V ponedeljek, 24. julija, bo na ogled videoesej o nastanku Nove Gorice - dokumentarni film Mesto na travniku. Foto: Kinoatelje
V ponedeljek, 24. julija, bo na ogled videoesej o nastanku Nove Gorice - dokumentarni film Mesto na travniku. Foto: Kinoatelje
Letni kono Silvana Furlana
Projekcije letnega kina bodo na ploščadi za novogoriško mestno hišo potekale do 2. avgusta. Foto: MONG
Letni kono Silvana Furlana
Letošnja izvedba kina na prostem prinaša deset brezplačnih filmskih večerov, na katerih si bo mogoče ogledati 20 filmov. Foto: MONG
Toni Erdmann
1. avgusta bo na ogled film Toni Erdmann, velika senzacija lanskega festivala v Cannesu in dobitnik številnih najvišjih filmskih nagrad. Foto: Liffe

Projekcije letnega kina, ki jih organizira novogoriška občina, bodo na ploščadi za novogoriško mestno hišo potekale do 2. avgusta.

Cannska ovenčanka in izgradnja Nove Gorice
Na drevišnjem uvodnem večeru bo ob 21. uri na ogled iskriva islandsko-francoska komedija Dotik vode, ki je v cannski sekciji Štirinajst dni režiserjev prejela nagrado SACD. Pred projekcijo filma bodo na velikem platnu letnega kina zaživele arhivske podobe izgradnje Nove Gorice. Gre za projekt, ki ga pripravljajo v sodelovanju s filmskim arhivom pri Arhivu Republike Slovenije.

Solze, nostalgija in kavbojke s Ponte Rossa
Dan kasneje bo na ogled projekcija filma Komedija solz. Ob tej priložnosti v goste prihaja režiser in pisatelj Marko Sosič.

Ponedeljek bo dan za nostalgijo. Predvajali bodo namreč dokumentarni film Trst, Jugoslavija, ki gledalca popelje v 70. leta minulega stoletja, ko je bil Trst in njegov Ponte Rosso priljubljeno nakupovalno središče celotne Jugoslavije.

Na ogled bo tudi videoesej o nastanku Nove Gorice - dokumentarni film Mesto na travniku. O filmu bodo spregovorile avtorica idejne zasnove Wendy D'Ercole ter režiserki Anja Medved in Nadja Velušček.

Rdeča želva in slovo od Berlina ter mladosti
V torek se obeta projekcija animiranega filma Rdeča želva režiserja Michaela Dudoka de Wita, v sredo pa nemški film Zbogom, Berlin! režiserja Fatiha Akina, ki si je letos prislužil evropsko nagrado mladega filmskega občinstva.

V sredo v goste prihaja režiser Igor Šterk s svojo ekipo, gledalce pa bodo popeljali v filmsko zgodbo o odraščanju, naslovljeno Pojdi z mano. Film je na lanskem festivalu slovenskega filma v Portorožu prejel nagrado občinstva za najboljši film.

Natančen razpored filmov si lahko pogledate tukaj.


Veliki Jarmusch in študentske stvaritve
Sledil bo krajši premor, po katerem bo veliko platno letnega kina znova zaživelo na zadnji dan julija, ko bo na sporedu projekcija zadnje mojstrovine Jima Jarmuscha, naslovljena Paterson.

Prav tako bodo v ponedeljek svoje kratke filme predstavili študenti Akademije za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) in Akademije za umetnost univerze v Novi Gorici.

Predstavljeni bodo tudi izbrani filmi z natečaja Mlado mesto naš utrip, ki sta ga Kinoatelje in Ustanova Silvana Furlana razpisala v okviru programa 70. obletnice izgradnje Nove Gorice.

In še zadnja dva dneva kina pod zvezdami
V torek bo na ogled filmska stvaritev Toni Erdmann, velika senzacija lanskega festivala v Cannesu in dobitnica številnih najvišjih filmskih nagrad, ki jo podpisuje nemška režiserka Maren Ade.

Zadnji dan letnega kina pa bo prinesel glasbeni dokumentarec Moj narobe svet režiserke Petre Seliškar, ki gledalca popelje v svet Frana Milčinskega - Ježka. Ob projekciji filma Glasba je časovna umetnost 2, LP film Buldožer - Pljuni istini u oči prihajajo v goste režiserka Varja Močnik, soscenarist Igor Bašin in producentka Viva Videnović. Ta dokumentarec o prvencu skupine Buldožer pa bo tudi sklenil letošnjo izvedbo Letnega kina Silvana Furlana.