Letos so na sevniški salamiadi najbolje ocenili salamo, ki so jo pridelali v gostišču Felicijan v Boštanju. Foto: Goran Rovan
Letos so na sevniški salamiadi najbolje ocenili salamo, ki so jo pridelali v gostišču Felicijan v Boštanju. Foto: Goran Rovan
Ocenjevalna komisija je morala oceniti kar 112 domačih salam. Foto: Goran Rovan
Praznik salam in cvička v Sevnici

Posebnost sevniške salamijade je to, da je vedno 10. marca, na dan 40 mučenikov. Zato se te salamiade lahko udeležijo le moški, ženske izjemoma, če vsakemu omizju plačajo štefan cvička. Zato jih med obiskovalci seveda ni. Njena posebnost je tudi to, da jo vsako leto pripravijo v stari trški gostilni Vrtovšek, kjer se je leta 1962 tudi začela.

Na letošnji salamijadi je ocenjevalna komisija, ki jo je vodil Franci Sotošek, v njej pa so bili še Bogomir Vidic, Braco Miroševič, Dušan Lipej, Gal Motore in Bojan Zagorc, ocenila 112 salam, in to prvič v treh kategorijah. To so: kategorija izdelovalcev domačih salam, prijateljev sevniške salamijade in prvič tudi kategorija rejcev svinj in izdelovalcev salam iz sevniške občine. V tej kategoriji je bilo letos le 8 salam, najbolje pa je bila ocenjena salama Staneta Možiča z Ledine pri Sevnici, ki je osvojil 45,7 točke, njegov sovaščan Tomaž Krnc je s 45,5 točke osvojil drugo mesto, tretje mesto pa je pripadlo Jošku Gnidici iz Lončarjevega Dola pri Sevnici s 44,9 točke.

Dan pred prireditvijo je ocenjevalna komisija poskusila in pregledala tudi 81 vzorcev salam ljubiteljskih izdelovalcev in med njimi najbolje ocenila salamo, ki so jo izdelali v gostišču Felicijan iz Boštanja in zanjo dobili največ 51,5 točke. Drugo mesto je zasedel Marjan Pfeifer z Vrha pri Boštanju, ki je za svojo salamo dobil oceno 50,6 točke, tretje pa Janez Lenart iz Tomažje vasi v občini Škocjan, ki je za salamo dobil le dve desetinki točke manj (50,4).

V kategoriji prijateljev sevniške salamijade je bilo letos 23 vzorcev salam iz treh držav - Avstrije, Hrvaške in Srbije. Zmagal je Stanislav Đierčan iz srbskega Šida, drugi je bil Hubert Kordež iz Globasnice na avstrijskem Koroškem, tretji pa Milinko Perković iz hrvaškega mesta Bregana. Sevniški salamarji namreč že vrsto let gostijo tudi organizatorje podobnih prireditev iz petih držav – Avstrije, Slovaške, Hrvaške, Srbije in Madžarske. Najdlje, skoraj več kot poldrugo desetletje, prihajajo v goste klobasarji iz Bekeščabe na Madžarskem, kjer pripravljajo velik Čabajski klobasarski festival, ki ga v štirih dneh obišče okoli 100 tisoč ljudi. Podobno prireditev z nekoliko manj obiskovalci pripravljajo tudi v slovaškem mestu Nove Zamky. Iz Srbije prihajajo v Sevnico organizatorji podobnih prireditev kar iz dveh krajev - Šida in Turije, iz Hrvaške pa kar iz treh - Samobora in Siska, letos pa so prvič prišli tudi iz občine Sveti Petar u Šumi iz hrvaške Istre. Iz avstrijske Koroške prihajajo že vrsto let tudi podjunski salamarji, ki v avgustu izbirajo kralja salame. Na njihovi prireditvi prodajo več tisoč salam, saj jo obišče okoli 5.000 ljudi. Na sevniški salamijadi obiskovalci sicer lahko poskusijo vse salame, pravi dolgoletni predsednik sevniških salamarjev Stane Krnc, ne morejo pa jih kupiti. Letos so si sevniško prireditev ogledali tudi predstavniki iz občine Gorenja vas – Poljane, kjer bodo prav tako pripravili podobno ocenjevanje salam na Tavčarjevem dvorcu na Visokem.

Goran Rovan, TV Slovenija

Praznik salam in cvička v Sevnici