Lokalne novice
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.2 od 12 glasov Ocenite to novico!
Bolnišnica Izola
Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije očita izolski bolnišnici kršitev pogodbe. Foto: Radio Koper

Dodaj v

Na izolski urologiji ne sprejemajo nujnih primerov

Do 3. maja morajo urološki bolniki v Novo Gorico ali Ljubljano
21. april 2017 ob 08:47
Izola - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Izolska splošna bolnišnica predvidoma do tretjega maja ne bo sprejemala urgentnih uroloških bolnikov, ki bodo morali pomoč tako poiskati v Novi Gorici ali Ljubljani.

Zdravnike v obalnih zdravstvenih zavodih je vodstvo bolnišnice obvestilo, da ne more zagotoviti nujne urološke službe, zato naj bolnike napotijo v najbližje ustanove. Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije odločitve vodstva ne podpirajo in jo ocenjujejo kot kršitev pogodbe.

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije so bili neprijetno presenečeni, ko so iz medijev izvedeli, da izolska bolnišnica nujnih uroloških bolnikov ne sprejema. O svoji odločitvi jih vodstvo ni obvestilo. Pričakujejo, da bo bolnišnica čim hitreje rešila kadrovsko težavo in tako zagotovila spoštovanje pogodbe z zdravstvenim zavodom.

ZZZS: Obvezani so sprejemati urgentne bolnike
Če bolnišnica ne opravi urgentnih obravnav, sledi nižje plačilo zavarovalnice. To je prvi ukrep, ki je samodejen, pojasni Damjan Kos z Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in doda: "Kot bolnišnica bi se bili dolžni organizirati tako, da to te težave sploh ne bi prišlo. Dolžni so sprejemati urgentne bolnike in to pomeni kršitev. Imajo status splošne bolnišnice, ki zagotavlja 24-urno dežurno službo in sprejem pacientov v okviru akutne bolnišnične obravnave."

Zdravniki so prejeli obvestilo, da zdaj bolnike napotijo v ljubljanski klinični center ali v šempetrsko bolnišnico, kjer so nam povedali, da trenutno večjega priliva bolnikov z Obale in Krasa ne opažajo. V izolski bolnišnici se od lanskega poletja, po tragični smrti zdravnika, trudijo, da bi zaposlili urologa, vendar neuspešno. Na naša konkretna vprašanja o zadnjem zapletu nam iz vodstva ves dan niso odgovorili. Kot so sporočili, bodo zadevo predstavili na novinarski konferenci v ponedeljek.

Vesna Potočar Godnič, Radio Koper
Prijavi napako
Komentarji
zozozo
# 21.04.2017 ob 13:30
@petrap -

Vse lepo in prav, ampak od kod potem ZZZS-ju milijonski presežki na koncu leta, medtem ko imajo bolnice baje "izgubo", čakalne vrste se pa vlečejo v neskončnost? Odkod potem trditve (boš rekla, da so neresnične?), da bolnica ne more opravljati posegov, ker je izpolnila "program", in ZZZS ne krije več stroškov te vrste posega do konca leta (pa stroški niso samo plače)?

Bolnice se ves čas ukvarjajo z birokracijo okoli "točk" in "programov" in podobnih bedarij, ki nimajo veze z zdravjem, stalno poslušamo, da imajo bolnice "izgube" (kaj pa lokalna policijska postaja, ima tudi kdaj izgubo?), med tem pa ZZZS sedi na (naših) milijonih.
Dr. Antimafija
# 21.04.2017 ob 12:13
Popravite me, ce se motim... a ne gre ta zgodba nekako takole:

ZZZS omejuje stevilo posegov na leto - zdravniki nocejo delati zastonj in daljsajo se cakalne vrste - nakljucni psihopat med pacienti zaradi cakanja popeni in ubije svojega urologa - fraza "zgodila se bo Izola" postane mantra med jeznimi psihopati, ki sovrazijo zdravnike - bolnisnica v Izoli ne najde novega urologa in ni vec zmozna zagotavljati 24urno varstvo - ZZZS zadrzi del sredstev za urologijo zase in seveda ne nacrtuje, da bi jih usmeril v NG ali LJ, kjer bodo predvidoma prevzemali bodoce urgence.

