Robertu Časarju je uspelo, česar Darku Kuzmiču ni - legaliziral je svojo hišo. Foto: BoBo
Robertu Časarju je uspelo, česar Darku Kuzmiču ni - legaliziral je svojo hišo. Foto: BoBo
Robert Časar, gradbeno dovoljenje
Gradbeno dovoljenje je bilo izdano 22. oktobra. Foto: TV Slovenija
Enoletni odlog za črnograditelje

Medtem ko ekipa infrastrukturnega ministra Sama Omerzela vneto išče rešitev za pol stoletja dolgo problematiko črnih gradenj in ko črnograditelji s pravnomočnimi odločbami za rušitev odpirajo šampanjce zaradi napovedanega enoletnega moratorija za rušenje nelegalnih objektov, je Časarju namreč uspelo legalizirati na črno zgrajeno hišo na Strmi poti v Portorožu.

Gradbeno dovoljenje si v celoti lahko ogledate tukaj.

Po štirih letih izpolnil pogoje
"Gradbeno dovoljenje za že pred leti zgrajene objekte je bilo izdano na podlagi zakonsko predpisanih pogojev, kot so skladnost s prostorskimi akti, vsa potrebna soglasja, tudi sosedov, in potrebne infrastrukture," legalizacijo črne gradnje Roberta Časarja pojasnjuje načelnik upravne enote Piran, Ivan Seljak. Na vprašanje, ali je vlogo za izdajo gradbenega dovoljenja pri njih vložil Časar sam, odgovori pritrdilno: "Kot lastnik in investitor."

150 kvadratov velik odpustek
Časarju je uspelo legalizirati pretežni del prizidanega in nadzidanega objekta s skupno površino 150 kvadratnih metrov. Še nekaj deset kvadratov zraven bi moral po odločbi gradbene inšpekcije porušiti do konca avgusta. Inšpektorji so postopek uvedli na začetku lanskega leta, nato pa konec leta odločili, da morajo pasti "prizidek s teraso na strehi, mansarda vključno s stopniščem s podestom, terasa in nadstrešek s stekleno kritino in kovinsko konstrukcijo." A Časar tega ni storil, saj je inšpekcijske postopke že prej vseskozi zavlačeval v očitnem prepričanju, da bo postopke legalizacije uspešno pripeljal do konca. V ta namen je letos na javni dražbi od piranske občine za 80 tisoč evrov kupil okoliška funkcionalna zemljišča, kar naj bi mu pomagalo pri legalizaciji hiše.

Upravna enota inšpekciji pustila drobtinice
"S strani Roberta Časarja smo dobili dve vlogi. Ena se je nanašala na letno kuhinjo in nadstrešek s stekleno kritino in kovinsko konstrukcijo. To vlogo smo zavrnili, ker niso bili izpolnjeni pogoji za legalizacijo," pravi Seljak in dodaja: "Ti objekti niso več naša stvar, na potezi je inšpekcija."

Zjutraj direktor, popoldne črnograditelj
Časar je hišo v Portorožu zgradil leta 2009, torej v času, ko je bil na čelu Luke Koper. Da je bil objekt zgrajen nezakonito, so inšpektorje opozorili kriminalisti, in sicer takoj po hišnih preiskavah, ki so jih opravili zaradi suma, da je denar iz Luke odtekal v zasebne hiše. Del zunanje opreme hiše v Portorožu je namreč po ugotovitvah kriminalistov in tožilstva Časar postavil prav z luškim denarjem.

S pritožbami in manevri podaljševal inšpekcijski postopek
Na prvo lansko odločbo o rušitvi je bila vložena pritožba. Drugostopenjski organ je odločbo razveljavil in vrnil inšpektorici v ponovno odločanje. Vzrok za razveljavitev pa niso bile vsebinske, pač pa nekatere procesne napake inšpekcije. Druga odločba, iz letošnjega maja, je zato prav tako zahtevala rušenje Časarjeve črne gradnje. Vmes se je kot inšpekcijska zavezanka naenkrat pojavila Časarjeva mama, čeprav ne ona ne Časar za investitorstvo inšpekciji nista predložila nobenega dokaza. Sledila je nova pritožba, ki pa je bila sredi letošnjega poletja zavrnjena. Časarjevi so dobili dokončen sklep, da morajo do konca avgusta objekte porušiti.

Kazen za črnograditeljstvo: slab tisočak
Ker si je privoščil nezakonito gradnjo, bo Časarja država vendarle nekoliko udarila po prstih, ali bolje po denarnici. 968,76 evra. Malo ali veliko? Kakor za koga. Toliko bo namreč moral plačati za uzurpacijo in degradacijo prostora na parceli sredi Portoroža s pogledom na morje. Za objekte, na katere je, da bi jih zaščitil pred morebitnim rubežem v več kazenskih in odškodninskih postopkih, ki tečejo proti njemu, vpisal petmilijonski zemljiški dolg.

Enoletni odlog za črnograditelje