Mariborski župan naj bi zamešal svojo in občinsko kreditno kartico. Foto: BoBo
Mariborski župan naj bi zamešal svojo in občinsko kreditno kartico. Foto: BoBo
Stavba Mestne občine Maribor
"Papir sem dobil na uradu za finance, a ne od Kaučičeve. Gre za čisto uraden dokument, ki ga lahko dobi vsak. Večja težava se mi zdi, da so pristojni zanikali županovo ravnanje. Če se služba za odnose z javnostjo zlaže tako butasto, se lahko zlaže tudi, ko bo letela obtožba na kogar koli drugega," je dejal Rajič. Foto: BoBo
Fištravec nakupoval s službeno kartico, denar že vrnil

Po poročanju Večera naj bi na Mestni občini Maribor (MOM) zavajali javnost glede županove porabe denarja s službeno kartico. Potem ko so videli račun oziroma trdne dokaze, so se mariborski občinarji dogodka vendarle spomnili, županovo ravnanje pa so nato označili za pomoto.

Računi namreč potrjujejo, da je župan julija lani v dveh mariborskih trgovinah kupoval oblačila. 16. julija jih je kupil za 149,95 evra, 22. julija pa za 169,98 evra. Zadnji nakup je opravil le dan po tem, prav tako s službeno kreditno kartico, za 157,55 evra je kupil hrane in pijače za gasilce, ki so gasili velik požar v podjetju Gorenje Surovina.

Šlo naj bi za pomoto
V županovem kabinetu so njegovo ravnanje pojasnili s tem, da se povpraševanje časopisa "verjetno nanaša na pomoto, ki se je zgodila županu, ko je v drugi polovici lanskega julija po pomoti namesto zasebne kartice uporabil službeno".

Na MOM-u še pojasnjujejo, da je Fištravec pozneje ugotovil, da se je zmotil, zato je celotni znesek nakazal na tekoči račun mestne občine po vrnitvi z dopusta. Zato v tem primeru po njihovem mnenju ni šlo za realno porabo občinskih sredstev, saj je celoten znesek povrnil.

Fištravec je mislil, da je upravičen do uniforme
Fištravec je na novinarski konferenci priznal, da je opravil nakup oblačil. "To obleko smatram kot uniformo, saj sicer hodim okoli v kavbojkah in jopici. Mislil sem, da če delavci, ki delajo na cesti, dobijo uniformo, to pripada tudi županu. Ko so mi strokovne službe pojasnile, da to ne gre, sem sprejel to dejstvo in oblačilo plačal z osebnega računa," je pojasnil. Poudaril je, da glede tega ni nikoli lagal in da se mu zdi tik pred proračunsko sejo mestnega sveta "neprimerno objavljati tiralice na prvi strani časopisa, in to za 200 evrov".

"Župana Fištravca ni nihče ujel na laži. Če je bil kdo to, sem bila to jaz, posredno na podlagi podatkov iz urada za finance," je dodala županova predstavnica za stike z javnostjo Taja Kordigel. Pojasnila je, da je Večeru posredovala podatke, ki jih je dobila od tedanje vodje občinskega urada za finance Marije Kaučič. V teh podatkih nakup oblek ni bil naveden. Tiskovna predstavnica je poudarila še, da v času nakupa oblek na občini še niso imeli pravilnika o uporabi službene kreditne kartice. Sprejeli so ga jeseni lani.

Postopek zoper nekdanjo vodjo urada
Po besedah direktorja mestne uprave Marka Žule bodo zoper Kaučičevo sprožili ustrezne postopke, da bi ugotovili, ali je šlo za naklepno dejanje ali "neverjeten splet okoliščin". "Pri informacijah, ki se potem izkažejo kot nepravilne, se pokaže vedno isto ime. Po moje ni naključje, postopki pa bodo pokazali, kaj je resnica," je povedal.

Zamenjavo Kaučičeve je Fištravčeva ekipa objavila že prejšnji teden ob predstavitvi predloga občinskega proračuna za drugo branje, saj naj bi v uradu za finance napačno izračunali preostanek sredstev iz prejšnjega leta. Za "napako" v predlogu proračuna se je izkazala tudi postavka za nakup avtomobila za 40.000 evrov, na katero so župana po njegovih besedah opozorili mediji.

Sindikalist: Dokument sem posredoval jaz
Medtem pa je vodja sindikata na občini Goran Rajič medijem zatrdil, da dokumenta o porabi davkoplačevalskega denarja časniku Večer ni posredovala Marija Kaučič, temveč sam. Dobil ga je v vložišču, ko je banka občini poslala obvestilo o plačilu stroškov, nato pa je dokument prišel na urad za finance.

Zaposlene v uradu so o tem obvestile vodjo županovega kabineta Martino Kositer, a od tam odziva ni bilo. Na dan, ko banka pobere denar, je Kaučičeva po Rajičevih besedah še enkrat opozorila Kositrovo, a je v urad prišel županov svetovalec Marko Kovačič in nad njimi povzdignil glas.

Naslednji dan je Kaučičevo obiskal še direktor mestne uprave Marko Žula in ji povedal, da je zaradi obveščanja novinarjev izgubila njegovo zaupanje. Rajič je nato s Kovačičem razčistil, da ni težava v sporočanju medijem, ampak v uporabi kartice, enako naj bi povedal Žuli in tudi župan je to slišal.

Fištravec nakupoval s službeno kartico, denar že vrnil