Epilog bo pa kaj? Menedzment ZZZS bo posodobil svoj vozni park, da ne bo prevec dobicka?
Kermit
# 21.04.2017 ob 11:01
In pritožuje se ZZZS? Spomin zlate ribice. Zakaj so že ostali brez urologa? Čakalne vrste ustvarja prav zzzs!
Dr. Antimafija
# 21.04.2017 ob 13:39
@petrap

Ne drzi na podlagi cesa, navedene butalske logike?

"ZZZS ne omejuje števila posegov ampak jih plača toliko za kolikor posegov ima denarja."

- Hmm, a je to neko splosno pravilo? Torej lahko naslednjic v Sloveniji zavijem v gostilno, placam prvo rundo in ga pijem do jutra? Gostinc "lahko" toci. Zivele Butale!

"Izvajalci jih pa za razpoložljiv denar praviloma nočejo narediti več, tudi če bi jih lahko."

- Se navezuje na prejsnje, ampak to logiko lahko se izboljsamo. ZZZS lahko placa le 1 poseg, izvajalc pa "lahko" naredi 1000 ce bo treba, kajne? Bravo! Resila si vse probleme financiranja zdravstva po svetu. Ne pozabi zahtevat Nobelovo nagrado...

"Zdravniki ne delajo zastonj ampak prejemajo za svoje delo (zaenkrat tudi še za nedelo) kar solidno plačilo."

1. Ce lahko nadaljujem tvojo logiko© ...ko ima neka bolnisnica recimo 100 uroloskih pacientov na dan in bi normalno za njih rabili 3 urologi vsak po 8 urni delovnik, "lahko" bolnisnica zaposli le 1 urologa, mu da eno solidno mesecno placilo in bo vseh 100 pacientov "lahko" cudezno obdelanih, brez najmanjse napake, se razume. Bo pac delal mal hitreje in 20 ur na dan, placal mu boste pa 8 ur, ja kaj se pa lahko zgodi? A bo dal odpoved in sel drugam?
2. Kaj tocno je zate "nedelo"?

"Če ima bolnišnica Izola premalo urologov, bi odgovorni v njej morali resno razmisliti ali so sploh v stanju varno opravljati urološko dejavnost. Zlasti v primeru, če zagotavljanje 24-urnega zdravstvenega varstva ogrozi že izpad 1 urologa."

Drzi. Seveda bo "lahko" pojasniti ljudem na obali, da je urologija in se kaksna dejavnost 50 km+ stran. Na primer ob zvitem jajcu, kaksna urca zraven "lahko" spremeni potek. "Lahko" bi naredili specialno izolsko brosuro z naslovom "Brez panike! Imate se enega."

"ZZZS v takšnih primerih ne zadrži denarja zase. Velja pravilo, da v takšnih primerih denar sledi bolniku."

Dokaz prosim - specificno, da ZZZS hkrati z umikom sredstev Izoli enako popravi financiranje za NG in LJ.
zozozo
# 21.04.2017 ob 13:37
Itak je pa ves sistem zglajzan.

ZZZS je treba ukiniti, in namesto tam zaposlenih zaposliti 20 dodatnih ljudi na ministrstvu, da bojo razporejali denar po excel tabelah, in 500 zdravnikov oz. sester v bolnicah.

Zdravniki in drugo osebje naj dobivajo solidne, a fiksne, plače, v zameno pa naj pozdravijo vsakogar, ki pride skozi vrata bolan.

V vseh bolnicah in drugih zavodih je treba odpustiti generalne in poslovne direktorje, in namesto njih zaposliti ravnatelje in intendante, ki naj nabavljajo materiale in zdravila pri enotni državni nabavni službi za zdravstvo.
superkeks
# 21.04.2017 ob 14:26
ZZZS ne omejuje števila posegov ampak jih plača toliko za kolikor posegov ima denarja.

