Kakšen cirkus zaradi ostarelih in obolelih dreves. Ko bi pa kako tako drevo padlo na kakega meščana Ptuja ali turista in bi ga ubilo, bi pa civilne iniciative molčale. Pa upam, da bodo ti kvazi naravovarstveniki, ki pozivajo meščane, da prižigajo sveče, le-te tudi pravilno odstranili (sveče).
Rozmarin
# 09.01.2018 ob 13:42
Drevesa so bila nevarna in jih je bilo treba požagat. Prej bi mislili. Za drevesa je potrebno skrbeti, sploh če so v mestu, obdana z betonom in izpostavljena onesnaženju. Ali se bodo kaj naučili iz tega? Bodo najeli gozdarja, da bo skrbel za druga drevesa? Takih zdraharjev so same besede. Ko bodo čez par let že druga žagal, bodo spet prižigali svečke in blebetali o tiraniji.

"Danes pozivamo meščane Ptuja, da prižgemo sveče na tem pokopališču sredi mesta. Kdor želi, se nam lahko pridruži, da pokažemo, da nam ni vseeno in nam je mar za življenje in zelenje na Ptuju,"
Brez besed.
Bivši uporabnik
# 09.01.2018 ob 13:25
no ja na Ptuju se ni za bat, da bi drevo komu padlo na glavo.... mesto duhov...
ps11
# 09.01.2018 ob 13:21
Zakaj eni tako neumnost gojite v sebi? če so drevesa zanič, lepo je povedal, da so trhla in bi se itak sama polomila ob prvem ali tretjem neurju, zakaj še naprej bevskate? Na koga bi se pa potem bevskal, če ob takem vetru kot je bil zadnjič drevesa popadajo? Je grdo, ampak tako je, zasadili bojo nova in se bojo razrastla. Nekje logično je, da drevo ulito z asfaltom in pokrito s smogom ne bo enako kot drevo v gozdu.
apn6
# 09.01.2018 ob 13:17
škoda dreves, lepa so bila
Skippy
# 09.01.2018 ob 22:40
Ti "naravovarstveniki" bodo potem, ko dogorijo, prišli po sveče in jih reciklirali, da ne bodo obremenjevale okolja?

Ne bodi no smešen :)
Homer.
# 09.01.2018 ob 17:38
"Zeleni" spustite se malo na realna tla.
Drevesa se podrejo, ko začnejo ogrožati ljudi in ko začnejo povzročati škodo.
Posadi se nova in po nekaj desetletjih ponovi zgodbo.
Tudi sam sem se pred leti moral odločiti za podiranje.
Šele ko je drevo padlo, sem videl, da je drevo votlo in nevarno.

Toliko bolj morajo skrbeti na javnih površinah, da se ne zgodi kaka nesreča.
Ampak vam verjetno več pomeni eno trhlo drevo, kot človeško življenje.
alkum
# 09.01.2018 ob 15:01
Kdo je šel danes okrog je lahko videl, da so bila nekatera debla že votla in to pomeni, da bi bila ta drevesa nevarna za ljudi.
Ko je lani na drugi strani pred banko padla veja en meter zraven otroka pa je bila panika, zakaj se nekaj ne naredi s temi drevesi.....
Je pa vse to tudi zelo politično napihnjeno tako kot vsepovsod!!
kon
# 09.01.2018 ob 13:14
ko bi se pa na nekoga podrl al pa Bog ne daj na kak njihov (drevjeljubcev) avto bi pa tožil občino ker ni poskrbela za nevarna drevesa.
Amur
# 09.01.2018 ob 16:24
moiag,glih senca jim ne paše...mladikam
moiag
# 09.01.2018 ob 15:11
verjamem, da je kaksno drevo vcasih treba posekati

bi bilo pa veliko manj sokantno in okolju in ljudem prijaznejse, ce bi drevesa nadomescali z novimi postopoma, npr enega na leto... na ta nacin bi se tudi nova drevesa lepse prijela kot mladike v vsaj delni senci in sozitju s starimi drevesi... drevesa so ziva bitja, to ni produkcija, da bi bilo treba vse na enkrat evtanazirat, k'ne
acoschwanz
# 09.01.2018 ob 13:06
S čim vse se ljudje ukvarjajo..
death666
# 09.01.2018 ob 21:08
mike1968

# 09.01.2018 ob 13:16
Prijavi neprimerno vsebino Nehajte s temi civilnimi iniciativami. Če je treba požagat je pač treba požagat. Ko pa bi trhlo drevo padlo na kakšen avto ali bognedaj na človeka bi bila pa tragedija

Pazi na vrstni red!
...ko pa bi trhlo drevo padlo na človeka ali bognedaj na kakšen avto...
LOL
milkra
# 09.01.2018 ob 19:52
Kot sem pravkar gledal v dnevniku, je bilo kar nakaj dreves v precej slabem stanju.
Po videnem pravilna odločitev.
RJSlo
# 09.01.2018 ob 19:49
No ja. Na tem mestu posadite konopljo.
jureimacure
# 09.01.2018 ob 15:01
Pravilno, posekat in novo zasadit.
verbatim989
# 09.01.2018 ob 13:57
Čudno, da niso bila kulturno zaščitena kot vse ostalo na Ptuju
Radoveden
# 09.01.2018 ob 13:55
Jaz se vsakič čudim, kako se ljudi pri načrtovanju prostora povsem ignorira in se jim pri tem niti ne pojasne, zakaj se tako naredi....

Saj so pojasnili:
Ponovili so le, da so v projekt vložili dve leti trdega dela in da verjamejo, da bo prostor postal središče prireditvenega in družabnega življenja v mestu.

Torej upa se da bo mesto pritegnilo družabno življenje in (tudi) kapital. S tem pa lahko potem zasadimo nova drvesa. Upam le, da so kje pomislili tudi na to.
vsx1016
# 09.01.2018 ob 12:38
Ormožanci so nam dreve posekali?!?
RJSlo
# 09.01.2018 ob 19:58
No ja. Za izdelavo šibic bo les dober. :)

P. S. Po sliki sodeč so prvi trije štori zdravi. Kaj je bilo višje se pa ne vidi.
raknac navi
# 09.01.2018 ob 19:37
Bravo Homer!
Posekajmo drevesa za boljsi jutri nasi otrok!
Ce ti ne ves kaksno drevo si posekal se ne pomeni, da strokovnjak ne more ugotovit ali je drevo trhlo ali ne. Al morda mislis, da je zupan sam sekal?
Malina72
# 09.01.2018 ob 18:12
Zelo zdrava drevesa????

[ img]https://www.facebook.com/photo.php?f
bid=10215635427503533&set=p.10215635
427503533&type=3&theater[ /img]
luckyss
# 11.01.2018 ob 07:13
jsdg
luckyss
# 11.01.2018 ob 07:11
dsfg
Emmure
# 10.01.2018 ob 20:50
ma jebeš ti drevesa
Optimist99
# 10.01.2018 ob 09:50
Glede na slike sodec, je bile le nekaj cigarovcev trhlih, vecina je bila zdravih dreves.

Se vec zasluzi, potegne vec % pri nakupu granitnih kock iz Kitajske kot pri ohranjanju lepih dreves.
zamudnik
# 10.01.2018 ob 00:59
Ka te češ dreva v mesti meti?
realist65
# 09.01.2018 ob 17:31
VSEENO SE VIDI, DA SO BILA ŽE GRDO NAČETA. (glej sredino )

Jaz hočem doma, da mi poleg starejšega drevesa raste mlado.
Kazalo