Jeseni gresta v Osilnici v prvi razred le dva malčka, zato se bosta morala voziti v približno 30 kilometrov oddaljeno Faro. Foto: BoBo
Jeseni gresta v Osilnici v prvi razred le dva malčka, zato se bosta morala voziti v približno 30 kilometrov oddaljeno Faro. Foto: BoBo

V novem šolskem letu bi podružnico v Osilnici obiskovala le še dva učenca, zato šolsko ministrstvo prošnje tamkajšnje občine in matične osnovne šole Fara v sosednji kostelski občini, naj deluje še naprej, ni moglo uslišati. Doslej jim je sicer uspevalo, da so jo še nekako ohranjali.

"Število otrok je bilo pod normativom, ki je pet otrok," razočaran pripoveduje ravnatelj matične šole Martin Marinč.

Jeseni gresta v prvi razred le dva malčka, zato se bosta morala voziti v približno 30 kilometrov oddaljeno Faro. Za domačo občino bo to velika izguba, saj se njeno prebivalstvo stara, mlade družine pa se selijo drugam. A žarek upanja ostaja, dodaja ravnatelj Marinč: "Naslednje letos se predvideva vpis treh otrok v prvi razred."

Šolsko ministrstvo bodo vnovič prosili za izredno odprtje podružnice, saj gre za šolo tik ob meji, katere pomen je zato še toliko večji. Vsi pa upajo, da se bo morda v Osilnico priselila kakšna mlada družina ali da se bo v prihodnjih letih tam rojevalo več otrok, saj se zavedajo, da ko šola za zapre svoja vrata v nekem kraju, ta začne tudi sam izumirati.