Lol
Posegi so podcenjeni.
Glede na Avstrijo so pri nas:
- posegi vrednoteni po 4x nižji ceni
- material 3x dražji
- kvaliteta in dostopnost storitev glede na kazalnike enaka (posebej s slednjim se politika rada pohvali)
- plače bodo po zadnji eskapadi s kvazi-stavko komaj dosegle polovico avstrijskih
Tako ne bo šlo več naprej.

Lahko pa paciente naložimo na Falcona in zdravstvo outsorsamo Kitajcem
Dr. Kumrovec
# 21.04.2017 ob 12:26
Bo kmalu kot v Ameriki, ko če nisi bogataš te pustijo na cesti. En velik minus za slovensko politiko. Sramota!
Dr. Antimafija
# 21.04.2017 ob 12:32
Naj dodam se scepec soli za predrage psihopate.

Biti nor ze tako ni lahko, ampak zakj bi bili hkrati se butalci? Lahko ste tudi totalno motene osebe, ampak 'nor' kolikor vem ni enako neumen, a ne? Najbrz znate uporabljat google in google maps? Krasno. Ce vas bodo slucajno kdaj v bolecinah prekladali z urgence na urgenco zaradi npr. kakih kamnov ali zvitega jajca, malo po-googlajte kdo je dejansko kriv za vaso situacijo in kje se nahaja, ce se ze odlocite, da se morate o vasi tezavi nujno "pomeniti" z neko odgovorno osebo.
Radio
# 21.04.2017 ob 18:00
@zozozo:

povprečna plača v Sloveniji je nekaj malega nad polovico povprečne plače v Avstriji. Povprečna plača zdravnika pa je precej nižja od polovične povprečne plače zdravnika v Avstriji.

Upoštevajoč inflacijo je povprečna slovenska plača od leta 2000 realno zrasla za 41 % (vir surs). Povprečna zdravniška pa je od leta 2000 realno padla za 19 %.
REsnica
# 21.04.2017 ob 16:15
Se oglaša zavarovalnica?
A tista ki noče plačat opravljenih operacij, ker so nad predvideno kvoto??

Recimo da bi plačali zdravniške storitve direktno iz proračuna...potem se zanesljivo ne bi dogajalo, da bi ZZZS povečevala svoje pisarniške kadre. Že sedaj pa imajo težave s premalo zaposlenimi v bolnicah....in nikoli v pisarnah državnih zavodov...zanimivo, a ne? Morda so tako dobri...kdo bi vedel...
vsenior
# 21.04.2017 ob 11:04
Kriza v zdravstvu se nadaljuje, je celo mnogo večja, kot si pacienti predstavljamo. Očitno je zdravnik umrl zaman. Problem je v denarju in vreči, ki je ena in ista za stavbe in zdravstveno osebje. Seveda želi zdravstveno osebje imeti čim več, hkrati pa čim manj zdravnikov. Zdravje državljanov ni pomembno. Pacientom priporočam skok čez mejo. Vsak dan, ko traja bolezen jo je težje pozdraviti. Pacienti postajajo trajni invalidi.
pidy
# 22.04.2017 ob 15:49
@petrap,
ti kaj dosti pojma o financiranju bolnišnic nimaš, ane. ZZZS zelo omejuje posege! zelo! plačajo za toliko posegov, za kolikor se vodstvo spogaja. in na poseg dobi ustanova fiksno € po SPP. ki pa ni enak za vse bolnišnice. in če nekdo za enak poseg leži 2 dni, drug pa zaradi zapletov 10 dni, ne bo bolnica dobila kaj dosti denarja več za 2. primer. tako da tudi tvoja trditev, da denar sledi bolniku, seveda NE drži. ker če bi, potem npr. urgenca ne bi imela izgube. ja, urgentni center! ker npr. ZZZS plača določeni ustanovi za UC določeno število primerov in nič več! to pomeni, če te urgentne primere pregledaš že novembra, bi moral UC zapreti decembra, sicer bo izguba. tako zdravstvo imamo, žal.
pa še en primer lahko povem, kar se tiče ZZZS in uprav bolnišnic. nemalokrat se program, ki se je lani izvajal v rednem delu in po pogodbi z ZZZS v dodatnem programu za skrajševanje čakalnih dob, naslednje leto pretopi v redni program, seveda osebja ni več, operacijskih dvoran ni več, denarja ni več. na račun delavcev. plače so pa daleč od solidnega plačila,
zozozo
# 21.04.2017 ob 14:38
@superkeks - Načeloma imaš vse prav, ampak zdravniške plače pač ne bojo mogle bit več kot polovica avstrijskih, dokler ostale plače ne bojo več kot polovica avstrijskih.
Emsho
# 25.04.2017 ob 14:28
Diametralno nasproten (ekstremen, a eni bi rekli pošten) sistem vsebuje:
1. Vsak je odgovoren za svoje zdravje in nosi določene posledice
2. Obvezno zavarovanje krije:
- pravo preventivo - izobraževanja, kako lahko primerno skrbimo za točko 1 (zato da manj izobražen kader dobi v roke prave argumente za odločanje), ter nekatere kolektivne ukrepe, ki varujejo družbo (cepljenja, presejalne programe z dokazano učinkovitostjo)
- (hude) bolezni ali poškodbe, ki "se zgodijo" in niso posledica neupoštevanja določila 1

