Lokalne novice
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.1 od 17 glasov Ocenite to novico!
S povečanim turističnim obiskov se povečuje tudi količina smeti. Pogostejšega odvoza si želijo predvsem sobodajalci, nemalokrat so prepolni tudi ekološki otoki. Foto: Občina Kobarid
Akcijo poostrenih pregledov bodo novembra okrepili s številnimi novimi inšpektorji, ki jih bodo izbrali med učenci izolskih osnovnih šol. Foto: Radio Koper

Dodaj v

Komunala Izola opozarja na nujnost pravilnega ločevanja odpadkov

Akcija prekinjena zaradi silovitega neurja
25. oktober 2017 ob 12:00,
zadnji poseg: 25. oktober 2017 ob 17:48
Izola - MMC RTV SLO, STA

Komunala Izola in občinski inšpektorat oktobra v občini izvajata akcijo poostrenih nenapovedanih pregledov odlaganja odpadkov, v katerih sta naletela tako na primere pravilnega kot nepravilnega ločevanja odpadkov. A zaradi odpravljanja posledic nedeljskega silovitega neurja so se odločili, da akcijo prekinejo, so sporočili s komunale.

V Komunali Izola trenutno pomagajo uporabnikom, tako da so dejavnosti, povezane z ustreznim ravnanjem z odpadki, prekinjene, so poudarili.

Izolo je nedeljo pozno popoldne prizadelo neurje. Močan naliv s točo je z ogromno količino odpadlega vejevja, listja in zemlje zamašil večji del odtočnih jaškov, zaradi česar je poplavljalo center Izole, Livade in San Simon. Močno je bil prizadet tudi avtokamp Jadranka. Skupaj je bilo poplavljenih 84 objektov, sprožili so se tudi trije zemeljski plazovi.

V izolski komunali in občinskem inšpektoratu sicer glede odlaganja odpadkov ugotavljajo, da je najpogostejši prekršek pri odlaganju odpadkov v zabojnike mešanih komunalnih odpadkov odlaganje kovinske in plastične embalaže, v manjši meri pa tudi bioloških odpadkov, ki v te zabojnike ne sodijo. V nekaterih primerih so našli sledi morebitnih kršiteljev, ki jih zdaj preiskujejo, so sporočili.

Veliko težavo po njihovih navedbah predstavlja zavržena hrana. Živila s pretečenim rokom uporabe ljudje pogosto odvržejo v zabojnike za mešane komunalne odpadke, kamor ne sodijo. Embalažo je treba izprazniti in odpadke ustrezno razvrstiti, pri čemer hrana sodi v zabojnik za biološke odpadke, embalaža v zabojnik za embalažo, stekleni kozarci in steklenice pa v zabojnik za stekleno embalažo, so spomnili na komunali.

Pri razvrščanju embalaže, v katero je bila zavita hrana, je treba oceniti, kako umazana je. Škatla, v kateri je bila na primer pica, sodi med papir samo, če na njej ni ostankov hrane. Če so na njej mastni madeži, sodi v zabojnik za mešane komunalne odpadke. Tudi papir za peko sodi v zabojnik za mešane komunalne odpadke.

Šampone, kozmetične izdelke in čistila je treba po navedbah komunale porabiti do konca. Če ostane nekaj izdelka v embalaži, velja za nevaren odpadek in ga je treba odpeljati v zbirni center ali oddati med akcijo zbiranja nevarnih odpadkov.

Električna in elektronska oprema, kabli, podaljški in polnilci predstavljajo nevarne odpadke in sodijo v zbirni center ali v posebne ulične zbiralnike za električno in elektronsko opremo. V občini Izola je takšnih zbiralnikov pet, postavljeni pa so na skupnih zbiralnicah odpadkov na Trgu Sv. Mavra, v ulici nasproti javnih stranišč pri Lonki, v Livadah na povezovalni cesti A, na stičišču Ceste v Jagodje in Ulice proletarskih brigad ter na Maliji ob avtobusni postaji pri otroškem igrišču.

Akcijo poostrenih pregledov bodo novembra okrepili s številnimi novimi inšpektorji, ki jih bodo izbrali med učenci izolskih osnovnih šol, so še pojasnili.

