Dragan Marušič je ponovno dokazal, da je pripravljen obračunati z vsakim, ki se ne strinja z njegovim vodenjem univerze. Foto: BoBo
Dragan Marušič je ponovno dokazal, da je pripravljen obračunati z vsakim, ki se ne strinja z njegovim vodenjem univerze. Foto: BoBo
"Rektor želi imeti ob sebi njemu popolnoma lojalne ljudi, ki se mu v ničemer ne zoperstavljajo," pravi Nadja Plazar. Foto: Univerza na Primorskem
Zaostrene razmere na primorski univerzi

A Plazarjeva izjave ni želela podpisati, zato je njeno razrešitev rektor nato uvrstil na izredno sejo senata, čeprav te točke ni bilo na dnevnem redu.

"V razpravi sta tako rektor kot dosedanja prorektorica potrdila, da imata različne poglede v več zadevah, zato so senatorji UP-ja z večino glasov potrdili rektorjev predlog o razrešitvi dosedanje prorektorice," so sporočili z univerze, iz česar je mogoče sklepati, da sta rektor in prorektorica soglašala z razrešitvijo.

Marušič z očitki usekal mimo
"To ne drži. Rektor me je pozval k odstopu, in to tik pred izredno sejo. Ne nazadnje sem glasovala proti svoji razrešitvi. Delala sem dobro; v skladu s strategijo univerze in po najvišjih akademskih merilih in svojih načelih," dogajanje opisuje Plazarjeva, ki še pravi, da ji Marušič očita tudi to, da izvajanje takšnih študijskih programov, kot so zdaj akreditirani, ne bi bilo skladno s finančnim stanjem univerze.

"Očitki so neosnovani, za področje financ nisem in nikoli nisem bila zadolžena. Za to je zadolžen prorektor za finančne zadeve Rok Strašek."

"Nisem se strinjala, da pretaka denar"
Plazarjeva je prepričana, da se je je rektor želel na hitro odkrižati, ker je nastavljala ogledalo njegovemu delovanju: "Nisem ga želela podpirati v tistih odločitvah, za katere sem presodila, da niso v skladu z interesi in razvojem te univerze. Nisem se strinjala, da denar, namenjen izključno za študijske programe, pretaka v druge projekte, opozorila sem ga na škodljivo odlašanje z ustanovitvijo fakultete za kineziologijo, pa na porušene odnose med zaposlenimi, na poteze, ki so skregane z akademskimi vrednotami ..."

Ob sebi hoče lojalne ljudi
Sama sem vedno povedala, kar mislim, predvsem za dobro te univerze, ki sem jo pomagala ustanoviti in bila njena članica od prvega senata naprej, pravi Plazarjeva, vendar: "Rektor želi imeti ob sebi njemu povsem lojalne ljudi, ki mu v ničemer ne nasprotujejo."

ZRS gre na ulico
Prav rektorjeve grožnje z odpuščanjem ljudi pa so odnesle pokrov lonca na znanstvenoraziskovalnem središču univerze (ZRS). Direktor ZRS-ja Rado Pišot, glavna tajnica in pravnica središča so pred dnevi dobili opozorilo pred razrešitvijo iz krivdnih razlogov s poskusno dobo enega leta, ker po Marušičevem prepričanju niso dovolj skrbno vodili postopka odpustitve ene izmed delavk ZRS-ja, ki so jo zalotili pri ponarejanju dokumentov.

Vodstvo ZRS-ja je vse očitke zavrnilo, na jutrišnjem shodu na Titovem trgu pa naj bi zaposleni opozorili na zaostrene razmere na univerzi in, kot so zapisali, oviranje znanstvenoraziskovalnega dela, za katero naj bi bilo krivo vodstvo univerze.

Zaostrene razmere na primorski univerzi