3. Dodatno zavarovanje ponudi vse, kar bi si ljudje želeli in si lahko glede na življenjski slog privoščijo, premije pa so seveda različne glede na želje ter glede na to ali so se udeležili prej omenjenih izobraževanj (ne morejo reči, da niso vedeli) in so še vedno: kadilec, ekstremni športnik, izrazito predebel, pijan za volanom, brez čelade z razbito glavo....

Individualna odgovornost za kolektivno dobro. Nesreče se dogajajo, precej se jih zgodi pa preprosto zaradi malomarnosti in izzivanja sreče.

Sistemi, ki so večini v Sloveniji idealni, so verjetno nekje vmes.
Emsho
# 25.04.2017 ob 14:06
Mimogrede...
Strašljivo je to, da je to pravzaprav zgodnja zgodovina ameriškega sistema zavarovanja. Tam je sistem sicer deviiral zaradi subvencij države nekaterim zavarovalnicam (zveni znano a ne?), drugim pa ne (pred 2 sv. vojno), a končna točka je ta, da zdravstvena oskrba v ZDA bazira na urgentnih centrih, kamor se stekajo pacienti brez zavarovanja, kot tisti, ki imajo zavarovanje a so prišli v sistemu tako daleč, da zavarovalnica krije zgolj najnujnejše - bolnica jih preseli v UC. Zasebnih zdravnikov praktično ni več, še osebne zdravnike so pohrustale bolnišnice...

Zakaj na urgence? Zaradi uredbe EMTALA iz leta 86, ki je bila ena izmed korekcij utopičnega kolektivnističnega sistema (UC morajo pogledati vse, ne glede na to ali bodo plačali ali ne.

V Sloveniji bomo verjetno ta korak naredili pred razsutjem sistema in nemiri.
no72
# 23.04.2017 ob 13:48
Se strinjam, da je bilja vpeljava avstralskega modela za vrednotenje storitev v slovenskem zdravstvu ena večjih napak slovenske ekonomije! Ni mi jasno oziroma ne vem, kdo je bil natančno pobudnik tega in bi bil za informacijo poznavalcem hvaležen.

Sistema nista kompatibilna, pa tudi verjamem, da obstajajo na svetu modeli, ki so boljši od avstralskega...