A. S.
Prijavi napako
Komentarji
josh k.
# 25.10.2017 ob 12:07
Ko boš nesel smeti te bodo osnovnošolci ustavili in ti pregledali vrečko ? Da ne bo kak šolar končal v zabojniku. Folk je vse bolj utrgan.
Pinko Palinko
# 25.10.2017 ob 13:12
Torej, če ostane nekaj šampona v embalaži, velja za nevaren odpadek in ga je treba odpeljati v zbirni center ali oddati med akcijo zbiranja nevarnih odpadkov. Se pravi, dokler je šampon v steklenički, je nevarni odpadek, če si ga naneseš na lasišče, pa kar naenkrat ni več niti nevaren, niti odpadek. Razumi, če moreš.
Springbok
# 25.10.2017 ob 12:25
To je vzorčni primer ekofašističnih postopkov oz. strahovlade zelenih khmerov.
g1n3k
# 25.10.2017 ob 12:40
Najprej naredijo mafijske monopole (ponavadi je občina zlizana z enim koncesionarjem). Nato dvignejo ceno storitev. In nazadanje še terorizirajo občane za to, kar jim občani plačujejo in bi dejansko morali sami počet.
alkum
# 25.10.2017 ob 12:17
Na koncu pa večina odpadkov konča na enakem mestu!!!
navigator007
# 25.10.2017 ob 12:17
Novembra bodo akcijo okrepili še z inšpektorji, izbranimi med osnovnošolci.
Končno vem, kakšni so izobrazbeni pogoji za pridobitev naziva "Inšpektor" - nedokončana OŠ.

Sicer pa - a ni treba v Izoli menda najprej malo poštimat kanalizacijo pa to? Ločevanje odpadkov je malo preveč fancy zadeva, če ti po ulici kakec plava.
beton
# 25.10.2017 ob 13:03
Vse vredu in prav. Sam zakaj so položnice zmeraj višje. Čez 10 let bodo samo zabojniki za: barvne kovine, papir, steklo. Ostalo nesnago pa .....
bleeeee
# 25.10.2017 ob 12:45
Ekofašizmu bi tudi sam rekel ne, osnovnošolci s pooblastilom za izrekanje glob so korak predaleč (sicer nikjer ne piše, da imajo to pristojnost).

Ampak po drugi strani pa me zelo razjezijo tisti (in tudi med mojimi sosedi jih ne manjka), ki se jim enostavno fučka za razvrščanje. V bioodpadke vrže pretečeno mleko z embalažo vred, v embalažo škadlo od pice in steklenico, med navadne odpadke stiropor itd. Samo korak naprej pa pravi smetnjak. Dragi moji, s tem izničujete naš kolektivni trud, in v takem primeru popolnoma podpiram globe.
Altknight
# 25.10.2017 ob 19:58
Koliko mi bo komunala placala, da pocnem vse to namesto njih?
realist65
# 25.10.2017 ob 18:37
Vsake tri tedne mi odpeljejo eno vrečo, račun pa skoraj 20 eurov. Vse jim lepo zložim.

Se pravi služijo na smeteh, da te glava peče,
Lahko bi jim sam odpeljal mimogrede, ko grem v službo. A to pa ni možno ? Tako nas lepo počasi "skubijo",
Re
# 25.10.2017 ob 14:56
Sistem zbiranja odpadnih snovi je uporabnikom zelo neprijazen in nepregleden ter služi večinoma le za polnjenje denarnic nekaterih posameznikov. Inšpektorji ne bodo naredili ničesar koristnega za Državo še manj za uporabnike morda le za svoj žep. ;-)
Jon
# 25.10.2017 ob 13:12
Ljudje so preveč brezbrižni glede ločevanja odpadkov. Ali gre za lenobo, neumnost ali neotesanost je teško reči. Verjetno kakšna močna kombinacija naštetega. Nekako jih je treba vzgojiti.
Highland
# 25.10.2017 ob 18:12
Zelo rad bi videl koliko dobicka ima Komunala s prodajo odpadkov. Vse jim sami sortiramo, oni lepo sluzijo pa se placujemo jim za to.. To je popoln absurd!!
nim
# 25.10.2017 ob 13:48
@Hyperion
Saj se plačuje samo kontejner za mešane odpadke (črni), aja pa za bio (rjavi). Si kaj pomešal?
Za embalažo (rumen) in papir (moder) se ne plačuje nič.

