Zaradi pretople vode je poginilo 20 ton rib, ki jih zadnje dni le odstranjujejo iz jezera. Foto: MMC RTV SLO
Zaradi pretople vode je poginilo 20 ton rib, ki jih zadnje dni le odstranjujejo iz jezera. Foto: MMC RTV SLO


V spodnjem delu akumulacijskega Perniškega jezera, kjer sicer ne poteka ribogojstvo in je odlov onemogočen, ribe pa so se vseeno razmnoževale, se pogin okoli 20 ton rib zgodil na začetku avgusta.
Ribe so poginile zaradi nizkega pretoka vode in visokih temperatur ter posledično zaradi pomanjkanja kisika v vodi. Odstranjevanje poginulih rib je oviral mulj, saj je bil dostop s čolni onemogočen. Do torka so tako iz vode odstranili okoli 15 ton poginulih rib, od katerih se je v okolico širil smrad, dodatno pa še danes 1,4 tone.

Po besedah Rapoca odstranitev večine preostalih poginulih rib načrtuje v prihodnjih dneh. Kadavre na sežig odpelje podjetje Koto, ki je danes odpeljalo natanko 1.426 kilogramov rib. Napihljiv splav, ki ima zelo majhen ugrez, pa je najel pri ponudniku, ki ga je v torek sam poklical in mu ponudil rešitev za nastali položaj, je pojasnil Rapoc.

Stanje v Perniškem jezeru, kjer so ribe poginile tudi leta 2010, sicer dnevno nadzira pristojna inšpekcija. Ko pa bo trenutna "kriza" končana, se bo treba odločiti, kaj narediti z jezerom, je na svojem obisku jezera med drugim dejal minister Dejan Židan, ki od lokalne skupnosti pričakuje odločitev o tem, kaj želi z jezerom, država pa bo v okviru možnosti pri tem sodelovala.