Za ilustracijo: v slovenskem SPP se med drugi absurdno vrednoti s svojo šifro tudi ugriz oziroma poškodba s strani krokodila ali aligatorja (W 58)!!!::::)))).................samo toliko v vednost, kako je slovenska ekonomska filozofija na "nivoju"...........
petrap
# 23.04.2017 ob 11:05
@Dr. Antimafija

Veliko bi ti morala pojasnjevati.
Morda naj ti tu pojasnim le primer "nedela", za katero zdravnik (pa ne samo on)prejema plačilo:
v bolnišnicah so opreativni programi razpisani vnaprej. Nemalokrat se zgodi, da odpade operacija. Iz različnih vzrokov: neprimerno zdravstveno stanje bolnika, ni bilo v službo nekoga iz operativne ekipe, itd.
Opreacija, ki bi jo opravila ekipa (največkrat 5 do 7 oseb), definitivno tistega dne odpade. Ekipa je plačana na uro prisotnosti v službi in bo plačilo prejela v celoti. Odpadla operacija bo opravljena ob drugi priliki, za ponovno plačilo, pogosto v nadurah in zato za dražje. Ali pa se bo vrsta čakajočih na operacijo podaljšala.
Zdravnik (in ostali člani ekipe) v tem času praviloma ne delajo kaj drugega, ker v tem času, na primer, zdravnik tudi nima naročenega pacienta v ambulanti.

Pa še primer, ko bi za razpoložljiv denar lahko izvajalci opravili več storitev, pa jih nočejo:
Vsi se še spomnimo kolikšne so bile čakalne vrste za operacijo katarakte v Sloveniji. Ko sem se poglobila v to problematiko mi marsikaj ni bilo jasno. Zadevo mi je je pomagal razjasniti priznani okulist, ki je, mimogrede, tudi opravljal tovrstne posege samoplačniško. Rekel mi je, da bi vsi okulisti, če bi hoteli, vse bolnike, ki čakajo na operacijo katarakte v Sloveniji, operirali prej kot v 6 mesecih. Kaj bomo pa potem delali, me je vprašal?
In le nekaj let zatem: malokdo še čaka na operacijo katarakte in cena le-te se je pri ZZZS več kot prepolovila.
No, okulisti sedaj pač delajo kaj drugega, koristnega za bolnike. Uspešno zdravijo, na primer, odstopljeno mrežnico, ki je pred leti niso.
petrap
# 23.04.2017 ob 10:22
@pidy

motiš se. Že 30 let se aktivno s tem ukvarjam. Pa nisem zaposlena na ZZZS, da ne bo pomote, temveč pri enem od JZZ. Vem kaj pišem in o čem pišem.
Tudi o sistemu vrednotenja storitev na podlagi SPP, kot vidim, najbrž ne veš ravno veliko.
Mimogrede, ali ti je morda znano, da bolnišnice uporabljajo programsko opremo, ki jim pomaga evidentirati opravljeno storitev tako, da lahko zaračunajo kar največjo utež SPP ?
SPP ni bil vpeljan v sistem financiranja bolnišnic na željo ZZZS temveč na zahtevo ministrstva za zdravje. In to kar avstralski model, ki ima kaj malo zveze s stroški zdravljenja v Sloveniji. Ravno stroški pa determinirajo utež SPP! ZZZS pa ne more in ne sme sam spreminjati sistema financiranja.
Če bi hotel ZZZS vse to dovolj neposredno nadzirati, bi potrebovali armado poštenih zdravnikov različnih strok. Teh pa ni dovolj niti za zdravljenje bolnikov. Nekako pa mora vendarle vse to imeti na vajetih.
Utež SPP pa je pri enaki diagnozi in enakem postopku zdravljenja enaka za vse bolnišnice. Obračunske cene za vrednotenje programov zdravstvenih storitev pa se res nekoliko razlikujejo od bolnišnice do bolnišnice. Ne vem ali je to najbolj primerno. Vendar, če bi se ne razlikovale, bi lahko kar nekaj bolnišnic lahko zaradi izgub zaprli. UKC Ljubljana, na primer. Nekatere bolnišnice imajo namreč višje stroške tudi iz objektivnih razlogov. Slovenija pa ta hip potrebuje vse bolnišnice