Ali ima kdo informacijo kam lahko prijavim ljudi kateri niso naročeni na smeti (LJ- Snaga)? Posebej so problem lastniki hiš, katere oddajajo sobe oziroma celo hišo študentom brez smeti. Študenti pa zmečejo vse v rumene kontejnerje.
revolution_SLO
# 25.10.2017 ob 14:36
Sicer je lepo, da se ločuje, ampak s tem, da mi tratimo svoj čas s čiščenjem embalaže, samo omogočimo "predelovalnim" podjetjem hitrejši zaslužek in manj delovne sile. Na koncu pristane vse skupaj, če pa se jim zdi, da je preveč, pač zakurijo pod besedo "delovna nesreča"..
marinaio
# 26.10.2017 ob 11:27
Glede na to kakšno populacijo ima Izola (in ostala obalna mesta) se ne čudim...
valcek2010
# 25.10.2017 ob 20:51
učenec je cenejsi od katerikoli studenta delavca...

skrbijo za dobiček
zaposleni je strosek
Hyperion
# 25.10.2017 ob 13:25
Glede na to, da jim poleg mešanih odpadkov namečeme ogromno sortiranih, bi moral biti odvoz odpadkov zastonj. In mislim da bi ljudje tudi razvrščali bolj učinkovito. Še najbolje bi bilo, da bi se placeval odvoz samo mesanih, katere kontejnerje bi nastavili po potrebi, tako bi ljudje cimbolj razsortirirali in zmanjsali poloznice. Komunala naj te surovine podrazi, embalaza v trgovinah naj bo drazja. Vsaka snitka salamice je ze zavita v 100g embalaze.. kako je sploh dovoljeno prodati embalazo za 5 rezin salame?
nim
# 25.10.2017 ob 13:13
V Ljubljani naj pregledajo koliko je NEnaročnikov.
veselo-na-delo
# 26.10.2017 ob 01:38
Jap nekaterim ni pač več pomoči, se še vedno najdejo taki ki naprimer nevarne odpadke mečejo v črn zabojnik kot nekoč ko se še ni ločevalo.
Skratka hebe se jim pa koliko krat so že bile razne akcije zbiranja vseh vrst nevarnih odpadkov in nakoncu še itak najdeš zavržene el. naprave,zdravila, barve, olja,..... in baterie v takih mestih da te je vse strah še tud v gozdovih se najde.
Se tud najdejo nekateri ki še celo take odpadne naprave oziroma izdelke zakopljejo v zemljo kot pa da bi odnesli tja kamor treba.

Se pravi kdaj bo nekatere srečala pamet?
Nikoli verjetno.
srka
# 25.10.2017 ob 18:12
Kanta za BIO odpadke pa je kot bonbonjera... Nikoli ne ves kaj te caka not... ali kaj bo planilo nate;)
ap72
# 27.10.2017 ob 11:53
Akcijo poostrenih pregledov bodo novembra okrepili s številnimi novimi inšpektorji, ki jih bodo izbrali med učenci izolskih osnovnih šol, so še pojasnili.

Pa dobro, a to je dovoljeno?

Jaz ne želim, da moj ortok šari po smeteh, oprosti, ali bojo pridobili podpise staršev??

Kako jim bojo pa plačali??
etore
# 27.10.2017 ob 09:26
Komunala naj najprej poskrbi za čiščenje odtokov meteorne vode, da ne bo Izola ob naslednji plohi ponovno spominjala na Bangladeš med monsunom... :)
Damroth
# 25.10.2017 ob 18:29
Rešitev je od vrat do vrat sistem. Tak se bo prisililo ločevanje odpadkov in odstranii kante iz otokov.. Veliko komunal ima že takšen sistem.
cene vols
# 25.10.2017 ob 14:42
Nekateri so res malomarni in pišmeuhovski. Očitno bo s časom treba uvest tud ločene zabojnike za vsako stanovanje posebej, tako kot so nabiralniki za pošto. Potem naj pa plačujejo kazen in višje položnice tisti, ki so tako malomarni.
HOR
# 25.10.2017 ob 12:06
Kršiteljem manjšo globo, če se udeležijo tečaja o osnovah pravilnega odlaganja smeti za telebane...
Bivši uporabnik
# 25.10.2017 ob 16:27
Država bi morala poostriti nadzor in zvišati kazni.
Kazalo