Tudi o fijnanciranju urgence, kot vidim, nimaš ravno razčiščenih pojmov. V letnih poročilih izvajalcev zdravstvenih storitev je prikazan obseg opravljenih urgentnih storitev. V primerjavi z vsemi opravljenimi storitvami je teh sorazmerno malo. Kaj se šteje za urgentno storitev pa mimogrede določa že zakon. Ni vsaka storitev, če je opravljena ponoči ali na nedeljo naprimer, urgentna storitev. To je vprašanje organizacije dela in razporeditve delovnega časa.
Priporočam ti, da si prebereš podlage za finaciranje zdravstvenih storitev v Sloveniji.. Dostopne so na spletu. Teh ne določa le ZZZS, temveč jih dokaj natančno določijo za vsako leto partnerji ( ZZZS, ZZZS, MZ in Zdravniška zbornica). Velikokrat o posameznih primerih odloči tudi vlada.
Pa tudi sicer bi morale bolnišnice kar največji del obsega storitev opraviti v rednem programu. Dodatni programi so anomalija sistema, ki ne deluje dobro iz različnih vzrokov.

Take na pamet blodnje tu na forumu in pluvanje po ZZZS najbrž ne bo veliko pripomogle k izboljšanju financiranja zdravstva.
no72
# 21.04.2017 ob 20:43
V dotičnem primeru gre za čisto zavajanje ZZZS in kršitev njihovega lastnega načela, da mora denar slediti bolniku.
Torej, če so se izolski zdravniki namenili pošiljati nujne urološke primere v NG ali LJ (zaradi tega ne bi smelo biti prehude škode na zdravju, saj gre za relacije, ki so recimo v Parizu ali Londonu običajne), potem ima da ZZZS nakaže denar za storitve izolskim bolnikom v NG oziroma LJ, pa basta!
Ali si v ZZZS nemara predstavljajo, da bodo neizplačan denar Izoli namenili za lastno 13 plačo?? Mislim, svašta, res....Butale na kvadrat.
Emsho
# 25.04.2017 ob 13:56
Evolucija socialistične ureditve zdravstva:
1. Vsi smo enaki in vsem pripada vse (pri čemer ni države na svetu, ki bi si bila sposobna plačati vse kar medicina ponuja)
2. Zdravstvena storitev ni tržna storitev (pri čemer je vse kar zdravstvo porablja (elektrika, voda, drobni material, naprave... tržna dobrina na koncu meseca in jo je potrebno plačati)
3. Zaposleni v zdravstvu so družbeno koristni delavci, ki delajo v skupno dobro, ne za lastno preživetje.
4. Sistem je zastavljen tako, da pacineti nimajo nobenega občutka kaj koliko stane, ker jim vse pripada. Po Friedmanovem kvadrantu tako namesto, da bi zapravljai svoj denar zase (nam je prekleto važna cena in kvaliteta) ali svoj denar za druge (zanima nas cena, ne pa kakovost), v resnici sistem doživljajo kot sistem, kjer zapravljamo denar drugih zase (nam je vseeno koliko stroškov (pregledov) nabijemo, ker itak celo življenje plačujemo in nam to pripada) ali denar drugih za druge (nam je vseeno za denar in za kvaliteto).
5. Sistem je nekompatibilen s svetom v katerem živimo (glej 2) in zahteva prilagoditve (točke 6 in 7)
6. Ker stroškov ne moremo brzdati, omejimo cene programov (bolnišnica ne glede na to, ali pacienta zdravi 4 ali 20 dni, ,dobi enako plačilo po SPP) - nastaja dodaten minus.
7. Ker to še vedno ne deluje, omejimo število posegov in preiskav (nastanejo čakalne vrste in dodaten minus)
8. S čakanjem se poveča število zapletov obstoječih bolezni in stroški dodatno narastejo.
9. Sistem gre v drugo fazo korekcije - prisila ustanovam in zdravstvenim delavcem v kvote (ponavadi preko življenjskih mej, nadure...), plačila zgolj po sistematizaciji - ustanove se ukvarjajo z doseganjem normativov zavarovalnice, ne s tem kar je najbolje za pacienta.
10. Posledica preobremenitev zgaranega kadra je obolevanje zdravstvenega kadra, prezgodnje umiranje in odseljevanje
11. Dostopnost se še podaljša, čakalne dobe so še daljše, zdravstvo je še dražje zaradi slabe oskrbe.
12. Zdravstveni kader pospešeno odhaja, zakonodajalec postavlja nove in nove restriktivne ukrepe in dodatno delo na obstoječ kader.
13. kolektiviziramo/nacionaliziramo zdravstvo s prenosom stroškov direktno v proračun in tako omogočimo zadolževanje za kupovanje socialnega miru.
13. Sistem se konča z bankrotom in/ali vsesplošnim nasiljem (karkoli je pač prej) - kadra in pacientov med sabo ali enih in drugih proti zakonodajlcu.

To ni črnogledost, je le nesorazmerje med socialistično/kolektivistično miselnostjo in realnostjo. Tisto kar bi pričakoval od družboslovcev na oblasti je, da bi poznali dejstvo, da so se še vsi takšni sistemi končali z revolucijo. Preprosto, ker so nepošteni - vedno nekdo izkorišča, nekdo pa mora to pokrivati.
Pa ne mi zdaj z socialno zavednimi skandinavskimi državami - ker imajo participacijo praktično pri vseh obiskih zdravnika, zato da pacineta ohranjamo v prvem kvadrantu Friedmanovega načela.
aless70
# 21.04.2017 ob 14:28
@Dr. Kumrovec
Bo kmalu kot v Ameriki, ko če nisi bogataš te pustijo na cesti. En velik minus za slovensko politiko. Sramota!


Ne bo držalo.
"Bogataš" ali ne "bogataš" je nepomembno.
Važno je samo ali imaš plačano zdravstveno zavarovanje ali ne.
Če imaš v Ameriki plačano zdravstveno zavarovanje se ti za zdravstveno oskrbo ni bati, če nimaš te pač "pustijo na cesti".
.
No pri nas, za razliko Amerike, "pustijo na cesti" tudi tiste, ki mastno plačujemo za zdravstveno zavarovanje - vsak, ki ima malo nadpovprečno plačo - recimo "tajkunskih" dva jurja neto.
.
In ministrica pravi, da je treba za zdravstvo uvesti še dodatne "prispevke".
.
"Brezplačno", vsem dostopno, javno zdravstvo v vsem svojem sijaju.
.
Vsaka podobnost z Venezuelo ni naključna.
mmeeddoo
# 21.04.2017 ob 14:33
Ni denarja za zdravnike in njihove nadure, ker je potrebno kolegu, ki ima varovane in opremo, čimvečje dobičke omogočit.
petrap
# 21.04.2017 ob 12:55
@ Dr.Antimafija
malo od tistega, kar si napisal, drži.
ZZZS ne omejuje števila posegov ampak jih plača toliko za kolikor posegov ima denarja. Izvajalci jih pa za razpoložljiv denar praviloma nočejo narediti več, tudi če bi jih lahko.
Zdravniki ne delajo zastonj ampak prejemajo za svoje delo (zaenkrat tudi še za nedelo) kar solidno plačilo.V zdravstvenem sistemu ne popenijo le naključni psihopati temveč še marsikdo. Mnogokrat povsem upravičeno. Pa ne zaradi ZZZS.
Če ima bolnišnica Izola premalo urologov, bi odgovorni v njej morali resno razmisliti ali so sploh v stanju varno opravljati urološko dejavnost. Zlasti v primeru, če zagotavljanje 24-urnega zdravstvenega varstva ogrozi že izpad 1 urologa.
ZZZS v takšnih primerih ne zadrži denarja zase. Velja pravilo, da v takšnih primerih denar sledi bolniku.
Kazalo